• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تاریخچه شهر یزد عروس کویر- مروارید کویر

Nicol

متخصص بخش گردشگری
دومین شهر تاریخی جهان – بستر تمدن باستانی
24zxgjq.jpg

آيا هيچگاه شده است که از نهايت عطش به دنبال سراب در بيابان رفته باشيد؟ ياهيچگاه در درياي توفاني اسير موجهاي سهمگين شده و به انديشه تخته پاره اي بوده ايد؟و يا هيچگاه در بيابان برهوت ره گم کرده ايد؟اگر در اين سه حالت: به چشمه آبگوارايي در پاي برکه اي سرسبز و خنک برسيد، يا از دور کشتي اي را ببيند که در حالنزديک شدن به شماست، يا به روستايي سرسبز با مردمي مهربان بر بخوريد، چه حالي ميشويد؛ اين حالت انسانها و جهانگرداني است که "از پس قرنهاي حادثه خيز" به يزد آمدهاند. بي گمان هيچ گاه مارکوپولو، خانيکوف و يا استاک در انديشه شان خطور نمي کرد کهاز پس اي ماهورهاي خشک، سرزميني باشد آباد، سرسبز و با نهرهايي که چونان ماري سپيددر دل دشت سبز مي پيچد. اينان نيز همچون ديگر مسافران تاريخ از اين همه دوگانگي درتعجب مي ماندند.
الف – دوره پیش از اسلام :
از تحولات تاریخی منطقه ی یزد در دوره ی پیش از اسلام اطلاعات دقیقی در دست نیست ، ولی می توان به كشتار پیروان كیش مهر پرستی توسط اردشیر بابكان و به قدرت رسیدن مزدكیان در اواخر دوره ساسانیان كه از مهم ترین حوادث این منطقه است ، اشاره كرد .
در عصر هخامنشیان و ساسانیان ، برای جلوگیری از هجوم اقوام چادرنشین به یزد ، ناگزیر اقدام به احداث دژها ، راهدار خانه ها و چاپار خانه های متعدد نمودند كه علاوه بر عملكرد نظامی و تجاری از آن ها به عنوان رباط و بارانداز كاروان ها نیز استفاده می شد .
در این دوره زراعت ، دامداری ، نساجی و صنایع دستی در یزد رواج داشت و بازارهای مناسب برای مبادله ی كالا نیز به وجود آمده بود كه از مهمترین آن ها می توان به مراكز خرانق ، ندوشن و عقدا اشاره كرد .
از معروف ترین دژهای این دوره ی یزد می توان به ساعقد ، توران پشت ، اشكذر ، بهاباد ، انارك و اردان اشاره كرد . همچنین دژهای شهرهای میبد ، فهرج ، ابرقو ، انار ، هرات و مروست را نیز می توان نام برد .
شهر « ایساتیس » كه بنای آن را به اسكندر نسبت می دهند ، در زمان هخامنشیان نیز وجود داشته است ، ولی اسكندر به نام « كثه » تغییر داد كه در زبان یونانی به معنی زندان است و این جا محل نگهداری و اسارتگاه اسیران جنگی شد . شهر « كثه »در زمان ساسانیان هم آباد و پا بر جا بوده است . شهر یزد در این دوره دارای سه قسمت كهنه دژ ، شارستان ، بیرون شهر ( ربض ) بوده است .
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
ب – دوره پس از اسلام :
یزد در زمان عثمان به دست پسرش سعید فتح شد و دو قبیله از اعراب فاتح در آن اسكان یافتند . تا پایان دوره ی امویان ، شهر یزد به دست اعراب اداره می شد . اعراب انواع مالیات و خراجی را كه از مردم می گرفتند به مركز خلافت می فرستادند . در زمان عباسیان ، محمد زبعی از طرف ابومسلم ، عهده دار حكومت یزد شد و در روزگاران آل بویه تا زمان عضد الدوله ، یزد تابع ایالت پارس بود .
از قرن دوم تا چهارم هجری ، همزمان با احیای دولت های ایرانی كه باعث شد امنیت و آرامش نسبی در سر زمین ایران ایجاد شود ، نیروهای تولیدی منطقه ی یزد از رشد و اعتلایی مناسب برخوردار شدند و احداث و حفر قنات و نهر آبیاری كه منجر به توسعه ی اراضی كشاورزی و باغ ها شد ، رواج یافت .
از یزد در زمان صفاریان ، سامانیان و غزنویان اطلاعات تاریخی اندكی باقی مانده است ، اما در قرن های چهارم و پنجم ، شهر یزد به تدریج آباد و بزرگ شد و قلمرو اصلی شهر از حدود شارستان به ربض ها گسترش یافت و نام شهر « كثه » به تمامی ولایات یزد اطلاق شد .
دوران طلایی و شكوفایی یزد در زمان آل بویه و اتابكان بود . در این دوره مسجدها ، مدارس ، كتابخانه ها و یك حصار جدید با چهار دروازه بر گرد شارستان یزد احداث شد . بنای مدرسه ی دو منار و آرامگاه علاالدین كالنجار از بناهای مهم این زمان هستند كه اولی به نام زندان اسكندر و دومی به نام دروازه ی امام مشهور است . روستای گرد فرامرز نیز از جمله روستاهایی است كه در این دوره آباد شد .
اتابكان در سالهای 536 تا 718 هجری با وجود نابسامانی و هجوم طوایف بیگانه به كرمان ، اصفهان و فارس ، به آرامی حكومت كردند . در این دوره ، یزد در مسیر جنوبی جاده ی ابریشم قرار داشت و منسوجات مختلفی كه مواد اولیه ی آن ها از نقاطی مانند استر آباد ، گیلان و مرو می آمد ، تولید می شد .
دوری از سرحدات استقرار حكومت آل بویه در اصفهان وفارس ، رونق مبادلات و بازرگانی در قرار گرفتن یزد بر سر راه های تجاری و كاروان رو نواحی مركزی و جنوبی ایران ، موجبات رشد و تكامل شهر نشینی این منطقه را در این دوره فراهم آورد .
در زمان حمله ی مغول كه با عصر سیاهی و شداید ایرانی ها آغاز شد ، نواحی یزد نیز تحت تاثیرات منفی آن قرار گرفت . در پایان قرن هفتم بر اثر سیاست های مالیاتی ایلخانی مغول ، كشاورزی منطقه را به ركود گذاشت و شهرها نیز از بازارهای اطراف محروم شدند ، ولی یزد به علت موقعیت خاص ارتباطی از نظر بازرگانی همچنان رونق داشت .آل مظفر یكی از قدیمی ترین خاندان های ناحیه ی یزد بودند .
t9ci9f.jpg

1zv96h1.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
یزد کنونی
1zv96h1.jpg


بافت قدیمی یزد

s3j58p.jpg

کوچه ای در یزد
مهم ترین صنایع دستی در استان یزد عبارتند از: قالی، قالیچه، گلیم، مخمل، زری، چادرشب، دستمال، مرس ریزه جیم، قناویز، اجرامی، شمد، ترمه، پرده، زیلو، روفرشی، کرباس،بقچه، لنگ، کیسه حمام، خورجین، پتو، سفال، سرامیک، حصیر، کاشی و گیوه
.

درمیان صنایع دستی قالی بافی، ترمه بافی، زیلو بافی، ساخت سفال، سرامیک و کاشی ازاهمیت ویژه ای برخوردار است. شیرینی پزی در یزد سابقه طولانی دارد. در یزد شیرینیهای سنتی مانند باقلوا، قطاب، لوز نارگیل، پشمک، نان برنجی و حاجی بادام و... تهیهمی شود.
عکسهائی از آثار تاریخی شهر یزد

2dqpy86.jpg

آب انبار شش بادگیری
2s7hsft.jpg

خانه لاریها در یزد


295bki0.jpg

آتشکده ای در یزد

شکارگاهها و مناطق حفاظت شده
:

وجودپناهگاههای گوناگون و زیستگاههای مختلف با جمعیتهای فراوانی از حیات وحش در دل اکوسیستم های کویری استان دیده می شوند که انواعی از گونه های حیات وحش بسته بهنیازهای زیستی خود محلهایی را جهت زیست خود انتخاب می نمایند. در اکثر ارتفاعات وکوهستانهای صعب العبور و دامنه های پرشیب می توان کل و بز را مشاهده نمود. تراکمجمعیت این جانور در ارتفاعات بافق و شیر کوه بیش از سایر مناطق در استان می باشد
.

تپه ماهور ها و کوهپایه های استان نیز زیستگاه خوب و مناسبی برای قوچ و میشمی باشد. در قسمت جلگه ها و دشتها مراتع و حاشیه مزارع به ویژه در منطقه حفاظت شدهکالمند و بهادران تعداد زیادی آهو زیست می کنند. در نقاط دشتی و تپه ماهور ها با آبو هوایی نسبتاً خشک تر و دور از دسترس انسان گونه جبیر را می توان یافت.
 
بالا