• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تاریخچه قناری در ایران

reza8

کاربر ويژه
درباره تاريخ ورود قناری به ايران اطلاع دقيقی در دست نيست . البته بايد گفت اروپائيان در زمان صفويه به ايران رفت و آمدهايی داشتند و پرتغاليها که از دريانوردان آن زمان بودند حتی جزاير جنوب ايران را در اختيار گرفته بودند . اين تقريبا کمی بعد از پيدايش و رواج قناری در اروپا بوده است. با اين حال هيچ نشانه ای از وجود قناری در دوره ی صفويه در دست نيست. گرچه بعيد مینمايد که قناری در آن سالها به ايران وارد شده باشد. اگر چنين اتفاقی نيز افتاده باشد حتما بر اثر عدم اطلاع کافی در نگهداری آن از بين رفته اند.

اولين تاريخی که از ورود قناری به ايران ذکر شده به دوران قاجاريه و زمان ناصرالدين شاه است. ناصرالدين شاه تقريبا اولين پادشاهی بود که مسافرتهای زيادی در عصر خود به اروپا و کشورهای خارج کرد. می گويند پس از سفر انگلستان در هلند ميهمان ملکه هلند بود و هنگام بازگشت به ايران تعداد بيست عدد قناری همراه لوازمی مخصوص برای نگهداری آنها از آن کشور وارد کرد.

پس از او معير الممالک اقدام به ورود قناری مینمايد و به اين ترتيب پرورش قناری در ميان اعيان و اشراف رواج پيدا می کند. منتها تعداد قناری از تعداد اعيان و اشراف کمتر بود. گر چه مدارک مستدلی دال بر صحت مطالب فوق وجود ندارد ولی اين گفته بهر صورت خالی از حقيقت نيز نمی تواند باشد. چه در ميان بسياری اين نکته که قناريهای قديمی ايران هلندی بوده اند اتفاق نظر وجود دارد.

قناری مسکوئی بايد همراه مهاجرين ايرانی از روسيه پيش از انقلاب کمونيستی در آن کشور به آذربايجان و تبريز و بعد از آن در دوران انقلاب مشروطيت که رفت و آمدهای بين دو کشور افزايش يافت به ايران رسيده باشد. در آن اوان قناری سبز و ابلق کم بود و اصولا به آن گنجشکی می گفتند . لفظ قناری مخصوص زرد و طلائی يا ليموئی آن بود. همچنانکه امروزه در زبان فارسی هنگاميکه کلمه
قناری برزبان رانده شود در ذهن همه ی شنوندگان ، بی اختيار پرنده ای زرد کشيده، صاف و دلنشين تداعی می گردد.

46656.imgcache2


در اوايل دوره ی پهلوی يعنی شايد حدود ١٣١٠ شخصی به نام حسن سيلاخوری قناری طلائی کشيده و پابلند در ضمن صدادار برای اولين بار بوجود آورد و در اين باب نيز شهرتی کسب کرد.

شخص ديگری موسوم به سيد تقی خان لاريجانی نيز توانست قناريهايی کشيده و صدادار فردار البته به رنگ ليموئی به وجود آورد. علی خان خوراک پز از جفت کردن قناری ماده سيد تقی خان با يک قناری لال نر طلائی سيلاخوری موفق شد جوجه هايی پر صدا و ساده به دست آورد که نه تنها در زمان خود شهرت و آوازه ای کسب کرد، بلکه هم چنان امروزه نيز قناری علی خانی زبانزد خاص و عام است و قناريهای صدادار را به قناريهای علی خانی نسبت میدهند.
 
بالا