• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تخت‌رستم در دل کوه‌های اطراف تهران!

Nicol

متخصص بخش گردشگری
تخت‌رستم در دل کوه‌های اطراف تهران!
14869962013375261642091971601189788149133.jpg




نام تخت رستم قبل از هر چیز فکر ما را به سمت شهرستان‌های جنوبی کشور چون شیراز ، کرمان ، یزد و زاهدان می‌کشاند ولی شاید باورش کمی سخت باشد که این بنای تاریخی در نزدیکی پایتخت و در فاصله 30 کیلومتری جنوب شرق شهر تهران واقع است.

برای دیدن این اثر باستانی متعلق به دوران ساسانیان، می‌بایست به شهریار در فاصله 10 کیلومتری غرب تهران بروید و سپس بعد از طی کردن حدود 15 کیلومتر در جاده وحیدیه به سمت روستا‌های نورآباد، بکه، قشلاق و در انتها به روستای قجر تخت‌رستم می‌رسید.
البته از مسیر‌های دیگری هم می‌توان به روستا و کوه تخت رستم رسید که یکی از این مسیر‌ها جاده رباط کریم و دیگری هم از طرف شهریار، جاده ملارد و عبور از روستای لم آباد، اسفندآباد و بیدگنه است ولی پس از عبور از روستای بیدگنه که دارای آثار تاریخی و طبیعی جالبی است، ادامه مسیر به سمت روستای قجررستم مشکل می‌شود زیرا بعد از این روستا باید وارد جاده‌ای شوید که جزو منطقه نظامی محسوب شده و برای ورود به آن باید مجوز داشته باشید، درنتیجه بهترین مسیر همان مسیر اولی است که دارای جاده‌ای سرسبز و زیباست.
از وقتی که از جاده اصلی شهریار به وحیدیه منحرف شده و به مسیر فرعی وارد می‌شوید چهره منطقه به کلی عوض می‌شود. شلوغی و سر و صدا و دود جای خود را به سکوت و زیبایی و آرامش می‌دهد. مسیر روستا‌های نورآباد و قشلاق از میان باغ‌های قدیمی و درختان بلند و زیبا می‌گذرد.
20121208101355897_60.jpg

بعد از گذشتن از روستای قجر، چهره کوهی بلند و مخروطی شکل از دور پیدا می‌شود. نمای کلی کوه آنچنان جذاب است که حتی اگر در مورد آن اطلاعاتی نداشته باشید هم خود بخود علاقه‌مند آن می‌شوید. نزدیکتر که می‌شوید دو تابلوی نسبتاً کوچک که توسط میراث فرهنگی استان تهران نصب شده است، به طور خلاصه در مورد این اثر و آتشکده و چارطاقی آن توضیحاتی می‌دهد.
آثار باستانی تخت رستم از جمله تخت گاه، آتشکده‌ها و چارطاقی آن در سال 1316 به شماره 303 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این مکان معبد یا آتشکده‌هایی برای اجرای مراسم زرتشتیان بوده که سکوی بزرگتر مخصوص مردم عادی و سکوی کوچکتر واقع در رأس قله مخصوص روحانیون مذهبی بوده است و بنای چارطاقی برای نگهداری آتش مقدس زرتشتیان در طول روز بوده است.
آتشکده تخت رستم از دو صفه یا تخت‌گاه تشکیل شده که یکی از این صفه‌ها در قله صخره و دیگری در ارتفاع پایین تر قرار دارد. صفه اول که در فضای آزاد قرار دارد محلی است که روی آن آتش می‌افروختند و روی صفه دوم مراسم مذهبی انجام می‌گرفته است. در فاصله 15 متری از تخت گاه پایینی یک بنای گنبدی شکل قرار دارد که احتمالا آتش مقدس را در آن نگه می‌داشتند.
در قسمت پائین کوه یک سکو و یک بنای کوچک وجود دارد. این بنای کوچک که در 15 متری سکو قرار دارد و تقریبا سالم مانده، سقف کوتاهی دارد؛ فاصله راس گنبد آن تا سطح زمین 238 سانتیمتر بوده و دارای دو مدخل با طاق‌هایی به سبک معماری‌های پیش از اسلام است.
گفته می‌شود که آتشی که در قله این کوه و در میان منفذ غار مانند قله آن روشن بوده است از فاصله 150کیلومتری نیز دیده می‌شده و همچون یک فانوس دریایی نشانه‌ای روشن برای در راه ماندگان بوده است



کوه تخت رستم، مخروطی شکلی و از جنس آندزیت و سنگ‌های آتشفشانی است. در دامنه و نوک قله این کوه آثار معماری به صورت تختگاه وجود دارد که با استفاده از مصالحی نظیر سنگ و ملات گچ سنتی ساخته شده است. چارطاقی که اکنون هیچ اثری از آن دیده نمی‌شود ولی به گفته اهالی تا همین دهه‌های اخیر پابرجا بوده و بر اثر باران و سیل نابود شده‌اند!. این بنای کوچک که 15 متر ارتفاع داشته، دارای سقف کوتاهی بوده که فاصله آن تا زمین حدود دو متر و نیم بوده است و دو ورودی با طاق‌هایی به سبک معماری‌های پیش از اسلام داشته است. آثار به جای مانده از یک سکوی بزرگ هم در حوالی چارطاقی مخروبه هنوز وجود دارد که با استفاده از مصالحی نظیر سنگ و ملات گچ سنتی ساخته شده است.
20121208101355944_61.jpg

کوه تخت رستم، کوهی زیبا و مخروطی شکل است که جزو بلند‌ترین کوه‌های جنوب شهریار بوده و ارتفاعی بالغ بر 1300متر دارد. جنس این کوه از سنگ‌های آتشفشانی است که متعجب‌کننده بوده و نیاز به تحقیق و تفحص زمین‌شناسان دارد. آثار باستانی تخت رستم از جمله آتشکده‌های آن در دامنه و قله این کوه واقع شده و گفته می‌شود که آتشی که در قله این کوه و در میان منفذ غار مانند قله آن روشن بوده است از فاصله 150کیلومتری نیز دیده می‌شده و همچون یک فانوس دریایی نشانه‌ای روشن برای در راه ماندگان بوده است. دامنه‌های این کوه جهت آنهایی که به کوهنوردی و صخره نوردی علاقه‌مندند، می‌تواند روزی خوش و خاطره”‹انگیز هدیه بدهد.
علاوه بر تخت رستم تهران، یک محوطه تاریخی دیگر به همین نام در منطقه توران پشت استان یزد و همچنین بنایی به همین نام با قدمت بیش از 3000 سال در ولایت سمنگان افغانستان به ثبت رسیده است.
 
بالا