متخصصان با استفاده از ترکیبات پوست خرچنگ نوعی الیاف پیوندی مصنوعی تولید کردند که به ترمیم رشتههای عصبی آسیبدیده کمک میکند.
به گزارش سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، متخصصان علوم مواد و مهندسی با استفاده از پوست خرچنگ نوعی الیاف ترکیبی تولید کردند که برای ترمیم اعصاب آسیبدیده کاربرد دارد.
«میکین ژانگ»، محقق اصلی این مطالعه درباره ماده جدید گفت: این الیاف پیوندی عصبی باید ویژگیهای بسیار خاصی داشته باشند و با بافتهای زنده سازگار شوند. این الیاف همچنین باید در برابر شکستگی و حل شدن مقاوم بوده و انعطافپذیر باشند تا جراحان بتوانند آنها را به درستی با رشتههای عصبی آسیبدیده پیوند بزنند. این ویژگیها نشان میدهد که ساخت این پلیاستر مصنوعی که کارآیی لازم را داشته باشد تا چه حد دشوار است.
با این حال این کار غیرممکن نیست و دانش پزشکی مدرن توانسته با استفاده از کلاژن که یک ساختار پروتئینی استخراج شده از سلول حیوانات است رشتههای لولهای بسیار نازکی را درست کند که به ترمیم رشتههای عصبی کمک میکنند.
به گزارش ایسنا به نقل از نیچر ورلد ریپورت، اما از آنجا که کلاژن گران است و این پروتئین در برخی مواقع با واکنشهای شدید سیستم ایمنی بدن روبهرو شده و بدن آن را پس میزند متخصصان به استفاده از پوست خرچنگ روی آوردهاند. مادهای به نام «چیتوسان» در پوست سختپوستان وجود دارد که تهیه این الیاف پیوندی عصبی را ارزان و در دسترس میکند. این ماده برخلاف کلاژنهای آزمایشگاهی از نظر زیستی با بافتهای زنده سازگاری کامل داشته و این بدین معناست که منجر به واکنش سیستم ایمنی و پس زدن عضو نمیشود.
به گفته ژانگ، چیتوسان با «پلیکاپرولاکتون» که یک پلیمر مستحکم و انعطافپذیر است ترکیب میشود. از این پلیمر در تهیه نخهای بخیه استفاده میشود. این دو ماده در کنار هم تشکیل الیافی در ابعاد نانو را میدهند که مشابه بافتهای پیوندی طبیعی اطراف سلولهای بدن انسان هستند.
جزئیات این مطالعه نشان میدهد که چگونه ترکیب چیتوسان با پلیاستر، مشکل شکنندگی چیتوسان در آب را برطرف میکند و با ترکیب جدید یک ماده عالی به دست میآید. شرح این مطالعه در مجله «ادونس متریالز» منتشر شده است.