• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تصویری فوق العاده از سیاره زمین

parisa

متخصص بخش
تصویری فوق العاده از سیاره زمین

عده ای تنها برای نشان دادن برتری تکنولوژیکی خود یا کشورشان رویای سفر به فضا را دارند و شاید تعدادی دیگر تنها برای تجربه هیجان سفری متفاوت و طولانی یا تجربه گوش سپردن به سکوتی مطلق در خلاء شیفته سفر به فضا باشند اما در این میان افرادی نیز هستند که تنها بخواهند زمین پر هیاهو و آلوده را از دور ببینند تا با چهره واقعی، آرام و زیبای آن به دور از هیاهو و آشوب‌هایی که در پس ظاهر آرامش پنهان کرده، آشنا شوند. اکنون تصور کنید که در فضایید و به زمین نگاه می کنید!

1571523355186861892182545411712234254186182.gif


تصویر بالا در هفتم دسامبر سال 1972 توسط فضاپیمای آپولو 17 در فاصله تقریبی 45000 کیلومتری، از زمین ( قاره آفریقا، قطب جنوب و شبه جزیره عربستان) گرفته شده است. این عکس که به Blue Marble یا مرمر آبی شهرت یافته است یکی از نخستین تصاویری است که سطح روشن کره زمین را به طور کامل و با کیفیت بالا نشان می دهد.
علت نام گذاری این تصویر به عنوان مرمر آبی به این خاطر است که بازتاب نور خورشید از سطح سیاره زمین در نگاه آپولو17، تداعی کننده تلالو مرمری درخشان در آسمان بوده است.
بسیاری از تصاویر فضایی که تاکنون از قرص کامل سیاره‌های منظومه شمسی و به خصوص زمین دیده‌اید، مجموعه به هم چسبیده‌ای از عکس‌های مختلف هستند که در کنار هم مونتاژ شده و یک نمای زیبا از یک جرم سماوی را تشکیل می‌دهند. اما تصویر خیره کننده از سیاره زمین که در پایین آن را مشاهده می کنید کار بی‌نظیری از دوربین 121‌ مگاپیکسلی ماهواره هواشناسی الکتروال روسیه است که در طول جغرافیایی 76 درجه شرقی و روی مدار زمین‌ثابت معلق ایستاده و 24 ساعته به زمین نگاه می‌کند.
1977292391705036119142761647317413410225.gif

مدار زمین ثابت یک مدار منحصر به فرد است که در ارتفاع 36 هزار کیلومتری بالای خط استوا قرار دارد. موقعیت خاص این مدار باعث می‌شود که سرعت چرخش ماهواره در آن با سرعت چرخش زمین به دور خودش برابر بوده و از نظر ناظر زمینی چنین به نظر برسد که ماهواره در فضا معلق است. این مدار منحصر به فرد است و هر نقطه مداری روی آن برای ملتها ارزش استراتژیک دارد.
موقعیت ویژه این ماهواره در مدار زمین ثابت باعث شده تا تصویر واضحی از ایران، خلیج همیشه فارس، دریای مازندران، شبه جزیره عربستان، هندوستان، بخش غربی استرالیا، مجموعه جزایر اندونزی، چین و شرق قاره آفریقا دیده شود. پوشش گیاهی در شمال، غرب و شمال شرقی ایران در این تصویر به خوبی آشکار و به رنگ نارنجی مشخص شده است.
دوربین فوق پیشرفته این ماهواره زاویه دید مناسبی دارد به گونه‌ای که با توجه به موقعیت ماهواره نسبت به زمین می‌تواند از کل کره زمین یک تک عکس واضح بگیرد. تصاویر هر 30 دقیقه یکبار در چهار باند مرئی و یک باند مادون قرمز گرفته شده و به زمین مخابره می‌شوند​

البته در موقعیتهای اضطراری مانند طوفانهای سهمگین یا وقوع یک سونامی، می‌توان ماهواره را چنان تنظیم کرد که هر 10 تا 15 دقیقه یک‌بار کار عکسبرداری را تکرار کند. این تصاویر دقیقترین عکسهایی است که یک ماهواره هواشناسی از زمین می‌گیرد. وجود طیف مادون قرمز در این عکس که با رنگ نارنجی شبیه سازی شده است، طبیعت تصویر را از آنچه چشم انسان از آن فاصله می‌بیند، تغییر داده است. مناطقی که در طیف نارنجی رنگ آمیزی شده‌اند، پوشش گیاهی را نشان می‌دهند چون گیاهان طیف مادون قرمز را به خوبی بازتاب می‌دهند.
ماهواره الکتروال که سال گذشته به فضا پرتاب شد علاوه بر این دوربین بی نظیر به تجهیزات و حسگرهای دیگری نیز مجهز است تا غیر از آب و هوای زمین، آب و هوای فضا را نیز رصد کند. این ماهواره می‌تواند میزان و شدت بادهای خورشیدی را اندازه‌گیری کرده و به زمین مخابره کند​

ماهواره الکتروال طراحی شده تابرای مدت 10 سال در مدار زمین باقی بماند. مهمترین عاملی که طول عمر یک ماهواره مستقر در مدار زمین ثابت را تعیین می‌کند، خالی شدن مخازن سوخت آن است. مدار زمین ثابت مدار پایداری نیست. به این مفهوم که ماهواره های مستقر در آن به مرور به شرق یا غرب موقعیت خود حرکت می‌کنند. درست مانند اتومبیلی که در سراشیبی یک خیابان پارک شده باشد، این ماهواره‌ها نیز به ابزاری مشابه ترمز خودرو برای جلوگیری از انحراف احتیاج دارند. معمولا سازندگان ماهواره‌ها با در نظر گرفتن سرعت انحراف ماهواره از موقعیت اصلی، هر از چند گاهی موتورهای ماهواره را روشن می‌کنند، تا آن را به جای از پیش تعیین شده‌اش بازگردانند و طبیعی است که پس از مدتی با اینکه ماهواره کاملا سالم است، اما به خاطر اتمام سوخت باید ده‌ها میلیون دلار سرمایه را به مدار قبرستان، جایی بالاتر یا پایینتر از مدار زمین ثابت منتقل کرد تا نقطه مداری برای یک ماهواره تازه نفس آزاد شود.
[h=2]تصویری باز هم متفاوت تر!
201102199276329091758148155111156183253.gif

این عکس، همان تصویر معروف کره زمین است که در ابتدای مطلب آن را مشاهده کردید با این تفاوت که با استفاده از بیش از 5000 عکس مختلف با موضوع سیاره زمین و فضا، به عنوان یک تصویر دیدنی موزاییکی بازسازی شده است. در واقع شما با دیدن این عکس علاوه بر این که کره زمین را مشاهده می کنید به طور همزمان در حال نگریستن به مجموعه ای عظیم از اجرام و پدیده های نجومی هستید! (برای دیدن عکس به صورت بهتر بر روی آن کلیک کنید).


فرآوری: م.ح.اربابی فر
بخش دانش و زندگی تبیان

 
بالا