• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تعيين ضريب شكست با تداخل سنج مايكلسون

parisa

متخصص بخش
تعيين ضريب شكست با تداخل سنج مايكلسون


ديد كلي

اين دستگاه علي الاصول از دو سطح موازي با بازتابيدگي بالا ، كه با فاصله d از يكديگر قرار گرفته‌اند، تشكيل شده است در عمل دو شيشه نيمه اندود يا آلومينيوم اندود كه از نظر نوري تخت‌اند، سطوح بازتابيده مرزي را تشكيل مي‌دهند در مواقعي كه اين دستگاه به عنوان تداخل سنج بكار مي‌رود، طول هواي مسدود از چندين ميليمتر تا چندين سانتيمتر تغيير مي‌كند اگر بتوان اين طول را با حركت دادن يكي از آينه‌ها بطور مكانيكي تغيير داد آن را تداخل سنج مي‌نامند. وقتي كه اين آينه‌ها ثابت شوند و با پيچ كردن آنها به نوعي پايه براي موازي بودن تنظيم شده باشند نسجه ناميده مي‌شود.


fpi.gif


تاريخچه

اين تداخل سنج نخستين بار در اواخر قرن نوزدهم توسط چارلز فابري و آلفردپرو ساخته شده . در نور شناخت جديد از اهميت قابل ملاحظه‌اي برخوردار است.

اساس كار

نسجه از جانب چشمه پهني روشن مي‌شود كه ممكن است يك قوس جيوه يا باريكه ليزر He - Ne باشد فقط يك پرتو كه از نقطه‌اي مانند S1 به چشمه گسيل يافته است در داخل سنجه در گيري مي‌شود اين پرتو كه از طريق تيغه‌اي كه بطور جزئي نقره اندود شده است وارد مي‌شود و در فاصله بين دو تيغه چندين بار باز تابيده مي‌شود.

پرتوهاي تراگسيليده بوسيله يك عدسي جمع شده و به كانوني روي يك پرده هدايت مي‌شوند كه در آنجا با هم تداخل كرده و لكه‌هاي روشن يا تاريك را تشكيل مي‌دهند هر پرتو ديگري كه از نقطه ديگر S2 ، موازي با پرتو اصلي و در همان صفحه ورود گسيل يابد لكه‌اي در همان نقطه بر پرده تشكيل خواهد داد. كليه پرتوهايي كه زاويه معيني بر فاصله دو سطح فرود مي‌آيند يك فريز دايره‌اي ساده با تابيدگي يكنواخت بوجود مي‌آورند با يك چشمه پخشيده پهن نوارهاي تداخلي حلقه‌هاي باريك هم مركزي خواهند بود كه با نقش تراگسلين چندين باريكه‌اي متناظر است.

طيف فابري - پرو

تداخل سنج فابري - پرو در بررسي جزئيات ساختار خطوط طيفي كاربرد وسيعي دارد، چنانكه ديده‌ايم يك موج نوري فرضي كاملا تكفام يك سيستم فريز دايره‌اي ويژه ايجاد مي‌كند. بطوريكه اگر چشمه از دو مولفه تكفام تشكيل يافته بود. دو سيتم حلقه بر هم نهاده نتيجه مي‌شد وقتي كه فريزهاي منفرد بطور جزئي همديگر را بپوشانند، در تصميم گيري مربوط به اينكه دو سيستم چه وقت بطور انفرادي قابل تشخيص‌اند مقداري ترديد و ابهام بوجود مي‌آيد.

مهيار ريلي براي تفكيك تصاوير دو شكاف با تابيدگي برابر كه روي هم مي‌افتد بخوبي پذيرفته شده است. خصيصه اساسي اين معيار آن است كه بايد يك فريز پهن روشن با ناحيه مركزي خاكستري ديده شود و توان تفكيك طيف نما به صورت نسبت طول موج متوسط دو موج به طول موج قابل تفكيك بيان مي‌شود.

كاربردها

براستي كه كاربردها و پيكربنديهاي تداخل سنج فابري پرو بي‌شمارند. سنجه‌ها با سنجه‌هاي ديگر بطور متوالي و همچنين با طيف نماهاي منشوري و توري آرايش يافته‌اند و همچنين با پوسه‌هاي دي الكتريك چند لايه‌اي كه به منظور جاي گزيني با اندوده فلزي آينه‌ها بكار رفته‌اند. هم اكنون روشهاي روبش را بطور گسترده بكار مي‌گيرند. اين روشها از خطي بودن برتر آشكار سازهاي فتوالكتريك نسبت به تيغه‌هاي عكاسي سود مي‌برند.



Fabry-Perot_interferometer.gif


چشم انداز

امروزه سيستمهاي با آينه‌هاي منحني شكل به عنوان كاواكهاي ليزري مقام ممتازي را دارا هستند و به عنوان تحليلگر طيفي كاربرد وسيعي دارند و ساخت يك چنين سيستمهايي الهام گرفته از تداخل سنج فاربي- پرو با آينه كروي هستند كه در سال 1956 توسط پيركونز ساخته شد.

منبع: رشد
 
بالا