• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

جاده ابريشم احيا مي‌شود

Nicol

متخصص بخش گردشگری
با همكاري كشورهاي عضو اكو
جاده ابريشم احيا مي‌شود

100921950823.jpg


جام جم آنلاين: رييس دفتر امور مراکز و خدمات گردشگري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: موضوع احياي جاده ابريشم به عنوان پتانسيل خوبي در امر گردشگري با محوريت ايران و با همکاري کشورهاي عضو اکو پيگيري مي شود.

"محمدرضا پوينده" امروز (جمعه) در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: جاده ابريشم ظرفيت هاي زيادي از نظر آثار تاريخي، جاذبه هاي توريستي و تنوع اقوام و سنن کشورهاي اين حوزه دارد که مي تواند با تعريف مسير گردشگري و ايجاد امکانات و تجهيزات در اين مسير،‌ عاملي براي جذب گردشگران خارجي باشد.

وي به خواست بين المللي براي احياي اين مسير اشاره کرد و افزود: علاوه بر خواست عمومي،‌ بسياري از گردشگران فرهنگي در سطح جهان با جديت پيگير اين موضوع هستند و همين مساله مي تواند عاملي براي انسجام بيشتر کشورهاي حوزه جاده ابريشم براي راه اندازي اين مسير و استفاده از آن براي توسعه صنعت گردشگري در اين کشورها باشد.

پوينده افزود: در تفاهماتي که امسال در جريان اجلاس وزراي گردشگري کشورهاي عضو اکو در آنتالياي ترکيه صورت گرفت و در متن بيانيه اين اجلاس نيز به آن اشاره شد، مقرر گرديد که بحث احياي جاده ابريشم با محوريت ايران و با همکاري کشورهاي عضو پيگيري شود.

وي ادامه داد: از آنجايي که جاده ابريشم بسيار پراکنده است،‌ مقرر شد تا کارگروهي با حضور تمام کشورهاي عضو اکو و با محوريت ايران مسير مشخصي را براي اين منظور تعريف کنند تا اقدامات لازم با تمرکز بر اين مسير صورت گيرد.

رييس دفتر امور مراکز و خدمات گردشگري به همکاري سازمان هاي جهاني جهانگردي،‌ اکو، يونسکو و کنفرانس اسلامي در اين زمينه اشاره کرد و گفت: ‌از سفراي تمام کشورهاي عضو اکو مستقر در يونسکو خواسته شده که با محوريت ايران در اين زمينه همکاري داشته باشند.

وي افزود: جلسات کارشناسي و مطالعات اوليه در اين زمينه در پژوهشگاه ها و بخش هاي مرتبط با اين موضوع در ايران انجام شده است اما از کشورهاي عضو تاکنون مطلبي دريافت نشده است.

پوينده همچنين به هجدهمين نشست مجمع عمومي سازمان جهاني گردشگري که امسال در آستانه پايتخت قزاقستان برگزار شد،‌ اشاره کرد و گفت:‌ در اين نشست موضوع احياي جاده ابريشم ازسوي رييس سازمان ميراث فرهنگي ايران مطرح شد که مورد استقبال اعضا قرار گرفت.

وي هدف ايران از پيگيري جدي اين موضوع را مقابله سازمان ميراث فرهنگي با اقدامات مغرضانه رسانه هاي بيگانه و تبليغات سوء آنها عليه ايران عنوان کرد و اظهار داشت: به دليل تهاجم رسانه اي کشورهاي مخالف ايران و تلاش آنها براي جلوگيري از ورود گردشگران خارجي به کشور،‌ ايران انگيزه بيشتري براي احياي اين جاده دارد و در اين زمينه بيشتر تلاش مي کند.

کشورهاي ايران، ‌افغانستان، ازبکستان، ترکيه، تاجيکستان ، آذربايجان، ترکمنستان،قرقيزستان‌ و قزاقستان اکو است و جاده ابريشم از بسياري از اين کشورها عبور مي کند.

جاده ابريشم با بيش از دو هزار سال قدمت ، کماکان در جهان شهرت خود را دارد.

اين جاده به عنوان پلي بين چين و کشورهاي اروپا ، آسيا و آفريقا درتبادلات اقتصادي ،تجاري و تمدني شرق و غرب سهم مهمي داشته است.

جاده ابريشم راه تجارت زميني چين با آسياي جنوبي ، غربي و اروپا و آفريقا از راه آسياي مرکزي در روزگار قديم بود. به سبب آنکه بسياري ابريشم و پارچه هاي ابريشمي چين از اين جاده به غرب توزيع مي شد ، بدين سبب "جاده ابريشم" نام گرفت.

نتايج مطالعات نشان مي دهد که اين جاده در سلسله "هان" چين در قرن يکم قبل از ميلاد شکل گرفته است. در آن زمان جاده ابريشم به افغانستان، ازبکستان، ايران و شهر اسکندريه مصر در غرب امتداد مي يافت.

راه ديگر اين جاده نيز از پاکستان و کابل در افغانستان به خليج فارس و از کابل به طرف جنوب يعني شهر کراچي پاکستان امتداد مي يافت و اگر به راه دريايي تغيير مي کرد پارس و رم را شامل مي گرديد .

از قرن 2 قبل از ميلاد تا قرن 2 ميلادي در امتداد جاده ابريشم از غرب به شرق چهار کشور بزرگ رم باستان در اروپا، پارس در آسياي غربي، کوشان در آسياي مرکزي و سلسله هان چين در آسياي شرقي وجود داشت.

راه اندازي جاده ابريشم باعث تبادلات مستقيم و تاثيرگذاري بين تمدن هاي قديمي شد به گونه اي که از آن به بعد پيشرفت اين تمدن ها بدون ارتباط امکان پذير نبود.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
پرونده ثبت جهاني راه ابريشم تهيه مي‌شود

با محوريت ايران
پرونده ثبت جهاني راه ابريشم تهيه مي‌شود

100921950823.jpg


جام جم آنلاين: کارشناس مرکز مطالعات و پژوهش هاي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري از تهيه پرونده ثبت جهاني راه ابريشم با محوريت ايران و با مشارکت پنج کشور حوزه اين راه خبر داد.

"راضيه تعصب" در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: مرکز پژوهش هاي ميراث فرهنگي از سال 1387، فعاليت هاي خود براي شناسايي راه ها و آثار باستاني موجود در راه ابريشم را آغاز کرد.

وي با بيان اينکه ايران به کشورهاي عراق، افغانستان، پاکستان، ترکيه و هند پيشنهاد داده است تا در تهيه اين پرونده مشارکت داده باشند، افزود: اين کشورها هنوز پاسخي به پيشنهاد ايران ارايه نداده اند.

تعصب درخصوص برگزاري نشست اولين کميته هماهنگي نامزدي رشته اي ميراث جهاني راه هاي جاده ابريشم در شيان چين گفت: در اين نشست که ماه گذشته برگزار شد، ايران توانست بخشي از پرونده تهيه شده خود در خصوص اين جاده را ارايه دهد که مورد قبول کارشناسان سازمان جهاني ثبت آثار قرار گرفت.

وي با بيان اينکه اين پرونده با همکاري سازمان ميراث فرهنگي،‌ پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و مرکز مطالعات راه ابريشم تهيه مي شود، افزود: پرونده مقدماتي قرار است در سال 2010 ميلادي تهيه شود.

اين کارشناس مرکز پژوهش ها به تاريخچه ثبت اين اثر ادامه داد: چين در سال 2006 ميلادي نمايندگاني از يونسکو دعوت کرد تا از بخشي از راه ابريشم که از اين کشور مي گذرد، بازديد کنند. کارشناسان اين سازمان نيز پس از بازديد از اين راه آن را در فهرست موقت خود براي ثبت قرار دادند و از همان زمان پروژه ثبت جهاني آن شکل گرفت.

تعصب افزود: از سال 2007 پنج کشور تاجيکستان، ازبکستان، قزاقستان، قزقيزستان و ترکمنستان از آسياي مرکزي به اين پروژه متصل شدند تا با همکاري چين اين پرونده را تهيه کنند.

وي ادامه داد: تا پيش از سال 2008 چين و اين پنج کشور تصور مي کردند که بدون مشارکت ساير کشورهاي حوزه راه ابريشم و ايران مي توانند اين پرونده را به ثبت برسانند اما سازمان ثبت جهاني آثار با اين مساله موافقت نکرد زيرا بخش اعظم اين راه در ايران قرار دارد.

تعصب با بيان اينکه راه ابريشم از کشور ايتاليا نيز مي گذرد، گفت: با اين حال متاسفانه تاکنون نماينده اي از اين کشور در نشست ها و همايش هاي بين المللي ثبت اين اثر شرکت نکرده و در گفت و گو با کارشناسان ايراني از وجود چنين پروژه اي اظهار بي اطلاعي کرده اند.

کارشناس مرکز پژوهش هاي سازمان ميراث فرهنگي توضيح داد: در پرونده اي که ايران تهيه مي کند، 23 گره (شهر) داراي آثار تاريخي و طبيعي در ايران که راه ابريشم از آن گذشته است،‌ پيشنهاد مي شود.

وي افزود: تمامي آثار تاريخي موجود در اين مسير که از سوي ايران معرفي مي شود مانند کاروانسراها،‌بازارها،‌بر ج مقبره ها، قلعه ها و استحکامات دفاعي به عنوان نماد هاي راه ابريشم، خود به تنهايي داراي قابليت ثبت جهاني هستند.

تعصب گفت: پرونده مقدماتي که ايران در دست تهيه دارد تا شش ماه ديگر تهيه مي شود و در سال 2011 پرونده نهايي که از جمع آوري پرونده تهيه شده چين و ايران است به يونسکو ارايه خواهد شد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری


نقش مهم جشنواره جاده ابريشم در پيوند تمدن‌هاي کهن جهان

100922913948.jpg


جام جم آنلاين: رييس ستاد جشنواره بين المللي راه ابريشم، از برگزاري اين جشنواره به عنوان گامي مهم در استحکام پيوند کشورهاي صاحب تمدن کهن جهاني ياد کرد.

" حميد رضا پژوهش" روز چهارشنبه در گفت و گو با ايرنا، اظهار داشت: کشور ما به عنوان يکي از کشورهاي مطرح در امر گردشگري است که مي تواند با معرفي آثار تاريخي و فرهنگي خود و احياي جاده ابريشم به عنوان دستاورد تمدن ايراني گام مهمي در صنعت گردشگري بردارد.

وي يادآور شد: با توجه به اينکه توسعه توريسم به عنوان بخشي از ابعاد توسعه اجتماعي و فرهنگي با دستاوردهايي چون درآمدزايي، اشتغال زايي و مقوله فرهنگي براي هر کشوري حايز اهميت است، برگزاري جشنواره بين المللي راه ابريشم با هدف ،توسعه صنعت توريسم، شکوفايي و تجديد حيات صنايع دستي و احياي راه ابريشم به عنوان مقصد گردشگري در دستور کار مسوولان فرهنگي کشور قرار گرفته است.

پژوهش با بيان اينکه به گواهي تاريخ، کشور ايران، قلب عبور مسير جاده ابريشم محسوب مي شود، اظهار داشت: در گذشته، مبادي ورودي و خروجي جاده ابريشم در ايران از استان خراسان شمالي آغاز و پس از عبور از شهرهاي مختلف از مرزهاي غربي کشور در استان آذربايجان غربي خارج مي شده و منطقه مرکزي اين جاده تاريخي، جنوب استان تهران شامل منطقه ري و ورامين بوده است.

وي، چين، ايران و عثماني (ترکيه کنوني) را سه کشور اصلي واقع در مسير جاده ابريشم، عنوان کرد و افزود: امروزه به دليل تقسيم کشورها و با در نظر گرفتن مسيرهاي فرعي مي توان گفت حدود 27 کشور در اين مسير قرار گرفته اند.


به گفته رييس ستاد جشنواره بين المللي راه ابريشم، بسياري از کشورهاي مسير راه ابريشم چون چين، ژاپن، هند، افغانستان و پاکستان، ترکيه، لبنان، يونان، ايتاليا و کشور نيجريه به عنوان نماينده آفريقا براي شرکت در اين جشنواره بين المللي دعوت به عمل آمده است اما به نظر مي رسد به علت تغيير زمان برگزاري اين مراسم از آذر ماه به دي ماه و همزماني آن با سال جديد ميلادي به نظر مي رسد محدوديت هايي در اعزام اين نماينده ها ايجاد شده باشد.

وي اظهار اميدواري کرد اين جشنواره فرهنگي در سال آينده با برنامه ريزي منسجم تر و در زمان مناسبتر مانند تابستان برگزار شود.

پژوهش همچنين از راه اندازي وبلاگ ويژه معرفي جشنواره بين المللي راه ابريشم به آدرس
www.silkroadfestival.blogfa.com خبر داد و گفت: در اين وبلاگ، اطلاعات کاملي درمورد زمان و نحوه برگزاري همايش، نقشه جاده ابريشم و پوستر و بروشور برنامه هاي اين جشنواره براي استفاده علاقه مندان ارائه شده است.

جشنواره بين المللي راه ابريشم با همکاري و هماهنگي نهادهاي مختلفي از جمله وزارت راه، سازمان ميراث فرهنگي و معاونت گردشگري کشور و استان تهران، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي،بنياد مطالعاتي قفقاز و منطقه آزاد ارس ترتيب يافته و از 19 تا 21 دي ماه در محل سالن همايش هاي وزارت کار و امور اجتماعي برگزار مي شود.

راه ابريشم، شبکه‌اي از مسيرهاي بازرگاني طولاني است که از سراسر قاره پهناور آسيا عبور کرده و به کناره‌هاي درياي مديترانه مي‌رسد و از اين طريق شرق و غرب آسيا را به اروپا و شمال قاره آفريقا متصل مي‌کند.

راه ابريشم به جز اهميت بازرگاني خود، شاهراه مهم تبادلات فرهنگي و هنري در سده‌هاي گذشته نيز بوده و امپراطوري هاي بزرگ جهان چون پارس و عثماني در مسير آن قرار داشتند.

مهم‌ترين کالايي که بصورت ترانزيت از ايران مي‌گذشت ابريشم بوده که اين عامل باعث نامگذاري اين مسير به "جاده ابريشم" است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری


راه ابريشم در راه يونسكو

100950989967.jpg


جام جم آنلاين: پرونده ثبت جهانى راه ابريشم ماه ژانويه و فوريه سال 2011ميلادي ـ بهمن و اسفند سال جاري ـ به کميته ميراث جهاني يونسکو ارسال خواهد شد.

رئيس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در گفتگو با ميراث آريا با بيان اين مطلب افزود: تهيه پرونده ثبت جهاني راه ابريشم در سه مرحله انجام مي گيرد.

احمد ميرزا کوچک خوشنويس اضافه کرد: مرحله اول و دوم پرونده دربرگيرنده معرفي کتابنامه و فهرست اماکن به پايان رسيده است.

وي در ادامه بيان داشت: درحال حاضر مرحله سوم شامل تهيه پرونده ثبت جهاني در حال انجام است.

خوشنويس يادآور شد: در آبان ماه سال جاري نيز سميناري با دانشگاه آزاد گرمسار به عنوان يکي از مسيرهاي قديمي راه ابريشم با حضور چهار کشور ترکيه، يونان، ايتاليا و چين با کمک کارشناسان ايراني برگزار مي شود.

به گفته اين مقام مسئول در پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي؛ از سال 2003 سازمان علمى، فرهنگى، آموزشى يونسکو با محوريت بخش ميراث جهانى در حال سازماندهى کشورهاى واقع در مسير راه ابريشم است تا به طور مشترک پرونده ثبت جهانى اين مسير را تهيه کنند.

وي در پايان يادآور شد: ايران تاکنون در تعدادى از کارگاه هاى برگزار شده در ساير کشورهاى واقع در مسير شرکت کرده و نيز بخشى از تعهدات خود را نيز انجام داده است.
 
بالا