• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

جاذبه های دیدنی سمنان

Nicol

متخصص بخش گردشگری
استان سمنان با وسعتی برابر 98515 کيلومتر مربع 8/5 درصد مساحت کل کشور است.
اين استان از نظر مساحت ششمين استان کشور است. وسعت آن حدود چهار برابر تهران می باشد. اين استان در حال حاضر دارای 4 شهرستان 14 شهر 10 بخش و 28 دهستان است.
شهرهای آن عبارتنداز: سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار.شهرهای تابعه استان نیز عبارتند از سمنان - مهدی شهر- شهميرزاد - سرخه -شاهرود -بسطام -تجن -کلاته -خيج -ميامی -بيارجند -دامغان -گرمسار -ايوانکی و آرادان.
استان سمنان در دوران باستان بخشی از چهاردهمين ايالت تاريخی ورن (ورنه) از تقسيمات شانزده گانه اوستايي بود.برخی از دانشمندان اين ايالت را گيلان فعلی می دانند ولی قدر مسلم اين که ورن يا ورنه متشکل از صفحات جنوبی البرز و خوار شمال سمنان، دامغان، خوار, دماوند، فيروزکوه، شهميرزاد، لاسگرد، ده نمک و آهوان، قوشه، ويمه و نقاط کوهستانی مازندران بوده است.

Ostan-semnan.jpg

شهرستان سمنان
در زمان کمبوجيه سمنان مانند پلی سه ايالت ری و خراسان و استرآباد را به هم وصل می کرد. در دوره های بعدی نيز منطقه سمنان مورد توجه خاص حکومت های مرکزی قرار گرفت و مناقشه های متعدد بر سراين منطقه بين قدرتمندان در گرفت.
اشکانيان هم ايران را به هجده ايالت تقسيم کرده بودند که يکی از آنها کميس يا قومس در نواحی سمنان و دامغان بود. از زمان سلسله طاهريان تا غزنويان نيز سمنان اهميت خود را حفظ کرد و ازجمله مناطقی بود که شاهد انبوه کشمکش‌ها بود.
يکی از حکام معروف ايالت کومش در زمان غزنويان امير اجل بختيار بن‌محمد معروف به ابوحرب بختيار بود که بانی منار مسجد جامع سمنان و بقعه پير علمدار کرمان بود.سمنان در دوران مغول همچون ساير نقاط ايران از حملات در امان نماند و متحمل خسارات فراوان شد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
دروازه ارگ سمنان‌

يکی از آثار تاريخی و با ارزش و زيبای سمنان , دروازه ارگ، بازمانده هنر دوران قاجار است که در تقاطع خيابان‌های آيت الله طالقانی و شيخ فضل الله نوری واقع شده است.دروازه ارگ در گذشته درِ شمالی ارگ دولتی بود که هنگام تخريب ارگ به سبب شکايت فرهنگ دوستان و پيگيری آنان از ويرانی اين دروازه جلوگيری به عمل آمد.

semnan1.jpg

دروازه ارگ د رزمان سلطنت ناصرالدين شاه قاجار و حکومت انوشيروان ميرزا ضياء الدوله فرزند محمد رحيم ميرزا پسر دهم عباس ميرزا نايب السلطنه که از سال 1300 تا 1305 هجری حاکم ايالت قومس بود بنا شد.اين دروازه دو نمای شمالی و جنوبی دارد که نمای شمالی آن به مراتب زيباتر از نمای جنوبی آن است.
دروازه جنوبی ارگ سمنان
اين دروازه در زمان ناصرالدين شاه ساخته شد و در محل ساختمان شهرباني واقع شده بود که دروازه جنوبی ارگ دولتی را تشکيل مي‌داد. ساختمان بالای دروازه جنوبی در دو طبقه ساخته شده است.

در طرفين راهروی طبقه اول اتاق‌ها قرار دارند. در طبقه بالا نيز سه اتاق شمالی و جنوبی وجود دارد . در ماه مبارک رمضان به عنوان نقاره خانه از اين ايوان استفاده می شد و مدتی هم هنگ ژاندارمری سمنان در ارگ مستقر بود.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
ارگ علاء
ارگ علاء در 9 کيلومتری جنوب شرقی سمنان و کنار جاده سمنان به پايگاه هوايي در بخش علاء واقع شده است و يکي از آثار تاريخی اواسط قاجاريه به شمار مي‌رود که به ثبت آثار تاريخی رسيده است.
مساحت تقريبی آن در حدود 100 متر و دارای زيربنايي در حدود 120 متر است . ارتفاع آن حدود 4.5 متركه‌ با اضافه شدن طبقه دوم به حدود 8 متر مي رسد . بنای ارگ به شکل شش ضلعی و ساختمان آن در دو طبقه ساخته شده است که ظاهرا محل حکومت محلی نيز بود.
دارالحکومه سمنان
اين بنا در جنوب شهر و در ميدان ابوذر غفاری (پاچنار) واقع شده است.‌ بنای دارالحکومه را به دوره فتحعلی شاه قاجار و پيش از زمان حکومت حاجی بهمن ميرزا بهاء الدوله پسر فتحعلی شاه در سمنان نسبت مي‌دهند.

قبل از اينکه ساختمان ارگ دولتی سمنان در شمال شهر احداث شود، دارالحکومه سمنان در جنوب شهر و در همين بنا که امروز به خانه کلانتر معروف است، مستقر بود.
شکارگاه ملاده (خانه ابراهيم‌خان)
در روستای سرسبز و خوش آب و هوای ملاده (در حدود 70 کيلومتری شمال سمنان) دو عمارت بزرگ و باستانی و زيبا وجود دارد که در دو سمت شرق و غرب به فاصله حدود 50 متر به موازات يکديگر قرار گرفته اند.

مصالح اصلی بنا، خشت و آجر و نمای آن آجر و گچ است . هر يک از اين دو نوع ساختمان دو طبقه و دارای تعداد زيادی اتاق و راهروی مربوط به اتاق‌ها و طبقه فوقانی است . معماری ساختمان‌های مذکور بسيار زيباست.
مناره سلجوقيان سمنان
اين مناره که در زمرة زيباترين مناره‌های تاريخی دوره سلجوقی است، در گوشة شمالشرقی مسجد جامع سمنان و در کنار شبستان شرقی واقع شده و به منار مسجد جامع نيز معروف است.

ارتفاع منار کنونی از سطح قاعده 31.20 متر و از روی بام 25.75 متر است که به علت وجود شبستان شرقی در پای منار 5.5 متر ، قسمت تحتانی آن ديده نمي‌شود. محيط مناره همجوار بام مسجد بيش از پنج متر است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آرامگاه شيخ علاء الدوله سمنانی
اين ساختمان واقع در روستای صوفی آباد سمنان، در آغاز بنايي رفيع و با عظمت بود که بدستور عمادالدين جمال الدين عبدالوهاب وزير سلطان محمد خدا بنده از خشت خام ساخته شد، سپس خانقاهی برآن افزود و در آنجا به رياضت پرداخت و پس از مرگ در آنجا به خاک سپرده شد.

بنای خانقاه و آرامگاه اين عارف مشهور که
بازماندة معماری اواخر قرن هشتم است به علت نداشتن استحکام و بی‌‌توجهی روبه ويرانی نهاد، به طوری که به جز دو ستون ايوان بقية بنا منهدم شد .

armgah%20sheikhalaodoe%20semnani.jpg

 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آرامگاه حکيم الهي
آرامگاه اين حکيم در نزديکی ميدان امام خمينی (ره) سمنان و در کنار خيابان حکيم الهی مقابل دبيرستان دهخدا واقع شده و مدفن يکی از چهره های تابناک فلسفه و حکمت و يکی از مفاخر گرانمايه سمنان است. بنای آرامگاه را ايوان و چند سالن و اتاق تودرتو تشکيل مي‌دهد.

بر پيشانی ايوان که مشرف به خيابان است و حدود پنج متر ارتفاع دارد کتيبه ای از جنس کاشی قرار گرفته است. حکيم الهی در رمضان 1243 متولد و در ربيع الاول 1323 فوت کرد. آرامگاه مذکور با تلاش پسرش حاج عبدالجواد الهی در سال 1321 شمسی بنا شد.
آرامگاه فانی
اين آرامگاه در حدود صد متر با آرامگاه پيرنجم الدين فاصله دارد و مقبره ای زيبا از شاعری وارسته بنام فانی سمنانی و همچنين سيد ابوطالب حسنی،ْ سردار ملی سمنان در نهضت مشروطه قرار دارد.

اين آرامگاه به دليل قدمت کم آن، جزو آثار تاريخی به شمار نمی آيد . ولي از آنجا که مزار يکي از شاعران به نام است و نيز دارای نمايي جالب است از نقاط ديدني سمنان محسوب مي‌شود . آرامگاه فانی شامل گنبد و حرم و صحن و فاقد ايوان می‌باشد.
نمای خارجی به صورت مکعب مستطيل آجری می باشد که دو در اصلی طرفين بنا، حياط را به بيرون متصل مي‌کند.
مقبره درويش محمد
در قسمت شمالغربی سمنان و در روستايي به نام مومن آباد بين راه شوسه سمنان به فيروزکوه مقبره ای به نام درويش محمد وجود دارد. از تاريخ فوت و دفن اين آرامگاه اطلاع درستی در دست نيست.

ولی گفته شده که وی يکی از عارفان قرن هشتم و از پيروان عارف بزرگ وار شيخ علاءالدوله سمنانی بوده، برخی نيز می گويند که مقبره تقی الدين علی دوستی سمنانی شاگرد معروف شيخ است.
درويش محمد به علت وارستگی و کرامتی که داشت مورد توجه و احترام مردم سمنان و نواحی آن بود و به همين جهت، درويش مومن‌آباد نيز ناميده شده است.
قلعه‌های سارو
در 10 کيلومتری شمالشرقی سمنان در نقطه ای کوهستانی به نام سارو آثار دو قلعه بسيار محکم و تسخير ناپذير موجود است که طرز ساختمان و انتخاب محل بناي آنها قابل توجه و درخور تحقيق است. اين قلعه ها در دو طرف کلاته يا مزرعه سارو که چشمه ساری زيبا است واقع شده اند.

قلعه شمالی بر اثر گذشت زمان و بروز سوانح طبيعی و خرابکاري افراد گنج ياب تا اندازه ای ويران شده و خالی از سکنه است ولي اسکلت محکم آن ابهت خاصی به اين دره بخشيده است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
قلعه کوشمغان
در سه کيلومتری غرب سمنان سه محله وجود دارد که در حال حاضر به نام های کوشمغان، زاواغان و کديور خوانده مي‌شوند و مجموع اين سه محله را نيز محلات ثلاث مي‌نامند.

با توجه به آثار موجود، محله های مذکور از محله های بسيار کهن سمنان محسوب مي‌شوند. نام اصلی کوشمغان کوشک مغان بود که براثر کثرت استعمال کوشمغان شده است.
در اين محله قلعه قديمی ويرانی وجود دارد که در گذشته خندقی نيز در اطراف آن وجود داشت و مردم با استفاده از تخته پل وارد قلعه مي‌شدند. در قلعه که از گذشته باقی مانده يکپارچه از سنگ است.
قلعه لاسگرد
در بين بقعه سيدرضا و شمال کاروانسرای شاه عباسی لاسگرد، يکی از معروفترين قلعه های سمنان به نام دژ لاسگرد وجود دارد که با توجه به سرحدی بودن قريه لاسگرد در دوران قبل از اسلام به ويژه در زمان اشکانيان، احتمال مي‌رود اين قلعه در زمان اشکانيان بنا شده باشد.

اين قلعه مستحکم که با خشت های خام بزرگ ساخته شده تا اواسط دوره قاجاريه پابرجا بود و پس از اين تاريخ روبه ويرانی نهاد. آنچه اکنون از اين قلعه عظيم مانده گذرگاهای زيرزمينی سه طبقه ای است که همه به يکديگر راه دارند.
قلعه پاچنار
در جنوب غربی ميدان ابوذر و در محله اسفنجان سمنان آثار دو قلعه پر ابهت و قديمی به چشم ميخورد که به قلعه های پاچنار معروف هستند.

اين قلعه ها به صورت دژهای دوران باستان ساخته شده بودند و از زمره قلعه‌های بسيار مهم نظامی و دفاعي شهرستان به شمار مي‌رفتند. بعضی‌ها قدمت و تاريخ بنای اين قلعه‌ها را به دوران طاهريان نسبت مي‌دهند.
ميدان باستانی دلازيان(چشمه شيخ)
اين ميدان در هشت کيلومتری جنوب شرقی شهر سمنان و در پانصد متری خم رودخانه گيناب واقع شده است در انتهای اراضی کشاورزی نمای هشت تپه نزديک به هم ديده مي‌شود هرچند جاگيری تپه ها در کنار هم شکل هندسی ويژه‌ای ندارد اما از هر سو که بدان‌ها بنگريم همواره هشت برجستگی از دور پيداست.

بلندی اين تپه‌ها يکسان نيست. ولی تفاوت زيادی هم ندارند. فاصله بين دامنه های پست تپه جنوبی تا دامنه های پايين تپه شمالی بالغ بر230 متر و فاصله مشابه تپه شرقی تا تپه غربی معادل 300 متر است. وسعت دامنه های هر يک از تپه ها متفاوت است و تپه های کوچکتر نيز دامنه و کنار تپه های بلند جای دارند.
تپه تاريخی ناسار (نوحصار)
اين تپه در سه کيلومتری شرق شهر سمنان و در پنج کيلومتری جنوب راه شوسه آن واقع شده است. در مورد وجه تسميه آن عقيده بر اين است که نام ناسار در اصل نو‌ حصار بوده و در اثر مرور زمان به ناسار تبديل شده است.

آثار باقی مانده اين شهر به صورت تل بزرگی در شمال شرقی ناسار فعلی مشاهده می‌شود. در حفاری‌هايي که ساليان قبل در اين تپه به عمل آمد، اشياي فراوانی کشف شد. از قراين چنين بر می‌آيد که بنای اين شهر در حمله‌های اقوام مهاجم نابود شده و قريه ناسار کنونی در کنار خرابه‌های آن بنا شده‌ و لذا به نوحصار يا حصار نو معروف شده‌است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
حمام پهنه و گرمابه حضرت
حمامِ پهنه يکی از آثار قديمی و ارزشمند سمنان است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است . اين حمام که در گوشة شمال غربیِ تکية پهنة سمنان، بينِ مسجدِ جامع و مسجدِ امام خمينی ( ره ) و امامزاده يحيي قرار گرفته و در سال 856هجری قمری،در زمانِ سلطنتِ ابوالقاسم بابرخان، پادشاهِ تيموری و به دستورِ وزيرِ وي، خواجه غياث الدين بهرام سمناني ساخته شده است.

حمام ناسار
اين حمام در بازار عمومی شهر سمنان و جنوب شرقی تکيه ناسار واقع شده است و قريب سه قرن قدمت دارد و يکی از بناهای دوره صفويه است. اين بنا در سال 1118 هجری در زمان شاه عباس به همت حاجی‌الحرمين آقا ملکي ساخته شد.

بر بالاي سر در کوچک حمام که به وسيله راهروی طويل و به سربينه متصل مي‌شود سنگ نبشته ای به ابعاد 30 در 20 سانتي متر به رنگ سياه وجود دارد كه نام سازندگان آن را نوشته است.
حمام قلی
اين حمام در خيابان امام خمينی سمنان پشت هتل کومش در کوچه معروف به ملاقزوينی واقع شده‌است. در اين حمام کتيبه‌ای که حاکی از تاريخ بنای اوليه آن باشد وجود ندارد اما عده ای تاريخ بنای آن را با آب انبار مقابل بنا هم‌زمان مي‌دانند و اگر چنين باشد مي‌توان اين حمام را در زمره يکی از آثار قرن دهم به‌شمار آورد.

حمام نخست
اين حمام در ابتداي بازار عمومی سمنان و در کنار خيابان شهداء قرار دارد که نسبت به حمام‌های ديگر سمنان جديد است. اين حمام دارای سه بخش سربينه، گرمخانه و خزانه و بيش از سه متر از کف خيابان مجاور پايين‌تر است. سر در اوليه حمام دارای کاشي کاری و کتيبه‌ای از کاشی قرمز است که تاريخ ساخت آن نوشته شده‌است.

کاروانسرای شاه عباسی سمنان
در خيابان استاد مطهری جنب سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سمنان کاروانسرايي از دوره صفويه معروف به رباط شاه عباسی موجود است که به فرم چهار پلانی ساخته شده است حياط کاروانسرا مستطيل شکل به طول 32.30 متر و عرض 26.5 متر است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
کاروانسرای شاه عباسی لاسگرد
در 36 کيلومتری سمنان و در قريه لاسگرد کاروانسرای آجری بسيار بزرگی از بناهای زمان شاه عباس اول صفوی قرار دارد. اين کاروانسرا که در سمت جاده سمنان به تهران واقع شده دو ايوانی است و حياطی وسيع دارد.

طول حياط از شمال به جنوب 36 متر و عرض آن از شرق به غرب 31.5 متر است که اطراف آن را 24 حجره احاطه نموده است که حجره ها با کمی اختلاف قرينه يکديگرند. دو ايوان بزرگ در غرب و شرق رباط ساخته شده است که با درگاه کوتاه و چند پله به دالان های چهار گانه پشت مربوط مي شود . سقف اين ايوان تاق ضربی بزرگی است که تزئينات مربع شکل تودرتو دارد.
کاروانسراي شاه سليمانی آهوان
اين کاروانسرا که در روستای آهوان، در 42 کيلومتری شرق سمنان واقع شده‌است، در سالِ 1097 هجری قمری در زمانِ شاه سليمان صفوی، برای استراحت زايرين امام هشتم که از سمنان و آهوان به مشهد مقدس، مشرف مي‌شدند، ساخته شد. اما به غلط، کاروانسرای شاه عباسی نام گرفت.

کاروانسرای شاه سليمانی آهوان، دارای حياط وسيع مستطيل شکل، به طول 40 متر و عرض 32 متر، و چهار ايوانی است. جمعاً در اطراف حياط 24 اتاق احداث شده است که ابعاد آنها به ترتيب 3.35 و 2.90 متر است.
آتشگاه سمنان
در محله اسفنجان سمنان آتشگاهی وجود داشت که تا ساليان قبل آثار ستون های ساختمان آن باقی بود اين ستون ها در ميان حصارهای سر به فلک کشيده متعلق به دوره های قبل از اسلام واقع بود.

اصولا آتشکده و آتشگاه مربوط به دوره های قبل از اسلام است و از اين نظرمي توان پی به قدمت محله اسفنجان و آتشگاه سمنان برد.
در حال حاضر خرابه هايي کوچک از منطقه آتشگاه باقی مانده است. ديوارهای کوتاه با تلی خاک نمايانگر دوره احداث اين بنا است. اين منطقه و اطراف آن هم اکنون با ساختن خانه‌های جديد، مسکوني شده و آثار باقی مانده آتشگاه نيز به تدريج در حال نابودی است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
چشمه‌های آب مراد، آب قولنج، آبگرم و آبسرد
مجموعه اين چشمه های معدنی آبگرم در بخش مهدی شهر و در شمال غربی سمنان به فاصله 21 کيلومتری اين شهر قرار دارد. اطراف اين چشمه‌ها را ارتفاعات در بر گرفته ‌است. آب چشمه ها از دسته آب‌های کلروره سولفاته کلسيک و گوگردی است و در درمان بيماری های صفراوی، کليه، کبد، نقرس، روماتيسم و درد مفاصل مؤثر است.

چشمه معدني تلخاب
اين چشمه در غرب سمنان و در شش کيلومتري شمالغربی روستاي لاسجرد واقع شده است. تلخاب شامل دو چشمه است که محدوده‌ای استخري شکل را به وجود آورده که طول آن بيست متر و عرض آن دوازده متر است.

آب اين چشمه تلخ و سرد است و مردم در فصل تابستان برای درمان سردرد، چشم درد يرقان، کهير و رفع گرمی بدن به آنجا می‌روند.
چشمه آب معدني شورآب
آب اين چشمه از يک رشته قنات است که در شمال غربی شهر سرخه قرار دارد. مردم در فصل تابستان با پيمودن مسير پنج کيلومتري از شهر سرخه به محل مظهر قنات شورآب مي‌روند و در آن استحمام مي‌کنند.

اين آب دارای گوگرد فراوان است که برای درمان سردرد و درد چشم استفاده مي‌شود و نمي‌توان مدت زيادی در آن ماند زيرا گازهای زيادی که متصاعد مي‌شود، سرگيجه‌آور است.
چشمه معدني نمک‌دره
چشمه نمک دره يکی ديگر از چشمه هايي است که در شش کيلومتری جنوب شهر سرخه و در کنار روستای بيابانک قرار دارد.

آب اين چشمه از گنبدهاي نمکي جاری است و مردم برای استفاده از آن در چاله‌هايي که اطراف آن را لايه های ضخيم نمک پوشانده است، استحمام مي‌کنند. ميزان غلظت نمک آن به حدی است که به هيچ عنوان نمي‌توان سر را به زير آب فرو برد. مردم معتقدند که آب چشمه نمک‌دره براي درمان دردکمر و دردپا مفيد است.
چشمه شيخ(چشمه سر)
اين چشمه در شمال شهميرزاد از شهرستان سمنان و در مسير جاده شهميرزاد – چاشم واقع است.

مقدار آبدهي آن 60-50 ليتر آب در ثانيه است که به مصرف باغات اطراف مي‌رسد هرساله آب و هوای معتدل و مطبوع شهميرزاد انبوهی از مسافران را از نقاط مختلف استان سمنان مازندران و تهران به سوي خود جذب مي کند.
اين مکان براي ساکنان شهرستان سمنان کاملا شناخته شده است و مورد استفاده وسيع گردشگاهی است.
چشمه روزبه
اين چشمه در شمالي ترين نقطه شهرستان سمنان بين استان سمنان و مازندران قرار دارد. ميزان آبدهی چشمه مذکور به طور متوسط بر اساس آمارهای موجود در حدود 700 ليتر در ثانيه است وداراي آبي شفاف و بدون آلودگي است.اين آب پس از گذشتن از تنگه روزبه به صورت رودخانه جاری ميشود و پس از گذشتن از منطقه خطیر کوه به استان مازندران ميريزد.

چشمه هوا خور سر
اين چشمه در مناطق کوهستانی و سردسير شمال غربي سمنان قرار دارد و راه ارتباطي آن از طريق جاده سمنان – فيروزکوه است.اين منطقه پوشيده از ارتفاعات است و آب و هوايي سرد دارد و بارندگی آن بيشتر به صورت برف است که از اواسط پاييز تا اوايل بهار منطقه را مي‌‌پوشاند. در اين منطقه، سه چشمه وجود دارد که دو چشمه درکف دره و ديگری در دامنه آن واقع شده است.

آب اين سه چشمه در مجموع در حدود 70-80 ليتر درثانيه است . بخشي وسيع از زمين‌های کف اين دره پوشيده از چمن است . علاوه براين سه چشمه، چشمه های ديگری نيز وجود دارد که ميزان آبدهي آن ها کمتر است .کمي پايين تراز اين چشمه ها استخر خاکی به وسعت تقريبی 150 متر وجود دارد که آب هر سه چشمه از يک طرف داخل آن مي ريزد و از طرف ديگر آن خارج مي‌شود .
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
چشمه جوين
اين چشمه در 60 کيلومتری شمال غربي سمنان در فاصله هفت کيلومتري شمال روستای جوين قرار دارد. مقدار آبدهی آن 50 ليتر در ثانيه است که نيمی از آن به مصرف کشت و زرع و باغ‌های روستای مذکور می رسد و نيم ديگر آن از دسترس خارج مي‌شود.

آب اين چشمه که شفاف، گوارا و شيرين است با عبور از دره اي که در کنار روستاست منظره ای بديع و جالب را بوجود مي آورد. در فصل بهار و تابستان عده زيادی از مردم مازندران، سمنان و تهران به اين روستا مي‌آيند تا ضمن گذراندن اوقات فراغت و اشتغال در امور زراعی و باغداري از مواهب طبيعی نيز بهره ببرند.
چشمه امامزاده محمدزيد
اين چشمه در 56 کيلومتری شمال غربی سمنان و در آبادی امام زاده شاه زاده محمد زيد‌ واقع شده و آب آن بيشتر در فصل های بهار و تابستان به مصرف کشاورزی مي‌رسد .

ساکنان شهرستان سمنان به ويژه شهر سرخه در فصل تابستان برای گذراندن اوقات فراغت و زيارت بقعه متبرکه امام زاده شاه زاده محمد زيد برای چند روزي هم که شده چادرهايي را در اطراف چشمه برپا مي‌کنند و از طبيعت زيبا و هواي مطبوع و معتدل آن بهره مي‌برند.
چشمه امامزاده عبدالله
اين چشمه در قسمت شمالی روستای امامزاده عبدالله در شمال غربی شهر سمنان به فاصله 61 کيلومتری آن قرار دارد . 54 کيلومتر از اين جاده آسفالته و هفت کيلومتر آن خاکی است . تعداد شش چشمه در دره اين روستا وجود دارد که مجموعا 60-70 ليتر در ثانيه آبدهی دارند.
اين منطقه کوهستانی دارای آب و هوای سرد در زمستان و معتدل در تابستان است. آب چشمه ها پس از خروج در بستر رودخانه جاری مي شود و کمتر مورد استفاده کشاورزی قرار مي‌گيرد. از مهمترين قابليت‌های جهانگردی اين منطقه مي‌توان منظره دل انگيز آب و هوای معتدل و مطبوع در فصل تابستان و فضاهای طبيعی و زيبای چشمه ها نام برد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
غار دربند
بزرگترين غار استان است که در 21 کيلومتری شمال سمنان و سه کيلومتری جنوب شهميرزاد واقع شده و مشرف بر دره سرسبز و خرم دربند است . اين غار در کمرکش کوه سنگی زيبايي به نام لهرد روبه مشرق قرار دارد و دره وسيع و سرسبز دربند در زير آن گسترده شده است.

مدخل غار به عرض 75/2 متر و ارتفاع آن 35/1 متر است .وضع داخلی غار نسبتا ساده و بدون پيچ و خم است . فضاي غار به صورت تالاری بيضی شکل است به طول 91 متر که عريض ترين قسمت آن 36 متر و بلندترين نقطه، سقف آن، 20 متر است .
منطقه حفاظت شده پرور
اين منطقه در شمال شهرستان سمنان واقع شده و مساحتی برابر با 37 هزار هکتار دارد . حيوانات عمده آن عبارتند از : کبک، کبک دري، تيهو ، باقرقره، يوزپلنگ، گرگ، شغال، کل بز، پلنگ، خرس، خوک، مرال و سمور. فصل شکار در اين منطقه بين ماه‌های مهر تا اواخر دي است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
محراب مسجد روستای جوين
در روستای جوين (52 کيلومتری شمال غربی سمنان) در ضلع غربی داخل مسجد، محرابی کوچک وجود دارد که دارای قدمت بسيار است. البته سابقه محراب از خود مسجد فعلی بيشتر است. زيرا ساختمان قديم مسجد را خراب کردند و مسجدی جديد به جای آن ساختند اما محراب مذکور دست نخورده و تقريبا سالم باقی ماند. اخيرا پايين ديوارهای طرفين محراب را تعمير کرده اند و در نتيجه بخشی از پوشش معماری محراب خراب شده است.

مسجد امام خمينی(ره)
اين مسجد (سلطانی سابق) در مرکز شهر سمنان واقع شده و يکی از مهمترين و زيباترين بناهای تاريخی و مهم سمنان است. اين مسجد دارای چهار در بزرگ ورودی از شمال، جنوب شرق و شمالغربی است.درِ شمالغربی به دالان درازی باز مي‌شود که در انتهای آن تکيه پهنه است.

درهای شمال، جنوب و شرق دارای هشتی دالان و دهليز هستند. بالای درهای شمالی و شرقی تزئينات مقرنس کاری گچی زيبا با دو گوشوارة دو طبقه در طرفين با پشت بغل های کاشی کاری شده وجود دارد. در هشتی های شمالی، جنوبی و شرقی تاقهای آجری گنبددار با تاق‌نماهای متعدد با لچکی کاشی کاری شده مشاهده مي‌شوند .
مسجد جامع سمنان
اين مسجد را مي‌توان در زمره کهن ترين و قديمی ترين آثار اسلامی شهر سمنان به شمار آورد . گمانه زنی ها و حفاری های اخير نشان دادند که اين مسجد در قرن اول هجری روی خرابه های يک آتشکده بنا شده است . ولی در طول زمان , تعميراتی در آن داده شده است . در حال حاضر در بنای کنونی مسجد , آثاری از دوره مغول و تيموری ديده ميشود .

مسجد جامع زاوغان سمنان
اين مسجد در شمال محله زاوغان سمنان و در ميان باغ های سرسبز واقع شده است . اين مسجد که از بناهای قرن دوم هجری و مربوط به دوره تسلط علويان در اين سرزمين است . به همت سيد ضياءالدين محمد فرزند و جانشين سيد ضياءالدين علی صالح پسر عبيدالله بن حسين اصغر بن امام زين العابدين (ع) بنا شده است . مصالح ساختمانی که در اين مسجد به کار رفته آجر , گچ ,سنگ و خشت خام است . مسجد جامع زاوغان شامل ايوانی بلند است که ارتفاع آن بيش از ده متر است و رو به مشرق قرار دارد .
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
امامزاده وزيارتگاه
بقعه حضرت يحيي بن موسی(ع)
در گوشه جنوب غربی تکية معروف پهنه و در انتهای بازار جنوبی سمنان بقعه ای با بارگاه رفيع و مجلل به نام حضرت يحيي (ع) وجود دارد . حضرت يحيي بن موسی(ع) فرزند حضرت موسی بن جعفر (ع) و يکی از مرشدان راه حقيقت بود . در سال 198 هجری قمری حضرت علی بن موسی الرضا(ع) برای ارشاد مردم اين سامان برادر خويش حضرت يحيي بن موسی (ع) را در سمنان مامور اين امر مهم فرمودند.

بقعه حضرت علی بن جعفر(ع)
اين بقعه در خيابان شهيد رجايي واقع شده است . و مساحت اين مجموعه در حدود 3500 متر مربع و محل دفن امام زاده جعفر(ع) فرزند امام صادق (ع) است. در قسمت جلو ايوان و پيش فضای آن , يک مهتابی بزرگ به طول بیست و دو متر و عرض ÷انزده متر واقع گرديده که با دوازده پله به حياط کوچک کنار بقعه راه پيدا می کند . صحن ها , صفه , سالن, راهرو و مهتابی ,محل دفن اموات بوده و به صورت گورستان عمومی درآمده است.


بقاع سيدرضاوسيدعلی اکبر
در قرية لاسجرد و در راه قديمی عبوری سمنان به تهران بنای امام زاده ای مشاهده می شود که به نام امام زاده سيد رضا و سيد علی اکبر از اولاد حضرت امام موسی کاظم (ع) مشهور می باشد. اين امام زاده در نزديکی کاروانسرای شاه عباسی در يک حياط وسيع که دارای گورهای بسيار است واقع گرديده است .

نمای امام زاده شامل حرم و گنبد و دوايوان غربی و شمالی است. که متصل به بقعه و فاقد هرگونه تزئينات است. نمای خارجی بقعه که تقريبا به شکل مکعب مستطيل است با گچ سفيد شده است.ودر سمت جنوبی آن راه پله های پشت بام امام زاده قرار دارد . در سمت شرقی بقعه نيز دری کوچک وجود دارد که حرم را از ضلع شرقی حياط متصل می کند . حرم به صورت پنج اتاق تودرتو است.
بقعه سی سر
اين زيارتگاه در جنوب ميدان شهيد بهشتی شهر سمنان و در کنار خيابان علاء الدوله واقع گرديده است . مردم سمنان درباره دفن شدگان بقعة سی سر داستانی شنيدنی می گويند . در زمان خلافت مامون يکی از سادات علوی مورد تعقيب عمال بنی عباس قرار گرفت و از ترس جان به سمنان گريخت.در سمنان نيز چون ماموران خليفه را در تعقيب خود ديد راه فرار خود را از بيراهه به طرف شمال سمنان ادامه داد و تصادفا به دهکدة درجزين رسيد .

در يکی از باغهای خارج درجزين , عده ای به زراعت مشغول بودند. وی به آنان پناه برد و جريان تعقيب خود را از طرف عمال بنی عباس شرح داد. چون مردم درجزين شيعة اثنی عشری بودند , مقدم او را گرامی داشتند و برای نجات وی راهی یافتند. از آنجا که هر آن انتظار می رفت ماموران برای دستگيری او از راه برسند فورا او را بين خود جای داده و به لباس دهقانان در آوردند. پس از انجام اين کار , عمال بنی عباس از راه رسيدند و به جستجو پرداختند .
دهقانان از وجود چنين شخصی اظهار بی اطلاعی کردند . بالاخره سربازان خليفه همه آنان را که جمعا چهل نفر بودند به قتل رساندند و سر آنان را در آب رودخانه گل رودبار که از دهکدة درجزين عبور می کند انداختند . سی سر از چهل سر به آب انداخته شده در محله جنيدان به دست آمد و در بقعه سی سر دفن گرديد . 9 سر در محله ناسار از آب گرفته شده و سر بعدی در جريان آب ناپديد شد.
بقعه پيغمبران
اين بقعه در 18 کيلومتری شمال شرقی سمنان بر فراز کوهی بلند قرار دارد . در باره شجرنامه اين بقعه اطلاع دقيقی در دست نميباشد. اما طبق اعتقادات مردم سمنان و همچنين طبق مفاد کتيبه موجود , صاحبان بقعه از فرزندان نوح بن پيغمبر بوده اند که به نام ها ی سام النبي و لام النبی مشهورند. بارگاه پيغمران شامل حرم , گنبد , ايوان و صحن است . حرم محوطه چهار گوشه است. در وسط آن , زير گنبد و روی قبر , صندوق مشبک چوبين قرار دارد. گنبد مخروطی بقعه يک لايه و فاقد پوشش است.

بقعه پير علمدار
در نزديکی ميدان امام خمينی(ره) سمنان مقبره ای وجود دارد که به پير علمدار مشهور است . در مورد نسب و تاريخ زندگانی مدفون اين آرامگاه اطلاع دقيقی در دست نمي باشد.‌ عده ای معتقدند که درهنگام مسافرت حضرت امام رضا از مدينه به مرو , در سال 198 هجری قمری پير علمدار نيز جزو ملتزمان رکاب ايشان بود و وقتی به سمنان رسيدند پير علمدار فوت نموده و در محل کنونی دفن گرديده و عده ای نيز معتقدند که علمدار يکی از مجاهدين و سرداران ملی سمنان بوده و در حمله مغول به سمنان در راه دفاع از وطن به شهادت رسيده است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
بازار سمنان
اين بازار در حدود 180 سال قبل، در اوايل سلطنت سلسله قاجاريه ساخته شد. بازار سمنان که به سبک معماری سنتی ايران با سقف های خشتی و آجری متناسب با وضعيت آب و هوای خاص منطقه کويری ساخته شده، بزرگترين مرکز خريد و فروش کالاهای تجارتی است. در گذشته بازار عمومی شهر متشکل از راسته بازار و بازار شيخ علاءالدوله (بازارمرده‌ها) بوده است.

بازار شيخ علاء الدوله
بازار شيخ علاءالدوله از جنوب خيابان امام خمينی سمنان و متصل به آن شروع مي‌شود و در 2000 متری، اندکی به شمال متمايل مي‌شود و در شمال خيابان امام خمينی و متصل به آن تا گورستان قديمی علمدار ادامه مي يابد.به سبب احداث اين خيابان، اين بازار به دو قسمت تقسيم شده است. بازار در قرن هشتم به همت شيخ علاء الدوله سمنانی عارف مشهور ايران همزمان با بنای شبستان شيخ علاء الدوله ساخته شد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
شهمیرزاد
شَهمیرزاد از شهرهای استان سمنان است. این شهر از نظر گردشگری و کشاورزی دارای اهمیت می‌باشد. شهمیرزاد در شهرستان مهدیشهر و در ۲۴ کیلومتری شمال سمنان (۷ کیلومتری شمال مهدیشهر) و ۱۴۰ کیلومتری جنوب شهرستان ساری واقع شده‌است.جمعیت
جمعیّت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۷٬۳۸۲ نفر بوده‌ و ارتفاع مرکز این شهر از سطح دریا ۱۹۳۵ متر می‌باشد

درباره شهمیرزاد
هوای آن نسبت به سمنان که گرم و خشک است معتدل‌تر و از لحاظ پوشش گیاهی سبز و خرم‌تر است و دارای بزرگ‌ترین باغ گردوی جهان (با تایید فائو ) می‌باشد که مساحت آن حدود ۷۵۰ هکتار است و تمامی هزینه‌ها و زحمت آن را مردم همین شهر کشیده‌اند.

درگذشته این شهر جزیی ازمناطق هزارجریب طبرستان بوده‌است و نام‌هایی از قبیل سامار و شامار و شهمارفریم را داشته‌است و طبق کتاب سربداران از آبادترین شهرهای قدیم طبرستان بوده‌است .

در جلسهٔ هیئت وزیران در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۳۸۶ که در سمنان برگزار شد، این شهر به استناد مادهٔ ۸ قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، به‌عنوان شهر نمونهٔ گردشگری تعیین شد
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
دروازه ارگ سمنان

دروازه ارگ سمنان در شهر سمنان واقع است. این بنا دروازه شمالی و تنها باقی مانده ارگ سمنان است که در زمان بهمن میرزای بهاءالدّوله فرزند فتحعلی شاه قاجار، ساخته شده است.

از نوشته کتیبه روی آن برمی‌آید که ساختمان آن در سال ۱۳۰۲ ه.ق، در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار و حکمرانی انوشیروان میرزا حکمران سمنان، دامغان، شاهرود و بسطام به اتمام رسیده است.

دروازه ارگ فعلی در واقع دروازه شمالی مجموعه ارگ دولتی قدیم سمنان بوده است. امروزه از مجموعه ارگ دولتی کهن سمنان چیزی باقی نمانده است زیرا در زمان رضا شاه به هنگام ساخت و ساز خیابانها و بناهای نو، تمامی این مجموعه، به جز دروازه شمالی آن تخریب شد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
مسجد جامع سمنان
مسجد جامع سمنان بنایی بسیار کهن و باارزش در سمنان است. در طول زمان تغییرات و تحولات زیادی در این مسجد بوجود آمده است، اما هم اکنون در آن آثار دوران سلجوقی و تیموری دیده می‌شود. عقیده بر این است که این مسجد در قرن نخست هجری و بر روی خرابه‌های آتشکده بنا شده است.

مسجد جامع سمنان در طول تاریخ از لحاظ مذهبی، فرهنگی و اجتماعی از ارزش و اعتبار زیادی برخوردار بوده است

تاریخچه
صنیع الدوله در کتاب مرآت البلدان در این باره می‌نویسد: در زمان خلافت علی بن ابیطالب، ایشان فرمودند که از کوفه تا بخارا ۱۰۰۱ مسجد بنا کنند، در حکومت عبدالله بن عمر، ثروتمندان سمنان مسجد کنونی این شهر را ساختند ولی این بنا دارای چندان شکوهی نبود. پس از آن بارها افراد زیادی بر بنای ابتدایی افزودند، مانند گنبد باختری و شبستان شمالی را با مار خواجه‌وند را خواجه ابوسعید سمنانی و خواجه نظام‌الدین در دوران سلطنت سنجر سلجوقی ساختند و شبستان جنوبی را شیخ رکن‌الدین علاءالدوله سمنانی در زمان وزارت ارغون‌خان بنا نمود و چون خرابی به وجود آمده بود، در زمان فتحعلی شاه، ذوالفقارخان به تجدید آن پرداخت. مسجد خاوری را خواجه کیقباد بن ملک شرف‌الدین سمنانی ساخته و ایوان متصل به گنبد را خواجه عزالدین محمد بالیچه سمنانی وزیر میرزا شاهرخ بنا کرده.
مناره سلجوقی
مناره مسجد جامع سمنان یکی از منار‌های تاریخی ایران متعلق به دوره سلجوقیان به شمار می‌رود که در گوشه شمال شرقی مسجد جامع قرار دارد. ارتفاع این منار از سطح زمین ۳۱/۲۰ متر می‌باشد و از روی بام به ارتفاع ۲ متر کتیبه‌ای با طرح و نقش بسیار زیبا از آجر و با خط کوفی تزئین شده‌است
 
بالا