• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

جذاب ترین کتاب کودکان و نوجوانان

Maryam

متخصص بخش ادبیات
نخستین کتاب های تن تن که در سال 1350 توسط انتشارات یونیورسال چاپ شدند عبارت اند از " هدف کره ی ماه " و " جزیره ی سیاه " .
انتشارت یونیورسال ، به مدیریت آقای ماردیک بوقوسیان ، برای نوجوانان دهه ی چهل و پنجاه شمسی ، نام آشنایی است. ناشری که برای نخستین بار در ایران ، اقدام به ترجمه و چاپ کتاب های کمیک استریپ و تمام رنگی نمود. از کتاب های آموزشی مانند "نفت" و "عظمت بازیافته" تا "ماجراهای تن تن و میلو" ، "آستریکس و اوبلیکس" و ...
نخستین کتاب های تن تن که در سال 1350 توسط انتشارات یونیورسال چاپ شدند عبارت اند از "هدف کره ی ماه" و "جزیره ی سیاه". این دو کتاب با اندازه ای بزرگ و ظاهری جذاب ، عناوینی کنجکاو کننده و قیمت نسبتا" مناسب (15 تومان) با استقبال شدید کودکان و نوجوانان ایرانی مواجه شدند.

tintin2.JPG


جذابیت داستان ها ، نقاشی های خیره کننده ، ترجمه ی زیبا و روان خسرو سمیعی و پخش کارتون های تن تن از تلوزیون ، کافی بود تا ناشر ، علی رغم هزینه و مشکلات فنی ، طی سال های بعد ، کتاب های دیگری از مجموعه ی ماجراهای تن تن و میلو را روانه ی بازار گرداند.
انتشارات یونیورسال تا سال 1356 ، 13 عنوان از ماجراها ی تن تن و میلو را به چاپ رساند و مدتی قبل از انقلاب ، فعالیت خود را متوقف نمود.
در سال های آغازین بعد از انقلاب، انتشارات ونوس شروع به چاپ برخی از عناوین تن تن نمود که توسط یونیورسال ارائه نشده بودند. کتاب های ونوس ، با کاغذی خوب ، اما کیفیت چاپ ضعیف و ترجمه ی نا امید کننده اسمردیس (از روی متن انگلیسی) ، به هیچ و جه با کتاب های یونیورسال قابل مقایسه نبودند اما تشنگی هزاران تن تن خوان برای ادامه ی سفر پر ماجرای خود در کنار تن تن و کاپیتان هادوک و همراهان ، کافی بود تا از کتب این ناشر نیز استقبال شود.
در این میان گهگداری برخی کتاب های تن تن (یا دیگر آثار هرژه ) از طرف ناشرانی چون اورانوس ، ارغوان و... غالبا" با ترجمه ی اسمردیس ، و به تعداد کم در بازار به چشم می خوردند.

tintin1.JPG

سال های آتی سال های قحطی تن تن بود! عدم رغبت ناشران به چاپ اینگونه کتاب های پرهزینه ، مذموم شناخته شدن ماجراهای تن تن توسط گروهی به دلایل نا معلوم و ... همگی دست به دست هم دادند تا بسیاری کوله باره نوجوانی و جوانی خود را با حسرت چند ساعت" تن تن تازه" ببندند و وارد بزرگسالی شوند.
اما در سال 1371 جرقه ی امیدی در دل تن تن خوان ها به وجود آمد. برنامه ی کودک و نوجوان شبکه ی اول سیما ، در چند روز پیاپی اقدام به پخش تیتراژ مجموعه ی کارتونی ماجراهای تن تن (سری جدید) نمود و پخش آن را مژده داد. اما به این وعده بسیار دیر وفا شد! 5 سال بعد ، این مجموعه (که ظاهرا" در دوبله ی آن تجدید نظر شده بود) با عنوان "ماجراهای خبرنگار جوان" پخش شد. نام تن تن به طور کلی از گفتار ها حذف شده و وی همه جا خود را خبرنگار معرفی می کند. هادوک فقط کاپیتان است و تورنسل فقط پروفسور. هر جا که تن تن ، میلو را بغل می کند حذف می شود و ...
ظرف چند سال بعد ، هر از گاهی برخی کتاب های تن تن (که مشخصا" از روی نسخه های ونوس آفست شده بودند) در بازار یافت می شد. ظاهرا" وقت آن رسیده بود که تن تن و دوستانش ، به عنوان شخصیت های داستانی ، که تنها تلاش ، شجاعت و دوستی را به کودکان می آموزند و برای بزرگسالان نیز ، پیام آور چیزی نیستند جز شادی ، دوباره به میان ایرانیان بازگردند.
و این اتفاق افتاد! سال 1379 ، انتشارات تاریخ و فرهنگ (و در ادامه رایحه ی اندیشه) اقدام به چاپ متوالی تمامی ماجراهای تن تن (از تن تن در روسیه تا هنر الفبا) نمود. کیفیت چاپ این مجموعه نسبتا" خوب و ترجمه های آن روان به حساب می آیند (هر چند از روی متن انگلیسی هستند) ولی به هر حال سانسور متن و تصویر ، گریبان این کتاب ها را نیز رها نکرد.در اثر استقبال بازار از کتاب های این ناشر ، دیگر ناشران نیز شروع به چاپ کتاب های تن تن و دیگر کمیک استریپ های معروف نمودند. آستریکس و اوبلیکس ، لوک خوش شانس ، ژو ، زت و ژوکو و... از این دسته به حساب می آیند. برخی ناشران مانند زرین ، فقط کتاب های ونوس را (البته در ابتدای کار) تجدید چاپ نمودند و برخی مانند نشر لک لک به کیفیت کار خود بها دادند.

tintin3.JPG

اگر چه پس از مدتی ، تب انتشار کمیک استریپ فرو نشست اما تن تن ، همچنان پا برجا مانده! هنوز در گوشه و کنار ، تن تن های دست دوم یونیورسال با قیمت های معمولی تا بسیار بالا ، دست به دست می گردند و برای بسیاری ، زخم نوستالژی سال های کودکی ، فقط با مرحم کنج کاوی های تن تن ، پرخاشگری هادوک و حماقت های نابغه ای چون تورنسل تسکین می یابد!
در پایان لازم است به این نکته اشاره کنم که تحقیق جامعی در باره ی تن تن در ایران ، توسط دوست عزیز بلژیکی من آقای ژوزف فان امپ انجام شده که در برگیرنده ی مطالب مستند و جالب بسیاری (با عکس ، مدارک و...) می باشد. این تحقیق (که بنده به صورت دوستانه در آن همکاری داشته ام) در آینده ی نزدیک به زبان های هلندی و انگلیسی منتشر خواهد شد و اخبار آن از طریق این سایت به اطلاع خواهد رسید.
شخصیت های تن تن عبارتند از :
tintin5.JPG
tintin6.JPG
tintin7.JPG
جهت دریافت اطلاعات بیشتر می توانید با سایت تن تن در ایران تماس حاصل فرمایید .


سایت : http://tintin-iran.persiangig.com/
 
بالا