• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

حرف دلت را بلند بزن!

baroon

متخصص بخش ادبیات

برای اینکه بتوان به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کرد باید مهارت های لازم را یادگرفت، در این باره می بایست اطلاعات کافی داشت و اعتماد به نفس، قاطعیت و مهارت کلامی خوبی هم پیدا کرد. برای قاطعیت و بیان احساسات و تمایلات درونی، اعتمادبه نفس کامل لازم است... ما آدم ها موجوداتی اجتماعی هستیم و برای زندگی کردن و رشد و تکامل مان لازم است که در جمع زندگی کنیم. اما برای اینکه بتوان به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کرد باید مهارت های لازم را یادگرفت، در این باره اطلاعات کافی داشت و اعتماد به نفس، قاطعیت و مهارت کلامی خوبی هم پیدا کرد. برای قاطعیت و بیان احساسات و تمایلات درونی، اعتمادبه نفس کامل لازم است چند نوع رفتار را یاد بگیرید; «نه» گفتن و اظهار عدم تمایل، بیان احساسات منفی و مثبت ، مهارت «نه» گفتن و نپذیرفتن به روش مناسب و در شرایط و زمان مناسب، یکی از مهارت هایی است که باید یاد بگیرید تا بتوانید به راحتی و بدون اینکه آسیبی ببینید در اجتماع زندگی کنید. هنگام رد کردن یک درخواست بهتر است به موارد زیر توجه کنید:

اولین کاری که باید انجام داد، تشخیص احساسات دست و پاگیر یا باورهایی است که در سر شما وجود دارند. برای مثال اگر دوستتان می خواهد اتومبیل شما را برای رفتن به سفر قرض کند، با گفتن کلمه «نه»، چه نتایج منفی را پیش بینی می کنید؟ برای مثال ممکن است به خودتان بگوئید اگر پاسخ منفی بدهم چه بسا دوستم از این که اتومبیل را به او قرض ندادم از من ناراحت بشود، ولی دوست شما به خاطر این گونه مسایل ناراحت نیست او احتمالا به خاطر آن که کلمه "نه" را به صراحت به کار برده اید، احترام بیشتری برایتان قائل خواهد شد. پس از آنکه باورها و اعتقادات خود را به شیوه ای منطقی تر مرتب کردید، برای گفتن کلمه " نه " آمادگی پیدا می کنید و از این امر احساس خوبی به شما دست می دهد. قدم بعدی، گفتن کلمه " نه "، به شیوه ای مستقیم به طرف مقابل است، به گونه ای که قاطعیت در صدا و رفتار شما موج بزند. برای آسان تر ساختن این مرحله، در موقعیت هایی که خطر پایین دارند، گفتن پاسخ های منفی را آغاز کنید. به خصوص زمانی که، کاملا مطمئن هستید که حق گفتن کلمه "نه" را دارید. با این تمرین اطمینان به خود را بنا خواهید کرد ونیز توانایی گفتن کلمه «نه» را در موقعیت های مشکل تر بدست خواهید آورد و بالاخره در مواقعی که از درون به خود مطمئن نیستید این تمرین سبب بروز اطمینان می شود. مهارت نه گفتن و نپذیرفتن به روش مناسب و در شرایط و زمان مناسب، یکی از مهارت هایی است که باید یاد بگیرید تا بتوانید به راحتی و بدون اینکه آسیبی ببینید در اجتماع زندگی کنید . به طور معمول، گفتن «نه» به برخی افراد آسانتر از دیگران است احتمالا این افراد برای شما، دوستان نزدیک، غریبه ها و خانواده هستند.

وقوع یک موقعیت را پیش بینی کنید و تمرین کنید که در آن موقعیت چه خواهید گفت. گفتن کلمه نه را به طریقی مستقیم و صریح تمرین نمایید. نسبت به کلیه رفتارهای خود و لحن کلامتان به هنگام گفتن جمله منفی آگاه باشید . در موقعیت های مشکل تری که نسبت به ماهیت و چگونگی پاسخ خود مطمئن نیستید، با گفتن این جمله به دیگران: "می توانم درباره اش فکر کنم"مقداری زمان در اختیار خود بگیرید. سپس احساسات خود را بررسی کنید چه عقاید و انتظارات نامعقولی شما را به گفتن "نه " وامی دارد. وقتی کلمه "نه" را بکار بردید و طرف مقابل همچنان برخواسته اش اصرار ورزید و اولین کلمه «نه» شما را نشنیده گرفت، شما باید بر مخالفت خود پافشاری کنید. آیا از آن دسته افرادی هستید که به آسانی تسلیم می شوید؟ یا آمادگی عصبانی شدن را دارند؟ شما احتمالا باید توجه آنها را به طور موثری جلب کنید و به آنها بگویید، اما من مخالفت کرده ام و واقعا منظورم مخالفت است. به رغم اینگونه پیام ها چون بسیاری ازما با سازگاری و انعطا ف پذیری بزرگ شده ایم، به خاطر دیگران از خواسته های خود می گذریم. تشخیص این نکته مهم است که در این جا رفتار خود خواهانه سالم وجود دارد. شما حق دارید که "نه " را به کار ببرید و از این کار احساس خوبی داشته باشید. اینکه شما بتوانید حالات و احساسات درونی تان را به راحتی به دیگران بگویید، در داشتن روابط سالم و شفاف خیلی مهم و موثر است. شما باید یاد بگیرید احساسات منفی و مثبت تان را به سادگی بیان کنید.احساسات مثبت را نشان دهید; چه شغل خوبی پیدا کرده ای.

احساسات منفی را هم بیان کنید; من از کاری که انجام داده ای ناراحت شدم.بیان علت احساسات و توضیح دادن درباره آنها به ویژه در نشان دادن و ابراز احساسات منفی لازم است. بیان علت احساسات مثبت و تعریف و تمجید هم در ایجاد روابط سالم و ایجاد صمیمیت بیشتر، موثر است اما این مهم است که شما تشخیص بدهید در شرایط و موقعیت های مختلف از جملات و عبارات مناسب استفاده کنید. جرات مندی توانایی ابراز خود و ابراز حقوق خود بدون تجاوز به حقوق دیگران است. جرات مندی رابطه مستقیم، باز و صادقانه ای است که باعث گسترش وجود خویشتن و ابراز خویشتن می گردد. عمل به نحو جراتمندانه به شما اجازه می دهد تا اعتماد به نفس را در خود حس کنید و عموما موجب برانگیختن حس احترام دوستان و آشنایان می شود. جراتمندی امکان دستیابی به روابط صادقانه را افزایش می دهد و به شما کمک می کند تا درباره خود احساس بهتری داشته باشید و بر موفقیت های روزمره، تسلط بیشتری بیابید. و همین امر در جای خود توان تصمیم گیری و احتمال توفیق شما را در دستیابی به آنچه از زندگی می خواهید، افزایش می دهد. تا آنجا که ممکن است شما باید درباره آنچه می خواهید، درباره آنچه فکر می کنید و درباره آنچه احساس می کنید، روشن و خاص صحبت کنید. بسیار مفید خواهد بود دقیقا توضیح دهید مقصود شما چیست و چه چیزی مد نظر شما نیست مانند گفتن اینکه "من نمی خواهم این مساله را پایان دهم بلکه دوست دارم درباره آن صحبت کنیم و ببینیم آیا می توانیم از وقوع دوباره آن جلوگیری کنیم." صریح باشید. پیام خود را به شخصی که طرف اصلی صحبت شماست، بیان کنید. اگر می خواهید به نسیم چیزی بگویید آن را جز به او به هیچ دیگر نگویید. به گروهی که نسیم هم عضوی از آن گروه است، نگویید. وقتی کلمه "نه " را بکار بردید و طرف مقابل همچنان بر خواسته اش اصرار ورزید و اولین کلمه نه شما را نشنیده گرفت، شما باید بر مخالفت خود پافشاری کنید پیام از آن "خود" شماست. تصدیق کنید که پیام از آن خود شما است، یعنی دریافت خودتان از خوبی، بدی یا درست و نادرست و درک خودتان است.

شما می توانید مالکیت خود را با عبارات شخصی شده (یعنی استفاده از گفتارهایی که با "من" آغاز می شود) آشکار سازید مانند "من با شما موافق نیستم به جای گفتن "شما در اشتباه هستید" گفتن اینکه شخص اشتباه می کند یا بد است و باید برای منفعت خودش هم که شده تغییر کند در واقع تنفر و مقاومت او را نصیب شما خواهد کرد نه فهم و همکاری او را. تقاضای باز خورد از عباراتی چون "آیا مقصود من روشن است؟ شما چگونه به این موقعیت نگاه می کنید؟ شما چه می خواهید انجام دهید؟"استفاده کنید. تقاضای ارائه بازخورد، دیگران را تشویق می کند تا سوء فهم شما مورد تصحیح قرار گیرد. همچنین به دیگران کمک می کند دریابند شما عقیده، احساس یا تمایلی را بیان داشته اید نه اینکه تحکمی در میان باشد. دیگران را هم تشویق کنید در بازخوردی که ارائه می کنند صریح، مستقیم و خاص عمل کنند.

منبع : www.mardomsalari.com

بالا