• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

حساسیت و عدم تحمل شیر و لبنیات / مقالات و گزارشات

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
عدم تحمل شير

تعريف : عدم تحمل شير در بزرگسالان شايع است ولي در زير ۶ سال نادر مي باشد . عدم تحمل شير در شيرخواران بندرت بدنبال کمبود آنزيم لاکتاز مي باشد بلکه بيشتر بدنبال آلرژي به پروتئينهاي شير است . لاکتوز عمده ترين کربوهيدرات شير مي باشد و نقش مهمي در جذب کلسيم ، فسفر ، آهن و مهمترين عامل توليد انرژي شيرخوار مي باشد . کمبود آنزيم لاکتاز به علل مختلفي ايجاد مي گردد . گاهي بدنبال کمبود مادرزادي اين آنزيم باعث اين اختلال مي گردد . نوع اکتسابي کمبود اين آنزيم بدنبال صدماتي که به مخاط روده در اثر عفونتها ايجاد مي گردد يا بدنبال افزايش سن و بطور وراثتي در طول زمان ايجاد و باعث کاهش ميزان اين آنزيم مي گردد . هورمونهاي تيروئيد باعث کاهش و مصرف استروئيدها باعث افزايش اين آنزيم مي گردد .

شيوع : تا قبل از سن ۲ سالگي کاهش فعاليت آنزيم لاکتاز بندرت ديده مي شود ولي تا بزرگسالي ۶۰ تا ۸۰ درصد در جوامع مختلف اين کاهش را نشان مي دهند . کاهش آنزيم لاکتاز دقيقاً با افزايش سن مطابقت دارد .

علائم : دردهاي شکم همراه با اتساع شکم ، نفخ و اسهال از علائم شايع اين بيماري است . بدليل کاهش در جذب مواد انرژي زا در شيرخوار اين کودکان دچار نقص در رشد هستند . عدم جذب در موادي مثل چربي و همچنين کلسيم و فسفر داريم که باعث علائم پوکي استخوان ، ريکتز و استئومالاسي مي گردد . مدفوع اين بيماري حاوي بلغم و گاهي خون نيز ديده مي شود . هر چه کودک بزرگتر مي شود علائم واضح تر ميگردند .

آزمايشگاه : بررسي اسيد مدفوع و نمونه برداري از روده ها با اندوسکوپ بسيار کمک کننده هستند . در برخي موارد بررسي هيدروژن موجود در گازهاي تنفسي مي تواند به شخص کمک کند .

درمان : حذف شير از برنامه غذايي کودک مي تواند مؤثر باشد و بجاي آن مي توان از ماست که داراي باکتريهاي حاوي لاکتاز مي باشد استفاده کرد . در شيرخواران مي توان از قرصهاي حاوي لاکتاز همراه شير استفاده کرد و يا از شيرهايي که به جاي قند لاکتوز جايگزينهاي مناسب ديگر دارند استفاده کرد . د رافراد دچار کمبود لاکتوز درمان و اصلاح عدم رشد مناسب کودک ، کمبود کلسيم ، فسفر و آهن و نيز عوارض ايجاد شده استخواني بسيار مهم مي باشد .
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
آنچه خيلي از افراد نمي‌دانند اين است كه لاكتوز در موادي ديگري هم موجود است

براي دريافت كلسيم نيازي به مصرف لبنيات نيست

جام‌جم آنلاين: كلسيم به بهبود عملكرد بدن كمك مي‌كند اما ميليون‌ها نفر به علت عدم تحمل لاكتوز نمي‌توانند از فرآورده‌هاي شير استفاده كنند.
آنچه خيلي از افراد نمي‌دانند اين است كه لاكتوز در موادي ديگري هم موجود است.
عدم تحمل لاكتوز عبارت از ناتواني هضم لاكتوز، قند موجود در محصولات لبني ، است. معمولا اين مربوط به كمبود آنزيمي به نام لاكتاز است كه براي شكستن قند لاكتوز مورد نياز است.
بسياري از افراد تصور مي‌كنند لاكتوز فقط در محصولات لبني يافت مي‌شود اما اين قند در انواع نان‌ها و غلات ، برخي انواع سالاد و بسياري از آب نبات‌ها موجود است.
همچنين لاكتوز در 20 درصد داروها مانند قرص‌هاي پيشگيري از بارداري و 6 دصد داروهاي بدون نسخه مانند آنتاسيدها وجود دارد.
مساله اين است كه مي‌توان كلسيم را از منابعي به غير از محصولات لبني دريافت كرد.
بروكلي ، لوبيا (چشم بلبلي) ، كاهو ، ماهي تن و ساردين كنسروي ، سويا ميلك و آب پرتقال نيز سرشار از كلسيم هستند.
هميشه بهترين راه اين است كه كلسيم را از مواد غذايي دريافت كنيد. قرص‌هاي كلسيم تنها بايد به مدت كوتاه و به صورت جبراني مصرف شوند و نبايد به عنوان منبع اصلي كلسيم از آنها استفاده كرد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
به علت عدم تحمل لاکتوز، مصرف مواد لبنی را کنار نگذارید!


کارشناسان می گویند که اگر شما تحمل مصرف لاکتوز را ندارید، نیاز نیست به طور کامل نوشیدن شیر را متوقف کنید.

به گزارش سرویس سلامت ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، آکادمی تغذیه و رژیم‌های غذایی برای افرادی که نمی توانند لاکتوز را تحمل کنند و نمی‌خواهند مصرف مواد لبنی را نیز کنار بگذارند، این پیشنهادات را ارائه می دهد:

- سعی کنید از مقدار کمی از مواد غذایی حاوی لاکتوز استفاده کنید. اگر شما آنها را تحمل کردید، می‌توانید به تدریج میزان آن را افزایش دهید.

- از محصولاتی که تماما از شیر تهیه شده‌اند، استفاده کنید که می‌تواند به کاهش سرعت فرآیند هضم کمک کند.

- سعی کنید از ماست یا دوغ کفیر استفاده کنید که به شما کمک می‌کند تا بهتر لاکتوز را هضم کنید.

- اگر شما از محصولات لبنی استفاده نمی‌کنید، حتما غذاهای غنی از کلسیم از جمله برگ سبز تیره سبزیجات و غلات و نان غنی شده بخورید.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
يک‌نکته،يک‌متخصص - برليانت بزرگمهر

مشاور تغذيه و رژيم‌درماني و مسوول کميته آموزش همگاني انجمن تغذيه ايران

ديگر از شير نترسيد

وقتي شير مي‌نوشيم، آنزيم خاصي در بدن‌مان وجود دارد که فعال مي‌شود و وظيفه‌اش کمک به هضم و جذب شير است. شما حتما نام اين آنزيم را شنيده‌ايد: آنزيم لاکتاز، که با کلسيم موجود در شير ترکيب شده و باعث مي‌شود جذب کلسيم بسيار بهتر و بيشتر صورت گيرد...


دقيقا به همين علت است که ما به همه گروه‌هاي سني چه خانم‌ها و چه‌ آقايان توصيه مي‌کنيم مصرف شير را در برنامه غذايي خود بگنجانند و از جذب بسيار خوب کلسيم اين فرآورده لبني (کلسيم قابل جذب آن به مراتب بيشتر از ساير لبنيات است) بهره بگيرند. اما برخي افراد هستند که به هر دليلي مدت‌هاي طولاني است که شير استفاده نکرده‌اند. اين گروه بايد بدانند در اثر عدم استفاده طولاني‌مدت از شير، آنزيم لاکتاز که هضم‌کننده شير است در بدن آنها وجود ندارد و در واقع به خاطر عدم استفاده از آن، ايجاد نشده است و اگر آنها يک‌باره شير خوردن را از سر بگيرند، نسبت به مصرف آن واکنش نشان مي‌دهند و مانند آنهايي که عدم تحمل به لاکتوز شير دارند، با مشکلاتي مواجه مي‌شوند. حتما مي‌پرسيد حالا بايد چه کنيم؟ آيا مي‌توان از اين مشکل جلوگيري کرد؟ پاسخ اين است که بله، مي‌توانيم با يک ترفند خاص، بدن را به ساخت مجدد آنزيم لاکتاز ترغيب کنيم و پس از مدتي يک ليوان شير را به راحتي بنوشيم. اما آ‌ن ترفند خاص نيازمند آن است که کمي صبر و حوصله به خرج دهيد. توصيه مي‌کنم از همين امروز شروع کنيد و فقط به اندازه يک قاشق چاي‌خوري (بله، همين‌‌قدر کم) شير بخوريد. تا چند روز همين مقدار شير را استفاده کنيد و به تدريج با گذشت زمان بر مقدار آن بيفزاييد و قاشق‌چاي‌خوري را به قاشق غذاخوري و همين‌طور به مقياس‌هاي بيشتر و بزرگ‌تر تبديل کنيد. بعد از مدتي آنزيم لاکتاز دوباره در بدن شما ايجاد مي‌شود و با تشکيل آن به راحتي قادر خواهيد بود شير بنوشيد و از مزاياي بي‌شمار آن بهره بگيريد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
يك متخصص تغذيه:
حذف درازمدت شير از سبد غذايي موجب بيماري عدم تحمل لاكتوز مي‌شود


يك متخصص تغذيه هشدار داد: عدم تحمل لاكتوز يكي از چند مورد حساسيت‌هاي غذايي است و افرادي كه به آن مبتلا هستند قادر به هضم قند لاكتوز موجود در شير نيستند.

دكتر فريده شيشه‌بر، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي‌شاپور اهواز، در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) منطقه خوزستان، اظهار داشت: افراد مبتلا به اين بيماري هنگام نوشيدن شير دچار اسهال و دل درد مي‌شوند.

وي افزود: آنزيم لاكتوز كه در روده توليد مي‌شود وظيفه هضم قند لاكتوز شير را به عهده دارد و اگر در بدن فردي به هر دليل اين آنزيم توليد نشود، فرد دچار عدم تحمل لاكتوز خواهد شد و قند لاكتوز در روده وي باقي مانده و دچار درد، دل‌پيچه و اسهال مي‌شود.

اين متخصص تغذيه تصريح كرد: عدم تحمل لاكتوز گذراست و معمولا پس از عفونت‌هاي روده‌اي و يا زماني كه فرد دچار اسهال مي‌شود به وجود مي‌آيد و خود به خود نيز از بين مي‌رود.

شيشه‌بر تصريح كرد: عدم تحمل دائمي لاكتوز يك بيماري ارثي است و بعضي افراد به صورت مادرزادي به آن مبتلا هستند. اين افراد در دوران نوزادي نيز قادر به هضم شيشه مادر نيستند.

وي خاطرنشان كرد: عدم تحمل دائمي لاكتوز درمان قطعي ندارد و لازم است شير به طور كامل از زنجيره غذايي اين افراد حذف شده و شير بدون لاكتوز جايگزين آن شود.

اين متخصص تغذيه گفت: علت ديگر شيوع اين بيماري، حذف درازمدت شير از سبد غذايي و عادت نداشتن به مصرف شير است. در نتيجه فرد پس از مصرف ناگهاني شير دچار عوارض عدم تحمل لاكتوز خواهد شد.

وي عنوان كرد: به دليل اين كه فرد مدت زمان زيادي شير مصرف نكرده، آنزيم لاكتوز در روده وي ساخته نشده است و پس از مصرف شير قادر به هضم آن نخواهد بود. اين افراد بايد مصرف شير را به تدريج آغاز كرده تا روده فرصت كافي براي ساخت آنزيم لاكتوز داشته باشد. مصرف ماست و پنير مشكلي ايجاد نخواهد كرد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
شير بدون لاکتوز، بدون عوارض گوارشي
آسوده بنوشيد؛ لاکتوز ندارد

شيرين، دختري سيزده ساله‌ است که بعد از خوردن شير دچار نفخ و اسهال مي‌شود. به خاطر همين او هميشه با وجود اصرارهاي مادرش تمايلي به نوشيدن شير ندارد. مشکل شيرين در دنيا پديده نادري نيست. مي‌گويند نيمي از مردم جهان بعد از نوشيدن شير دچار اختلالات گوارشي مي‌شوند. در بدن اين افراد آنزيم لاکتاز به اندازه کافي وجود ندارد. لاکتاز آنزيمي است که موجب هضم قند شير يا همان لاکتوز مي‌شود. کساني که دچار کمبود آنزيم لاکتاز هستند بايد رژيم غذايي خودشان را تغيير دهند. اين افراد مجبورند يا کاملا قيد خوردن شير را بزنند و عطاي خواص شير را به لقايش ببخشند و يا اينکه اگر نگران سلامتي خودشان هستند بايد از محصولات لبني ديگري استفاده کنند. البته يک راه مدرن هم وجود دارد و آن استفاده از شير کم‌لاکتوز است.‌
چه بايد کرد؟
براي شما که دچار مشکل کمبود لاکتاز هستيد چند راه‌حل وجود دارد. اول از همه به محض اينکه متوجه شديد شما هم اين مشکل را داريد تصميم نگيريد که «من ديگر لبنيات نمي‌خورم». بهتر است شير را به صورت کم ولي با دفعات زياد بنوشيد. يک توصيه ديگر اينکه شير را سرد استفاده کنيد. شير با چربي زياد هم مي‌تواند به شما کمک کند. چربي زياد زمان عبور مواد از روده را افزايش داده و لاکتاز فرصت بيشتري براي هضم لاکتوز دارد. پس استفاده از شيرهاي پرچرب و بستني را فراموش نکنيد. شيرکاکائو و شيرهاي شيرين شده هم تاثير خوبي دارند. قندهاي اضافه شده به اين شيرها سبب توقف بيشتر شير در معده مي‌شود و انتقال آن را از معده به روده به تاخير مي‌اندازد. شما مي‌توانيد از محصولات لبني ديگر استفاده کنيد. ماست و پنير نمونه‌هاي خوبي هستند. البته يک راه مدرن ديگر هم وجود دارد و آن استفاده از شير بدون لاکتوز است. اگر دوست داريد راه‌هاي جديد را امتحان کنيد شايد اين بهترين راه باشد در اين صورت نه تنها از خوردن شير محروم نمي‌شويد بلکه ديگر مجبور نيستيد مشکل کمبود لاکتاز را تحمل کنيد.
چرا کمبود لاکتاز مشکل‌آفرين است؟
با خوردن شير مقدار زيادي لاکتوز وارد بدن شما مي‌شود. لاکتوز يک قند دي‌ساکاريد است يعني از دو منوساکاريد تشکيل شده است. روده کوچک ما فقط مي‌تواند منوساکاريدها را جذب کند. بنابراين بايد سيستمي در بدن دي‌ساکاريد را تبديل به منوساکاريد کند. اين سيستم لاکتاز است. آنزيمي که موجب هضم لاکتوز مي‌شود. حالا اگر بدن شما دچار کمبود لاکتاز باشد؛ اين قند در روده کوچک‌تان تجزيه نمي‌شود و به همان صورت وارد روده بزرگ مي‌شود. با ورود لاکتوز به روده بزرگ، محيط مناسبي براي رشد باکتري‌ها فراهم مي‌شود. باکتري‌ها دست به کار مي‌شوند و لاکتوز را تخمير مي‌کنند. گاز و اسيدهاي حاصل از اين تحولات سبب ايجاد نفخ و اسهال در شکم مي‌شود. غير از اسهال و نفخ، احساس تورم و بادکردگي در شکم و دل‌پيچه ناراحتي‌هاي ديگري هستند که در اثر نبود لاکتاز احساس خواهيد کرد.
لاکتاز از ابتداي تولد تا سنين کودکي در سيستم گوارشي توليد مي‌شود. اما بعضي از ما بعد اين دوران استعداد توليد لاکتاز را از دست مي‌دهيم. در اصطلاح علمي اين نقص ژنتيکي «عدم تحمل لاکتوز» ناميده مي‌شود. البته ممکن است کمبود لاکتاز به صورت ثانويه هم به وجود آيد. در اين صورت بدن شخص بعد از يک عمل جراحي روده‌اي يا مصرف داروهاي خاص و يا در اثر يک بيماري به اندازه کافي لاکتاز توليد نخواهد کرد. مصرف مداوم داروهايي مثل آسپيرين و آنتي‌بيوتيک‌ها مي‌تواند توليد لاکتاز را در بدن ما کاهش دهد. نوع ديگر اين نقص ژنتيکي به صورت مادرزادي است يعني نوزاد از بدو تولد توانايي ساخت لاکتاز را ندارد. نوع مادرزادي نداشتن تحمل لاکتوز در دنيا پديده نادري است.
به طور معمول افراد حساس به لاکتوز مقدار شير کمتري مصرف مي‌کنند اما اين کار خودبه‌خود حساسيت آنها را بالا مي‌برد؛ چون بدن آنها احساس نياز کمتري به توليد لاکتاز مي‌کند و درنتيجه روز به روز مشکل آنها حادتر مي‌شود.
شيري که لاکتوزش کم است
مدت‌ها طول کشيد تا متخصصان لبني توانستند راهي براي حل مشکل کمبود لاکتاز پيدا کنند. آنها بهترين راه را استفاده از شير کم‌لاکتوز معرفي کردند تا همه بتوانند از خوردن شير لذت ببرند و از خواص شير محروم نشوند. 75 درصد لاکتوز اين شيرها به قندهاي سازنده آن تبديل شده‌اند. اين قندها گلوکز و گالاکتوز هستند. باقي لاکتوز هم به وسيله مقدار کم‌لاکتاز روده‌اي هضم و جذب مي‌شود. شير کم‌لاکتوز داراي گلوکز و گالاکتوز است به همين دليل هم نسبت به شيرهاي معمولي طعم شيرين‌تري دارد. همه قندهاي موجود در آن هم جذب مي‌شوند و اين موجب مي‌شود که ارزش غذايي مثل شيرهاي معمولي باشد. گلوکز اين شيرها به سرعت در بدن هضم مي‌شود.
گالاکتوز هم مثل گلوکز به خوبي جذب خون مي‌شود. اين قند به صورت گليکوژن در کبد ما ذخيره مي‌شود و جايي که ما نياز به قند پيدا مي‌کنيم به صورت گلوکز وارد خون مي‌شود. افزايش هيدراسيون خون هم از ويژگي‌هاي گالاکتوز است. به دليل اين خواص است که گالاکتوز را به عنوان يک قند رژيمي مي‌شناسند.
براي تبديل لاکتوز شير به قندهاي سازنده آن در صنعت ابتدا چربي شير را به اندازه استاندارد آن مي‌رسانند. شير را پاستوريزه مي‌کنند. در شرايط دمايي و مدت زمان مناسب شير را تحت تاثير دوز معيني از آنزيم لاکتاز تجاري قرار مي‌دهند. در اين مدت زمان لاکتوز شير تبديل به قندهاي سازنده‌اش مي‌شود و تقريبا 75درصد لاکتوز آن تجزيه مي‌شود. در مرحله آخر شير را پاستوريزه مي‌کنند تا آنزيم‌ آن غيرفعال شود. اين محصول بعد از سرد شدن بسته‌بندي مي‌شود. شير کم‌لاکتوز براي تمام گروه‌هاي سني و نوزادان قابل استفاده است.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
سميه مقصودعلي/پرسشي از دكتر محمدرضا وفا متخصص تغذيه و رژيم درماني
چرا شير به بعضي‌ها نمي‌سازد؟

شير براي بسياري از ما نوشيدني خوش‌طعمي است كه صبح يا عصر، آن را با لذت، همراه با تكه‌هايي از يک كيك يا بيسكوييت مي‌نوشيم اما براي خيلي‌ها، همين نوشيدني گوارا، مايه دردسر و دل‌درد است؛ طوري كه ترجيح مي‌دهند براي درد نكشيدن، دور شير و بقيه لبنيات را خط بكشند...

براي آنكه بفهميم چرا دسته‌اي از مردم، نسبت به شير اين‌گونه عكس‌العمل نشان مي‌دهند و راهكار درست براي مقابله با اين مشكل چيست، گفت‌وگويي داشته‌ايم با دكتر محمدرضا وفا، متخصص تغذيه و رژيم‌درماني و دانشيار دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشکي ايران.


سلامت: اينکه مي‌گويند بعضي‌ها عدم تحمل لاكتوز شير دارند، يعني چه؟ اين مشكل به چه علتي پيش مي‌آيد؟

عدم تحمل لاكتوز يك مشكل متابوليسمي ژنتيكي و مادرزادي است که باعث مي‌شود به طور طبيعي، آن آنزيمي كه قند شير را به گلوكز و فروكتوز مي‌شكند (آنزيم لاكتاز)، در بدن توليد نشود. از آنجا كه قند اصلي شير، لاكتوز است؛ وقتي اين افراد شير مي‌نوشند، نمي‌توانند اين قند را به تركيبات ساده‌تر بشكنند و مقدار زيادي از اين قند كه از طريق شير و لبنيات وارد دستگاه گوارش‌شان مي‌شود و امكان هضم ندارد، باقي مي‌‌ماند و توسط ميكروارگانيسم‌هاي موجود در دستگاه گوارش تخمير مي‌شود و در نتيجه، تركيبات حد واسطي ايجاد مي‌شوند كه فشار اسمزي ايجاد مي‌کنند و اين به اسهال و نفخ مي‌انجامد. اين بيماري مي‌تواند بسيار شديد باشد و جذب موادمغذي را مختل كند و نهايتا به مشكلات متابوليسمي و سوءتغذيه منجر شود.

سلامت: اما بعضي‌ها در دوران شيرخوارگي به راحتي شير را هضم مي‌كنند اما در سنين بالاتر دچار اين عدم تحمل مي‌شوند!

خب، عدم تحمل به لاكتوز ممكن است به شكل سازشي هم به وجود آيد. به عبارت ديگر، كساني كه تا 2 سالگي مصرف شير مادر در برنامه غذايي‌شان هست و بعد از اين سن شير را به طور كامل حذف مي‌كنند و به مدت طولاني مصرف نمي‌كنند، اگر در سنين ديگر (مثلا در دوران دبيرستان) مجددا بخواهند به دليل نقش شير در رشد و نمو و تامين كلسيم و حتي توصيه‌هاي والدين و مربيان يك دفعه شير مصرف كنند، از آنجا که ژن‌هايي كه در بدن، سنتز اين آنزيم را برعهده دارند، براي مدت طولاني خاموش بوده‌اند، سنتز لاكتوز و آنزيم مربوط به آن در بدنشان به اندازه كافي نخواهد بود و ممكن است عوارضي مشابه افرادي كه به‌طور ژنتيكي، اين آنزيم را از بدو تولد نداشته‌اند، در آنها ديده شود.

سلامت: يعني افرادي كه مبتلا به اين ناراحتي هستند، مجبورند شير و لبنيات را به كلي از برنامه غذايي‌شان حذف كنند؟

نه! بهترين انتخاب براي تمام آنها مصرف شير كم‌لاكتوز يا بي‌لاكتوز است. در صنايع غذايي به كمك دستگاه‌هاي مخصوصي لاكتوز را از شير حذف يا كم كرده‌اند و آن را به قندهاي تشكيل‌دهنده آن (گلوكز و فروكتوز) شكسته‌اند و به اين ترتيب، ديگر نيازي به هضم قند لاکتوز در بدن نيست.

سلامت: افرادي كه حتي با خوردن شير بدون لاكتوز هم دچار دل‌درد مي‌شوند، چه کار بايد بكنند؟

بعضي‌ها وقتي براي مدت زمان بسيار طولاني يك ماده غذايي را مصرف نكنند، ممکن است به تركيبات مختلف موجود در آن نيز حساسيت نشان دهند. ناسازگاري‌هايي نظير دل‌درد مربوط به عدم استفاده طولاني‌مدت از يك ماده غذايي است. بنابراين مصرف كم و تدريجي اين ماده غذايي مي‌تواند بدن را سازگار و مشكلات را رفع كند.

سلامت: پس دسته دوم كه مشكل ژنتيكي عدم تحمل به لاكتوز ندارند، مي‌توانند دوباره شير معمولي بخورند؟

بله؛ اين دسته از افراد اگر شير را به مقدار كم به برنامه‌غذايي خود اضافه كنند، مي‌توانند كم‌كم مشكل خود را برطرف کنند تا آنزيم‌هاي مورد نياز آنها به‌تدريج بازسازي شود.

سلامت: آيا اين افراد مي‌توانند ساير مواد لبني يا شيرهاي مخلوط را مصرف كنند؟

لاكتوز قند شير است و مخلوط كردن آن با كاكائو، شكلات يا انواع ميوه‌ها هيچ تغييري در نوع قند آن به وجود نمي‌آورد. البته اين افراد مشكلي در مصرف ماست و پنير ندارند چون در ماست فرآيند تخمير انجام مي‌شود و طي آن قند لاكتوز به اسيدلاكتيك تبديل مي‌شود که براي هضمش نيازي به آنزيم لاکتاز نيست.

سلامت: در جامعه ما تعداد افرادي كه به‌طور ژنتيكي مبتلا به عدم تحمل لاكتوز هستند بيشتر است يا تعداد افرادي كه به دليل نخوردن طولاني‌مدت شير دچار اين عارضه شده‌اند؟

خب، درصد قابل‌توجهي از افراد جامعه ما از گروه دوم هستند و چون مدت طولاني شير و لبنيات را از برنامه غذايي خود حذف كرده‌اند وقتي در سنين و شرايط مختلف مجبور مي‌شوند شير را در برنامه غذايي خود وارد كنند با عدم تحمل اتفاقي كه به دليل مدت طولاني عدم مصرف شير به وجود آمده، مواجه خواهند شد اما با مصرف حجم کم شير رقيق‌شده مي‌توان دستگاه گوارش را به ترشح آنزيم مورد نظر وادار کرد و از آن به بعد، اين نوشيدني ارزشمند را در برنامه غذايي روزانه گنجاند.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
چرا نوشیدن شیر مرا اذیت می کند؟


عدم تحمل لاکتوز به این معناست که انسان غذاهایی را که حاوی لاکتوز می باشد، نمی تواند هضم کند. لاکتوز قند موجود در شیر و فرآورده های شیری است...





● سئوالاتی راجع به عدم تحمل لاکتوز
عدم تحمل لاکتوز به این معناست که انسان غذاهایی را که حاوی لاکتوز می باشد، نمی تواند هضم کند. لاکتوز قند موجود در شیر و فرآورده های شیری است.
▪ آیا باید نگران عدم تحمل لاکتوز بود؟
ـ عدم تحمل لاکتوز به عنوان یک مسئله جدی نیست. اگر شما جزو این گروه هستید، کمتر از شیر و دیگر فرآورده های شیری استفاده کنید و یا شیر را به همراه یک ماده غذایی دیگر که بتواند در هضم آن کمک کند، مصرف کنید.
▪ چرا بدن برخی افراد عدم تحمل به لاکتوز دارد؟
ـ شما لاکتوز را نمی توانید هضم کنید، زیرا که بدنتان آنزیم لاکتاز را به اندازه کافی ندارد. روده کوچک به این آنزیم احتیاج دارد تا لاکتوز (قند شیر) را بشکند. اگر لاکتوز هضم نشود، کرامپ (گرفتگی) و نفخ ایجاد می شود.
▪ چگونه باید فهمید که بدن عدم تحمل به لاکتوز دارد؟
ـ بعد از خوردن غذاهایی که لاکتوز دارند، معده، درد می گیرد. همچنین علائمی از قبیل: گاز (نفخ معده)، اسهال و تورم معده وجود دارد.
▪ نکته قابل توجه این است که از آنجایی که برخی بیماری ها دارای این علائم و نشانه ها می باشند، لذا پزشک تشخیص می دهد که مشکلات ایجاد شده به خاطر عدم تحمل به لاکتوز است یا خیر؟
چگونه پزشک این بیماری را تشخیص می دهد؟
ـ با استفاده از یکی از روش های زیر پزشک این بیماری را تشخیص می دهد:
□ آزمایش خون و تنفس
در این روش به شما یک نوشیدنی شیرین شده با لاکتوز را می دهند. سپس آزمایش خون یا تنفس می گیرند تا ببینند که آیا لاکتوز در بدنتان هضم شده است یا خیر؟
□ آزمایش حرکت روده
این آزمایش معمولاً برای عدم تحمل به لاکتوز در نوزادان انجام می شود.
▪ چه غذاهایی را نباید مصرف کرد؟
ـ هر غذایی که دارای لاکتوز است، باید خیلی کم مصرف شود. این غذاها شامل:
شیر، بستنی، خامه، کره، پنیر، ماست، غذاهای آماده زیرا لاکتوز به بعضی از غذاها اضافه می شود از قبیل غلات آماده (کورن فلکس ها) ،سس های سالاد ،کیک ها و بیسکویت ها.
▪ چگونه می توان دریافت که چه غذاهایی دارای ترکیبی از لاکتوز می باشند؟
ـ به محتویات غذاها نگاه کنید. اگر یکی از مواد زیر در غذای مصرفی شما باشد، نشان دهنده وجود لاکتوز در محصول است:
کره، پنیر، آب پنیر، خامه، شیر خشک، پودر شیر
شما ممکن است مقدار کمی از غذاهای لاکتوز دار را بتوانید بدون هیچگونه عارضه جانبی مصرف کنید؛ برای مثال ممکن است قادر به خوردن پنیر یا ماست باشید، اما به محض آنکه شیر می خورید، معده درد می گیرید.
برای فهمیدن اینکه چه غذاهایی را نمی توانید بخورید، مقدار کمی از یک محصول حاوی شیر را مصرف کنید و اگر دیدید بعد از خوردن، معده درد ندارید، آن محصول برای بدن شما ضرر ندارد.
اگر به تمام محصولات شیری حساسیت دارید، شیر بدون لاکتوز را مصرف کنید.
همانطور که می دانید شیر و سایر محصولات شیر، کلسیم لازم را برای بدن تأمین می کنند. اگر شما نمی توانید از لبنیات استفاده کنید، بهتر است از منابع دیگر کلسیم که در غذاها موجود است، استفاده کنید. این غذاها شامل:
کنسرو ماهی سالمون، کلم پیچ، کلم بروکلی، آب تره فرنگی، آلو بخارا، انجیر، جعفری، مارچوبه، جوی دو سر، دانه های خردل، دانه کنجد، دانه سویا
● نکات ضروری:
۱) از غذاهای حاوی لاکتوز به مقدار کم استفاده کنید.
۲) محصولات لبنی ای که در بدن شما ایجاد ناراحتی نمی کند را بشناسید.
۳) محتویات غذاهای آماده را بخوانید.
۴) کلسیم را توسط غذاهای غنی از کلسیم دریافت کنید.


ایرانیان انگلستان
 
بالا