• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

حلزون و انواع آن

eliza

متخصص بخش
wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x488.
800px-Grapevinesnail_01.jpg


حَلَزون یا لیسَک نوعی نرم‌تن است که در رده شکم‌پایان می‌باشد. علت اینکه حلزون را در رده شکم‌پایان قرار داده‌اند این است که در حقیقت تمام قسمت زیرین بدنش، پای آن به شمار می‌رود.

گونه‌ها و محیط زسیت

زیست‌شناسان تا به امروز بیش از ۳۰ هزار گونه حلزون را شناسایی کرده‌اند . حلزون از محیط زیست بسیار متنوعی برخوردار می‌باشد . محل زندگی بعضی از گونه حلزونها در دریا بوده و بعضی از گونه‌های آن در آبهای شیرین و یا در باغ‌ها زندگی می‌کنند . حلزون از انواع گیاهان تغذیه می‌کند .
شگفتی‌های حلزون

حلزون جانوری شگفت‌انگیز است. حلزون هیچگاه گم نمی‌شود زیرا از غریزه ویژه‌ای برخوردار است که هر چه از جایگاه خود دور شود دوباره به راهنمایی این غریزه به همان محل باز می‌گردد. دیگر از شگفتیهای حلزون آن است که هر چند اندامش فقط حدود ۱۰ گرم وزن دارد ولی قادر است چیزی به وزن ۴۵۰ گرم را کشان‌کشان بر روی زمین به دنبال خود ببرد. دیگر از شگفتیهای حلزون ، زبانش است. این جانور زبانی دارد که مانند سوهان صدها دندانه ریز بر روی آن روییده‌است. این همان آلت برنده حلزون است که با آن خوراکش را قطع و ریز ریز می‌کند. خوراک بیشتر حلزونها انواع گوناگونی از گیاهان است.

ظاهر حلزون

بدن شامل قسمت‌های زیر است: سر که دارای یک جفت بازوی حسی است، یک پای شکمی و پهن عضلانی که نوعی عمل خزیدن را انجام می‌دهد و یک توده احشایی پشتی و گنبد مانند که بیشتر اندامهای داخلی در آن جای داشته‌اند. (حلزونها معمولاً صدف دارند اما برخی از گونه‌های بی‌صدف آن نیز مشاهده شده‌است . چشم حلزون معمولاً بر روی دو تا شاخک بر روی سر آن قرار گرفته‌است .) مرحله لاروی حلزون ولیگر نام دارد که مجهز به یک کمربند مژکی ظریف است و آن را به عنوان عضو شنا بکار می‌برد. قسمت پشتی ولیگر بعداً کاملاً بزرگ می‌شود و توده احشایی در حال رشد به سمت پشت برآمدگی می‌بابد. اما این رشد رو به بالا در طرف راست و چپ بطور یکسان صورت نمی‌گیرد و نتیجه آن پیچ‌خوردگی توده احشایی و صدفی است که روی این توده را می‌گیرد.



______________
 

eliza

متخصص بخش
wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x600.
800px-Halazoon.jpg

تصویری از یک حلزون بدون صدف


حلزون‌های بدون صدف

در بعضی شکم پایان بویژه لیسه‌های خشکی و دریازی ، صدف کوچک شده یا از بین رفته‌است. رشد در این موارد شامل بازشدگی است که در نتیجه توده احشایی تا حدودی یا بطور کامل به جایگاه نوزادی خود برمی‌گردد. لیسه‌های ساکن خشکی برای جلوگیری از خشک شدن باید در نقاط مرطوب بسر برند. این جانوران معمولاً شبها از جایگاه خود خارج می‌شوند و از سبزیها تغذیه می‌کنند. لیسه‌ها خسارات زیادی به باغها وارد می‌آورند. فضای جبه همه حلزونهای ساکن خشکی از محفظه آبششی به محفظه ششی تغییر یافته‌است و این حلزونها از هوا تنفس می‌کنند. پاره‌ای از این جانواران ، سازگاری مجدد با محیط آب یافته‌اند اما هنوز هم با شش تنفس می‌کنند و برای گرفتن هوا باید گاهگاهی به سطح آب بیایند.

نر یا ماده؟


حلزون هم نر و هم ماده‌است. بنابراین حلزون می‌تواند در یک زمان هم تخم و هم اسپرم را تولید کند. البته برای بارور کردن تخم‌ها،حلزون‌ها باید اسپرم‌های خود را با یکدیگر مبادله کنند. حیوانی که هم نر و هم ماده‌است. نرموک نام دارد. حلزون قهوه‌ای رنگ باغچه‌ای،در یک زمان حدود ۸۰ تخم کروی زرد یا سفید رنگ بر روی خاک سطحی باغچه می‌گذارد. حلزون می‌تواند بیشتر از ۶ بار در سال تخم ریزی کند. حدود دو سال طول می‌کشد تا یک حلزون بالغ شود!


wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x510.
800px-Snail-front-0A.jpg


حلزون چگونه راه می‌رود؟

حلزون را حتماً دیده‌اید و حتماً به راه رفتن این جانور توجه کرده‌اید. دیده‌اید با آنکه پا ندارد ولی خیلی راحت بر روی زمین جابجا می‌شود. حلزون را نرمتنی شکمپا می‌نامند چرا که در حقیقت تمام قسمت زیرین بدنش ، پای آن بشمار می‌رود. پس حلزون پایی دارد بسیار پهن و صاف و به کمک عضلات آن خود را بر روی زمین می‌لغزاند و به این گونه روی زمین راه می‌رود. این جانور برای آنکه حرکات خود را آسان‌تر انجام دهد، از غده‌هایی که در پا-شکم خود دارد ماده‌ای چسبناک می‌تراود و جاده خود را لیز و هموارتر می‌کند. پای حلزون یا همان شکمش چنان سخت و نیرومند است که اگر خود را به لبه تیغی بکشد، کمترین آسیبی نخواهد دید.

حلزون خوراکی

یکی از گونه‌های خوراکی حلزون ، اسکارگو نام دارد . خوراکی که از حلزون اسکارگو تهیه می‌شود به همین نام نیز خوانده می‌شود .
دشمنان حلزون

حلزون‌ها دشمنان زیادی در طبیعت دارند. از جمله سوسک‌های زمینی- مارها- قورباغه‌ها و وزغ ها- لاک پشت‌ها و پرندگانی مثل مرغ- اردک و غاز.
 

eliza

متخصص بخش
Snails-5s.jpg
نگهداری از حلزون به عنوان حیوان خانگی

حلزون‌ها موجودات فوق العاده‌ای هستند که نگهداری آنها آسان است. حلزون‌ها معمولاً در طبیعت حدود ۱۰ سال عمر می‌کنند. اما در قفس حدود ۳ تا ۷ سال. حلزون‌های بومی منطقه حتی تا ۱۵ سال هم عمر می‌کنند. پس خودتان را برای نگهداری از یک دوست کوچولوی سمج آماده کنید. حلزون‌ها ترجیح می‌دهند پیش خود یا هم نوعانشان به حال خود رها باشند. پس اگر بعد از مدتی از نگهداری آنها خسته شدین آنها را به طبیعت باز گردانید.


حلزون‌ها به چیزهای مختلف اطرافشان واکنش نشان می‌دهند. پس بهتر است که خانه‌ای را که برایشان تدارک می‌بینید را شلوغ نگه دارید. بهتر است زمین خانه شان را با برآمدگی‌ها و فرو رفتگی‌ها پر کنید. حلزون‌ها به قایم شدن در سوراخ‌ها علاقهٔ خاصی دارند. می‌تونید از خاک یا ذغال و کود هم در خانهٔ آنها استفاده کنید. آنها بیشتر زندگی شبانه دارند و اگر بهشان خوب رسیدگی بشود روزها را هم با سرحالی می‌گذرانند.

دربارهٔ نگهداری حلزون‌ها در تنهایی نظریه‌های ضد و نقیضی وجود دارند. بعضی معتقدند که اگر حلزون تنها باشد بهتر رشد می‌کند و سالم تر می‌ماند. اما این طور که پیداست حلزون‌ها زندگی دسته جمعی را بیشتر دوست دارند. آنها موقع خوابیدن دور هم جمع می‌شوند و به نظر سر حالتر می‌آیند. در واقع آنها سرگرم شدن را دوست دارند و با همنوعانشون ارتباط برقرار می‌کنند. آنها برای انسان و سایر جانوران بی خطرند. نگهداری آنها بسیار کم خرج است و به ندرت به بیماری مبتلا می‌شوند. اگر هم بیمار شوند علایم بیماری را به موقع نشان می‌دهند و شما وقت کافی دارید تا برای آنها کاری کنید.

حداقل توجه برای نگهداری آنها لازم است. آنها بدون توجه می‌میرند.

در اینجا فهرستی از پایه‌ای‌ترین کارهایی را که لازم دارند مرور می‌کنیم:

برای شروع نگهداری از ۲ حلزون آفریقایی بزرگسال به این‌ها احتیاج دارید:

* مخزن پلاستیکی حدودا ۳۰*۳۰*۴۵ سانتی متر که راه فرار ندارد (با سرپوش محکم و تهویهٔ مناسب){حلزون‌های اروپایی و یا حلزون‌های جوان را می‌توانید در ظرف‌های کوچک‌تری نگهداری کنید.}

* کود گیاهی. خزه ی خشک شده. (بیشتر برای پر کردن ته ظرف)

* منبع کلسیم (مثلاً استخوان‌های ده پا و سپیداج و یا گچ‌های طبیعی)

* میوه‌ها و سبزیجات تازه

* وسایلی برای قایم شدن حلزون که شکستنی نباشند (مثل گلدان‌های پلاستیکی و یا چوب پنبه)

* ۱ عدد مسواک قدیمی و خیلی نرم برای تمیز کردن صدف حلزون

* ۱ عدد اسفنج نرم برای تمیز کردن مخزن

* ۱ عدد اسپری آب

شما باید:

* حلزون را در محیطی تمیز و تازه و مرطوب نگهداری کنید.

* غذای آنها را کاملاً بشویید و بعد به آنها بدهید.

* غذای کهنه را هر روز عوض و فضله‌های آنها را هر روز پاک کنید.

* همیشه برای آنها پودر کلسیم بریزید.

* ته ظرف آنها را هر زمان که احساس کردید کثیف شده تمیز کنید.

* زیر لایهٔ ظرف (کود گیاهی و ...) را هر وقت کثیف به نظر آمد عوض کنید. (معمولاً هفته‌ای یک بار)

* مخزن را حدودا هر ماه یکبار ضدعفونی کنید و در آب بجوشانید.

* حلزون را هر چند وقت یکبار (معمولاً هر ماه) حمام کنید.

* هر چند وقت یکبار در مخزن به دنبال تخم بگردید و آنها را نابود کنید. (در آب و هوای گرم هر روز)

461px-Snail-WA_edit02.jpg

حلزون لب سفید





__________________
 

eliza

متخصص بخش
انواع حلزون

Neritina_zebra_1.jpg


حلزون گوره خری


نام: Zebra Neritina
نام علنمی: Neritina zebra
زیستگاه:برزیل
دما:25سانتیگراد
اندازه:2سانتی متر
تغذیه:پلت ها و لوفاک و جلبک
حجم تانک:20لیتر
تولید مثل : تخم گذار


Physa_Snail_1.jpg


حلزون کیسه ای

نام: Pouch/Tadpole Snail
نام علمی: Physa sp
زیستگاه: Cosmopolitan
دما:26سانتیگراد
اندازه:1سانتی متر
تغذیه:پلت ها و لوفاک و جلبک
حجم تانک:1لیتر
PH:7




__________________
 

eliza

متخصص بخش
P9020036.JPG


حلزون قرمز رامشون

نام: Red Ramshorn Snail
نام علمی: Planorbis corneus/rubrum
زیستگاه: Cosmopolitan
دما:25سانتیگراد
اندازه:2سانتی متر
تغذیه:پلت ها و لوفاک و جلبک
حجم تانک:5لیتر
PH:7


رنگ این حلزون قرمز است و نمونه هایی که دارای رنگ قرمز روشن و صدف سالم بدون شکستگِی ِیا پرِیدگِی هستند مرغوبترِین آنها بحساب می آِیند و تکثِیر و پرورش آنها آسان و عملِی بوده و براِی به دست آوردن نمونه هاِی بهتر باید غذاِی مناسب و فضاِی کافِی در اختِیار آنها قرار گِیرد .آب در اِین حالت باید کمی قلِیایی باشد .حلزونها بسِیار پرخور هستند ، لذا در تکثِیر و پرورش آنها باید غذاِی زِیاد در اختِیارشان قرار داد .بهترِین و مناسبترِین غذا براِی آنها مخلوطِی از اسفناج و کاهو و چاودار پخته با کمی پودر میگو می باشد .از طرف دِیگر اگر غذاِی زِیاد در داخل آکوآریوم محتوِی حلزون ها قرار گِیرد ، آب عملا کثِیف شده و ذرات غذایی معلق در آن باعث خراشِیده شدن صدف حلزونها می شود .بنابراِین در پرورش آنها همواره باید کف آکوآریوم تمیز نگه داشته شود.براِی تمیز کردن آکوآریوم می توان از دافنِی ها استفاده کرد .حلزون قرمز داراِی تخمهاِی مسطح و کهربایی رنگِی است که در اوایل بهار به صورت توده روِی شاخ و برگ گِیاهان و گاهِی بر روِی شِیشه آکوآریوم رِیخته می شوند .بسته به درجه حرارت ، تخم آنها پس از 10 تا 40 روز تبدِیل به نوزاد می شود .در شرایط خوب، حلزونها پس از 6 ماه قابل عرضه به بازار خواهند بود .همه انواع ماهی ها علاقه زِیادِی به خوردن نوزاد حلزونها دارند .بنابراِین در محافظت آنها باید دقت به عمل آِید .اگر نمونه هاِی تِیره رنگ آن با انواع قرمز رنگ آمی زش نماِیند ، نمونه های حاصله از آنها در نسلهاِی متوالِی از بِین خواهند رفت .بنابراِین هنگام تکثِیر آنها باید دقت شود که انواع قرمز رنگ فقط با ِیکدِیگر آمی زش داشته باشند تا نسل هاِی سالم از آنها به وجود آِید .بهترِین محل براِی تکثِیر آنها استخرهاِی باز است که داراِی انواع لاله آبِی باشند .در اِین شرایط حلزون ها تخم خود را از زِیر برگ لاله هاِی آبِی می رِیزند







__________________
 

eliza

متخصص بخش
حلزون سیب

نام: Channeled Apple Snail
نام علمی: Pomacea canaliculata
زیستگاه: جنوب شرقی برزیل به آرژانتین
دما:25سانتیگراد
اندازه:6سانتی متر
تغذیه:پلت ها و لوفاک و جلبک
حجم تانک:30لیتر
PH:7


pomacea_can_walking.jpg



حلزون سیب ساکن نواحی گرمسیری و معتدل است و از بزرگترین حلزون های آب شیرین به شمار می آید.(بهتر بگویم , بزرگ ترین حلزون آب شیرین است.)حلزون سیب در اندازه ها و رنگهای گوناگونی وجود دارد و به همین دلیل از رایج ترین حلزونهای آکوآریومی است.
باید گفت که برخی از گونه های حلزون سیب (مانند Pomacea canaliculata), گیاهان آبزی دانی را می خورند.در بسیاری از نقاط دنیا به ویژه در شالیزار های برنج هندوستان و مزارع گیاه تارو (گوش فیل یا Taro ) ؛ این حیوان یک آفت جدی و مخرب محسوب می شود.حلزون سیب با اینکه نرمتنی آبزی است ؛ شش و آبشش را با هم دارد و اندامی که سیفون (Siphon) نامیده می شود برای استفاده از اکسیژن جو در زمانی که جانور زیر آب است به کار می رود.یکی دیگر از فواید سیفون این است که حلزون می تواند با تنفس زیر آبی خطر شکار شدن خود را توسط پرندگان حلزون خوار کاهش دهد.

از لحاظ آناتومی , در حلزون سیب ؛ آبشش در طرف راست بدن و شش در طرف چپ بدن جای دارد.همچنین این حلزون دارای درپوش صدف یا Shell door است که پس از بسته شدن از تبخیر آب و خشک شدن وی در فصل های خشک جلوگیری می کند و در واقع کمکی است برای دو زیست بودن این حلزون.همچنین ششهای حلزون سیب در شناوری( buoyancy ) و تنظیم سطح آن نقش دارند.
اگر ششهای پر از هوای این حلزون نبود , جابجایی صدف سنگین این حلزون در زیر آب ناممکن بود و حلزون مانند تکه ای سنگ در بستر برکه ته نشین می شد.

حلزون سیب در زمان خواب تابستانی از طریق تنفس بی هوازی (گلیکولیز بی هوازی) یاAnaerobic glycolysis به متابولیسم خود ادامه می دهد.گزارش شده که در جنوب هند گونه ای از حلزون سیب با نام Pila virens تا دوسال می تواند به رکود تابستانه برود.

برخی از نمونه های این حلزون در تابستان حتی تا عمق یک متری هم نفوذ می کنند.در حلزونهایی که در مناطق پر غذا و معتدل مانند جنگلهای پر باران زندگی می کنند دوره بارز رکود تابستانه مشاهده نمی شود.از لحاظ خوراک ؛ حلزون سیب مشکل پسند نیست. هرچه در دسترسش قرار بگیرد می خورد ولی گیاهان نرم و قابل گوارش را ترجیح می دهد.زمانی که در محیط آبی خوراک به اندازه کافی نباشد , حلزون ما آب را رها کرده و با استفاده از ششهای خود , در خشکی به دنبال خوراک میگردد.



زمانی که غذا در سطح آب باشد , حلزون با استراتژی جالبی عمل می کند.
حلزون پاهای خود را جمع کرده و ساختاری قیف مانند می سازد که به آن foot-funnel یا قیف پایی می گویند.وقتی قیف پاهای حلزون پراز مواد معلق شد , حیوان سر خود را راخل قیف کرده و به خوردن غذاهای جمع آوری شده می پردازد. حلزون سیب p.H 7 تا 8 را می پسندد.
آنچه در آبزیدانی که دارای حلزون است مهم می باشد این است که این حلزون ها آب غنی از کلسیم را می پسندند . اگر آب آبزیدان سبک باشد , حلزون سیب نمی تواند پوسته محکمی بسازد. و پوسته اش آسیب دیده و می میرد.

میانگین اندازه بیشتر نمونه های این خانواده 5/2 سانتی متر است ولی اندازه گونه
Pomacea maculata به 15 سانتی متر هم میرسد.

apple_snail_Danelle.jpg


pomacea.-ParSys-0001-Image.ParSysimage.gif



gallery_3102_169_40681.jpg





__________________
 

eliza

متخصص بخش
pomacea_can_walking.jpg



حلزون سیب طلایی

نام: Golden Apple Snail
نام علمی: Pomacea bridgesi
زیستگاه: جنوب شرقی برزیل به آرژانتین
دما:25سانتیگراد
اندازه:6سانتی متر
تغذیه:پلت ها و لوفاک و جلبک
حجم تانک:30لیتر
تولید مثل : تخم گذار
PH:7



malaysian_trumpet_snail.jpg


حلزون ترومپت مالزی

نام: Malaysian Trumpet Snail
نام علمی: Melanoides tuberculata
زیستگاه: درتمام جهان پراکنده
دما:25سانتیگراد
اندازه:2سانتی متر
تغذیه:پلت ها و لوفاک و جلبک
حجم تانک:20لیتر
تولید مثل : تخم گذار
PH:7

SnailMTS040413a.jpg





__________________
 

eliza

متخصص بخش
_MG_5131s.jpg



نام: Anentome helena - Snail-eating snail
نام علمی: Anentome helena - Snail-eating snail
زیستگاه: درتمام جهان پراکنده
دما:25سانتیگراد
اندازه:2سانتی متر
تغذیه:پلت ها و لوفاک و جلبک
حجم تانک:30لیتر
تولید مثل : تخم گذار
PH:7


20071224_1888677433_204.jpg


نام: Brotia manning
نام علمی: Brotia manning
زیستگاه: درتمام جهان پراکنده
دما:25سانتیگراد
اندازه:3سانتی متر
تغذیه:پلت ها و لوفاک و جلبک
حجم تانک:30لیتر
تولید مثل : تخم گذار
PH:7
 

eliza

متخصص بخش
brotiapagodula_klein.jpg


نام: Brotia pagodula
نام علمی: Brotia pagodula
زیستگاه: درتمام جهان پراکنده
دما:25سانتیگراد
اندازه:6سانتی متر
تغذیه:پلت ها و لوفاک و جلبک
حجم تانک:30لیتر
تولید مثل : تخم گذار
PH:7





__________________
 

eliza

متخصص بخش
1_1-tiger-turmdeckelschnecke-cipangopaludina-leucythoides.jpg


نام: Cipangopaludina leucythoides
نام علمی: Cipangopaludina leucythoides
زیستگاه: درتمام جهان پراکنده
دما:25سانتیگراد
اندازه:3سانتی متر
تغذیه:پلت ها و لوفاک و جلبک
حجم تانک:30لیتر
تولید مثل : تخم گذار
PH:7




__________________
 
بالا