• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

دایناسور

reza8

کاربر ويژه
دایناسورهابین ۶۵ تا ۲۳۰ میلیون سال پیش بر روی زمین زندگی می‌‌کردند.
دایناسورها برخلاف دیگرخزندگاننظیرمارمولکها،پاهای بلند و کشیده‌ای داشتند که آنها را قادرمی ساخت بدن خود را از سطحزمین بالا نگه‌دارند. آنها به سهولت بر روی زمین حرکت می‌‌کردند و برخینبز به خوبی می‌‌دویدند. دایناسورها گونه‌های متنوعی از قبیل، گیاه خوارانغول پیکر به طول 27 متر (90 پا)و گوشتخواران سریع السیرکه بعضا" کوتاه تراز 5/1 متر (5 پا) بودند را شامل می‌‌شدند.
برخی از دایناسورهای گیاه خوار، دارای دندانهایی برای جویدن و خرد کردنغذا به قطعات کوچک جهت بلعیدن و هضم کردن بودند. با این وجود دایناسورهایگیاهخوارغول پیکر نظیر دیپلودوکوس، دندان نداشته در عوض به همراه غذا سنگهایی را نیز می‌‌بلعیدند تا در شکم آنها گیاهان را آسیاب کنند.
دیگر مناطقی که گفته می‌شود روزگاری در آنها دایناسور ها به میزان زیادزندگی می‌‌کردند شامل مصر، مغولستان، آمریکا و آرژانتین می‌شود. هم اکنوناین جزیره به طور روزانه شاهد صدها دانشمندی است که از گوشه و کنار اروپابه آنجا سفر می‌کنند تا اطلاعات بیشتری را در مورد دایناسور ها دریابند. تا کنون مسئولین موفق شده‌اند بقایای فراوانی از دنیای ماقبل تاریخ را دراین جزیره کشف کنند و به این وسیله نقاط تاریک فراوانی را از گذشته‌هایدور روشن نمایند.

بزرگ‌ترین دایناسور


دیرین‌شناساندر گذشته تصور می‌کرده‌اند بزرگ‌ترین دایناسور گوشتخوار، دایناسور موسومبه تی رکس ویا دایناسورهای گوشتخوار دیگری که تا حدودی از تی رکس بزرگ‌تریا کوچک‌تر بوده‌اند، می‌‌باشند. اما اکنون بر این باورند که جد اعلای همهاین دایناسورهای گوشتخوار، دایناسور عظیم الجثه‌ای بوده که ابعاد بدنش بهمراتب بزرگ‌تر از تی رکس و دیگر دایناسورهای گوشتخوار بوده است.
دایناسور تازه کشف شده که آرواره‌ای دراز و پشتی قوز کرده دارد اسپینوسوروس‪ Spinosaurusنامگذاری شده‌است.
بررسی فسیلهای مربوط به این دایناسور نشان می‌دهد طول بدن این جانور به‪ ۱۷متر بالغ می‌شده و دستهای آن به مراتب قدرتمندتر و بلندتر از دستهایاخلافش نظیر تی رکس T-rex بوده است.
تا ده سال پیش دیرین شناسان بر این باور بودند که تی رکس بزرگ‌تریندایناسور گوشتخوار بوده‌است.از میان ‪۳۰نمونه فسیل این دایناسور کهتاکنون کشف شده بزرگ‌ترین آن که در موزه تاریخ طبیعی شیکاگو نگاهداریمی‌شود ‪۱۲/۸متر طول دارد و محاسبات نشان می‌دهد که وزن بدن آن به‪ ۶/۴تن می‌رسد. این دایناسور در حدود ‪۶۷میلیون سال قبل می‌زیسته.
چند سال قبل دیرین شناسان به نمونه‌ای از یک دایناسور گوشتخوار برخوردکردند که از تی‌رکس‌ها بزرگ‌تر بودند. برای این دایناسورها نام "جیگانتوسوروس" انتخاب شد و بازسازی فسیلهای برجای مانده از این نوع جدیدنشان داد که طول قامت آنها به ‪۱۳/۷متر بالغ می‌شده است.
این نوع دایناسورها ‪۱۰۰میلیون سال قبل در آمریکای جنوبی زندگی می‌کردند.
هم‌زمان با این نوع دایناسورها دو نوع دایناسور گوشتخوار دیگر در دوقاره دیگر حضور داشتند. دایناسوری که اندکی کوچک‌تر بود موسوم بهکارکارودانتو سوروس در افریقا زندگی می‌کرد و دایناسور دیگری به نامآکناتوسوروس که در آمریکای شمالی می‌زیست.
این هر سه دایناسور از اخلاف دایناسوری موسوم به آلوسوروس بوده‌اند کهبین ‪۹تا ‪۱۲متر طول داشت و حدود ‪۱۵۰میلیون سال قبل در آمریکایشمالی زندگی می‌کرد.
اما اسپینوسوروس جد اعلای همه این دایناسورها به شمار می‌آید. نخستیننمونه‌های فسیل این جانور در سال ‪۱۹۱۲به وسیله یک دیرین شناس آلمانی بهنام ارنست استرومر کشف شد. وی نشان داد که این دایناسور پوزه‌ای دراز و برروی ستون فقراتش تیغه‌های بلند استخوانی قرار داشته است. اما همه تحقیقاتجامع این پژوهشگر که در موزه مونیخ نگاهداری می‌شد در هنگام بمباران اینشهر به وسیله متفقین در سال ‪۱۹۴۴به کلی نابود شد.
از آن زمان تاکنون همه آنچه که در مورد دایناسورها کشف شده مربوط بهدایناسورهای کوچک‌تر بوده و در مواردی نیز نمونه‌های پراکنده‌ای ازاستخوانهای اسپینوسوروس نیز به دست آمده است.
اما اکنون بررسی دوباره دو استخوان برجای مانده از اسپینوسوروس مشخصساخته که نتایجی که در گذشته در مورد این دایناسور به دست آمده بود دقیقبوده است.
اسپینوسوروس همراه با کارکارودانتو سوروس در حدود ‪۱۰۰میلیون سال قبل درافریقا زندگی می‌کرده و همانند تی رکس و جیاگونتوسوروس بر روی دو پا حرکتمی‌کرده است. پرندگان کنونی از اخلاف همین دایناسورها هستند. اسپینوسوروس‌ها دهانی شبیهسوسمارهاداشته‌اند و شکار را با حرکت اره‌ای دندانهای خود از پا در می‌آورده‌اند. شواهد موجود حکایت از آن دارد که این دایناسورها بیشتر از ماهی ها تغذیهمی‌کرده‌اند و بازوهای این دایناسورها از قدرت کافی برای شکار کردنبرخوردار بوده است. این ویژگیها با ویژگیهای تی رکس و جیاگونتوسوروس تفاوتدارد.
دستهای این دو دایناسور کوچک بود. دندانهای تی رکس نیز به جای حرکت ارهمانند به صورت پتک وار و پرسی شکار را بین دندان و فک خرد می‌کرده است.
جیاگونتو سوروسها دارای جمجمه کشیده‌تری بوده‌اند و دندانه‌های تیغه مانند آنها گوشت شکار را قطعه قطعه می‌کرده است.

منبع : ویکی پدیا


 
بالا