• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

درباره آزمون MCHE یا MSRT

وضعیت
موضوع بسته شده است.

BLaDe

متخصص بخش زبان
معرفی آزمون MSRT یا همان MCHE

آزمون MSRT در واقع همان MCHE است که توسط اداره بورس و امور دانشجویان خارج وزارت علوم نام آن تغییر پیدا کرده است. اما تفاوتی در آزمون ایجاد نشده است و کلیه سرفصل ها مانند قبل در غالب چهار مهارت شنیداری، درک مطلب، لغت و ساختار مورد آزمایش قرار می گیرد :
برای قبولی در آزمون زبان دکترا یا همان MSRT باید به نکات زیر دقت کنید. در اینجا ما به بررسی سوالاتی که توسط متقاضیان ازمون MSRT مطرح شده است می پردازیم.

سوالاتی در مورد MSRT که توسط بسیاری از متقاضیان مطرح می شود:

- آزمون MSRT چند وقت یک بار برگزار می شود؟
تقریبا هر ماه یک بار این آزمون برگزار می شود.

- آزمون MSRT چه مهارتهایی را در بر می گیرد؟ و هر مهارت در آزمون شامل چند سوال است؟
برای قبولی در آزمون زبان دکترا یا همان MSRT باید توانایی خود را در چهار مهارت زیر تقویت کنید :
Structure
Listening
Reading
Vocabulary

این آزمون از سه قسمت تشکیل شده است:

1- Listening Comprehension: شامل 30 تست می باشد.
این قسمت از 30 تست تشکیل شده است و در آن از مکالمات کوتاه (Short Conversation) استفاده می شود که در آن دو نفر یک مکالمه کوتاه انجام داده و سپس سوال پرسیده می شود. باید توجه داشته باشید برای پاسخگویی به سوالات این بخش باید روی صحبتهای نفر دوم بیشتر توجه نمود.

2- Structure and Written Expression: این قسمت شامل 30 تست می باشد که 15 مورد آن مربوط به Structure و 15 تست دیگر مربوط به Written Expression می باشد.

3- Reading Comprehension: از 40 تست تشکیل شده که معمولا شامل 4 متن جداگانه می باشد.


بخش شنیداری30 پرسش15 دقیقه
بخش ساختار30 پرسش20 دقیقه
درک مطلب و لغت40 پرسش40 دقیقه
کل100 پرسش75 دقیقه

- آیا در آزمون MSRT نمره منفی لحاظ می شود؟
خیر

- اگر یک بار در آزمون موفق نشویم آیا می توانیم در آزمون بعدی شرکت کنیم؟
خیر متقاضی نمی تواند بلافاصله در آزمونی که مرحله بعد برگزار می شود شرکت کند، اما در آزمونهای بعدی می تواند شرکت کند.


- نمره قبولی در آزمون MSRT چند می باشد؟

نمره قبولی در آزمون 50 به بالااست که البته در مواردی بسته به دانشگاه مورد نظر متغیر است و از 45 تا 75 تغییر می کند.

- چگونه برای آزمون MSRT ثبت نام کنیم؟

جهت کسب اطلاعات بیشتر به سایت وزارت علوم به نشانی زیر مراجعه نمایید:

http://iranscholarship.msrt.ir/exams-news/exams-news


نمونه یک متن درک مطلب آزمون MCHE

Before the mid-nineteenth century, people in the United States ate most foods only in season. Drying, smoking, and salting could preserve meat for a short time, but the availability of fresh meat, like that of fresh milk, was very limited; there was no way to prevent spoilage. But in 1810 a French inventor named Nicolas Appert developed the
(5) cooking-and-sealing process of canning. And in the 1850's an American named Gail Borden developed a means of condensing and preserving milk. Canned goods and condensed milk became more common during the 1860's, but supplies remained low because cans had to be made by hand. By 1880, however, inventors had fashionedstamping and soldering machines that mass-produced cansfrom tinplate. Suddenly all
(10) kinds of food could be preserved and bought at all times of the year. Other trends and inventions had also helped make it possible for Americans to vary their daily diets. Growing urban populations created demand that encouraged fruit and vegetable farmers to raise more produce. Railroad refrigerator cars enabled growers and meat packers to ship perishables great distances and to preserve them for longer(15) periods. Thus, by the 1890's, northern city dwellers could enjoy southern and western strawberries, grapes, and tomatoes, previously available for a month at most, for up to six months of the year. In addition, increased use of iceboxes enabled families to store perishables. An easy means of producing ice commercially had been invented in the 1870's, and by 1900 the nation had more than two thousand commercial ice plants,(20) most of which made home deliveries. The icebox became a fixture in most homes and remained so until the mechanized refrigerator replaced it in the 1920's and 1930's. Almost everyone now had a more diversified diet. Some people continued to eat mainly foods that were heavy in starches or carbohydrates, and not everyone could afford meat. Nevertheless, many families could take advantage of previously(25) unavailable fruits, vegetables, and dairy products to achieve more varied fare.
20. What does the passage mainly discuss?(A) Causes of food spoilage(B) Commercial production of ice(C) Inventions that led to changes in the American diet(D) Population movements in the nineteenth century
21. The phrase “in season” in line 2 refers to(A) a kind of weather(B) a particular time of year(C) an official schedule(D) a method of flavoring food
22. The word “prevent” in line 4 is closest in meaning to(A) estimate(B) avoid(C) correct(D) confine
23. During the 1860's, canned food products were(A) unavailable in rural areas(B) shipped in refrigerator cars(C) available in limited quantities(D) a staple part of the American diet

24. It can be inferred that railroad refrigerator cars came into use(A) before 1860(B) before 1890(C) after 1900(D) after 1920
25. The word “them ” in line 14 refers to(A) refrigerator cars(B) perishables(C) growers(D) distances
26. The word “fixture” in line 20 is closest in meaning to(A) luxury item(B) substance(C) commonplace object(D) mechanical device
27. The author implies that in the 1920's and 1930's home deliveries of ice(A) decreased in number(B) were on an irregular schedule(C) increased in cost(D) occurred only in the summer
28. The word “Nevertheless” in line 24 is closest in meaning to(A) therefore(B) because(C) occasionally(D) however
29. Which of the following types of food preservation was NOT mentioned in the passage?(A) Drying(B) Canning(C) Cold storage(D) Chemical additives
30. Which of the following statements is supported by the passage?(A) Tin cans and iceboxes helped to make many foods more widely available.(B) Commercial ice factories were developed by railroad owners.(C) Most farmers in the United States raised only fruits and vegetables.(D) People who lived in cities demanded home delivery of foods.



منبع اول : آزمون ام سی اچ ای


منبع دوم : آتیه آفرینان

http://www.atiyeafarinan.org

 
آخرین ویرایش:
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا