• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

دفع پروتئين از كليه‌ها

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
جام جم آنلاين: هفته‌هاي گذشته در مورد ادم يا خيز بحث شد و 2 بيماري كه علت اصلي اين مشكل هستند، توضيح داده شد. نارسايي قلبي بيمار را دچار ورم هر دو پا مي‌كند و بيماري انسداد وريدها معمولا ورم در يك طرف بدن ايجاد مي‌شود.

اين هفته در مورد يكي ديگر از علل ادم توضيح داده خواهد شد. دفع پروتئين از كليه‌ها وقتي به ميزان زياد ايجاد شود باعث كم شدن مقدار پروتئين در خون شده و پلاسما از رگ‌ها بيرون مي‌آيد و باعث ورم مي‌شود.

همان‌گونه كه در مباحث قبل توضيح داده شد ، آلبومين مهم‌ترين پروتئين در گردش خون است كه مانند چسب مايع پلاسما را داخل رگ‌ها نگه مي‌دارد.

مايع خون يا پلاسما در كليه‌ها تصفيه مي‌شود و مواد زائد را از دست مي‌دهد. در حالت عادي در حين تصفيه پلاسما در كليه‌ها سدي وجود دارد كه مانع از خروج آلبومين از پلاسما به داخل فضاي ادراري مي‌شود و بدين ترتيب در حالت عادي ادرار عاري از پروتئين يا آلبومين است، البته در شرايط خاصي مثل ورزش سنگين يا وجود عفونت ادرار مقدار كمي آلبومين در ادرار دفع مي‌شود كه معمولا توسط بدن جبران مي‌شود.

اما بيماري‌هايي وجود دارند كه در آنها كارايي سد خوني ـ ادراري در كليه از بين مي‌رود و آلبومين به مقدار زياد در ادرار وارد شده و دفع مي‌شود. در اين حالت كبد شروع به توليد بيشتر آلبومين و اين نقيصه را تا حدي جبران مي‌كند.

وقتي كبد ديگر نتواند از پس مقدار زياد آلبومين دفع شده برآيد آن وقت مقدار آلبومين خون كم شده و كم‌كم پلاسما از داخل رگ‌ها به فضاي زير پوست تراوش مي‌كند و ورم ايجاد مي‌شود. ورم ناشي از دفع پروتئين برخلاف دو بيماري‌اي كه قبلا توصيف شد، ورم عمومي است يعني صبح كه فرد از خواب بيدار مي‌شود پف كرده و معمولا زير‌پلك‌هايش كاملا ورم كرده است.

قدم اول در بررسي بيماري كه دچار دفع پروتئين است، اندازه‌گيري مقدار پروتئين در ادرار يك شبانه روز كامل است. اين كار اگر چه كمي پر دردسر است ولي بايد حتما در بررسي‌ها انجام شود. در اين حالت بيمار صبح روز اول ادرارش را دور مي‌ريزد و پس از آن تا 24 ساعت يعني صبح فردا هر بار ادرارش را در ظرفي كه از آزمايشگاه گرفته، جمع مي‌كند. صبح فردا پس از جمع كردن ادرار صبحگاهي آن را به آزمايشگاه مي‌برد.

براي بيماري كه دچار ورم در تمام بدن شده است، اگر آلبومين در ادرار 24 ساعته بيشتر از 5‌/‌3 گرم باشد بيماري نفروتيك (بيماري دفع شديد پروتئين از كليه‌ها) را مطرح مي‌سازد كه ‌بايد با روش‌هاي تشخيصي ـ تكميلي نوع بيماري كليه را مشخص كرد. وجود يا فقدان گلبول‌هاي قرمز و گلبول‌هاي سفيد در ادرار بيماراني كه پروتئين دفع مي‌كنند نيز در تشخيص بيماري اهميت دارد. توصيه اين است كه در اين شرايط بيماران به نفرولوژيست (فوق تخصص بيماري‌هاي كليه) براي اقدامات تكميلي مراجعه كنند.

دكتر رضا كريمي
متخصص بيماري‌هاي داخلي
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
وقتي‌كليه‌ها‌ ‌پروتئين ‌‌دفع‌ مي‌كنند
جام جم آنلاين: كليه يكي از مهم‌ترين اندام‌هاي دروني بدن انسان است. اكثر اعضاي بدن براي عملكرد مطلوب وابسته به كليه‌ها هستند، بنابراين عملكرد مناسب اين عضو حياتي بدن براي ما بسيار مهم است. يكي از مشكلاتي كه برخي افراد با آن روبه‌رو هستند دفع پروتئين است.

دكتر امير ايجادي، فوق‌تخصص جراحي كليه در اين باره به جام‌جم مي‌گويد: «كليه‌ها در بدن وظايف بسيار مهمي بر عهده دارند. ازجمله شركت در فعاليت خون‌سازي بدن، تنظيم متابوليسم ويتامين d و دخالت در متابوليسم كلسيم و سيستم استخواني. كنترل سيستم اسيد و باز بدن كه يكي از مهم‌ترين سيستم‌هاي بدن براي حفظ تعادل داخلي است نيز از ديگر كارهاي كليه است، اما يكي ديگر از وظايف كليه كه تقريبا مردم عادي اين عضو را با آن مي‌شناسند، دفع سموم بدن است.»

دفع سموم در كليه

وي در مورد دفع سموم بدن توسط كليه‌ها توضيح مي‌دهد: «براي دفع سموم در كليه، خون بدن از گلومرول‌ها كه نقش صافي دارند، عبور مي‌كند. اين صافي باعث مي‌شود مواد ضروري براي اعضاي مختلف بدن، بازجذب شده و در عين حال، سموم و مواد زائد دفع شوند.»

دكتر ايجادي مي‌افزايد:در حالت عادي پروتئين‌ها نبايد از اين صافي بگذرند. البته در حدي كم ـ‌ زير 150 ميلي‌گرم در 24 ساعت ـ‌ برخي مولكول‌هاي خاص پروتئين، مي‌توانند در ادرار ديده شوند. بنابراين در يك حجم خيلي محدود، وجود بعضي از انواع پروتئين‌ها در ادرار غيرطبيعي نيست.

وي با اشاره به زماني كه عملكرد طبيعي كليه مختل مي‌شود مي‌افزايد: «زماني كه كليه دچار اختلال شود، موادي كه در حالت عادي نبايد از صافي گلومرول‌ها رد شوند، از آنها عبور كرده و برعكس بازجذب مواد لازم مختل مي‌شود.»

دكتر ايجادي با اشاره به اهميت مراجعه به پزشك و انجام آزمايشات و معاينات لازم، يادآور مي‌شود: «فردي كه پروتئين‌آوري (دفع پروتئين در ادرار) دارد، دفع پروتئين در ادرارش به طور غيرعادي انجام مي‌شود.

پروتئين‌آوري مي‌تواند يك نشانه خيلي مهم از بيماري‌هاي زمينه‌اي كليه باشد. در واقع بهتر است بگوييم پروتئين‌آوري، بيماري نيست بلكه نشانه‌اي مهم است كه ممكن است به دليل سوءاثر برخي داروها بر كليه يا در جريان برخي بيماري‌هاي عفوني به وجود آيد. در اثر ديابت و فشار خون هم ممكن است پروتئين‌آوري پيدا شود. به طور كلي پروتئين‌آوري موردي است كه نبايد به راحتي از كنارش گذشت.»

اين پزشك فوق‌تخصص مي‌گويد: «اولين قدم در معاينات اين است كه ثابت شود بيمار پروتئين‌آوري دارد يا نه. اين مورد با آزمايش ادرار معمولي مشخص مي‌شود. پس از آن بايد مشخص كنيم كه ميزان دفع پروتئين در 24 ساعت چقدر است و نوع آن را مشخص كنيم.»

اگر فرد پروتئين‌آوري پيدا كند و حجم پروتئين دفعي زيادتر از حد مشخص باشد، جايگزيني اين پروتئين براي بدن مشكل مي‌شود.

خوب است بدانيم پروتئين‌ها مولكول‌هايي هستند كه در داخل رگ‌ها ايجاد فشار اسمزي مي‌كنند و با اين كار باعث مي‌شوند كه آب از درون رگ به درون بافت‌ها نشت پيدا نكند.

دكتر ايجادي در اين باره مي‌گويد: «به همين دليل يكي از نشانه‌هاي پروتئين‌آوري، نشت آب به خارج از عروق است كه اين مورد را به صورت ورم مي‌توانيم ببينيم. اين حالت (اِدِم) در قسمت‌هايي كه پوست شل است، مانند زير چشم، سريع‌تر ايجاد مي‌شود. در اين شرايط ادم اندام‌ها به وجود مي‌آيد به صورتي كه اگر فرد انگشتر دست مي‌كند، برايش تنگ مي‌شود.»

وي تاكيد مي‌كند هر ورمي نشانه بيماري كليوي نيست و مي‌افزايد: «دقت داشته باشيد؛ اين مساله خيلي مهم است كه هر ورم دست و پا پروتئين‌آوري نيست. خيلي از بيماران هنگام مراجعه به پزشك به دليل ورم دست و پا نگران بيماري كليوي هستند. ولي اين طور نيست كه هر كسي با وجود ورم زير چشم لزوما پروتئين‌آوري داشته باشد.

دكتر ايجادي تاكيد مي‌كند: «افراد بايد حتما هر 6 ماه يك بار مراجعه به پزشك و انجام آزمايشات را انجام دهند، اما چنانچه فردي دچار علائمي نظير پرادراري، سوزش ادرار، تكرر ادرار و خون ادراري شد بايد فورا به پزشك مراجعه كند.»

مصرف پروتئين راه حل نيست

گاهي مردم تصور مي‌كنند به دليل دفع پروتئين مي‌توانند با مصرف پروتئين اين مشكل را رفع كنند. اما قضيه اين گونه نيست. دكتر ايجادي در اين باره مي‌گويد: «پروتئيني كه در ادرار دفع مي‌شود مي‌تواند در بافت‌هاي گلومرول ايجاد تغييرات برگشت‌ناپذير كند و موجب از بين رفتن عملكرد كليه‌ها شود. بنابراين خوردن پروتئين كاري اشتباه بوده و بايد براي درمان به دستورات پزشك متخصص عمل شود.»

اين پزشك يادآور مي‌شود: «مواردي مانند عفونت ادراري و سنگ كليه علائمي دارند ولي پروتئين‌آوري نشانه‌اي است كه بيمار در مراحل اوليه متوجه آن نمي‌شود. نشانه‌هاي اوليه ممكن است پرادراري، بيدار شدن شب براي دفع ادرار و ادم اندام‌ها باشد. پس از تشخيص بيماري ممكن است توسط پزشك رژيم غذايي خاصي تجويز شود. البته ممكن است براي تشخيص دقيق بيماري نياز به نمونه‌برداري از كليه نيز وجود داشته باشد. اين كار به دليل تشخيص دقيق بيماري انجام مي‌شود؛ چراكه هر بيماري كليه، درمان و داروي خاص خود را دارد.»

نيلوفر اسعدي‌بيگي
گروه سلامت
 
بالا