• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

راهنماي تغذيه مناسب در پوکي استخوان

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
راهنماي تغذيه مناسب در پوکي استخوان
* کلسيم و ويتامين دي از مهم ترين مواد موجود در بدن مي باشند .

براي داشتن استخوانهاي قوي بايد کلسيم و ويتامين دي کافي در بدن وجود داشته باشد . به غير از اين ، مواد فوق را براي سلامت قلب ، ماهيچه ها ، اعصاب و براي اين که خونريزي از زخمهايمان بند بيايد نياز داريد ، البته ما روزانه مقداري از کلسيم بدنمان را از راه مواد دفعي بدن مثل عرق ، ادرار و مدفوع ، پوسته هايي که به طور طبيعي از پوستمان مي ريزد ، ناخنها و موهايمان ،‌از دست مي دهيم . بنابراين مخصوصاً براي جلوگيري از پوکي استخوان بايد در مواد غذايي که مصرف مي کنيم ، کلسيم کافي وجود داشته باشد ( پروتئين ، منيزيوم ، روي ، ويتامين آ و ويتامين ث همه براي سلامت استخوان ضروري اند )

ميزان کلسيم مورد نياز افراد :

· از ۱۱تا ۲۴ سالگي 1200-500 ميلي گرم

· از ۲۵ تا ۴۹ سالگي ( شامل زنان غير يائسه ۱۰۰۰ ميلي گرم )

· از ۵۰ تا ۶۴ سالگي ( شامل زنان يائسه ۱۵۰۰ - ۱۰۰۰ ميلي گرم )‌

· در بعد از ۶۵ سالگي ۱۵۰۰ ميلي گرم

· زنان باردار يا شيرده ۱۵۰۰ - ۱۲۰۰ ميلي گرم

بهترين راه به دست آوردن کلسيم ، خوردن غذاهاي پرکلسيم است مانند :

· لبنيات : شير ،‌ پنير و ماست ( انواع کم چربي را انتخاب کنيد و نگران نباشيد که کلسيم کمتري را به دست مي آوريد ، زيرا کلسيم اين غذاها همراه چربي آنها نيست )‌. اگر نمي توانيد شير را تحمل کنيد ، ماست و‌ پنير جايگزينهاي خوبي هستند .

· ماهيهاي نرم استخوان : نظير ماهي آزاد ، ساردين ، کيلکا

· سبزي هاي تازه

· خشکبار

· حبوبات

· سويا

بدانيد که اگر کسي در نيمه اول زندگي ، کلسيم ، خوب مصرف نکند ، به سختي مي تواند آنرا در نيمه دوم زندگي جبران کند .

اگر بخواهيم به شما با توجه به سنتان توصيه کنيم لازم است بگوييم :‌

* ۱۰ تا ۲۰ سالگي

بانک استخوانتان را با ذخيره ي کلسيم سرشار کنيد . به نظر مي رسد استخوانهاي نوجوانان براي جذب کلسيم ساخته شده است . استخوانهاي نوجوانها براي آن است که کلسيم را جذب کنند و از آن استفاده کنند . در استخوانها ، ابتدا داربستهايي از پروتئين به طور ميکروسکوپي ساخته مي شود و بعد اين داربستها به وسيله کلسيم ، پر و انباشته مي شود . بدين ترتيب استخوانهاي متراکم ما ساخته مي شود . در اين سال ها براي ساختن استخوانهاي قوي به حداقل ۱۲۰۰ ميلي گرم کلسيم نياز داريد . سعي کنيد به جاي انواع و اقسام نوشابه ها ، ( روزانه ۳ ليوان ) شير بنوشيد . همچنين از منابع ديگري که کلسيم دارند مثل ماست ، پنير ، سبزي ها با برگ سبز تيره زياد مصرف کنيد . دوشيزه ها بايد بدانند که داشتن قاعدگي هاي منظم براي جلوگيري از پوکي استخوان مهم است . اگر شما ۱۶ ساله ايد و هنوز قاعده نشده ايد يا قاعدگي شما نامنظم است به پزشک مراجعه کنيد .

* ۲۰ تا ۳۵ سالگي

گرچه در اين سالها به راحتي استخوان ساخته نمي شود ، ولي استخوانهاي شما در همين سن به حداکثر قدرت خود خواهند رسيد . مهم است که در اين سالها ورزش کنيد و دريافت کلسيم کافي داشته باشيد . شما تقريباً روزانه به ۱۲۰۰ ميلي گرم کلسيم نياز داريد . شرکت در ورزشهايي که در آن ها پاهايتان وزن شما را تحمل مي کنند شما را در ساختن استخوانهاي محکمتر کمک مي کند .

* ۳۵ تا ۵۰ سالگي

ممکن است به تدريج شروع به از دست دادن استخوانهايتان کرده باشيد . در چنين مرحله اي از زندگي دريافت مقدار کلسيم کافي ( ۱۰۰۰ ميلي گرم ) و ورزش براي در حداقل نگه داشتن سطح کاهش قدرت استخوان ضروري است . بيشتر زنان در ۵۵-۴۲ سالگي يائسه مي شوند . اگر قبل از اين سنين قاعدگي شما نامنظم شده يا علائمي از يائسگي داريد ، در رابطه با پوکي استخوان نيز با پزشکتان مشورت کنيد . در ضمن شايد لازم باشد در مورد روشهاي سنجش تراکم استخوان که مقدار پوکي آن را نشان مي دهند ، از پزشکتان سئوال کنيد .

* بالاي ۵۰ سال :

زناني که وارد مرحله ي يائسگي شده اند ، ممکن است سالانه ۱ تا ۶ قسمت از صد قسمت قدرت استخوانشان را از دست بدهند . از پزشکتان سئوال کنيد ؛

· آيا براي جلوگيري از پوکي استخوان و کمتر شدن بيماري نياز به دارو داريد يا نه ؟

· چه نوع داروهايي براي شما مي تواند مناسب باشد ؟

دريافت مقدار کلسيم کافي و ورزش هنوز مهم اند . شما بايد حداقل ۱۰۰۰ ميلي گرم کلسيم دريافت کنيد . بايد سعي کنيد به اندازه ي کافي در معرض نور آفتاب باشيد تا ويتامين دي لازم را دريافت کنيد . حداقل ۲۰ دقيقه در روز و سه بار در هفته پياده روي داشته باشيد . بعضي افراد به داروهاي داراي کلسيم نياز دارند که در اين باره مي توانيد با پزشکتان مشورت کنيد .

ويتامين دي

چرا ما به ويتامين دي نياز داريم ؟ ويتامين دي در برابر جذب کلسيم مثل کليد دري قفل شده اثر مي کند . ويتامين دي مثل کليدي است که در قفل شده ي روده ها را به طرف جريان خون باز مي کند و اجازه مي دهد کلسيم جذب شده از مواد خوراکي ، از روده ها وارد جريان خون شده به وسيله ي آن به جاهاي لازم مثل استخوانها برسد . ويتامين دي همچنين روي کليه ها اثر مي کند و مانع دفع کلسيم از راه ادرار مي شود . ويتامين دي در پوست بر اثر تابش آفتاب ساخته مي شود . ميزان ويتامين دي ساخته شده در پوست ، در اوقات مختلف روز ، فصول مختلف ، نواحي مختلف دنيا و نوع رنگ پوست فرد فرق مي کند . معمولاً اگر صورت و دستها ، روزانه ۱۵ دقيقه در مقابل نور آفتاب قرار بگيرند ( به شرطي که کرم ضد آفتاب روي پوست نباشد ) ويتامين دي لازم براي بدن فراهم مي شود . نور آفتاب بايد مستقيم به پوست بتابد . شيشه پنجره ها و لباسها و آلودگي هوا مانع از اثر نور آفتاب براي ساختن ويتامين دي مي شوند . هر چه پوست بدن روشنتر باشد ويتامين دي بيشتري ساخته مي شود . بعضي از غذاها که ويتامين دي زيادي دارند عبارتند از زرده تخم مرغ ، ماهي هاي روغن دار ، ماهيهاي آب شور ، جگر و غلات طبيعي . در زمستانها وقتي فرد نتواند از خانه خارج شود و در معرض نور آفتاب قرار بگيرد ، ويتامين دي کمتري در بدن ساخته مي شود . همچنين با افزايش سن ، توانايي پوست براي ساختن ويتامين دي کاهش مي يابد . بنابراين شايد افراد مسن نياز داشته باشند که از دارو براي به دست آوردن ويتامين دي استفاده کنند . در اين باره با پزشکتان مشورت کنيد .

با توجه به مطالب بالا ، رژيم غذايي متعادل و متنوع که کلسيم و ويتامين دي لازم را به بدن شما برساند مي تواند با برنامه غذايي که در ادامه خواهد آمد تامين شود .

چربي و روغنها

استفاده روزانه از ۲ قاشق مرباخوري ( ۱۰ گرم ) روغن گياهي ،‌( آفتابگران ، ذرت ، زيتون ، کنگر و دانه ي شلغم ) که گرم نشده باشد ( روغني که در سالاد استفاده مي شود ) . البته روغنها بايد کيفيتي مناسب داشته باشند . براي آماده سازي غذا بيش از ۲ قاشق مرباخوري روغن آشپزي ( روغن زيتون يا روغن بادام زميني ) استفاده نکنيد . روزانه بيش از ۲ قاشق مرباخوري کره يا مارگارين روي نان صبحانه خود نماليد . روزانه بيش از يک وعده غذاي چرب و خيلي سرخ شده مثل سيب زميني سرخ شده ، سوسيس ، سسها ، کيکها و شکلاتها مصرف نکنيد .



گوشت ، ماهي ، تخم مرغ :

سعي کنيد درهفته ۴-۲ بار ،‌ قطعه اي گوشت در غذايتان باشد ( هر قطعه گوشت معادل ۱۲۰-۸۰ گرم است ) . بيشتر از آن لازم نيست و کمترش هم ايرادي ندارد . از امعا و احشاي حيوانات ( دل ، جگر ، قلوه ، سيرابي و کله پاچه ) بيش از يکبار در ماه ( ۱۲۰ -۸۰ گرم ) استفاده نکنيد . کمتر از آن ايرادي ندارد .

استفاده از ۲-۱ قسمت ماهي در هفته را در برنامه ي غذايي تان بگنجانيد ( در هر قسمت ۱۲۰-۱۰۰ گرم ) در هفته ۳-۱ عدد تخم مرغ بخوريد چنان که مي دانيد تخم مرغ در خيلي از مواد غذايي مثل کيکها ،‌ نان شيريني ها ، کرمها و سسها وجود دارد .

شيريني ها

شيريني ها را به مقدار متعادل مصرف کنيد .

خيلي از آنها در خود چربي دارند . چنانچه بعد از غذا از ، دسر استفاده مي کنيد ، تکه اي کوچک بخوريد . از دسرهايي استفاده کنيد که منبع خوب کلسيم اند مثل شير يا ماست .

حبوبات

سعي کنيد درهفته ۲-۱ وعده عدس ، نخود و لوبيا قرمز بخوريد . يک وعده حبوبات به اندازه ي ۱۲۰-۱۰۰ گرم است .

ترکيبات غلات و سيب زميني :

روازنه حداقل سه وعده از ترکيباتي بخوريد که قند طبيعي زيادي دارند . نان ، سيب زميني ، برنج ، غلات و ماکاروني غذاهايي هستند که قند طبيعي زيادي دارند . اين که روزانه چه مقدار از آنها استفاده کنيد ، بسته به فعاليت بدني روزانه ي شما دارد .

شير و فرآورده هاي آن :

نوجوانان و بزرگسالان تا ۲۴ سال و زنان شيرده بايد ۴-۳ وعده ( هر وعده معادل يک ليوان ) در روز شير بخورند . اگر شير را تحمل نمي کنيد ، ماست و پنير جايگزين هاي خوبي اند . پياله اي ماست و دو قطعه پنير ( اندازه دو قوطي کبريت ) تقريباً معادل يک ليوان شير ، کلسيم دارند .

ميوه ها :

اگر يک عدد سيب ، يک عدد موز ، يک بشقاب از ميوه هايي مانند توت يا انگور را يک وعده ميوه حساب کنيم بايد روزانه ۳-۲ وعده ميوه مصرف کرد . ميوه هاي خام بهترند.

سبزي ها

يک وعده از سبزي ها ، به اندازه ي ۱۰۰ گرم سبزي خام يا ۲۰۰-۱۵۰ گرم سبزي پخته ،‌۵۰ گرم کاهو يا ۱۰۰ گرم سالاد مخلوط است . سعي کنيد روزانه ۴-۳ وعده سبزي بخوريد و حداقل يکي از اين وعده ها به صورت خام باشد .



نوشيدني ها :

روزانه حداقل حدود ۵/۱ ليتر مايعات بنوشيد ( ۷-۶ ليوان )‌ . ترجيحاًُ از نوشابه هاي غيرشيرين استفاده کنيد . قهوه ، چاي ، چاي سياه و نوشابه هاي کولا را خيلي نخوريد . آب معدني چنانچه از کلسيم غني باشد نوشابه ي خوبي است.

به طور خلاصه :

۱ - روزانه 4-3 قسمت شير يا فراورده هاي آن را بخوريد .

۲ - گوشت زياد نخوريد .

۳ - هرگز الکل مصرف نکنيد . ( الکل دفع کلسيم را از بدن زياد مي کند )

۴ - نمک ، زياد مصرف نکنيد .

در ايران تحقيقات نشان داده است که مردم معمولاً روزانه کمتر از ۸۰۰ ميلي گرم کلسيم مصرف ميکنند . دخترها حتي کمتر از پسرها کلسيم مصرف مي کنند . پس حتماً به مصرف کلسيم و ويتامين دي در غذايتان دقت کنيد . اگر خانمي يائسه ايد و براي درمان پوکي استخوان ، از داروي خاصي استفاده مي کنيد ، بدانيد که اگر کلسيم کافي نخوريد ، اين داروها هيچ فايده اي ندارند ، زيرا ماده ي اصلي در بدنتان وجود ندارد که اين داروها کمک کنند که استخوان با آن ساخته شود يا از تخريب استخوان جلوگيري کنند .

دکتر عامری نیا
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
تغذیه در پوكی استخوان


پوکی استخوان ، بیماری بسیار شایعی است که بیشتر در دهه های ششم و هفتم زندگی ظاهر میشود .این بیماری پیشرونده و بدون علامت است و بعلت کاهش چگالی استخوانها ، فرد در معرض خطر شکستگی استخوان قرار میگیرد . تغذیه در جلوگیری از بیماری پوکی استخوان نقش اول را ایفا میکند .اگر مصرف کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی در طی دوران بلوغ و بزرگسالی کافی باشد ، پوکی استخوان تا حد زیادی قابل پیشگیری است .
حدود سن ۳۵ سالگی زمانی است که حجم توده استخوانی فرد در بالاترین میزان خود قرار دارد و تا رسیدن به این سن میزان مصرف کلسیم و ویتامین D باید در حد کافی باشد .
بعد از این سن احتمالا کلسیم و ویتامین D نقش کمتری در سلامت استخوانها دارند اما با این وجود هنوز مصرف آنها به منظور استخوانها ضروری وحیاتی است .
به منظور جلوگیری از خطرات پوکی استخوان تدابیر زیر باید مد نظر قرارگیرند :
- افزایش میزان کلیسم مصرفی به میزان تقریبا ۱۲۰۰-۱۰۰۰ میلی گرم در روز.
- افزایش مصرف ویتامین D در رژیم غذایی ، توصیه میشود فرد روزانه ۳۰- ۱۰دقیقه در معرض مستقیم اشعه آفتاب قرار گیرد تا ویتامین D کافی جذب کند..
- اگر تامین مواد مورد نیاز از طریق رژیم غذایی غیر ممکن باشد با مشورت متخصص تغذیه ، باید از مکمل کلسیم و ویتامین D استفاده شود.
- ورزش در پیشگیری پوکی استخوان بسیار موثر است . روزانه ۳۰ دقیقه فعالیت ورزشی همچنین پیاده روی توصیه میشود .
- از مصرف کافئین زیاد(بیشتر ازmg ۳۰۰ در روز) باید پرهیز کرد
- از مصرف پروتئین حیوانی زیاد نیز باید پرهیز کرد چرا که باعث افزایش دفع ادراری کلسیم میشود .
- کاهش دریافت سدیم زیاد و افزایش مصرف پتاسیم و منیزیم و منگنز توصیه میشود .
به منظور افزایش دریافت کلسیم ، موارد زیر توصیه میشود:
روزانه ۳-۲ واحد شیر ولبنیات مصرف کنید ، هر واحد شیر و لبنیات معادل ۱ لیوان شیر یا ۴/۳ لیوان ماست یا ۲ لیوان دوغ است .
▪ برای کسانی که عدم تحمل به شیر دارند توصیه میشود :
- استفاده ازمقادیر کم شیر را شروع کنند و تدریجا آن را افزایش دهند .
- از مصرف شیر به هنگام ناشتا بودن پرهیز کنند ،
- حتی الامکان شیر را بصورت سرد مصرف کنند
- از فرآورده های شیری استفاده کنند که میزان لاکتوز کم دارند
- بهترین جایگزین شیر در افرادی که شیر را تحمل نمیکنند ، ماست میباشد.
پنیر هم منبع خوب کلسیم است .از منابع دیگر کلسیم سبزیجات برگ سبز ، کلم و سویا هستند
نسبت کلسیم به فسفر رژیم باید در حد ۱ حفظ شود .فسفر دفع اداری کلسیم را کاهش میدهد اما مقادیر زیاد آن هم باعث افزایش هورمون پاراتیروئید و کاهش کلسیم خون میگردد .
مصرف زیاد نوشابه های گازدار سیاه به علت داشتن اسید فسفریک زیاد منجر به پوکی استخوان میشود.

پزشک آن لاین
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
در مناطق گرمسیر که بخش کمی از مردم لبنیات را تولید و مصرف می کنند، بقیه منابع غیرمعمول کلسیم ممکن است اهمیت بیشتری پیدا کند. در چین تخم مرغ بخش مهمی از مقدار کلسیم محدودی را که روزانه مصرف می شود تأمین می کند. در مالایا زنان باردار پودر فلس ماهی های کوچک را می خورند و از این طریق مردمی که لبنیات مصرف نمی کنند می توانند کلسیم مورد نیاز را به بدن خود برسانند. مصرف پودر پوست تخم مرغ ۲ گرم کلسیم دارد، ولی چون از جذب کلسیم از این ماده غذایی اطلاعی در دست نیست، مصرف مقدار زیاد آن ممکن است زیان هایی را به همراه داشته باشد.
یا در کشورهایی که شیر در دسترس نیست، آرد ماهی می تواند یک منبع مهم کلسیم و پروتئین محسوب گردد ولی مصرف زیاد این ماده بعید به نظر می رسد، زیرا فقط مقدار کمی از آن را می توان در غذای روزانه به کار برد. همچنین از نظر طعم و حفظ کیفیت آن هنوز مشکلات حل نشده ای وجود دارد.
در بسیاری از تکمیل کننده های غذایی مانند کربنات کلسیم، گلوکونات کلسیم، لاکتات کلسیم و سیترات کلسیم، املاح کلسیم وجود دارد. به نظر می رسد که این ترکیبات به خوبی مصرف می شوند و در دورانی مانند بارداری و شیردهی که بدن به کلسیم بیشتری نیازمند است، اهمیت بیشتری دارند.همچنین اشخاصی که وضع و شرایط کار آنها مانع از آن است که بتوانند رژیم غذایی سرشار از کلسیم داشته باشند و در ضمن می خواهند با پوکی استخوان به نحوی مبارزه کنند، می توانند از مکمل های کلسیم که خرید و مصرف آنها احتیاج به صرف وقت زیاد ندارد استفاده نمایند.
تمام انواع این مکمل ها که از پودر استخوان یا از پودر صدف یا از سیترات کلسیم ساخته می شوند، موثر و مفیدند ولی بهترین و ارزانترین آنها کربنات کلسیم است.اما مصرف هرگونه مکمل کلسیم باید با نظر پزشک همراه باشد، زیرا مکمل های کلسیم می توانند باعث اختلال در وضعیت آهن شوند(با جذب آهن تداخل دارند) یا سبب بروز سنگ های دستگاه ادراری در افراد مستعد گردند، کلسیم خون را افزایش داده یا با داروهای دیگر ایجاد تداخل کنند و در پایان ممکن است سبب بروز یبوست، نفخ روده و مشکلات گوارشی شوند.
در اینجا بهتر است به شکل لیست شده نکاتی را متذکر شویم که رعایت آنها خالی از فایده نخواهد بود:
۱ -از منابع کلسیم به حد کفایت استفاده کنید ولی از آنجایی که تنها کلسیم متضمن سلامتی استخوان های شما نیست از منابع منیزیم، منگنز، ویتامین ث، کولین، برون، روی و مس نیز غافل نشوید.
۲ - سیگار را بسیار محدود یا ترک کنید و بدانید که سیگار عامل خطرزای بسیاری از بیماری های خطرناک است. مصرف سیگار یک عامل خطر برای شکستگی های لگن و بازو و مهره هاست. همچنین زنان سیگاری یک یا دو سال زودتر وارد مرحله یائسگی می شوند.
۳ - ورزش و تحرک را به جزئی تعیین کننده در برنامه زندگی خود بدل کنید و سه بار در هفته هر بار به مدت ۲۰دقیقه ورزش حداقل زمانی است که برای سلامتی شما لازم است.
۴ - برخی مواد غذایی و نوشابه ها مانع جذب کلسیم هستند بنابراین برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان لازم است در رژیم روزانه از آنها اجتناب کرد مثلاً قهوه و نوشیدنی های کولادار که حاوی کافئین هستند جذب کلسیم در بدن را کاهش می دهند. البته شیر اثر بازدارنده قهوه را کاهش می دهد و مانع از تحلیل استخوان می شود بنابراین در موقع خوردن قهوه بهتر است مقداری شیر داخل آن شود. طبق آماری که وزارت بهداشت منتشر کرده است، ایرانی ها ۳ برابر بیشتر از سایر مردم جهان، نوشیدنی مصرف می کنند که متولیان امر در پی کاهش آن به ۳/۱هستند. در واقع شکر و فسفر موجود در نوشیدنی های شیرین باعث بروز پوکی استخوان می گردد، طبق همین آمار ۹۰درصد مردم کمبود کلسیم دارند (زنان ۲برابر نسبت به مردان در این آمار سهیم اند) که در ۴۰درصد این افراد این مشکل شدید است. بنابراین توصیه های اکید بر مصرف منابع کلسیم به خصوص در دوران بلوغ و نوجوانی وجود دارد.
۵ - از مصرف نمک بیش از میزان نیاز بپرهیزید و غذاهای فرآیند شده را بسیار بسیار محدود یا از برنامه غذایی خود حذف کنید. این غذاها شامل: چیپس، سوسیس، کالباس، کنسروهای ادویه دار، خیارشورها، زیتون شور و... است.
۶ - اشخاصی که مصرف کلسیم آنها در سنین جوانی محدود بوده است، در سنین بالا بیشتر به استئوپروز مبتلا می شوند. بنابراین شیر، ماست و لبنیات را حتماً در برنامه روزانه خود داشته باشید. مصرف شیر گرم و شیرین مقدار کلسیم بیشتری را به بدن رسانده و زمان بیشتری در معده می ماند و ماده غذایی بسیار مناسبی برای وعده قبل از خواب می باشد، این کار باعث به وجود آمدن نتایج خوبی خواهد داشت، وقتی که رژیم غذایی میزان کافی کلسیم نداشته باشد بدن ما کلسیم را از استخوان ها
برمی دارد و وارد خون می کند، این پروسه در طول شب هم که ما چیزی نمی خوریم رخ می دهد. کلسیم موجود در شیر قبل از رفتن به رختخواب، کلسیم مورد نیاز برای خون و اعصاب را در طول شب، تامین خواهد کرد، سایر غذاهای حاوی کلسیم هم این اثر را دارند، اما شیر چون حاوی سروتونین(ماده ای که موجبات آرامش فکری را به وجود می آورد) است مناسب تر است.
۷ - چربی های اشباع به خصوص چربی های اشباع با زنجیره طولانی lcfa(کره- پیه- دنبه-خامه- پنیرها و لبنیات پرچرب- روغن های هیدروژنه و...) باعث کاهش جذب کلسیم می شود، پس آنها را حذف کنید و در برنامه غذایی خود از روغن های مایع زیتون، کانولا و سویا بیشتر استفاده کنید.
۸ - حداقل در هفته دو بار از ماهی به عنوان غذای اصلی استفاده کنید و غذاهایی که حاوی گوشت های چرب هستند را به حداقل برسانید، پوست مرغ و ماکیان را حتما جدا کنید و لبنیات کم چرب استفاده کنید.
۹ - از استرس و فشارهای روحی، اپیدمی خطرناکی که هر روز انسان های بیشتری را گرفتار می کند، به شدت بپرهیزید و به خاطر داشته باشید آرامش اولین قدم در بهره مندی از سایر درمان هاست.
در زیر، یک رژیم غذایی که توسط مرکز تغذیه ای در آمریکا مورد استفاده قرار می گیرد جلب می کنیم:
▪صبحانه: یک فنجان آرد جو دوسر۲،‎/۱فنجان شیر بدون چربی، ۵تکه میوه های تازه، یک قاشق غذا خوری دانه های گیاهی۲،‎/۱فنجان آب پرتقال غنی شده با کلسیم
▪دستور تهیه:ابتدا آرد و شیر را با هم مخلوط کرده تا فرنی از آن تهیه شود، سپس دانه های گیاهی را با آن مخلوط کرده و به آن آب پرتقال اضافه می کنید، سپس در ظرف کشیده و با میوه ها آن را سرو می کنید.
▪میان وعده: دانه های کدو تنبل خشک شده، یک عدد سیب با پوست
▪ناهار:۲/۱فنجان پنیر چدار۲، /۱فنجان پرتقال خردشده۴، /۱فنجان انگور، یک قاشق دانه های کنجد۲،عددگوجه فرنگی۲،لیوان برگ های مناسب سالاد(خردشده)۲، /۱فنجان چاودار یا گندم سیاه
▪دستور تهیه: ابتدا پنیر را به قطعات مربعی بریده سپس با پرتقال و انگور مخلوط کنید، برگ های سالاد را در کاسه ریخته و مواد فوق را به آن اضافه کنید، سپس کنجدها را روی پنیرها بپاشید و آن را با گوجه و چاودار تزئین کنید.
●میان وعده:آجیل سویا
شام:۱۲۰گرم سینه مرغ بدون پوست، یک تا دوحبه سیرخرده یا له شده،یک قاشق روغن زیتون۲،‎/۱فنجان سس گوجه فرنگی تازه۲،‎/۱فنجان بروکلی،یک فنجان اسفناج، یک قاشق پنیر پارمزان۳۰،گرم پاستا(نپخته)
دستور تهیه: پوست مرغ ها را جدا کنند و سپس به شکل نوارهای باریک برش دهید، در یک ماهی تابه مقداری روغن ریخته و مرغ ها و سیر را اضافه کنید، بعد از اینکه مرغ ها طلایی شد بعد از ۳-۲ دقیقه، سس گوجه را اضافه کنید، سپس بروکلی را ریخته و اجازه دهید به مدت ۵دقیقه بپزد. پاستاها را در ظرفی مجزا پخته و آبکش کنید، مواد فوق را روی پاستاها ریخته و به آن پنیر را اضافه کنید و با اسفناج در کنار آن سرو کنید. می توانید کمی هم آویشن به آن اضافه کنید.



روزنامه همشهری
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
از علی جواهری راد کارشناس تغذیه
شير: شير ماده غذايي غني از كلسيم است و با دارا بودن لاكتوز احتمال جذب كلسيم را افزايش مي دهد، زناني كه به مقدار زيادي شير مي نوشند تراكم استخواني آنها 5 درصد بيشتر از زناني است كه شير خيلي كم مي خورند. استفاده از شير كم چربي يا بي چربي بهترين انتخاب است. كلسيم شير بز اندكي بيشتر از شير گاو است و درمواقعي كه نوزاد انسان به شير گاو حساسيت دارد غالباً از اين شير استفاده مي شود.
پنير: براي رساندن كلسيم لازم به بدن استفاده از انواع پنيرها نيز راه مناسبي است، زيرا مي توان به راحتي مقداري پنير پارمزان به پيتزا و يا لازانيا اضافه كرد. يك قاشق سوپخوري پنير پارمزان در حدود70 ميلي گرم كلسيم و مقدار جزئي چربي دارد، يا 28 گرم پنير چدار به اندازه يك فنجان شير كلسيم دارد. پنيرهاي چرب از قسمت پرچرب شير كه كلسيم كمتري دارد تهيه مي شود. بنابراين منبع فقيري از كلسيم است. از طرفي يك فنجان بستني مي تواند جايگزين نصف فنجان شير گردد.
سويا: لوبياي سويا اگر به مقدار قابل توجه مصرف شود مي تواند يك منبع باارزش كلسيم به حساب آيد، در كشورهاي آسيايي سس سويا منبع خوبي براي كلسيم است. تحقيقات زيادي نشان داده است كه مصرف آجيل سويا از پوكي استخوان جلوگيري مي كند.
آناناس: اين ميوه سرشار از منگنز است و به بيماران مبتلا به پوكي استخوان اكيداً توصيه مي شود از آناناس يا عصاره آن به وفور استفاده كنند. ساير مواد غذايي سرشار از منگنز عبارتند از: جو دوسر، مغزه هاي گياهي، دانه هاي غلات، حبوبات، گندم، اسفناج، موز، چغندر و سبزيهاي برگي.
 
بالا