• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

راه هایی برای بهره وری در مطالعه

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
متاسفانه خیلی از خانم‌ها به خصوص خانم‌های خانه‌دار به دلیل درگیر شدن با زندگی روزمره از مطالعه فاصله گرفته‌اند و هرازچندگاهی هم که به سراغ مطالعه می‌آیند به دلیل آن که بازه زمانی زیادی از آخرین فعالیت جدی ذهنی‌شان گذشته، آمادگی لازم را برای درک مطالب ندارند. بسیاری از آقایان هم به علت درگیری زیاد و خستگی جسمی و روحی ناشی از زندگی، بازدهی خوبی در مطالعه ندارند. برای همین بعد از مدتی دیگر سراغی از مطالعه نمی‌گیرند؛ مگر خواندن اخبار روزنامه‌ها. دانش‌آموزان و دانش‌جویان هم با مشابه چنین مشکلی مواجهند و در بعضی موارد تصور می‌کنند مطالعه زیاد و چندین و چندباره یک مبحث درسی، یعنی تضمین یادگیری بهتر و کسب نمره بالاتر. غافل از این‌که یادگیری با رعایت شیوه‌های صحیح مطالعه رابطه مستقیمی دارد.

یک مطالعه موثر، (درسی و غیردرسی) یعنی یادگیری مباحث و درک آنها در کمترین زمان، در کنار باقی ماندن مطلب در حافظه. نکاتی که در ادامه می‌خوانید به شما در مطالعه موثر کمک خواهد کرد:
1- سعی کنید برای شروع، کتاب یامجله‌ای را که می‌خواهید بخوانید، ورق بزنید. عنوان فصل‌ها، تیتر مطالب، عناوین میانی مطلب (میان‌تیترها) و... را به همراه تصاویر و عکس نوشت‌ها مرور کنید تا بدانید چه چشم‌اندازی در این مطلب پیش‌رو دارید واهداف آموزشی و رفتاری مطلب چه خواهد بود؟
2- وسایل لازم برای یادداشت‌برداری را کنار دستتان بگذارید. یادداشت‌برداری، علامت‌زدن، خلاصه‌نویسی و... به شما کمک می‌کند هم منبع مفیدی برای مرور مطلب داشته باشد هم ذهن‌تان حین مطالعه فعال بماند.
3– حاشیه‌نویسی را فراموش نکنید تاموضع‌تان نسبت به مطلب برای همیشه باقی بماند و قابل رجوع باشد.
4- کلمات کلیدی مطلب راهمان‌جا روی کتاب یا روی کاغذ دیگری بنویسید تا مطلب در ذهن شما طبقه‌بندی شود.
5- زمان و مکان مناسبی را برای مطالعه انتخاب کنید تا مطالعه شما به راحتی دچار خلل و سکته نشود.
6- حتما برای مطالعه برنامه‌ریزی داشته باشید تا قبل و بعد آن مشخص باشد و حتی اطرافیان‌تان هم از آن باخبر باشند.
7– رخت‌خواب جای مناسبی برای مطالعه نیست؛ مطالعه هم کاربرد قرص خواب‌آور را ندارد! مطالعه در لحظاتی قبل از خواب، ماندگار نیست.
8- قبل و بعد از صرف غذاهای پرچرب مطالعه نکنید.
9- یک موضوع را بیش از یک ساعت نخوانید؛ سعی کنید بین فواصل مطالعه استراحت کنید و به ذهن‌تان امکان بایگانی داده‌ها را بدهید.
10- دو مبحث مشابه درسی وغیردرسی را پشت سرهم نخوانید.
11- خود رامعلمی فرض کنید که می‌خواهد همان مبحث را به دانش‌آموزی یاد بدهد؛ آن چه می‌خوانید را برای خودتان تشریح کنید.
12- اولین و بهترین کار برای تمرکز داشتن این است که هیچ کار نکنید؛ اگر بخواهید مدام به خودتان بگویید تمرکز داشته باش روی گفتن این جمله تمرکز کرده‌اید تا یاد گرفتن مطلب.

13- مطالعه از باب مفاعله است، اقدامی است دو طرفه، پس فعال باشید و نقش نویسنده را حس کنید.
14- از خودتان سؤال بپرسید و پاسخ بدهید.
15- سبک خود را در مطالعه با تمام ابعادش کشف کنید. این‌که در شلوغی می‌توانید درس بخوانید، در سکوت، در هوای آزاد، نشسته یا...
16- اطراف محل مطالعه را خلوت کنید تا تمرکزتان به هم نریزد.
17- اگر پیش روی شما افقی از دوردست وجود داشته باشد، بهتر است. چون برای یادگیری بهتر لازم است هرازچندگاهی چشم‌ها را از کتاب بردارید و به نقطه‌ای نامعلوم نگاه کنید.
18- سعی کنید درمکان مطالعه هوای آزاد جریان داشته باشد تا هوس چرت زدن و کسل شدن را نکنید.
19- مطالعه جمعی لذت بیشتری دارد؛ به خصوص اگر راجع به موضوعات با دیگران بحث کنید.
20- برای آن‌که موضوع در حافظه شما ماندگار شود، هر از چند گاهی به خلاصه، حاشیه‌ها و... برای مرور بیشتر رجوع کنید. برای این کار لازم است کتاب مخصوص به خود را داشته باشید، استفاده از کتاب‌های دیگران که پر است از انواع علایم، حاشیه‌ها و خط‌کشی‌ها روند مطالعه و مرور مجدد شما را مختل می‌کند.
در پایان فراموش نکنید کتاب بهترین هدیه است و قبل از مطالعه، خواندن "دعای پیش از مطالعه"، بهترین کار!
گردآوری : سایت تفریحی بی واژه
 
بالا