• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

راه های درمان تومور نخاع

B a R a N

مدير ارشد تالار
تومور نخاع روی اعصاب موجود در آن قسمت تأثیر می گذارد و منجر به بروز درد، مشکلات عصبی و حتی فلج بدن می شود. راه های درمان تومور نخاع شامل عمل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی و یا استفاده از سایر داروهاست.
28212529961361511161421249917081572328.jpg

تومورهای نخاع شامل رشد توده های بافتی غیر سرطانی (خوش خیم) و یا سرطانی (بدخیم) در نزدیکی و یا داخل طناب نخاع و یا در داخل استخوان های ستون فقرات است.

در قسمت اول این مقاله در مورد علائم، علل و عوارض تومور نخاع صحبت کردیم. حال راه های تشخیص و درمان و کنار آمدن با تومور نخاع را می گوییم.

راه های تشخیص تومور نخاع
تومورهای نخاع گاهی اوقات نادیده گرفته می شوند، زیرا این تومورها شایع نیستند و نیز علائم آن ها شبیه بیماری هایی است که شایع هستند.

به همین دلیل بایستی پزشک به طور کامل از وضعیت سلامتی و بیماری های شما مطلع باشد و تست های کلی و آزمایشات خاص عصبی را در مورد شما انجام دهد.

اگر پزشک به وجود تومور نخاع در شما شک کند، آزمایشات زیر را برای تایید تشخیص خود و تعیین محل تومور برای شما تجویز می کند:
1- ام آر آی (MRI) از نخاع: ام آر آی با استفاده از یک آهنربای قوی و امواج رادیویی، تصاویری از نخاع ایجاد می کند. این روش بهتر از روش سی تی اسکن، طناب نخاع و اعصاب را نشان می دهد.
2- سی تی اسکن
3- میلوگرام
4- بیوپسی یا نمونه برداری: این روش تنها راه تشخیص سرطانی یا غیرسرطانی بودن تومور است.
اگر تومورهای کوچک، غیرسرطانی (خوش خیم) باشند و رشد نکرده باشند، مراقبت دقیق از آن ها تنها کار لازم می باشد


راه های درمان تومور نخاع به طور ایده آل، هدف از درمان تومور نخاع، برداشتن تومور از بدن به طور کامل است، اما این کار می تواند باعث آسیب دائمی اعصاب اطراف تومور شود.

همچنین پزشک برای این کار بایستی سن بیمار، سلامت کلی او، نوع تومور و اینکه تومور مربوط به خود نخاع است و یا از سایر قسمت های بدن به ستون فقرات رسیده است را در نظر داشته باشد.

راه های درمان تومورهای نخاع عبارتند از:
1- پایش و نظارت
برخی از تومورهای نخاع قبل از ایجاد علائم، طی انجام یک آزمایش برای یک بیماری دیگر، مشخص می شوند. اگر تومورهای کوچک، غیرسرطانی (خوش خیم) باشند و رشد نکرده باشند، مراقبت دقیق از آن ها تنها کار لازم می باشد. این کار به خصوص در مورد افراد مسن که روش جراحی یا رادیو تراپی خطراتی برای آن ها دارد، صدق می کند. اگر تصمیم دارید که از درمان پزشکی برای تومور نخاع خود استفاده نکنید، پزشک بررسی های دوره ای را برای پایش تومور تجویز می کند.

2- عمل جراحی
با استفاده از روش ها و وسایل جدید جراحی، پزشکان جراح می توانند این کار را انجام دهند. اما با وجود پیشرفت در این روش درمانی، تمامی تومورها را نمی توان به طور کامل با جراحی برداشت.
اگر تومور به طور کامل با جراحی برداشته نشود، بعد از جراحی از روش شیمی درمانی یا رادیوتراپی (پرتودرمانی) برای بیمار استفاده می شود.
بهبودی پس از جراحی نخاع بسته به روش جراحی، هفته ها و یا بیشتر طول می کشد و ممکن است شما به طور موقت دچار بی حسی یا مشکلات دیگری مثل خونریزی و آسیب بافت عصبی شوید.

3- رادیوتراپی استاندارد
این روش می تواند بعد از عمل جراحی، برای از بین بردن باقیمانده تومور در بدن به کار برود. همچنین می تواند اولین روش درمان تومورهای پخش شونده باشد. پرتودرمانی می تواند برای کاهش درد و نیز مواقعی که جراحی خطر دارد، استفاده شود.
برای کاهش عوارض پرتودرمانی مثل حالت تهوع و استفراغ از داروها استفاده می شود.

4- شیمی درمانی
شیمی درمانی یک روش استاندارد، برای درمان بسیاری از انواع سرطان هاست. در روش شیمی درمانی از داروهای خاصی برای از بین بردن سلول های سرطانی یا توقف رشد آن ها استفاده می شود.
پزشک می تواند به شما بگوید که آیا روش شیمی درمانی به تنهایی و. یا همراه با روش رادیوتراپی می تواند برای شما مفید باشد یا نه.
عوارض جانبی شیمی درمانی عبارتند از: خستگی، حالت تهوع، استفراغ، افزایش خطر ابتلا به عفونت و ریزش مو.
کسی را پیدا کنید که بتوانید احساسات درونی و نگرانی های خودتان را به او بگویید. این فرد می تواند یک دوست صمیمی و یا یکی از اعضای خانواده تان باشد که به خوبی به حرف های شما گوش می دهد. یا اینکه می توانید با یک فرد متدین و مومن (مثل پیش نماز مسجد) و یا یک مشاور صحبت کنید


5- سایر داروها به دلیل اینکه عمل جراحی و روش رادیوتراپی باعث التهاب داخل نخاع می شوند، گاهی اوقات پزشک داروهای کورتونی را برای کاهش ورم بعد از عمل جراحی و یا در طی پرتودرمانی تجویز می کند.
اگرچه کورتون ها، التهاب و ورم را کم می کنند، اما معمولا برای جلوگیری از عوارض جدی آن ها مثل پوکی استخوان، فشارخون بالا، دیابت و افزایش ابتلا به عفونت، این داروها فقط برای مدت زمان کوتاهی باید مصرف شوند.

راه های کنار آمدن با تومور نخاع
1- همه آنچه را که مربوط به تومور نخاع است، یاد بگیرید.
سئوالات خودتان را در مورد تومور نخاع بنویسید و با خودتان نزد پزشک ببرید. زمانی که پزشک به سوالات شما پاسخ می دهد، پاسخ ها را بنویسید و یا از کسی (مثل دوست یا اعضای خانواده) بخواهید تا با شما نزد پزشک بیاید و پاسخ ها را بنویسد.
هر چقدر شما و خانواده تان در مورد مراقبت از خودتان بیشتر بدانید، موقع تصمیم گیری برای درمان، قانع تر و راضی تر خواهید بود.

2- یک پشتیبان داشته باشید.
کسی را پیدا کنید که بتوانید احساسات درونی و نگرانی های خودتان را به او بگویید. این فرد می تواند یک دوست صمیمی و یا یکی از اعضای خانواده تان باشد که به خوبی به حرف های شما گوش می دهد. یا اینکه می توانید با یک فرد متدین و مومن (مثل پیش نماز مسجد) و یا یک مشاور صحبت کنید.
صبحت کردن با سایر افراد مبتلا به تومور نخاع نیز می تواند بینش خاصی به شما بدهد و برایتان مفید باشد.

3- از خودتان مراقبت کنید.
تا حد امکان یک برنامه غذایی سالم داشته باشید و از میوه ها و سبزی ها و نان و غلات سبوس دار بیشتر استفاده کنید. زمانی که می توانید، ورزش کنید. به مقدار کافی بخوابید تا احساس سرحالی کنید. با اختصاص زمانی از روز به انجام کارهای آرامش بخش مثل خواندن قرآن، میزان استرس و فشار روحی خود را کم کنید.
آیلار آرزوگران
بخش سلامت تبیان
 
بالا