• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

زادگاه نيما يوشيج هم در فهرست آثار ملي جاي مي گيرد

Nicol

متخصص بخش گردشگری

زادگاه نيما يوشيج هم در فهرست آثار ملي جاي مي گيرد


به گزارش «ميراث خبر»، يوش با قدمتي زياد، ييلاقي كوهستاني از دهستان «اوز رود» شهرستان نور است. «نيما يوشيج»، پدر شعر نو فارسي در 21 آبان ماه سال 1276 در همين روستا متولد شده است. با استناد به مكتوبات تاريخي، در سال 515 هجري قمري، استاندار شهر يوش ابن هزار اسب در اين روستا مستقر مي شود و آن را به نام يوش مي خواند. اين روستاي تاريخي از 900 سال پيش تا امروز فراز و فرودهاي بي شماري را سپري كرده است. اما به جز اندكي دخل و تصرف، بافت تاريخي روستا همچنان حفظ شده است. مسئولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان مازندران قصد دارند تا با ثبت اين روستا، كل بافت آن را به شكل سنتي احيا كنند.
«مهدي ايزدي» سرپرست امور مرمتي خانه نيما يوشيج و مسئول مسايل ميراثي مربوط به روستاي يوش در اين باره به ميراث خبر گفت: «با اعتبارات داده شده براي جمع آوري مدارك لازم جهت ثبت روستا، نقشه برداري از بافت كل روستا به زودي آغاز خواهد شد تا اين روستا نيز در فهرست آثار ملي قرار گيرد. هدف از ثبت اين روستا حفظ بافت تاريخي و احيا فضاهاي سنتي آن است كه خوشبختانه بخش اعظم آن تا امروز دست نخورده باقي مانده است.»
به گفته ايزدي ميزان تخريب در بافت تاريخي روستا خيلي زياد نيست و ساخت و سازها نيز خيلي از شرايط بافت تاريخي روستا دور نيستند. تا امروز نيز در محدوده حريم خانه نيما هيچ ساخت و سازي انجام نشده است.
وي در ادامه يادآور شد: «بزرگترين مشكل بافت تاريخي روستا جاده ماشين رويي است كه از وسط روستا گذر مي كند. يك جاده 5 متري كه برشي در روستا ايجاد كرده است. اما كوچه هاي قديمي روستا همچنان دست نخورده باقي مانده است.»
ايزدي، در خصوص امور مرمتي اي كه در آينده، در روستاي يوش انجام خواهد شد،‌ گفت: «كل روستا همچون گذشته با قلوه سنگ و سنگ هاي كوهي كف سازي مي شود. همچنين كل نماي بيروني خانه ها مرمت و كاه گل آنها تعويض خواهد شد. همچنين در باغ 700 متري نيما نيز مجتمعي سنتي با توجه به شرايط بافت، احداث خواهد شد تا از مهمانان روستاي يوش پذيرايي شود.»
روستاي تاريخي يوش با داشتن 70 خانوار بومي و دايم و 230 خانوار غيردايم جزو يكي از روستاهاي زنده كشور محسوب مي شود. پس از استقرار استاندار شهر يوش ابن هزار اسب، اقوام وي تا سال 1006 قمري در اين روستا بوده اند، تا اينكه شاه عباس صفوي به قدرت مي رسد و آنها منقرض مي شوند. در سال 1050 قمري كياجماالدين زمام امور را در روستاي يوش به دست مي گيرد و بخش هاي «كوجور»، «رستم دار» و لاريجان را در دست مي گيرد. پس از درگذشت وي چهار پسر او به نام هاي جمشيد، داوود،‌ كريم و اسفنديار، چهار طايفه كوچك تشكيل مي دهند كه در حال حاضر تنها مقبره كيا داوود از مقبره چهار برادر باقي مانده و در فهرست آثار ملي قرار گرفته است. روستاي يوش از چندين محله قديمي و مهم تشكيل شده است كه عبارتند از محله هلوم، چشمه سر، بالا محله، پايين محله، كرد محله، محله لاله وي، سي سه، ‌مسجد جامع و محله جلو حمام.
خانه اجدادي نيما يوشيج كه از خانه هاي تاريخي روستا محسوب مي شود در محله لاله وي واقع شده است.


 
بالا