زمانـی که لامـپ به تاریـخ پیـوست ...
بر این واقعیت واقفید که لامپ مصرف برق بسیار بالایی دارد چراکه تنها ۵ درصد انرژی مصرف شده را به نور تبدیل میکند. در کشورهای عضو اتحادیه اروپا فروش لامپ از روز اول سپتامبر سال ۲۰۱۲ ممنوع شد.
بهخاطر صرفهجویی در مصرف انرژی اتحادیه اروپا تولید آن را ممنوع اعلام کرد. اقدامی که گام به گام از سال ۲۰۰۹ جامه عمل پوشید و لامپهای کممصرف جایگزین لامپهای قدیمی شدند. بطوریکه از روز اول سپتامبر سال ۲۰۱۲ فروش لامپهای قدیمی کاملا ممنوع شده است.
ممنوعیت تولید لامپ بسرعت تاثیر خود را نشان داد. تاکنون هیچگاه این همه تنوع در عرصه تولید لامپهای کم مصرف دیده نشده است. در مقایسه با لامپهای قدیمی "ال ای دی" تا ۹۰ درصد انرژی صرفهجویی میکند.
یک خانواده سه نفره در آلمان میتواند در صورتی که همه لامپهای ساختمان را با لامپهای ال ای دی تعویض کند، ۶۰ یورو در ماه در هزینه برق صرفهجویی کند. هرچند قیمت ال ای دیها هنوز گران است، اما عمر آنها ۲۵ برابر لامپهای معمولی است.
همه لامپها چه قبل چه بعد از ورود به بازار، آزمایشهای گوناگونی را از سر میگذرانند. ال ای دیها در همه این آزمایشها در مقابل رقبا پیروز شدهاند. اینلامپها دارای بازدهی بالا، سازگار با محیط زیست، دارای عمر طولانی و نور خوبی هستند. (عکس: دستگاه آزمایش عمر لامپ)
برخی از انواع لامپهای کم مصرف حاوی گاز جیوه هستند که این گاز سمی و برای سلامت خطرناک است. این لامپها نباید بعد از اتمام عمرشان وارد زباله شوند، بلکه باید بهصورت جداگانه جمعآوری شوند. (عکس: در فروشگاههای آلمان جعبههایی بدین منظور تعبیه شده که مصرفکنندگان میتوانند لامپهای از کارافتاده را تحویل دهند)
ساختمانهای بزرگ همچون ساختمان مجلس فدرال آلمان، اکنون با لامپهای ال ای دی نورپردازی میشوند. هزینه این نورپردازی به ساعتی کمتر از ۳ یورو تقلیل یافته است که در مقایسه با گذشته هزینه بسیار نازلی است.
نور سفید لامپهای ال ای دی ضریب امنیت برای تردد خودروها و عابر پیاده را افزایش میدهد و در عین حال میتوان میزان نور این لامپها را در ساعت کم رفت و آمد کاهش داد که با کاهش مصرف برق همراه است. (عکس: شهر گوتینگن آلمان واقع در ایالت نیدرساکسن که از این سیستم استفاده میکند)
در بسیاری از ساختمانهای بزرگ همچون این سوپرمارکت، تلاش میشود با استفاده از پنجرههای بزرگ از نور طبیعی روز بیشتر استفاده شود. لامپهای ال ای دی نور مکمل را تامین میکنند که بخاطر نور سفیدشان با نور طبیعی هماهنگی بیشتری دارد.
تحقیقات نشان دادهاند که انتخاب نور مناسب در آموزش و فراگیری تاثیر بسزایی دارد. رنگ نور لامپهای ال ای دی را میتوان متناسب با شرایط تغییر داد. در این مدرسه در شهر هامبورگ آلمان در ساعات مختلف آموزش از نور با "رنگ گرم" که آرامبخش است و یا از نور با "رنگ سرد" که انگیزه بخش است استفاده میشود.
بیش از یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون نفر در جهان از موهبت الکتریسیته محروم هستند. اکنون در برخی از مناطق دور افتاده با استفاده از انرژی خورشیدی برق تولید میشود. (عکس: در اتیوپی اکنون به کمک لامپهای ال ای دی، برق تولید شده توسط سلولهای خورشیدی بصورت بهینه مصرف میشود. این لامپها با یک باتری معمولی نیز ساعتهای طولانی نور تولید میکنند)
هنوز روند تولید لامپهای ارگانیک (OLED) بسیار گران قیمت است و به تولید انبوه نرسیده است. اما تا آن زمان میلیاردها دلار در کارخانههای تولید ال ای دی سرمایهگذاری خواهد شد. اکنون چینیها نیز به این بازار وارد شدهاند و میخواهند در وهله نخست با تولید لامپهای ال ای دی مصرف انرژی خود را کاهش دهند.
"قدیما لامپها رو روشن میذاشتیم و میرفتیم مسافرت، دزده فکر کنه یکی خونه است. الان هرجور حساب میکنیم، لامپها رو خاموش کنیم و دزد بزنه، به صرفه تره!" این لطیفه بعد از اجرای برنامه هدفمندی یارانهها و افزایش بهای انرژی در ایران رواج یافت. لطیفهای که حکایت از افراط و تفریط در ایران دارد. استفاده از این لامپها در کنار رواج فرهنگ صرفهجویی شاید بتواند به خروج از بحران کمک کند.
تقریبا ۸ درصد از کل گازهای گلخانهای که به اتمسر فرستاده میشود بخاطر تولید روشنایی در کره زمین است. استفاده بهینه از انرژی به کمک لامپهایی که دارای بازدهی بالا، سازگار با محیط زیست، عمر طولانی و نور خوب هستند میتواند به حفظ محیط زیست کمک کند.