• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

ساخت صفحات نوین سلول‌های خورشیدی توسط محققان دانشگاهی

parisa

متخصص بخش
پژوهشگران دانشگاه اصفهان موفق به تولید صفحات سلول‌های خورشیدی نوین مبتنی بر مواد آلی و معدنی نیمه هادی ‏شدند.

به گزارش خبرنگار فناوری ایسنا، تولید این صفحات رویداد مهمی در زمینه انرژی‌های نوین محسوب می‌شود.

سلول‌های خورشیدی نسل جدید جزء ‏سلول‌های خورشیدی کم‌هزینه است که متعلق به گروهی از سلول‌های لایه‌ نازک است.‏

سلول‌های خورشیدی سیلیکونی به وسیله تبدیل نور خورشید به جریان الکتریسیته کار می‌کنند اما از آن‌جا که تولیدشان ‏پرهزینه بوده، استفاده از آن‌ها در طرح‌های کوتاه مدت چند ساله مقرون به صرفه نیست. همچنین در کنار این مساله، به ‏علت آلایندگی محیط زیست این سلول‌های خورشیدی، امروزه ساخت سلول‌های خورشیدی نسل جدید اهمیت زیادی پیدا ‏کرده است.

با استفاده از سلول‌های خورشیدی نسل جدید، قیمت تولید صفحات خورشیدی به شکل چشم‌گیری کاهش پیدا ‏کرده و این نوع سلول خورشیدی را می‌توان با استفاده از مواد رایج و در دسترس تولید کرد و سطح تولید محصول سلول ‏خورشیدی را به حد انبوه و تا مصرف همگانی پیش برد. طراحی و ساخت این سلول‌ها، مستلزم استفاده از فناوری نانو برای ‏تولید صفحات خورشیدی نسل جدید است که مورد توجه پژوهشگران است. ‏

دکتر محمدحسین حبیبی، یکی از پژوهشگران این طرح با اشاره به مراحل انجام پژوهش گفت: برای انجام این کار ‏تحقیقاتی، در ابتدا یک آند شفاف و هادی طراحی و سپس در ادامه‌ی کار به ترتیب، یک لایه نازک از اکسید فلزی نیمه‌هادی با ساختار بسیار متخلخل با سطح بسیار بالا، یک لایه نازک حساس به نور مرئی نور خورشید و یک لایه نازک از ‏الکترولیت نیز طراحی و ساخته شدند.

این طرح که توسط دکتر محمدحسین حبیبی، دکتر مهدی حبیبی، مریم میخک و محمود زنده دل از دانشگاه ‏اصفهان صورت گرفته است، با هدف کسب دانش فنی، طراحی، ساخت و تولید سلول‌های خورشیدی نسل جدید جهت ‏تبدیل انرژی خورشید به انرژی الکتریکی در کشور انجام شده است. ‏

استفاده از نانوکامپوزیت روی-تیتانات به عنوان ماده نیمه‌هادی در طراحی و ساخت الکترود این طرح از ویژگی‌های ‏نوآورانه این پژوهش است.

وی درباره‌ی ویژگی‌های دیگر این پژوهش که با استفاده از ‏فناوری نانو به آن دست یافته‌اند، گفت: کاهش سرعت بازترکیب حفره – الکترون مبتنی بر استفاده از نانوکامپوزیت روی-‏تیتانات به عنوان نیمه هادی از جمله این ویژگی‌ها بوده است.

حبیبی ضمن تاکید بر این نکته که این طرح در صنایع اپتیک، الکترونیک و تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی ‏الکتریکی کاربرد دارد، افزود: در ادامه‌ی کار قصد طراحی و ساخت کلیه ‏دستگاه‌های تست ‏Current-voltage (IV)‎‏ و ‏‎ Fill Factor‏ و راندمان مانند Current-voltage characteristics of the DSSCs Testing Equipment، ‏Radiation ‎Meter، ‏working electrodes، ‏counter electrodes‏ و ‏Gold electrods‏ را داریم.‏

نتایج این کار تحقیقاتی در مجله ‏International Journal of Electrochemical Science‏ (جلد 7، شماره ‏‏8،آگوست سال 2012) منتشر شده است.
 
بالا