• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

ساوه

Nicol

متخصص بخش گردشگری
ساوه از شهرهای استان مرکزی در کشور ایران است. جمعیت این شهر بر پایه آمار نفوس ومسکن سال ۸۵ برابر با ۱۷۹٬۰۰۹ نفر است.
ساوه شهری کهن است که نام آن در پارسی میانه ساوگ بوده است.زبان مردم ساوه فارسی است.




%D8%B3%D8%A7%D9%88%D9%87.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
پیشینه تاریخی

ساوه یکی از شهرهای باستانی ایران به شمار می‌رود.این شهر در دوران گذشته در برخورد کلان‌ترین راههای کاروانی میان ری باستان، همدان، اصفهان، قزوین، زنجان، قم و کاشان قرار داشته و در روزگار پارتیان یکی از خانمانهای مهم میان راهی بودهو در سدهٔ ۷ (پیش از میلاد)یکی از دژهاو خانمان‌های سرزمین ماد به شمار می‌رفته و زیست همگانی در این بخش از ایران از پیشینه و دیرینگی بسیار برخوردار است و از دید زمین‌شناسی از آن دوران سوم وچهارم زمین‌شناسی می‌باشد. ساوه نخست از توابع میدان بوده و بعد بخشی از ری بزرگ شده و به سبب نزدیکی با میانه‌های نیرومند برخی دودمان و پادشاهان بر ایران گذشته از این که همواره از ارزش ویژه‌ای برخوردار بوده دارائی و چمنزارهای آن نیز از دیرباز جای توجه دودمان‌ها بوده و روی همین پایه فرمانروایان آن اغلب از میان دولتمردان بنام برگزیده شده‌اند بعد از ساسانیان حکومت سامانیان و ال بویه و سپس سلجوقی بر این سرزمین دست داشتند.


ساوه در جريان حمله مغول در قرن هفتم هجري صدمه و آسيب فراوان ديد، مغولان شهر را ويران كردند و ساكنان آن را از دم تيغ گذراندند. کتابخانه‌های بزرگ و موزه‌های ساوه طعمه حریق شد وکتابها و ابزار دانشی کتابخانه و دانشوران نابود شدند.


ساوه از دیر باز محل برخوردهای نظامی ایران بوده در دوره مغول نیز گذرگاه جهانگردان بیگانه شد مار کوپولوی و نیزی و بسیاری از پیامبران و مبلغان آئینی، بازرگانان، و ایلچیان در گزارشها و نوشته‌های خود از ساوه یاد کرده‌اند. پی آمد حمله مغول کاهش شدید مردم ساوه بوده که کاهش زیاد ماندگاران روستایی و ویران شدن دستگاه‌های آبیاری موجب افت شدید کشاورزی در سرزمین ساوه شد. در دوره صفویه که آئین شیعه آئین رسمی کشور شد منطقه ساوه در دوره یاد شده جزو زمینگاه علی شکر بود در سال 908 با چیرگی صفویه بر پادشاه مراد عثمانی همدان که والی نشین زمینگاه یاد شده بود بدست قزلباشها افتاد. در روزگار صفویه مردم ساوه از تیره‌های گوناگون بودند و زبان و آداب و روسوم آنان نیز طبعا با هم فرق داشت. ولی بيشتر مردم از همان گذشته پارسي زبان با گويش محلي بودند تا به امروز هم ادامه دارد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آب و هوا
منطقه ساوه به خاطر مجاورت با کویر و ارتفاع کم در شرق ، دارای آب و هوای گرم و نیمه خشک و در غرب در مناطق کوهستانی دارای آب و هوای سرد است بطوریکه میانگین دمای سالانه در ایستگاه ساوه 2/18، احمد آباد 6/17 درجه سانتی گراد بوده است. همچنین میانگین تابستان برای ایستگاه فوق به ترتیب 6/29 ، 4/29 ، در جه سانتی گراد بوده و حداکثر مطلق دما در احمدآباد5/48 در جه نیز گزارش شده است. میزان بارندگی کم و حدود 216 میلیمتر در سال می باشد و بیشتر بارش بصورت باران است .
منطقه در مجموع داراي آب و هوايي معتدل خشك است، بيشترين درجه حرارت در تابستان به 43 درجه سانتيگراد و در زمستان كمترين درجه حرارت صفر درجه سانتيگراد است ميزان متوسط باران ساليانه 288 ميليمتر است.


havayi.jpg



دشتها:
شهرستان ساوه را بيشتر نقاط هموار و دشت تشكيل مي دهد . اين دشتها از جنوب شهر ساوه شروع و تا دشت بزرگ ساوه ( كه گستردگي شهرهاي غرق آباد، ساوه، شهرصنعتي، مأمونيه و زرند است .) امتداد دارد و داراي خاكي بسيار حاصلخيز و محل توليد بسياري از محصولات باغها و كشاورزي است .
ارتفاعات:
ارتفاعات منطقه در غرب شهرستان متمرکز بوده ، این ارتفاعات در شمال غرب شهرساوه و به حد اکثر ارتفاع خود یعنی 2930 متر می رسد .
اراضي اين شهرستان بين كوهستان و بيا ب ان واقع شده و بلندترين ارتفاع اين شهرستان " كوه قليچ " در بخش زرند است كه 2050 متر بلندي دارد.
رودخانه ها:
رودخانه مزلقان از كوه هاي شمال غربي ساوه (يعني رشته هاي شرقي كوهستان خرقان) و رودخانه زرينه از كوه هاي جنوب غربي (يعني رشته هاي شرقي كوهستان الوند) هر دو در شيب گاه ساوه التقا يافته ، انتهاي آنها به كوير قم و درياچه حوض سلطان مي رسد.
رودخانه قره چاي كه از غرب و از استان همدان وارد شهرستان ساوه مي شود با جهت غرب به شرق تمام شهرستان را مشورب نموده و به خارج از شهرستان ( مسيله قم ) هدايت مي شود .
از ديگر رودخانه هاي مهم در آن، مزدكان كه از ارتفاعات غربي سرچشمه گرفته و در جنوب شهر ساوه با قره چاي يكي مي شود .
از سرشاخه ها اين رودخانه كه همگي از ارتفاعات شمال غرب سرچشمه مي گيرن د، مي توان به رودخانه هاي فصلي سامان، مسيله و چرم اشاره داشت .
منابع آبي مهم:
مهمترين منبع آبي شهرستان ساوه رودخانه دائمي قره چاي بوده و پس از آن مي توان از رودخانه هاي مزلقان و شور را در رديفهاي بعدي قرار داد.سدالغدير كه بر روي رودخانه قره چاي احداث شده مهمترين منبع آب زراعي منطقه مي باشد.
پوشش گياهي:
شهرستان ساوه ب ه لحاظ پوشش گياهي جزو مراتع خوب استان مركزي بوده و عمده ترين گونه هاي گياهي اين شهرستان عبارتند از :درسنه، گون، كاروان كش، شيرين بيان، ورك، پونه ، گل مار، داريجان ، كنگر ريواس، جاجوغ و قاسني.
پوشش جانوري:
شهرستان ساوه از لحاظ پوشش جانوري نيز داراي تنوع قابل توجهي است.گرگ، خرگوش، شغال، آهو، روباه، كبك، غاز، مرغابي، مار، قرقاول، و عقاب از جمله جانوراني مي باشند كه پوشش جانوري اين شهرستان را تشكيل داده اند.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
وجه تسمیه نام ساوه :
در علت نام نهادن ساوه گفته هاي مختلف بيان شده است از آن جمله :
در فرهنگ معين نيز ساوه به معناي زر خالص شكسته و ريزه ريزه آمده است. كه شايد به علت اينكه خاك ساوه از نظر حاصلخيزي مانند طلا داراي ارزش بوده است ، بدين دليل اين نام را بر منطقه گذاشته اند.
ساوه به نقل از يك وايت محلي يعني سه آو ( سه آب ) است كه البته متخصصان سه رودخانه را در منطقه مي شناسند: رودخانه وفرقان در جنوب ، رودخانه مزلقان از بخش مركزي ، رودخانه شور در بخش شمالي (زرند).
در لغت نامه دهخدا ساوه نام پهلوان توراني بوده كه در جنگ با رستم كشته شده و او را ساوه شاه نيز مي گويند.
ساوه در زبان فارسي به معناي خرده‌طلا است، نام بخش‌هايي مانند زرند، گواه كاربرد اين معني براي منطقه ساوه است.
در زمان ساسانیان زمین به هفت کشور تقسیم می‌شده از این قرار ارزه، ساوه، فردوفش، وروگرست و .. .
نام شهری است نامدار در عراق عجم، گویند دریاچه‌ای در آن جا بود که هر سال یک کسی را در آن غرق می‌کردند تا از سیلاب ایمن می‌بودند و در شب ولادت سرور کاینات آن دریاچه خشک شد.
گويند ساوه نام چند نفر از پادشاهان پيشداديان هم بوده است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
واحد هاي صنعتي ساوه:
شهرستان ساوه دارای 418 واحد صنعتی دارای پروانه بهره برداری و 243 واحد صنعتی دارای کارت شناسایی میباشد و واحدهای دارای پروانه بهره برداری 373 واحد با اشتغال 21720 نفر تحت پوشش صنایع و 35 واحد با اشتغال 765 نفر تحت پوشش جهاد سازندگی می باشد. و واحد های دارای کارت شناسایی تماماً تحت پوشش جهاد سازندگی بوده و 378 نفر در آن شاغل می باشد و 10 واحد صنعتی فرآورده های معدنی با اشتغال 312 نفر تحت پوشش معادن و فلزات می باشد. لازم به ذکر است که سایر کارگاههای این شهرستان بصورت صنفی بوده و کمتر از 5 نفر کارکن در آنها مشغول به کار است.
شهر صنعتي :
بنا به آمار سال 75 در شهر صنعتي ساوه بيش از 95 كارخانه فعال وجود دارد كه مهمترين آنها عبارتند از:
لاستيك پارس، آلومينيوم پارس، ريخته گري، سالوپن، پاك وش، مقره سازي، گل نما، پتو بافي ، فنر سازي خاور و شيشه آب ديده.
شهر صنعتی کاوه :
شهر صنعتی کاوه با مساحت 2466 هکتار و تعداد 380 واحد صنعتی که 250 واحد آن با اشتغال 16824 نفر دارای پروانه بهره برداری و 127 واحد دارای جواز تأسیس و بصورت نیمه تمام می باشد که در صورت راه اندازی واحد های نیمه تمام 9915 نفر اشتغال ایجاد می نماید
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
مشاهير ساوه
حكيم زين الدين عمربن سهلان ساوجي
در گذشته به سال 520 هجري قمري ، فيلسوف و منطقي بزرگ در اواخر قرن پنجم و اوايل قرن ششم هجري است. وي شارح و منتقد آثار بوعلي سيناست و كتاب البصائر النصريه او بهترين كتاب در منطق و جزو متون درسي دانشگاه الازهر مصر است.
زکریای قزوینی در کتاب معروف خود بنام آثار البلاد و اخبار العباد در قرن هفتم هجری قمری پیرامون شخصیت وی می نویسد : قاضی ابن سهلان ساوجی با امام حجه الاسلام غزالی همزمان بود ، او در فقه و علم حکمت و ادبیات دریایی بود بیکرانه ، در فصاحت و بلاغت هم شهره آفاق گردیده بود .
ابو سعد آوي
در گذشته به سال 420 هجري قمري ، وزير دانشمند سلسله آل بويه كه طي سالهاي 1990 تا 2000 ميلادي حدود ده هزار صفحه از آثار او با عنوان نثرالدر در مصر و تونس و سوريه به چاپ رسيده است.
خواجه سعد الدين ساوجي
در گذشته به سال 703 هجري قمري، وزير دانشمند سلطان غازان خان و سلطان اولجاتيو كه علامه حلي رساله سعديه را به نام وي تاليف كرده است.
خواجه جمال الدین سلمان بن علاءالدین محمد ساوجی
مشهور به سلمان ساوجی ، وی از شاعران و غزل سرایان نیکو سخن در قرن هشتم هجری قمری و هم عصر حافظ بوده است در سال 709 ه ق در ساوه متولد شد. سپس به بغداد در دربار جلایریان راه یافت و ملک الشعراء این سلسه شد . دیوان شعر وی مشتمل بر دوازه هزار بیت است . وی سالهای اخر عمر خود را زادگاهش بازگشت و انزوا اختیار کرد سرانجام در روز دوشنبه دوازدهم صفر سال 778 ه ق جهان را بدرود گفت .
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
شهید دکتر مصطفی چمران
در سال 1311 ه ش متولد شد او فرزند حسن چمران ساوجی بود که از روستای چمران بخش غرق آباد ساوه به تهران مهاجرت کرد . دوره دبیرستان را در دارلفنون و البرز تهران سپری کرد . پس از اخذ لیسانس با رتبه اول از دانشگاه تهران برای ادامه تحصیل ( با استفاده از بورسیه ) به دانشگاهی در تگزاس آمریکا اعزام شد . ضمن اخذ فوق لیسانس برای ادامه تحصیل به کالیفرنیا رفت و با کسب رتبه اول دکتری الکترونیک فارغ التحصیل گشت و سپس در مرکز تحقیقاتی معتبر و معروف بل در کنار دانشمندان بزرگ جهان شروع به کار کرد .
اما با قیام پانزده خرداد انقالبی در درون او بوجود آمد . او همه چیز را رها کرد و در زمان حکومت جمال عبدالناصر به مصر رفت و در آنجا آموزش نظامی و چریکی را فرا گرفت . سپس به شهر صور در جنوب لبنان رفت و به امام موسی صدر رهبر شیعیان لبنان در آن زمان پیوست و مبارزه گسترده ای را با صهیونیستها آغاز کرد . پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ماه سال 1357 به ایران بازگشت وی از طرف امام خمینی به سمت وزرات دفاع منصوب گردید . از طرف مردم تهران نیز به یک دوره به سمت نمایندگی مجلس انتخاب شد . پس از شروع جنگ تحمیلی در شهریور ماه سال 1359 به خط مقدم جبهه رفت و ستاد جنگهای نا منظم را تاسیس و فرماندهی نمود . سرانجام پس از سالها مجاهدت در 31 خرداد 1360 در منطقه جنگی دهلاویه به شهادت رسید .
وی قبل از شهادت چنین می نویسد :
"" ای زندگی با تو وداع می کنم با همه زیبائیهایت – با همه کوهها – دریاها و همه موجودات وداع میکنم از همه چیز چشم می پوشم و با قلبی لرزان و مشتاق به سوی خدا می روم و لحظات دیدار من با پروردگار ، لحظات رقص من در برابر مرگ باید زیبا باشد ""
روحش شاد و راهش پر رهرو باد .
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آثار تاریخی

نظر به اینکه ساوه یکی از شهرستانهای باستانی ایران زمین است لذا آثار باستانی آن نسبتا زیاد می‌بوده تا اینکه در حمله مغول و بعد به دست سپاهیان تیمور لنگ اکثر آنها منهدم گردید.

مناره مسجد میدان قدمت تاریخی453 ه.ق
مسجد جامع قدمت تاریخی دوره سلجوقی
مناره مسجد جامع قدمت تاریخی 504 ه.ق
امام زاده سید اسحاق(پسرامام موسی کاضم(ع)و برادر امام رضا(ع)) قدمت تاریخی 676 ه.ق
بند شاه عباس قدمت تاریخی قرن هفتم ه.ق
بقعه امامزاده سید حمزه قدمت تاریخی دوره صفویه
بقعه امامزاده فضل بن سلیمان قدمت تاریخی دوره سلجوقی
آرامگاه فاطمه بنت شجاع قدمت تاریخی دوره صفوی
بقعه پیغمبر اشموییل قدمت تاریخی قرن هشتم ه.ق
امامزاده سید هارون قدمت تاریخی قرن هفتم ه.ق
امامزاده یونس قدمت تاریخی اواخر قرن نهم
مسجد بازار شهر ساوه قدمت تاریخی دوره زندیه
بقعه امامزاده اسماییل قدمت تاریخی دوره صفویه
بقعه امامزاده نوح بن موسی بن جعفر قدمت تاریخی دوره صفویه
بقعه یعه امامزاده سید منصور بن موسی بن جعفر قدمت تاریخی دوره صفویه
حمام کلبعلیخان قدمت تاریخی دوره زندیه
کاروانسرای عبدالغفار قدمت تاریخی دوره زندیه
کاروانسرای خشک رود وهجب قدمت تاریخی دوره صفویه

 
بالا