• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

سرترالین sertraline (مقاله ها و گزارشات)

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
سرترالين sertraline


سرترالين يك داروي ضد افسردگي است . اين دارو براي كاهش علايم افسردگي نظير تغييرات اشتها، تغيير در الگوي خواب ، تشويش و اضطراب ، از دست دادن كشش و تمايل به فعاليت هاي رومره ، كاهش ميل جنسي ، تفكر كُند يا اختلال يا تمركز، يا افكار خودكشي يا اقدام به آن ، تجويز مي شود. سرترالين يك مهاركننده بازجذب سروتونين است .
چگونگي مصرف
سرترالين روزي يك نوبت مصرف مي شود. اين دارو را مي توان صبح قبل از هر كاري (تا فراموش نشود) يا شب پيش از خوابيدن مصرف نمود. هيچ گاه كمتر يا بيشتر از مقدار تجويز شده مصرف نكنيد. از دستورات پزشكتان به دقت پيروي كنيد. براي جلوگيري از ناراحت شدن معده مي توانيد دارو را با غذا بخوريد. اگر يك نوبت را فراموش كرديد، اگر حداكثر تا يك ساعت بعد به ياد آورديد مصرفش كنيد؛ در غير اين صورت نوبت فراموش شده را رها كرده ، به برنامه دارويي معمولتان باز گرديد.
هشدارها و عوارض جانبي
در صورت بروز هر يك از علايم نادر ولي جدي زير، مصرف سرترالين را قطع كرده با پزشك تماس بگيريد: تب ، بثورات جلدي ، كهير يا خارش ، يا احساس خارج از كنترل بودن . علايم زير ممكن است رخ دهند ولي فقط اگر مشكل ساز شوند نياز است با پزشكتان درميان گذاشته شوند: كاهش اشتها يا كاهش وزن ؛ اضطراب ، تشويش ، بي قراري ؛ خواب آلودگي ؛ خشكي دهان ؛ تهوع ؛ اسهال يا يبوست ؛ ضربان قلب تند يا نامنظم ؛ مشكل در خواب رفتن ؛ كاهش ميل يا توانايي جنسي ؛ احساس گرما يا حرارت ؛ برافروختگي يا قرمزي پوست ؛ افزايش اشتها؛ دل پيچه يا نفخ ؛ سردرد، يا تغييرات بينايي ، از جمله تاري ديد.
موارد احتياط
در صورت وجود هريك از موارد زير پيش از مصرف سرترالين ، پزشكتان را مطلع سازيد:
حساسيت به سرترالين يا ديگر مهاركننده هاي بازجذب سروتونين
بارداري يا شيردهي
مصرف داروهاي ديگر، به ويژه ضد انعقادهاي خوراكي (وارفارين )، الكل ، مسكن هاي تجويز شده توسط پزشك ، آرامبخش ها، داروهاي ضد افسردگي ، شل كننده هاي عضلاني ، داروهاي ضد تشنج ، يا مهاركننده هاي مونوآمين اكسيداز نظير فورازوليدون ، ايزوكربوكسازيد، فنلزين ، پروكاربازين ، سلژيلين ، يا ترانيل سيپرومين . مصرف سرترالين در حالي كه همزمان مهاركننده هاي مونوآمين اكسيداز مصرف مي كنيد يا كمتر از 2 هفته است كه مصرف چنين داروهايي را قطع كرده ايد، ممكن است موجب گيجي ، افزايش ناگهاني دماي بدن ، افزايش شديد فشارخون ، و بروز تشنج شود.
سابقه يا ابتلا به بيماري هاي كليوي يا دچار سوءمصرف موادمخدر.
هنگام مصرف سرترالين توصيه مي شود
به طور منظم به پزشكتان مراجعه كنيد تا بهبودتان را زيرنظر داشته باشد. ممكن است تا 4 هفته طول بكشد تا اثر دارو ظاهر شود و به حداكثر برسد؛ ممكن است بخواهيد در طي اين مدت پزشكتان را ملاقات كنيد.
به نظر برخي پزشكان مصرف اين دارو افكار خودكشي را افزايش مي دهد. در مورد هرگونه اقدامات احتياطي لازم با پزشكتان مشورت كنيد.
تا مشخص شدن پاسخ بدنتان به اين دارو، هنگام رانندگي يا كار با وسايل خطرناك احتياط كنيد. اين دارو در برخي افراد موجب خواب آلودگي و كاهش سطح هوشياري مي شود.
براي تسكين خشكي دهان از آدامس يا آب نبات هاي بدون قند استفاده كنيد يا چند جرعه آب بنوشيد. اگر اين مشكل بيش از 2 هفته ادامه پيدا كرد با پزشكتان مشورت كنيد.
از حالت خوابيده به نشسته يا ايستاده و نشسته به ايستاده به آرامي تغيير وضعيت دهيد؛ در غير اين صورت ممكن است دچار سرگيجه و سياهي رفتن چشم شويد.
يك برگه شناسايي پزشكي كه نشان دهد سرترالين مصرف مي كنيد، همراه داشته باشيد.
سرترالين را دور از دسترس كودكان ، و دور از گرما، نور مستقيم و حرارت مرطوب نگهداري كنيد (در اين شرايط سرترالين فاسد مي شود).
سرترالين تاريخ مصرف گذشته را دور از دسترس كودكان در توالت دور بريزيد.
هنگام مصرف سرترالين نبايد
نوشابه هاي الكلي بنوشيد يا داروهاي آرامبخش استفاده كنيد؛ زيرا اينها خواب آلودگي و سرگيجه اي را كه ممكن است در اثر سرترالين ايجاد شود، تشديد خواهند كرد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
قرص روز-سرترالین 50 ميلي گرمي



این دارو جهت درمان بیماری فعلی شما تجویز شده است ، لذا از مصرف آن در موارد مشابه و یا توصیه آن به دیگران خودداری نمائید .







راهنمایی های عمومی :

1- قبل از مصرف این دارو با پزشک معالج خود در موارد زیر مشورت نمائید :

· در صورت وجود یا سابقه هر نوع حساسیت به این دارو .

· در صورت بارداری و یا شیردهی

· در صورتیکه بیمار کودک و یا فرد مسن باشد.

· در صورت مصرف سایر داروها.

· در صورت ابتلاء به سایر بیماریها مخصوصا" ابتلا به نارسایی کبدی.



2- جهت مصرف صحیح این دارو به نکات زیر دقت نمائید:

· دارو را طبق نظر پزشک مصرف نموده و از تغییر مقدار آن بپرهیزید.

· دارو را بر حسب نظر پزشک با غذا و یا بدون غذا مصرف نمایید. در صورت بروز عوارض گوارشی دارو را با غذا مصرف نمایید .

· اثرات ضد افسردگی و ضد اضطراب دارو تقریبا" پس از 4 هفته ظاهر شده و ممکن است این زمان برای بروز اثرات ضد وسواس آن طولانی تر گردد.

· در صورت فراموش کردن یک نوبت از مصرف دارو، با پزشک مشورت نمایید زیرا برای برخی از بیماران مصرف دارو در صبح و برای برخی دیگر مصرف در بعد از ظهر توصیه می گردد .

· دارو را در بسته بندی اصلی و در شرایط قید شده بر روی آن نگهداری نمایید .

3- در طول مصرف دارو به نکات زیر دقت نمائید:

· جهت بررسی پیشرفت درمان مرتبا" با پزشک در ارتباط باشید.

· در صورت نیاز به استفاده از داروهای دیگر، حتما" پزشک را مطلع نمایید.

· از مصرف همزمان این دارو با ترکیبات حاوی الکل خودداری نمائید.

· مصرف این دارو ممکن است سبب خواب آلودگی شود، بنابراین در طول مصرف دارو در هنگام رانندگی و یا اعمالی که نیاز به هشیاری دارد، احتیاط نمایید.

· در صورت نیاز به قطع دارو حتما پزشک معالج را در جریان قراردهید زیرا ممکن است کاهش تدریجی دارو مورد نیاز باشد.

مصرف در دوران بارداری وشیر دهی :

مصرف این دارو در دوران بارداری و یا شیردهی تنها زمانی مجاز است که نیاز به آن کاملا محرز شده باشد و فواید حاصله به طور کامل بر زیان احتمالی آن بر روی جنین و یا نوزاد برتری داشته باشد.

هشدارها:

· تا 14 روز پس از و یا در طول مصرف این دارو ، از مصرف این دارو ، از مصرف داروهای مهارکننده MAO خودداری کرده و نیز تا 14 روز پس از و یا در طول مصرف داروهای مهار کننده MAO از مصرف سرترالین خودداری نمائید.

· در صورت مصرف داروهایی نظیر استمیزول ، دیژیتوکسین ، موکلوبماید ، داروهای محرک سروتونین و یا داروهایی با فعالیت سروتونرژیکی مانند ترفنادین ، ضد افسردگی های سه حلقه ای و وارفارین پزشک معالج را در جریان قراردهید .

· ممکن است دارو موجب افزایش حالات افسردگی و یا سرخوشی در برخی از بیماران گردد. احتمال بروز این حالات در بیماران با سابقه تغییر خلق بیشتر است .

· جهت قطع مصرف دارو باید مقدار را به تدریج کاهش داد تا بیمار دچار عوارض قطع مصرف نگردد . این عوارض شامل آشفتگی ، اضطراب ، سردرد ، افزایش تعریق ، بی خوابی ، تهوع ، لرزش و خستگی بی دلیل می باشد.

· از تجویز مقادیر بالای دارو به بیمارانی که تمایل به خودکشی داشته و یا الکلی می باشند ، خودداری کنید.

مقدار و نحوه مصرف دارو :

مقدار مصرف هر دارو را پزشک تعیین می کند ، ولی مقدار مصرف معمولی این دارو به قرار زیر است :

1- بزرگسالان :

· برای افسردگی و یا بیماری وسواس ، دوز اولیه 50 میلی گرم تک دوز بصورت خوراکی در صبح و یا بعدازظهر تجویز می گردد. در صورت نیاز و تحمل بیمار، پس از جند هفته مقدار دارو را به مقدار 50 میلی گرم و با تناوب حداقل یک هفته در میان افزایش دهید .

توجه:

برخی پزشکان دوز اولیه را 25 میلی گرم بصورت خوراکی به مدت 1 الی 2 روز تجویز می کنند .

· برای بیماری اضطراب (پاتیک) ، دوز اولیه 25 میلی گرم تک دوز بصورت خوراکی در صبح و یا بعد از ظهر

تجویز می گردد . پس از یک هفته باید دوز دارو به 50 میلیگرم تک دوز افزایش یابد. در صورت نیاز و تحمل بیمار

، پس از چند هفته مقدار دارو را به مقدار 50 میلیگرم و با تناوب حداقل یک هفته در میان افزایش دهید .

توجه :

برای بیماران دارای نارسایی کبدی ، دوز دارو باید تعدیل گردد.

دوز معمول برای بزرگسالان 200 میلی گرم در روز می باشد .

2- کودکان :

· برای افسردگی و یا بیماری اضطراب (پاتیک) کودکان توصیه نمی گردد.

· برای بیماری وسواس ، در کودکان 6 تا 13 سال ، دوز اولیه 25 میلی گرم تک دوز بصورت خوراکی در صبح و یا بعد ازظهر تجویز می گردد. در صورت نیاز و تحمل بیمار ، مقدار دارو را با تناوب حداقل یک هفته در میان افزایش دهید .

· در کودکان 13 تا 17 سال ، دوز اولیه 50 میلی گرم تک دوز بصورت خوراکی در صبح و یا بعدازظهر تجویز می گردد. در صورت نیاز و تحمل بیمار ، مقدار دارو را با تناوب حداقل یک هفته در میان افزایش دهید .

توجه :

برای کنترل تجویز مناسب ، با توجه به وزن کودک مقدار دوز را تعیین نمایید .

دوز معمول دارو برای کودکان 200 میلی گرم در دوز می باشد .

3- کهنسالان :

· برای بیماری اضطراب (پاتیک) ، افسردگی و وسواس ، دوز اولیه 25 میلیگرم تک دوز بصورت خوراکی در صبح و یا بعد از ظهر تجویز می گردد. در صورت نیاز و تحمل بیمار ، مقدار دارو را به تدریج افزایش دهید.

عوارض جانبی :

هر دارو به موازات اثرات درمانی مطلوب ، ممکن است باعث بروز برخی عوارض ناخواسته نیز بشود. اگرچه تمام این عوارض در یک فرد دیده نمی شود لیکن ؛

1- عوارض جانبی که نیاز به توجهات پزشکی دارند عبارتند از :

· عوارض با شیوع بیشتر: کاهش تمایلات جنسی

· عوارض جانبی با شیوع کمتر: خونریزیهای غیر طبیعی (نقاط قرمز در سطح پوست) ، آکاتزیا (عدم تحمل وضعیت نشسته)، بزرگی و احساس کشیدگی پستان و یا ترشح شیر در خانمها ، عوارض اکستراپیرامیدال ، گرفتگی و پرش ناگهانی عضلات ، تب، سرگیجه ، خشکی دهان ، افزایش احساس تشنگی ، خستگی ، تغییرات ناگهانی و بی اراده خلق ، تپش قلب ، راش پوستی ، احساس خارش در پوست .

2- عوارض جانبی که در صورت ادامه بروز و یا مزاحمت برای بیمار نیاز به توجهات پزشکی دارند عبارتند از :

عوارض با شیوع بیشتر : سرگیجه ، کاهش اشتها ، اسهال یا مدفوع نرم ، خشکی دهان ، تهوع ، گرفتگی معده ، کاهش وزن ، سردرد، افزایش تعریق ، بی خوابی ، خستگی ، لرزش .

عوارض نادر : آشفتگی ، اضطراب ، تغییر دید ، یبوست ، گرگرفتگی و یا قرمزی پوست ، کاهش اشتها ، استفراغ ، خمیازه .

مسمومیت :

در صورت مصرف اتفاقی بیش از مقادیر توصیه شده ، فورا" به پزشک مراجعه نمائید.

شرایط نگهداری و توصیه های عمومی :

1- دارو را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید .

2- از مصرف داروهای تاریخ گذشته خوداری کنید .

3- دارو را در دمای کمتر از 30 درجه سانتیگراد ، دور از نور و رطوبت نگهداری کنید .

بسته بندی : این دارو به صورت قرصهای 50 میلی گرمی در بسته های 100 عددی توسط کارخانه داروسازی روزدارو تهیه و عرضه می گردد .

rouzdarou.com
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
سرترالين داروي خط اول خوبي براي درمان بزرگسالان با افسردگي ماژور است

پژوهشگران مي‌گويند پزشکاني که بزرگسالان دچار افسردگي ماژور را درمان مي‌کنند احتمالا بايد درمان را با سرترالين آغاز کنند...

يک فرابررسي شبکه‌اي روي 117 کارآزمايي سر به سر نشان داد که سرترالين و اسيتالوپرام بهترين وضعيت خطر‌ـ‌‌فايده را در بين 12 داروي ضدافسردگي مدرن داشتند. سرترالين ارزان‌تر است، چراکه از انحصاري بودن خارج شده است. اين کارآزمايي‌ها حدود 26000 بزرگسال با افسردگي ماژور حاد را شامل مي‌شدند(4). تحليل‌هاي مختلفي که 12 داروي مزبور را هم به طور مستقيم و هم غيرمستقيم مقايسه کردند، تخمين‌هايي قوي از اثربخشي مقايسه‌اي (نسبت بيماراني که در عرض 8 هفته حداقل 50‌ بهتر شده بودند) و تحمل‌پذيري (نسبت بيماراني که از کارآزمايي خارج شده‌بودند) ارايه دادند. ميرتازاپين و ونلافاکسين نيز به علت اثربخشي، نزديک به صدر جدول رقابت بودند اما به علت تحمل‌پذيري کم سقوط کردند. ربوکستين از هردو لحاظ در ته جدول بود، و يک تفسير مي‌گويد که پزشکان نبايد اين دارو را به‌عنوان درمان خط اول براي درمان افسردگي حاد تجويز کنند(5). فلووکسامين، دولوکستين و پاروکستين نيز کمتر موثر و غيرقابل‌قبول‌تر به نظر مي‌رسيدند. متدولوژي قوي و استقلال واضح از تاثير شرکت‌هاي داروسازي اين مطالعه را يک مطالعه راهنما و برجسته مي‌کنند. پزشکان اکنون مي‌توانند کمک کنند تا بيماران بر اساس شواهد بدون تورش درمان را انتخاب کنند. با اين حال، اين يافته‌ها حرف آخر را نمي‌زنند. بايد بدانيم که کدام داروها در بلندمدت بهتر عمل مي‌کنند و کدام داروها با روان‌درماني خوب ترکيب مي‌شوند.
 
بالا