دكتر محمد شيزرپور/متخصص پوست و مو/عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران
سردسته آلرژي زاها بادام زميني است
به نظر شما امکان دارد اگزماهاي پوستي در اثر خوردن غذاي خاصي ايجاد شوند؟ آيا خوراكيها عامل تشديد اگزما هستند؟ برخي از بيماران تصور ميكنند، اگزما و آلرژي پوستي فقط در اثر خوردن برخي از مواد غذايي ايجاد ميشود در حالي كه اينطور نيست. اگزما در سنين كودكي معمولا سرشتي يا ذاتي است. يعني عامل اصلي اگزما در اغلب موارد در ژن كودك است...
حتما ميپرسيد پس نقش خوراكيها چيست؟
برخي از انواع غذاها و خوراكيها، عامل تشديد اگزما هستند يعني اساسا اگزما به طور سرشتي ايجاد مي شود و فقط برخي خوراكيها عامل تشديد آن هستند.
با شايعترين خوراكيهاي عامل تشديد اگزماآشنا شويد:
سردسته غذاهاي آلرژيزا بادام زميني است. سفيده تخممرغ در رده بعدي قرار دارد. برخي بچهها به شير گاو يا گندم آلرژي دارند (تعجب نكنيد آرد گندم ميتواند عامل آلرژي باشد). سويا نيز ميتواند آلرژيزا باشد. غذاهاي تند و پرادويه هندي هم ميتوانند عامل آلرژي باشند اما معمولا كسي به كودكان غذاهاي تند و پرادويه نميدهد. انواع آجيل چه آجيلهاي زميني (بادام زميني و...) و چه آجيلهاي درختي (گردو و...) ميتوانند عامل آلرژي غذايي باشند. همچنين بايد به غذاهاي آماده كه در آنها يكي از تركيبهاي بالا وجود داشته باشد توجه كرد. مثلا ممكن است در بيسكويت هم سفيده تخممرغ و هم روغن بادام زميني وجود داشته باشد.
آلرژي غذايي با عدم تحمل غذاها متفاوت است. برخي از كودكان بعد از خوردن برخي خوراكيهاي خاص، دچار دلدرد، تهوع يا استفراغ ميشوند كه اين حالت آلرژي غذايي نيست.
از هر 3 بچه مبتلا به اگزما فقط يك نفر ممكن است همزمان دچار آلرژي غذايي نيز باشد.
نشانه آلرژي غذايي اين است که بلافاصله تا نيم ساعت پس از خوردن غذايي خاص دچار التهاب يا قرمزي دور دهان يا خارش ميشود. گاهي با وجود درمان مناسب، اگزما بهبود نمييابد.
در اين حالت قدم بعدي انجام آزمايش مخصوص براي تاييد تشخيص آلرژي غذايي است. بنابراين براي تشخيص آلرژي غذايي، آزمايش قدم اول نيست. قدم اول گفتوگوي پزشك با بيمار، پرسش و پاسخ با بيمار و معاينه است. آزمايش فقط براي تاييد تشخيص ارزش دارد.
تشخيص آلرژي غذايي حتما بايد توسط پزشك گذاشته شود. بچهها در سنين رشد، نياز مبرمي به مواد غذايي دارند. ايجاد محدوديت غذايي براساس حدس و گمان پدر يا مادر ممكن است بچه را در معرض سوءتغذيه قرار دهد.
بچههاي مبتلا به اگزماي سرشتي يا آتوپيك درماتيت در معرض خطر ابتلا به آلرژي غذايي هستند يعني در اغلب موارد آلرژي غذايي پس از شروع اگزما اتفاق ميافتد.
معمولا به تدريج با گذشت سن و نزديك شدن به سنين نوجواني، آلرژي غذايي خودبهخود از بين ميرود.
هفته نامه سلامت
سردسته آلرژي زاها بادام زميني است
به نظر شما امکان دارد اگزماهاي پوستي در اثر خوردن غذاي خاصي ايجاد شوند؟ آيا خوراكيها عامل تشديد اگزما هستند؟ برخي از بيماران تصور ميكنند، اگزما و آلرژي پوستي فقط در اثر خوردن برخي از مواد غذايي ايجاد ميشود در حالي كه اينطور نيست. اگزما در سنين كودكي معمولا سرشتي يا ذاتي است. يعني عامل اصلي اگزما در اغلب موارد در ژن كودك است...
حتما ميپرسيد پس نقش خوراكيها چيست؟
برخي از انواع غذاها و خوراكيها، عامل تشديد اگزما هستند يعني اساسا اگزما به طور سرشتي ايجاد مي شود و فقط برخي خوراكيها عامل تشديد آن هستند.
با شايعترين خوراكيهاي عامل تشديد اگزماآشنا شويد:
سردسته غذاهاي آلرژيزا بادام زميني است. سفيده تخممرغ در رده بعدي قرار دارد. برخي بچهها به شير گاو يا گندم آلرژي دارند (تعجب نكنيد آرد گندم ميتواند عامل آلرژي باشد). سويا نيز ميتواند آلرژيزا باشد. غذاهاي تند و پرادويه هندي هم ميتوانند عامل آلرژي باشند اما معمولا كسي به كودكان غذاهاي تند و پرادويه نميدهد. انواع آجيل چه آجيلهاي زميني (بادام زميني و...) و چه آجيلهاي درختي (گردو و...) ميتوانند عامل آلرژي غذايي باشند. همچنين بايد به غذاهاي آماده كه در آنها يكي از تركيبهاي بالا وجود داشته باشد توجه كرد. مثلا ممكن است در بيسكويت هم سفيده تخممرغ و هم روغن بادام زميني وجود داشته باشد.
آلرژي غذايي با عدم تحمل غذاها متفاوت است. برخي از كودكان بعد از خوردن برخي خوراكيهاي خاص، دچار دلدرد، تهوع يا استفراغ ميشوند كه اين حالت آلرژي غذايي نيست.
از هر 3 بچه مبتلا به اگزما فقط يك نفر ممكن است همزمان دچار آلرژي غذايي نيز باشد.
نشانه آلرژي غذايي اين است که بلافاصله تا نيم ساعت پس از خوردن غذايي خاص دچار التهاب يا قرمزي دور دهان يا خارش ميشود. گاهي با وجود درمان مناسب، اگزما بهبود نمييابد.
در اين حالت قدم بعدي انجام آزمايش مخصوص براي تاييد تشخيص آلرژي غذايي است. بنابراين براي تشخيص آلرژي غذايي، آزمايش قدم اول نيست. قدم اول گفتوگوي پزشك با بيمار، پرسش و پاسخ با بيمار و معاينه است. آزمايش فقط براي تاييد تشخيص ارزش دارد.
تشخيص آلرژي غذايي حتما بايد توسط پزشك گذاشته شود. بچهها در سنين رشد، نياز مبرمي به مواد غذايي دارند. ايجاد محدوديت غذايي براساس حدس و گمان پدر يا مادر ممكن است بچه را در معرض سوءتغذيه قرار دهد.
بچههاي مبتلا به اگزماي سرشتي يا آتوپيك درماتيت در معرض خطر ابتلا به آلرژي غذايي هستند يعني در اغلب موارد آلرژي غذايي پس از شروع اگزما اتفاق ميافتد.
معمولا به تدريج با گذشت سن و نزديك شدن به سنين نوجواني، آلرژي غذايي خودبهخود از بين ميرود.
هفته نامه سلامت