• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

سرنخ های ماده تاریک در برخورد خوشه های کهکشانی

Maryam

متخصص بخش ادبیات
منجمان یک "برخورد" آهسته کیهانی در ابعاد فوق العاده عظیم شامل چهار خوشه کهکشانی را ثبت کرده اند. خوشه موسوم به "پاندورا" مجموعه ای از چهار خوشه کهکشانی است که طی 350 میلیون سال به هم برخورد کرده اند.


تحقیقات درباره این برخورد باید سرنخ هایی از ماهیت ماده تاریک به دست دهد.
قرار است جزئیات این یافته در گزارشی که در نشریه ماهانه "یادداشت های ماهانه انجمن سلطنتی نجوم" منتشر خواهد شد تشریح شود.

خوشه های کیهانی بزرگترین ساختارهایی هستند که بشر تا کنون در جهان شناسایی کرده است و شامل صدها کهکشان و تریلیون ها ستاره و مقدار زیادی گازهای داغ و ماده تاریک هستند.
برخورد خوشه های کهکشانی تا کنون فقط در موارد خیلی معدود ثبت شده است.
ریچارد مسی از رصدخانه سلطنتی ادینبورگ گفت برای کسب بیشترین اطلاعات ممکن درباره این برخوردها، باید آنها را در لحظه مناسب ثبت کرد.
او به بی بی سی گفت: "اگر آن را درست پیش از برخورد ثبت کنیم، مثل دو خوشه عادی به نظر می رسند."
"همه گازها و کهکشان ها و مواد تاریک زیر قوه جاذبه خود جذب هم می شوند، بنابراین در طول زمانی بسیار طولانی، در هم مخلوط می شوند و یک خوشه بزرگ را تشکیل می دهند، به طوری که همه چیز در یک جا جمع می شود. باید آن را در لحظه مناسب ثبت کنید، درست پس از برخورد، زمانی که هنوز همه چیز جدا از هم است."


تاریک و تنها


خوشه پاندورا - که نام رسمی آن آبل 2744 است - توسط منجمان در چنین لحظه ای شناسایی شد: کهکشان ها و مقادیر عظیمی گازهای داغ در همه جهات پخش شده اند.
آبل 2744 تا این اواخر فقط به عنوان یکی از هزاران خوشه کهکشانی در فهرست آبل شناسایی می شد. اما دکتر مسی گفت که اشعه ایکس ساطع شده از گازهای فوق العاده داغ این خوشه که توسط تلسکوپ فضایی چاندرا ردیابی شد باعث شد این خوشه متمایز جلوه کند.
تیم محققان متشکل از دکتر مسی و 17 محقق دیگر از اطراف جهان، سپس برای بررسی بیشتر این خوشه از تلسکوپ فضایی هابل کمک گرفتند.


001.jpg





نگاه تیزبین هابل به این تیم امکان داد نقشه ماده تاریک در این خوشه را با کمک تکنیک "عدسی گرانشی" تهیه کنند.
ماده تاریک همچنان یک معماست حداقل از این جهت که کنش بسیار کمی با ماده معمولی دارد یا شاید هم هیچ کنشی نداشته باشد.

به این ترتیب ماده تاریک خوشه "پاندورا" از محل برخورد گذشته و از سوی دیگر آن سر بر آورده است.
کهکشان ها و گازهای داغ تا حدودی عقب مانده اند و به گفته دکتر مسی این باعث می شود که مناطق بسیار وسیعی از ماده تاریک عریان بماند که امکان مطالعه بهتر آن را فراهم می کند.


 
بالا