• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

سفر به اندونزي براي تماشاي كومودو

Nicol

متخصص بخش گردشگری
اژدهاي كومودو بازدم آتشين ندارد ولي بزرگ‌ترين مارمولك شناخته شده دنيا است و مي‌تواند حيواني به‌بزرگي يك بوفالو را از پاي درآورد و البته نبايد فراموش كرد كه اين مارمولك توانايي كشتن هر انساني كه از محدوده امن مشخص شده در مناطق زيست اين موجود خارج شود را دارد.

100833569119.jpg


مايكل لين يكي از بازديدكنندگان جزيره كومودو (زيستگاه طبيعي اين مارمولك‌ها) مي‌گويد: «احساس مي‌كنم در پارك ژوراسيك و در اعماق جنگل‌هاي آن قرار گرفته‌ام».

اين مكان كه پس از طي دوران مختلف زمين‌شناسي به‌اين شكل درآمده، جزيره‌اي كوهستاني با درختان نخل است كه در نزديكي ساحل درياي آزور قرار گرفته.

سوالي كه لين از سرپرست و راهنماي گروه جاني بنگر مي‌پرسد، سوال بسياري از جهانگردان ديگر نيز مي‌باشد: «اگر به صورت ناگهاني با يك اژدهاي كومودو برخورد كنيم چه بايد كرد؟» جاني بنگر كه سابقه طولاني در زمينه سرپرستي گروه‌هاي جهانگردي دارد در جمله‌اي كوتاه پاسخ اين پرسش را مي‌دهد: «از مسيرهاي علامت‌گذاري شده خارج نشويد و به هيچ وجه از گروه جدا نشده تا ريسك ملاقات با يك اژدها را بالا نبريد».

اژدهاي كومودو با 3 متر طول و 70 كيلوگرم وزن، حيواني است با قدم‌هايي سنگين كه به دليل داشتن توانايي فرو‌بردن و بلعيدن هر جسم و حيواني حتي همنوع خود شهرت ترسناكي دارند.

اين موجودات ترجيح مي‌دهند تا براي تغذيه خود به دنبال لاشه حيوانات فاسد شده بروند، ولي اگر فرصتي پيدا كنند، موجودات زنده را نيز به عنوان طعمه كشته و مي‌بلعند.

سابقا دانشمندان بر اين باور بودند كه بزاق دهان فراوان اين حيوانات داراي باكتري است كه براي ضعيف و فلج كردن طعمه خود از آن استفاده مي‌كردند، اما تحقيقات جديد نشان داده است كه مارمولك‌ها داراي غدد عروقي سمي مي‌باشند. يك گاز اين اژدها باعث مرگ انسان نمي‌شود ولي انسان را ضعيف كرده و در نهايت توانايي دفاع از خود را از فرد مي‌گيرد.

در سال 2007 يك پسربچه 9 ساله از روي كنجكاوي وارد بوته‌هاي مناطق ناامن اين جزيره شد و از آن زمان تا به حال پيدا نشد. همچنين در سال 1974 يك توريست سوئيسي هنگامي كه در حال تماشاي پرندگان منطقه بود، ناپديد گشت و تنها چيزي كه از او يافت شد عينك و دوربين عكاسي‌اش بود.

اژدهاي كومودو ويژگي‌ها و خصوصيات رفتاري ترسناكي دارد ولي هميشه غذاي خود را به صورت كامل و بدون به جا گذاشتن هيچ اثري از آن خورده و به عبارتي مي‌بلعد و حتي يك تكه استخوان غذاي خود را نيز براي رديابي ديگر افراد باقي نمي‌گذارد.

بنگر مي‌گويد كه يك اژدهاي كومودو مي‌تواند در يك وعده غذايي، لقمه‌اي در حدود نيمي از وزن خود را ببلعد و بيشتر به سراغ بوفالوها، آهوي كوهي و گرازهاي وحشي مي‌رود و در نتيجه خطر احتمالي براي حمله آنها به انسان كمتر است، اما اين مهم به اين معنا نيست كه توريست‌ها در معرض هيچ گونه خطري نيستند.

در حدود 2500 اژدهاي كومودو در جزيره كومودو و جزيره همسايه آن رنيكا زندگي مي‌كنند كه زيستگاه طبيعي اين حيوان مي‌باشد و باعث شده تا در سال 1980 اين منطقه به عنوان پارك ملي كومودو شناخته شود تا از اين حيوانات باستاني حمايت لازم به عمل آيد.

جمعيت ساكن اين جزيره حدود 2000 نفر مي‌باشد كه همانند اژدهاي كومودو به شكار آهو و گراز وحشي مشغول هستند و در حال حاضر نگهبانان اژدهاي كومودو هستند.

مدير پارك ملي كومودو، موليانا آتمادجا اظهار كرد: در اين جزيره انسان‌ها و اژدهاي كومودو در آرامش در نزديكي هم زندگي مي‌كنند و هيچ خطري نيز اين دو گروه (انسان و اژدها) را تهديد نمي‌كند.

البته به تازگي اهالي ساكن به ماهيگيري پرداخته زيرا شكار حيوانات توسط اهالي جزيره باعث شده بود تا يافتن غذا براي اين مارمولك‌ها دشوار شود و مسوولان پارك به اين موجودات غذا مي‌رساندند ولي اكنون ديگر نيازي به اين اقدام نبوده و از سال 1990 با ممنوع كردن شكار حيوانات براي انسان، اژدهاي كومودو ديگر نيازي به كمك انساني براي يافتن غذاي خود ندارد.

جهانگرداني كه به اين منطقه سفر مي‌كنند هميشه به‌صورت گروهي و تحت نظارت راهنمايان تور به مناطق زيستي اژدها مي‌روند و در حدود 90 درصد از كساني كه به اين منطقه آمدند جهانگردان خارجي بوده‌اند. به صورت كلي سالانه حدود 40 هزار جهانگرد وارد اين منطقه مي‌شود.

اين تعداد بالاي توريست مديران تور را وا مي‌دارد تا تمام جوانب امنيتي را در نظر بگيرند زيرا خطاي يك توريست مي‌تواند جان بقيه گروه را به خطر بيندازد. جزيره كومودو به عنوان ميراث جهاني زيست محيطي در سازمان ملل ثبت گشته و مسوولان در حال تلاش براي ثبت نام اين مكان در فهرست عجايب هفتگانه طبيعي هستند.
 
بالا