Maryam
متخصص بخش ادبیات
حتماً شما هم افراد زیادی را می شناسید که پس از تمام شدن ماه مبارک رمضان با مشکلات مختلفی مانند معده درد، نفخ، ریفلاکس و... رو به رو می شوند و احساس سنگینی و مشکلات گوارشی، زندگی عادی آنها را مختل می کند.
این گروه از افراد تصور می کنند که این مشکلات طبیعی است و همه مردم با آن مواجه هستند. در حالی که اگر کمی بیشتر به تغذیه صحیح پس از ماه مبارک رمضان دقت کنیم، هیچ مساله ای پیش نمی آید و می توانیم مانند روزهای عادی در سلامت کامل زندگی کنیم.
پس از یک ماه روزه داری، بدن خود را با نحوه تغذیه در سحر و افطار تطبیق می دهد، اما اغلب مردم پس از ماه مبارک رمضان بسرعت این روش را تغییر می دهند و صبحانه، ناهار، شام و میان وعده ها را جایگزین دو وعده سحر و افطار می کنند که به اعتقاد متخصصان در پیش گرفتن چنین روشی، سلامت فرد را با مشکلاتی جدی مواجه می سازد.
میترا زراتی، کارشناس ارشد تغذیه در گفت و گو با «جام جم» در این زمینه توضیح می دهد:
در پایان ماه مبارک رمضان رژیم غذایی افراد پس از یک ماه روزه داری دوباره به روال معمول قبل از این ماه برمی گردد و به جای دو وعده سحر و افطار، سه وعده غذای اصلی و سه میان وعده خواهند داشت، اما برای این که ناگهان فشار زیادی به دستگاه گوارش وارد نشود، باید نسبت به مواد غذایی ای که مصرف می شود، توجه بیشتری داشته باشیم و فشار ناشی از مصرف مواد غذایی حجیم را کاهش دهیم.
غذای رستوران، تعطیل!
با فرا رسیدن عید فطر بسیاری از خانواده ها ترجیح می دهند ناهار یا شام را در رستوران میل کنند و همراه با دیگر اعضای خانواده، فرا رسیدن این عید را جشن بگیرند، اما میترا زراتی با تاکید بر این که بهتر است در روزهای اول پس از ماه مبارک رمضان از غذاهای رستورانی و فست فودها استفاده نشود، می گوید:
مصرف غذاهای رستورانی، بخصوص فست فودها می تواند دردسرساز شود و مشکلاتی برای سلامت شما ایجاد کند. این غذاها ممکن است بسیار چرب و شور باشد و با خوردن آنها بدن، نیازمند مصرف آب زیادی شود.
به گفته وی، ادویه جات موجود در غذا، ترشح دستگاه گوارش بویژه اسید معده را افزایش می دهد. به همین دلیل بهتر است در روزهای اول پس از پایان ماه رمضان اجازه دهیم دستگاه گوارش استراحت بیشتری داشته باشد و آن را بتدریج به رژیم های غذایی پرحجم عادت دهیم.
بهبود الگوهای غذایی بعد از ماه رمضان
در ماه مبارک رمضان برخی از عادت های زندگی و حتی الگوی تغذیه ای افراد تغییر می کند. به عنوان نمونه خیلی از افراد در این ماه سیگار کشیدن را کنار می گذارند، کمتر نوشابه می خورند یا مصرف لبنیات را افزایش می دهند که خوب است این رفتارهای مثبت در روزهای پس از پایان ماه مبارک رمضان هم ادامه یابد. میترا زراتی با اشاره به کاهش مصرف نوشابه در این ماه، یادآور می شود:
خیلی از افراد در این ماه فرصت کافی برای مصرف نوشابه ندارند و به همین دلیل آن را موقتا کنار گذاشته یا حداقل مقدار مصرف آن را کاهش داده اند، اما باید دقت کنیم اگر می شود برای یک ماه نوشابه را کنار گذاشت یا کمتر از آن استفاده کرد، حتما می توان این عادت را در روزهای دیگر سال هم رعایت کرد.
به گفته این متخصص تغذیه، گاز موجود در نوشابه می تواند به دستگاه گوارش آسیب بزند و به همین دلیل بهتر است بویژه در یک هفته اول پس از ماه رمضان، مصرف نوشابه را کنار بگذارید. وی درباره افزایش مصرف لبنیات در این ماه می گوید:
خیلی از افراد در این ماه عادت کرده اند با یک لیوان شیر افطار کنند که خوب است پس از پایان یافتن این ماه هم مصرف شیر را در وعده صبحانه ادامه دهند.
این کارشناس تغذیه با اشاره به اهمیت مصرف نان های سبوس دار یادآور می شود:
خیلی از مردم در طول این ماه در وعده افطار از نان های سبوس دار استفاده می کردند، اما متاسفانه پس از پایان یافتن ماه رمضان براحتی و بی توجه به تاکید متخصصان، وعده صبحانه را حذف می کنند.
خیلی از روزه داران در طول ماه مبارک رمضان برای پیشگیری از تشنگی مقدار بیشتری مایعات مصرف می کنند. زراتی در این باره توضیح می دهد:
کمتر کسی است که در روزهای عادی سال هم به مصرف مقدار کافی مایعات توجه داشته باشد، اما خوب است این عادت را پس از پایان ماه رمضان هم ادامه دهیم و قبل از این که تشنه شویم، به مقدار کافی آب و مایعات بنوشیم.
غذاهای پرچرب، دردسرساز می شود
متخصصان همیشه از مضرات مصرف چربی و غذاهای پرچرب گفته اند و کمتر کسی است که نداند مصرف چنین غذاهایی باید کاهش یابد، اما بهتر است بدانید مصرف این غذاها در روزهای اول پس از ماه مبارک رمضان می تواند مشکلات جدی تری برای دستگاه گوارش ایجاد کند. به گفته زراتی غذاهای پرچرب، تخلیه معده را کند می کند و موجب می شود فشار مضاعفی بر معده وارد شود. وی خاطرنشان می کند:
به همین دلیل خیلی از افراد ممکن است پس از پایان ماه مبارک رمضان مشکلاتی مانند ریفلاکس یا برگشت غذا از معده به مری را تجربه کنند.
زراتی با اشاره به تغییر تدریجی رژیم غذایی توضیح می دهد:
به طور کلی توصیه می شود پس از پایان ماه مبارک رمضان بتدریج و طی یک هفته، دستگاه گوارش را به رژیم غذایی جدید عادت دهید. بهتر است به طور ناگهانی تعداد وعده های غذایی را افزایش ندهید و در روزهای اول پس از پایان ماه رمضان از مصرف غذاهای حجیم خودداری کنید.
اضافه وزن پس از یک ماه روزه داری
طبق بررسی های انجام شده، بسیاری از افراد پس از ماه مبارک رمضان با مشکل افزایش وزن رو به رو می شوند. زراتی در این زمینه هشدار می دهد:
گروهی از افراد نسبت به این افزایش وزن، بی تفاوت هستند و اهمیتی به آن نمی دهند. در حالی که چنین شرایطی مقدمه اضافه وزن و چاق شدن بیشتر است. بنابراین توصیه می شود در صورت امکان حتما در پایان این ماه آزمایش های خونی لازم انجام شود و چربی و قند خون، اوره و اسید اوریک خود را کنترل کنند.
به گفته وی، به دلیل کاهش فعالیت در ماه رمضان، اگر با مشکل اضافه وزن رو به رو شدید، حتما فعالیت بدنی خود را افزایش دهید تا مشکل جبران شود. وی در نهایت تاکید می کند:
برای کنترل و پیشگیری از اضافه وزن، افزایش فعالیت بدنی و توجه به رژیم غذایی سالم را نادیده نگیرید.
منبع : جام جم آنلاین
این گروه از افراد تصور می کنند که این مشکلات طبیعی است و همه مردم با آن مواجه هستند. در حالی که اگر کمی بیشتر به تغذیه صحیح پس از ماه مبارک رمضان دقت کنیم، هیچ مساله ای پیش نمی آید و می توانیم مانند روزهای عادی در سلامت کامل زندگی کنیم.
پس از یک ماه روزه داری، بدن خود را با نحوه تغذیه در سحر و افطار تطبیق می دهد، اما اغلب مردم پس از ماه مبارک رمضان بسرعت این روش را تغییر می دهند و صبحانه، ناهار، شام و میان وعده ها را جایگزین دو وعده سحر و افطار می کنند که به اعتقاد متخصصان در پیش گرفتن چنین روشی، سلامت فرد را با مشکلاتی جدی مواجه می سازد.
میترا زراتی، کارشناس ارشد تغذیه در گفت و گو با «جام جم» در این زمینه توضیح می دهد:
در پایان ماه مبارک رمضان رژیم غذایی افراد پس از یک ماه روزه داری دوباره به روال معمول قبل از این ماه برمی گردد و به جای دو وعده سحر و افطار، سه وعده غذای اصلی و سه میان وعده خواهند داشت، اما برای این که ناگهان فشار زیادی به دستگاه گوارش وارد نشود، باید نسبت به مواد غذایی ای که مصرف می شود، توجه بیشتری داشته باشیم و فشار ناشی از مصرف مواد غذایی حجیم را کاهش دهیم.
غذای رستوران، تعطیل!
با فرا رسیدن عید فطر بسیاری از خانواده ها ترجیح می دهند ناهار یا شام را در رستوران میل کنند و همراه با دیگر اعضای خانواده، فرا رسیدن این عید را جشن بگیرند، اما میترا زراتی با تاکید بر این که بهتر است در روزهای اول پس از ماه مبارک رمضان از غذاهای رستورانی و فست فودها استفاده نشود، می گوید:
مصرف غذاهای رستورانی، بخصوص فست فودها می تواند دردسرساز شود و مشکلاتی برای سلامت شما ایجاد کند. این غذاها ممکن است بسیار چرب و شور باشد و با خوردن آنها بدن، نیازمند مصرف آب زیادی شود.
به گفته وی، ادویه جات موجود در غذا، ترشح دستگاه گوارش بویژه اسید معده را افزایش می دهد. به همین دلیل بهتر است در روزهای اول پس از پایان ماه رمضان اجازه دهیم دستگاه گوارش استراحت بیشتری داشته باشد و آن را بتدریج به رژیم های غذایی پرحجم عادت دهیم.
بهبود الگوهای غذایی بعد از ماه رمضان
در ماه مبارک رمضان برخی از عادت های زندگی و حتی الگوی تغذیه ای افراد تغییر می کند. به عنوان نمونه خیلی از افراد در این ماه سیگار کشیدن را کنار می گذارند، کمتر نوشابه می خورند یا مصرف لبنیات را افزایش می دهند که خوب است این رفتارهای مثبت در روزهای پس از پایان ماه مبارک رمضان هم ادامه یابد. میترا زراتی با اشاره به کاهش مصرف نوشابه در این ماه، یادآور می شود:
خیلی از افراد در این ماه فرصت کافی برای مصرف نوشابه ندارند و به همین دلیل آن را موقتا کنار گذاشته یا حداقل مقدار مصرف آن را کاهش داده اند، اما باید دقت کنیم اگر می شود برای یک ماه نوشابه را کنار گذاشت یا کمتر از آن استفاده کرد، حتما می توان این عادت را در روزهای دیگر سال هم رعایت کرد.
به گفته این متخصص تغذیه، گاز موجود در نوشابه می تواند به دستگاه گوارش آسیب بزند و به همین دلیل بهتر است بویژه در یک هفته اول پس از ماه رمضان، مصرف نوشابه را کنار بگذارید. وی درباره افزایش مصرف لبنیات در این ماه می گوید:
خیلی از افراد در این ماه عادت کرده اند با یک لیوان شیر افطار کنند که خوب است پس از پایان یافتن این ماه هم مصرف شیر را در وعده صبحانه ادامه دهند.
این کارشناس تغذیه با اشاره به اهمیت مصرف نان های سبوس دار یادآور می شود:
خیلی از مردم در طول این ماه در وعده افطار از نان های سبوس دار استفاده می کردند، اما متاسفانه پس از پایان یافتن ماه رمضان براحتی و بی توجه به تاکید متخصصان، وعده صبحانه را حذف می کنند.
خیلی از روزه داران در طول ماه مبارک رمضان برای پیشگیری از تشنگی مقدار بیشتری مایعات مصرف می کنند. زراتی در این باره توضیح می دهد:
کمتر کسی است که در روزهای عادی سال هم به مصرف مقدار کافی مایعات توجه داشته باشد، اما خوب است این عادت را پس از پایان ماه رمضان هم ادامه دهیم و قبل از این که تشنه شویم، به مقدار کافی آب و مایعات بنوشیم.
غذاهای پرچرب، دردسرساز می شود
متخصصان همیشه از مضرات مصرف چربی و غذاهای پرچرب گفته اند و کمتر کسی است که نداند مصرف چنین غذاهایی باید کاهش یابد، اما بهتر است بدانید مصرف این غذاها در روزهای اول پس از ماه مبارک رمضان می تواند مشکلات جدی تری برای دستگاه گوارش ایجاد کند. به گفته زراتی غذاهای پرچرب، تخلیه معده را کند می کند و موجب می شود فشار مضاعفی بر معده وارد شود. وی خاطرنشان می کند:
به همین دلیل خیلی از افراد ممکن است پس از پایان ماه مبارک رمضان مشکلاتی مانند ریفلاکس یا برگشت غذا از معده به مری را تجربه کنند.
زراتی با اشاره به تغییر تدریجی رژیم غذایی توضیح می دهد:
به طور کلی توصیه می شود پس از پایان ماه مبارک رمضان بتدریج و طی یک هفته، دستگاه گوارش را به رژیم غذایی جدید عادت دهید. بهتر است به طور ناگهانی تعداد وعده های غذایی را افزایش ندهید و در روزهای اول پس از پایان ماه رمضان از مصرف غذاهای حجیم خودداری کنید.
اضافه وزن پس از یک ماه روزه داری
طبق بررسی های انجام شده، بسیاری از افراد پس از ماه مبارک رمضان با مشکل افزایش وزن رو به رو می شوند. زراتی در این زمینه هشدار می دهد:
گروهی از افراد نسبت به این افزایش وزن، بی تفاوت هستند و اهمیتی به آن نمی دهند. در حالی که چنین شرایطی مقدمه اضافه وزن و چاق شدن بیشتر است. بنابراین توصیه می شود در صورت امکان حتما در پایان این ماه آزمایش های خونی لازم انجام شود و چربی و قند خون، اوره و اسید اوریک خود را کنترل کنند.
به گفته وی، به دلیل کاهش فعالیت در ماه رمضان، اگر با مشکل اضافه وزن رو به رو شدید، حتما فعالیت بدنی خود را افزایش دهید تا مشکل جبران شود. وی در نهایت تاکید می کند:
برای کنترل و پیشگیری از اضافه وزن، افزایش فعالیت بدنی و توجه به رژیم غذایی سالم را نادیده نگیرید.
منبع : جام جم آنلاین