• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

شایعه«پیش‌بینی زلزله 10 ریشتری در خاورمیانه» دروغ است

parisa

متخصص بخش
در پی انتشار شایعه پیش بینی زلزله 10 ریشتری در خاورمیانه در برخی کشورهای عربی منطقه که متاسفانه از سوی برخی منابع خبری داخلی نیز منعکس شده است، معاون پژوهشی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی تاکید کرد: شایعه «پیش بینی زمین لرزه 10 ریشتری در خاورمیانه از سوی سازمان زمین شناسی آمریکا» از اساس بی پایه و دروغ است و ظاهرا برای سر کار گذاشتن مردم با توجه به بروز چند زلزله اخیر در ایران ساخته شده است.

دکتر مهدی زارع در گفت‌و‌گو با خبرنگار علمی ایسنا با اشاره به رخداد چند زلزله بزرگ متوالی در روزهای اخیر گفت: توالی این زلزله ها سوالات و نگرانی‌هایی را در ذهن مردم به وجود آورده و زمینه انتشار برخی شایعات بی اساس شده از جمله ادعای پیش بینی رخداد زلزله ای بزرگ در 48 ساعت آینده به نقل از دو سایت غیر علمی و غیر معتبر، که بی پایه بودن این پیش بینی های 48 ساعته در همین روزهای دو هفته گذشته کاملا مشخص شده و بعد از آن خبری کاملا دروغ از منبعی عربی منتشر شد که متاسفانه از سوی یک خبرگزاری داخلی هم به فارسی اشاعه داده شد، مبنی بر اینکه متخصصان سازمان زمین شناسی آمریکا زلزله ای با بزرگای 10 را در خاورمیانه پیش بینی کرده اند و باز نشر آن در صفحات اینترنتی و دست به دست شدن این خبر در ای میلها و شبکه های اجتماعی، برای بعضی دیگر موجب ناراحتی بیشتر شد.



دکتر مهدی زارع


وی خاطرنشان کرد: متن ای میل ارسالی کاملا غیر علمی و بی ربط است و مشخص است که کسی که حداقل دو ترم تحصیلی مبانی علمی را حتی در یکی از دانشگاهها یا مدارس عالی دورافتاده هم تحصیل کرده باشد، چنین مطلبی را به عنوان خبر یا گزاره علمی قبول نمی کند و جای تاسف است که چرا مسئولیت پذیری و حریم حرفه‌یی در بعضی رسانه ها تا جایی رعایت نمی شود که اخبار دروغ و بی پایه ای را که با جستجوی ساده در اینترنت بی اساس بودن اصل و فرع آن مشخص می شود منتشر می کنند.

زارع با تاکید بر این که سازمان زمین شناسی آمریکا اساسا چنین پیش بینی‌ای را مطرح نکرده و این شایعه کاملا بی اساس است در پاسخ به این سوال که آیا اصولا زمین لرزه ای با بزرگی 10 ریشتر در منطقه خاورمیانه قابل تصور است است گفت: بزرگترین زلزله ثبت شده تاریخ، زلزله‌ ۹٫۵ ریشتری ۱۹۶۰ در شیلی است که این زلزله مربوط به فرورانشی بوده که در اقیانوس آرام اتفاق افتاده است و اساسا امکان وقوع زلزله 10 ریشتری در خاورمیانه قابل بحث نیست
یکشنبه ۱ اردی‌بهشت
 

معصومه بانو

متخصص بخش خانه و خانواده
تاریخ انتشار : 01 ارديبهشت 1392


'این روزها در در فضای مجازی خبر درباره زلزله و نگرانی درباره آن بار دیگر حسابی داغ شده است. در این میان برخی از سایت‌ها و حتی روزنامه‌های کشور بدون تحقیق لازم،خبری را درباره پیش‌بینی زلزله ۱۰ ریشتری در خاورمیانه منتشر کردند که تنها باعث نگرانی شهروندان شد. قضیه از آنجا شروع شد که یک خبرگزاری داخلی به نقل از روزنامه الوطن و مرکز زمین شناسی آمریکا از پیش بینی وقوع زلزله‌ای بسیار بزرگ در منطقه خاورمیانه بین ۲۵ تا ۳۰ آوریل (۵ تا ۱۰ اردیبهشت) خبر داد.

در خبری که اشتباه بودن آن از روز روشن‌تر است اما هنوز روی سایت‌های بسیاری وجود دارد با تیتر «وقوع زلزله ۱۰ ریشتری در خاورمیانه» آمده است:«مرکز زمین شناسی آمریکا از احتمال وقوع یک زلزله به بزرگی ۱۰ ریشتر در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس خبر داد.بر اساس گزارش این مرکز گسل بزرگی در عمق ۲۰ کیلومتری زمین از جنوب شرق ایران به سمت کشورهای خلیج فارس به حرکت درآمده و گسل دیگری از سمت شرق ایران به سمت کشورهای پاکستان، هند و شرق آسیا خواهد رفت که باعث ایجاد زلزله‌ای به بزرگی ۹ تا ۱۰ ریشتر خواهد شد.»


اگر سایت مرکز زمین شناسی آمریکا به نشانی USGS.Gov را زیر و رو هم کنید خبری درباره پیش‌بینی زلزله‌ای به بزرگی ۱۰ ریشتر در خاورمیانه یا هیچ جای دیگر دنیا را در آن پیدا نمی‌کنید. حتی اگر در این رابطه تحقیق هم نکنید نادرست بودن آن از آنجا روشن است که در جهان هنوز هیچ روش علمی برای پیش‌بینی زلزله به این شکل و صورت وجود ندارد. محققان روش‌های زیادی را در تلاش برای پیش‌بینی زلزله در تاریخ و زمان مشخص امتحان کرده‌اند اما واقعیت این است که منابع رسمی و علمی مانند مرکز زمین‌شناسی آمریکا هیچ وقت خبری درباره پیش‌بینی این چنینی را که پایه و اساس علمی ندارد منتشر نمی‌کنند. پیشرفته‌ترین سیستم‌های هشدار زلزله در حال حاضر تنها می‌توانند چند ثانیه پیش از وقوع زلزله آن را اعلام کنند. محققان تنها با بررسی حرکت لایه‌های زمین درباره احتمال وقوع زلزله در مناطق مختلف مثلاً طی سالها یا دهه‌های آینده هشدار می‌دهند. به خاطر عدم امکان پیش‌بینی دقیق زلزله،همه کشورهای جهان،آمادگی برای زلزله را به جای تکیه بر پیش‌بینی‌ها در دستور کار خود قرار داده‌اند. آموزش مردم و مستحکم‌سازی بناها و تأسیسات اصولی شناخته شده هستند که در کشورهای مختلف با دقت پیگیری می‌شود.

زلزله ۱۰ ریشتری؟
نکته بارز دیگر در خبر که نادرست بودن آن را بیشتر مشخص می‌کند اعلام وقوع زلزله‌ به بزرگی ۱۰ ریشتر است. در حالی که به گفته کارشناسان اصولاً منطقه خاورمیانه پتانسیل زلزله‌ای به این شدت را ندارد. اگر نگاهی به منابع بیندازید متوجه می‌شوید که بزرگترین زلزله ثبت شده تاریخ، زلزله‌ ۹/۵ ریشتری بوده که در ۲۲ ماه می ۱۹۶۰ در منطقه والدیویا در شیلی اتفاق افتاد. پس از آن هم زلزله‌ای به بزرگی ۹/۲ ریشتر در آلاسکا و زلزله ۹/۱ تا ۹/۳ ریشتری در اقیانوس هند در فهرست بزرگترین زلزله‌های تاریخ جهان قرار دارند. اصولاً جدا از غیر قابل پیش‌بینی‌بودن چینین زلزله‌ای جهان تاکنون زلزله‌ای به بزرگی ۱۰ ریشتر را تجربه نکرده است! زلزله ۹/۵ ریشتری شیلی هم مربوط به فرورانش بوده که در اقیانوس آرام اتفاق افتاده و اصولاً در خاورمیانه امکان وقوع زلزله‌‌ای مشابه وجود ندارد.
روزنامه الوطن چاپ آمریکا که سابقه طولانی در انتشار شایعه و خبرهای نادرست دارد با اعلام منبع جعلی مرکز زمین‌شناسی آمریکا به هیچ عنوان منبع درستی برای انتشار چنین خبر مهمی برای مردم نیست و به نظر می‌رسد رسانه‌ها باید به ویژه در موارد حساس دقت و تأمل بیشتری درباره انتشار چنین خبرهایی داشته باشند.'

منبع : afkarnews.ir
 
بالا