دکتر بیتاللهی در گفتوگوبا خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با اشاره به برگزاری چهاردهمین مجمع استانداردسازی فناوری نانو در ایتالیا گفت: با توجه به عضویت و حضور فعال ایران درمجمع استانداردسازی فناوری نانو، جمهوری اسلامی ایران دو طرح خود را که از پیش در کمیتههای این مجمع به تصویب رسانده بود، ارائه کرد.
وی افزود: یکی از طرحهای متعلق به کمیته کاری wg3 در حوزه ایمنی است. این استاندارد از دوسال پیش در این کمیته به تصویب رسیده و درحال بررسیهای مورد نیاز جهت انتشار است.
به گفته بیتاللهی بین سه تا چهارسال زمان نیازاست تا طرحهای ارائه شده در کمیته استانداردسازی فناوری نانو تحت عنوان ایزو Tc229 پس از بررسیهای مکرر به مرحله نهایی و انتشار استاندارد برسد.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت تصریح کرد: طرح دوم تحت عنوان تدوین استانداردهای مرتبط با تعیین شاخصهای ارزیابی فناوری نانو، صنعت وعلم نانو است که اخیرا مورد تصویب کمیته استانداردسازی فناوری نانو قرارگرفته بود که برای اولین بار پس از تصویب در چهاردهمین مجمع استانداردسازی فناوری نانو ارائه شد.
رییس کمیته استانداردسازی ستاد نانو با بیان اینکه ایران یک کشور فعال درعرصه استانداردسازی بینالمللی و ملی است، خاطرنشان کرد: 43 کشورعضو کمیته استانداردسازی فناوری نانو هستند و اجلاس بعدی هم در کشور مکزیک برگزار میشود.
بیتاللهی با بیان اینکه در گذشته یک استاندارد بینالمللی با کد TR11360 از سوی ایران ارائه و پس از چهار سال منتشر شد، خاطرنشان کرد: این دواستاندارد جدید هنوز به مرحله انتشار نرسیدهاند که امیدواریم طی دوسال آینده به نتیجه برسد. به طور کلی استانداردهای مصوب ومنتشرشده درسایت ایزو قرارمیگیرند و تمامی کشورها می توانند از آنها بهره مند شوند.
رییس کمیته استانداردسازی ستاد فناوری نانو ادامه داد: در سازمان ایزو، کشورهای محدودی در حوزه استانداردسازی فناوری نانو فعال هستند که در این میان ایران به عنوان یکی از کشورهای بسیار فعال محسوب می شود.
وی با بیان اینکه تاکنون 10 استاندارد ملی در حوزه فناوری نانو توسط ستاد توسعه فناوری نانو با همکاری سازمان ملی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران منتشر شده است، تصریح کرد: همچنین 10 استاندارد ملی دیگر در دست تصویب وانتشار است.
بیت اللهی خاطرنشان کرد: از جمله دلایل ورود به بحث استاندارد، پتانسیل فراوان ایران در تولید محصولات فناوری نانو و فعالیت بیش از 200 شرکت دانش بنیان در این حوزه است.
وی تصریح کرد: از حدود پنج سال پیش که کمیته بینالمللی استانداردسازی فناوری نانو در دنیا شکل گرفت، ستاد توسعه فناوری نانو با همکاری سازمان ملی استاندارد، کمیته استاندارد فناوری نانو را در این ستاد تشکیل داد که وظیفه آن تدوین استانداردها باهدف پشتیبانی از تولید محصولات محسوب میشود.
رییس کمیته استانداردسازی ستاد فناوری نانو افزود: همچنین کمیته در وزارت بهداشت جهت تولید محصولات پزشکی با مبنای فناوری نانو وارائه مجوزهای ایمنی محصولات و وزارت جهاد کشاورزی تشکیل شد.
وی با اشاره به راهاندازی شبکه ایمنی فناوری نانوگفت: در راستای توانمندسازی کشور در حوزه ایمنی فناوری نانو،این شبکه تشکیل شده است که هدفش شبکهسازی متخصصان فعال دراین حوزه است.
بیتاللهی تصریح کرد: تمام فناوریها از دوجنبه ویژه برخوردارند که یک جنبه آن توانمندیهایی مثبتی است که ارائه میدهد اما جنبه دوم تشخیص خطوط قرمزی است که نباید فراترازآنها حرکت کرد. البته این موضوع تنها به فناوری نانو منحصر نمی شود. بنابراین در راستا شناسایی و تبیین این خطوط قرمز و استفاده بهینه از توانمندی فناوری نانو،اقدام به تشکیل این شبکه شد.
وی رویکرداصلی این شبکه را توانمندسازی و شبکه سازی اساتید، محققان و دست اندر کاران تولید محصولات نانو درکشوردانست وگفت: این شبکه، نقشی کلیدی درحوزهای میان نانو در کنار مجموعه های مرتبط دیگر برعهده خواهدداشت.
رییس کمیته استانداردسازی ستاد فناوری نانو افزود: با توجه به اینکه در حال حاضر تعدادی از محصولات تولید داخل که مبتنی بر فناوری نانو هستند، نیازمند اخذ مجوز و استانداردهای ایمنی لازم می باشند، شبکه ایمنی نانو میتواند در این راستا کمک شایانی کند.
ایسنا 21تیر