• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

شهرستان آمل

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
شهرستان آمل يكي ديگر از زيباترين مناطق استان مازندران است كه در مركز اين استان واقع شده است و از چشم اندازهاي بسيار زيباي طبيعي جنگلي و ساحلي برخوردار است. تاريخ آمل با افسانه‌ها پيوند خورده است اما مدارک موجود درباره تاريخ آن، وجود شهر در دوره ساسانيان را مسجل می‌سازد. بعد از اسلام، آمل در دو سوی رودخانه هراز گسترش يافت و قصر حاكم در جزيره‌ای که وسط رودخانه قرار داشت، بنا شد. مهم‌ترين صنايع دستي شهرستان آمل را پارچه پشمي، نمدمالي، صنعت حصيربافي و كلاه نمدي‌تشكيل مي‌دهد.
بافت انواع پارچه‌هاي پشمي كه به اصطلاح محلي به نام چوخا، باشلق، شله (مچ پيچ) ناميده مي‌شوند، در منطقه‌ي آمل از جمله صنايع دستي مهم و معروف به شمار مي‌آيند. مواداوليه اين پارچه‌ها پشم گوسفند است‌كه ريسيده شده و روي كارگاه‌هاي دستي به نام (كپورچال) به‌پارچه تبديل مي‌شود.
نمدمالي نيز از ديگر صنايع دستي اين منطقه به شمار مي‌آيد. نمد كه از فشرده شدن پشم محلوج به‌دست مي‌آيد از دير زمان در ايران متداول بوده است. نمد براي پوشش كف اطاق خانواده هاي‌متوسط، تهيه انواع لباس، تهيه‌كلاه، تهيه روپوش نمدي كه افراد را از باران و سرما محافظت مي‌كند و هم‌چنين براي‌محافظت‌چهارپايان باربردر مقابل‌سرما استفاده مي‌شود.
كلاه‌نمدي پرتوليدترين محصول اين صنعت است و كارگاه‌هاي زيادي مشغول تهيه كلاه نمدي براي دهقانان منطقه‌است. نمدمال‌ها كلاه‌هايي به شكل و فرم گوناگوني در هر ولايتي مي سازند كه مخصوص اهل همان ولايت باشد و از ديگر مناطق قابل تميز و تشخيص باشد.
حصيربافي نيز از ديگر صنايع رايج در منطقه آمل است كه انواع آن‌را از ني‌هاي نازك و كلفت كه در باتلاق‌ها مي‌رويد؛ مي بافند در گذشته مصرف حصير و بوريا براي پوشانيدن سقف منازل، قبل از كاه‌گل‌كردن‌بودوهم‌چنين در مناطق مرطوب براي پوشش كف اطاق‌ها و زيرفرش‌ها مصرف مي‌شد. يك نوع حصير مسجدي هم بافته مي‌شود كه براي پوشش كف مساجد به كار مي‌رود حصيرهاي مسجدي از ني شكسته تهيه مي‌شود ولي حصيرهاي مازندراني و رشتي از علفي به نام بوريا و صوف بافته مي‌شود.در كارگاه‌هاي حصيربافي اغلب بادبزن، جارو، سبد و غيره هم بافته مي‌شود نوع ديگر حصير براي پرده مصرف مي‌شود كه از ني هاي نازك و كلفت است. صنايع دستي يكي از مهم ترين جاذبه‌هاي گردشگري شهرستان آمل را تشكيل مي‌دهند. آبشار شاهاندشت، آبشار تيمره، آبشار پرومد، آب گرم رينه، آب معدنی استراباكو، آب معدنی آمولو، چشمه آبگرم آب آهن يا آب فرنگی، چشمه آبگرم آب اسك، درياچه ساهون، درياچه سدلار، غار سياه پور، امام زاده ابراهيم، امام‌زاده‌عبدالله، بازارقديمی، بقعه‌مير‌حيدر،پل دوازده پله، حمام اشرف، قلعه شاهاندشت و مشهد مير بزرگ از جمله مكان‌هاي ديدني و تاريخي شهرستان آمل به شمار مي‌آيد.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
مکان های دیدنی و تاریخی

آبشار شاهاندشت : جوار قلعه ملك بهمن لاريجان
آبشار تيمره : وانای آمل
آبشار پرومد : شمس آباد لاريجان
آب گرم رينه : روستای رينه لاريجان
آب معدنی استراباكو : جاده لاريجان درمحلی بنام قلابن
آب معدنی آمولو : مجاور رودخانه هراز
چشمه آب معدنی آب آهن يا آب فرنگی : بالای روستای آب اسك لاريجان
چشمه آبگرم آب اسك : روستای آب اسك بخش لاريجان
درياچه ساهون : آمل نزديك روستای نوا
درياچه سد لار : ارتفاعات باختر پلور از جاده هراز
غار سياه پور : روستای شاهاندشت لاريجان
امام زاده ابراهيم : آمل
امام زاده عبدالله : 12 كيلومتری جنوب باختری آمل
بازار قديمی : آمل
بقعه مير حيدر : آمل
پل دوازده پله : بر روی رودخانه هراز در وسط شهر آمل
حمام اشرف : نياكی محل آمل
قلعه شاهاندشت : روستای شاهاندشت لاريجان
مشهد مير بزرگ ( مرعشی ) : آمل
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
صنايع و معادن

صنايع غذايی، صنايع نساجی، صنايع چوپ، صنايع چاپ و انتشارات، صنايع اشياي‌كائوچويی، صنايع غير فلزی معدنی و ‌صنايع چرم سازی از عمده ترين صنايع موجود در شهرستان به شمار مي‌آيند. برنج، تره‌بار، مركبات، سيب، مواد غذايی، محصولات كاغذی و منسوجات، توليدات برقی، مصالح ساختمانی و صنايع دستی صادرات اين منطقه را تشکيل می دهند.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
کشاورزی و دام داری

كشاورزي، دام‌داري و گردشگري اساس اقتصاد شهرستان آمل را تشكيل ازعمده ترين محصولات کشاورزی شهرستان آمل می‌توان‌برنج، مركبات، سيبب درختی، و تره بار را نام برد. آب كشاورزی اين شهرستان از رود هراز تأمين می‌شود.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
وجه تسميه و پيشينه تاريخي

آمل نيز از قديمي‌ترين مناطق استان مازندران است. تاريخ شهر آمل با افسانه ها پيوند خورده است اما مدارک موجود درباره تاريخ آن، وجود شهر در دوره ساسانيان را مسجل می سازد. بعد از اسلام، آمل در دو سوی رودخانه هراز گسترش يافت و قصر حاكم در جزيره ‌ای که وسط رودخانه قرار داشت، بنا شد. در دوره معاصر (دوره پهلوی اول) اين جزيره به وسيله پلی به دو قسمت تقسيم شد. بعضی از مورخان وجغرافی نويسان سابقه آن را به دوره پيشداديان و كيانيان نسبت داده اند. آمل با توجه به اشياء و سكه هايی كه از ان به دست آمده در دوره ساسانی پايتخت يا مركز آن منطقه بوده است. احتمالا مردم آمل در زمان حكومت مهدی خليفه عباسی، به دين اسلام گرويدند و بعد از آن بناهای اسلامی در آن جا ساخته شد. در زمان سلطان جلال الدين محمد خوارزم شاه به نام او در اين شهر خطبه خواندند، تا اين كه شهر دچار فتنه و غارت مغولان شد. در اين زمان ساری پايتخت آل باوند بود. اوايل قرن هفتم حسام الدين اردشير مركزيت را از ساری آمل آورد و قصر خود را در آن جا به پا داشت. در سال 795 هـ . ق امير تيمور گورکانی آمل و ساری را غارت و فرمان قتل عام ساكنين آن ها را صادر نمود و سه قلعه مهم از جمله «ماهانه سر» را با خاك يكسان كرد. از آن پس آمل رو به ويرانی نهاد. با آن كه سادات مرعشی پس از بازگشت از تبعيد، آمل را تجديد بنا كردند، اين شهر ديگر نقش اساسی خود را تا مدت ها باز نيافت. عده زيادی از مورخان و علمای بزرگ كه به طبری شهرت يافته اند از جمله محمد بن جرير طبری، اولين مولف بزرگ تاريخ و اولين مولف تفسير قرآن مجيد از آمل برخاسته است. آمل نه تنها بر اثر رخدادهای طبيعی مانند زلزله و جريان سيل بلکه بارها در هجوم و تعقيب سلطان محمد خوارزم شاه و حمله امير تيمور هنگام حكومت سادات مرعشی ويران شده است. آمل جديد در جوار شمال آمل قديم بنا شده و امروزه يكی از شهرهای آباد و زيبای شمال ايران به شمار می رود
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
مشخصات جغرافيايي

شهرستان آمل يكی از شهرستان‌های استان مازندران از شمال به محمودآباد، از خاور به شهرستان بابل، از باختر به شهرستان نور و از جنوب به خط الرأس سلسله جبال البرز كه حد طبيعی بين اين شهرستان و شهرستان دماوند است، محدود می‌شود. آمل واقع در جلگه مازندران و طرفين رود هراز، از نظر جغرافيايی در 52 درجه و 21 دقيقه ی درازای خاوری و 36 درجه و 25 دقيقه ی پهنای شمالی، در فاصله 18 كيلومتری جنوب دريای خزر و 6 كيلومتری شمال پيش كوه البرز و 181 كيلومتری شمال خاوری تهران قرار دارد. ارتفاع اين شهرستان از سطح دريای آزاد 80 متر واز سطح دريای خزر 108 متر است. براساس آخرين تقسيمات كشوري در سال 1377 مساحت اين شهرستان بالغ بر 185/3 كيلومتر مربع است و براساس آمار جمعيتي در سال 1375 جمعيت اين شهرستان بالغ بر 743و297 نفر بوده كه از اين رقم بالغ بر 092و159 نفر جمعيت مركز شهرستان هستند. براي دسترسي به شهرستان آمل سه راه مهم وجود دارد.
جاده آمل – تهران به درازای 201 كيلومتر
جاده آمل – ساری به درازای 72 كيلومتر
جاده آمل – محمودآباد ( كرانه دريا ) به درازای 22 كيلومتر
 
بالا