• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

شهرستان اراك

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
اراك مركز و مهم‌ترين شهرستان استان مركزي است كه از شمال به شهرستان ساوه، از باختر به شهرستان‌های همدان و ملاير، از خاور به محلات، از شمال خاوری به شهرستان های تفرش، آشتيان و قم و از جنوب به شهرستان های خمين و سربند محدود می‌شود. دشت فراهان در بخش قابل توجهي از تاريخ زنديه مركز سپاهيان و چريك هاي طرفدار زنديه بوده و به همين علت آن‌چه كه بعدها در زمان تاسيس حكومت نوبنياد قاجاري اهميت مي يابد تامين امنيت اين منطقه بوده است لذا در سال 1189 هجري شمسي برحسب تقاضاي سپهدار و موافقت فتح‌علي‌شاه تصميم بر ايجاد يك شهر در محل فعلي شهر اراك گرفته شد و پايه هاي تشكيل شهرستان اراك شكل گرفت. كشاورزی يكی از رشته‌های مهم اقتصادی شهرستان اراك است كه به علت داشتن خاك خوب، آب كافی و دشت های وسيع از رونق زيادی برخوردار بوده و بسياری از فرآورده های آن از قبيل گندم، جو، تره بار، انگور، بادام و سيب جنبه صادرات دارند. شهرستان اراك در دهه های گذشته برای جلوگيری از مهاجرت های بی رويه به تهران، تبديل به يك قطب صنعتی قوی و جاذب نيروی كار شد، به طوری كه اكنون يكی از مراكز مهم صنعتی كشور محسوب مي‌شود. آتشكده برزو، عمارت و منزل حسن‌پور و كاروان سراي شاه عباسي اراك مهم‌ترين و معروف‌ترين مكان‌هاي ديدني اين منطقه را تشكيل مي‌دهند.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
مکان های دیدنی و تاریخی

آتشكده‌برزو، عمارت‌و منزل حسن‌پور و كاروان سراي شاه عباسي اراك مهم‌ترين و معروف‌ترين مكان‌هاي ديدني اين منطقه را تشكيل مي‌دهند.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
صنايع و معادن

شهرستان اراك در دهه های گذشته برای جلوگيری از مهاجرت های بی رويه به تهران، تبديل به يك قطب صنعتی قوی و جاذب نيروی كار گرديد، به طوری كه اكنون يكی از مراكز مهم صنعتی كشور محسوب می گردد. علی رغم اينکه بعضی رشته های آن کاملا نوپا می باشد، بسيار فعال و از بازدهی اقتصادی خوبی برخوردار است. صنايع كارگاهی و كارخانه ای اراك در يك رده بندی كلی شامل انواع صنايع می‌شود كه كارخانه‌هاي ماشين سازی، كمباين سازی، آلومينيوم سازی، كابل سازی، پتروشيمی و پالايشگاه بيش ترين اهميت را دارند. علاوه بر اين ها كارخانجات مواد غذايی، نساجی و پوشاك سلولزی، شيميايی، كانی غير فلزی و برق، ريخته گری، ماشين سازی، تجهيزات، خودروسازی و نيروی محركه و صنايع سنگين در اين شهرستان فعاليت دارند. به طور کلی نزديك به 700 واحد كارخانه و كارگاه صنعتی در اين شهرستان وجود دارد که بيش تر كارخانه های صنعتی استان را در بر می گيرند.
از معادن شهرستان اراك می توان معدن آهن منگنز شمس آباد، سنگ آهك تخت زرد و سنگ لاشه قايناروق را ام برد. علاوه بر اين معادن تعدادی سنگ تراورتن، سنگ مرمر و مرمريت در نقاط مختلف شهرستان وجود دارد. رونق صنايع، معادن، كشاورزی و دام‌داری سبب رونق در امر بازرگانی منطقه شده است. گندم، جو، نباتات علوفه ای، انگور، كشمش، سيب، گردو، دام زنده، انواع فرآورده های لبنی، پوست، پشم، مرغ، سيمان، انواع ماشين آلات كشاورزی و صنعتی، نفت تصفيه شده، ‌قند، توليدات شيميايی و فلزی، گيوه، قالی، سنگ آهن، و انواع سنگ های لاشه آهكی از جمله صادرات اين شهرستان می باشند.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
کشاورزی و دام داری

كشاورزی يكی از رشته‌های مهم اقتصادی شهرستان اراك است كه به علت داشتن خاك خوب، آب كافی و دشت های وسيع از رونق زيادی برخوردار بوده و بسياری از فرآورده های آن از قبيل گندم، جو، تره بار، انگور، بادام و سيب جنبه صادرات دارند. به طور كلی حدود 30 هزار هكتار باغ در اين شهرستان وجود دارد ومهم ترين منابع آب شهرستان چشمه ها، چاه های عميق ونيمه عميق، قنات ها و رودخانه ها هستند. دام‌داری و دام‌پروری از جمله فعاليت‌های مهم اقتصادی شهرستان اراك محسوب شده و با دو روش سنتی و صنعتی صورت می گيرد. به طور كلی دام های شهرستان اراك مشتمل بر گوسفند، بز و گوساله هستند. هم چنين پرورش‌طيور از جمله مشاغلی است كه در روستاها بسيار رايج بوده و مرغ از جمله اقلام صادراتی اين شهرستان به شمار می رود.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
مشخصات جغرافيايي

اراك از شهرستان های استان مركزی است كه از شمال به شهرستان ساوه، از باختر به شهرستان‌های همدان و ملاير، از خاور به محلات، از شمال خاوری به شهرستان های تفرش، آشتيان و قم و از جنوب به شهرستان های خمين و سربند محدود می‌شود. مركز شهرستان اراك از نظر جغرافيايی بين 49 درجه و 38 دقيقه تا 49 درجه و 46 دقيقه درازای خاوری و 34 درجه و 4 دقيقه تا 34 درجه و 7 دقيقه ی پهنای شمالی و ارتفاع 1750 متری از سطح دريا واقع است. شهرستان اراك از سه بخش وفس، خنداب و مركزی تشكيل شده است. رودخانه های قره‌چای،قره‌كهريز و رود شهراب از مهم ترين رودهای اين شهرستان محسوب می شوند.
مسيرهاي دسترسي به اين منطقه عبارتند از:
- راه آسفالته درجه يك اصلی اراك – قم به سمت شمال خاوری به درازای 130 كيلومتر
- راه آسفالته درجه يك اصلی اراك – اصفهان به سمت جنوب خاوری به درازای 288 كيلومتركه شهرهای مهمی چون خمينی شهر(61 كيلومتری) و گلپايگان (100 كيلومتری) و نجف آباد در مسير آن قرار دارند.
- راه آسفالته درجه يك اصلی اراك – خرم آباد به سمت جنوب باختری به درازای 237 كيلومتر
- راه آسفالته فرعی اراك – تفرش به سمت شمال خاوری به درازای 85 كيلومتر
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
وجه تسميه و پيشينه تاريخي

بررسی‌های تاريخی نشان‌گر آن است كه‌تا پيش‌از پيدايش شهر «سلطان‌آباد»(اراك) در محدوده منطقه جغرافيايی اين شهرستان که تا سال 1316«ولايت عراق» نام داشت، با وجود 680 آبادی و حدود پانصد هزار نفر جمعيت، شهر با اهميتی پديد نيامده است. كمتر از دو قرن پيش در زمان حكومت فتحعلی شاه قاجار ولايت عراق شاهد نا امنی ها و شورش های متعدد اهالی فراهان، گلپايگان و چهار لنگ عليه حكومت قاجار بود. قشون حكومتی به فرماندهی يوسف خان گرجی قلعه «زلف آباد» را كه محل تجمع مخالفين دولت بود با خاك يكسان كرده و جمعيت آن را قلع و قمع و پراكنده ساختند و طرح ايجاد شهر جديدی را پی ريزی نمودند. بدين منظور در نقطه خوش منظره و با صفايی كه نسبت به منطقه مركزيت و به اطراف و جوانب تسلط داشت و از امكانات ارتباطی و منابع آب و قنوات بهره مند بود، مكان شهر جديد انتخاب شد. اين نقطه كه انتهای محال فراهان بود و سابقا دهی به نام «دسكره» يا «دستجرد» در آن وجود داشت، «سلطان آباد» نام گرفت و كانون مبادلات منطقه شده و جمعيت هشت قلعه موجود در پيرامون به شهر جديد انتقال يافتند. اين شهر ابتدا «قلعه سلطان آباد»، سپس «شهر نو» و بعد از آن شهر «سلطان آباد» نام گرفت و در سال 1316 هـ . ش با عبور راه آهن سراسری از كنار آن، به اراك تغيير نام داد. اراك از آغاز ايجاد تاكنون همواره در معرض دگرگونی بوده و تحولات فراوانی يافته است. اين شهر تا اوايل 1270 هـ . ق نقش نظامی داشت و محل سكونت سپهدار عراق بود. اولين نقطه عطف در تحولات «سلطان آباد» زمانی آغاز گشت كه در دوره حكومت ميرزا حسن خان، شهر از حالت نظامی خارج و به تدريج كاركرد تجاری و صنعتی يافت و قالی بافی رونق گرفت و زمينه توسعه صنعتی آن نيز فراهم شد. در زمان فتحعلی شاه، مقارن شروع جنگ جهانی اول و فرو پاشی حكومت قاجاريه، قوای روسيه شهر های ساوه، سلطان آباد و مناطق اطراف آن ها را به تصرف در آورند. پس از خاتمه جنگ جهانی اول و تحولات سياسی كشور، سلطان آباد نيز در معرض دگرگونی های اين دوره قرار گرفت. اين روند در دهه‌های بعدی نيز ادامه يافت، به طوری كه امروزه شهر اراك به يكی از قطب های صنعتی ايران تبديل شده است.
 
بالا