ارثیه چشمگیر
نوزادهای همه ماهی ها پس از تولد ارثیه ارزنده ای از مادر خود دارند که نقش عمده ای در زنده ماندن آنها در طول مراحل اولیه رشد و نمو دارد. نوزادها پس از تولد اکثراً قادر به گرفتن غذا نیستند چون هنوز ساختار دهان و باله های آنها کامل نشده است. این ارثیه، ذخیره عالی ترین نوع غذا در کیسه زرده است که مقدار آن به نوع ماهی، درجه حرارت آب و سرعت رشد نوزاد بستگی دارد. نوزاد برخی از گونهها حجم زیادی از زرده را از مادر خود بدست میآورند. در شکل نوزاد نوعی کوسه پهن که طول آن حدود 10سانتیمتر است، با حجم زیادی از زرده دیده میشود.
ماهی های پرنده
برخی ماهیها برای فرار از دست دشمن، در طول زمان یاد گرفتهاند که از آب خارج شوند و فاصلهای گاهی تا 90 متر را به طرف جلو در هوا پرواز و دشمن خود را گمراه کنند. این ماهیها برای انجام پرواز تکامل خاصی حاصل نمودهاند. عکس بالا ماهی پرنده اقیانوسی با نام علمی Cypsilurus lineatus است. عکس پایین سمت چپ نوعی تبرزین ماهی آب شیرین از جنس Carnegiella ، و عکس سمت راست نوعی پروانه ماهی پرنده آفریقایی با نام علمی Pantodon buchholizi است.
رنگ پوست ماهی ها
رنگ بندی پوست ماهی ها در اثر وجود رنگدانه های سیاه، قهوه ای، خاکستری، قرمز و یا رنگ های دیگری به وجود می آید که به آنها ملانین گفته می شود. تغییر رنگ ماهی ها در اثر تغییر حالت رنگدانه ها به وجود می آید. برای مثال ملانین های سیاه رنگ در ماهی های تیره اگر منبسط یا گسترده شوند رنگ ماهیتیره و اگر منقبض شوند، رنگ ماهی روشن تر می شود. در شکل ملانین های منبسط شده در وسط و منقبض شده در اطراف به صورت نقطه دیده می شوند. بدیهی است در محل انبساط ملانین ها، رنگ تیره و در جایگاه انقباض آنها، رنگ روشن است.
پنهان شدن از دید دشمنان
همه حیوانات به گونهای در موارد لازم، نیاز به پنهان شدن و دور ماندن از چشم دشمنان خود را دارند. این پنهان شدن ها به روشهای گوناگونی در حیوانات مختلف از جمله ماهیها انجام میگیرد. نوعی سوزن ماهی با نام علمی Siphostoma typhle در طول زمان یاد گرفته است خود را بین نوعی علف دریایی به نام علف مار ماهی (Zostrea) به گونهای قرار دهد که دشمنان آنها نتوانند وجودشان را از گیاه یاد شده تشخیص دهند و به شکار آنها بپردازند. البته مشابه این روش در انواع دیگری از ماهیها نیز دیده میشود.