| |
یکی از ویژگیهای بارز شیشهها آن است که قادرند نور را انعکاس دهند، این در حالی است که پژوهشگران این پروژه میگویند شیشههایی که آنها تولید کردهاند، مبتنی بر نانوالگوهایی است که در نهایت منجر به بروز رفتارهای خودتمیز شوندگی، ضد مه بودن و ضدانعکاس میشود. آنها امیدوارند با استفاده از یک فرایند ارزانقیمت بتوانند این محصول را به تولید انبوه رسانده و روانه بازار کنند.
از این شیشهها میتوان در تلفنهای هوشمند، تلویزیونها، پنلهای خورشیدی، شیشههای خودروها و حتی پنجره ساختمانها استفاده کرد. پنلهای فتوولتائیک طی مدت شش ماه نیمی از کارایی خود را از دست میدهند که دلیل این امر تجمع غبار و آلایندگی در سطح آنها است. اگر در پنلها از این فناوری استفاده شود، سطوح آلوده نشده و مشکل کمتری پیش میآید.
در واقع کارایی این پنلها نسبت به پنلهای رایج افزایش مییابد که دلیل آن عبور نور بیشتر از میان صفحات آن است.
بخشی از نور که در پنلهای معمولی از سطح منعکس میشود، در این پنلها منعکس نشده و جذب میشود. مشکل انعکاس در هنگام صبح و عصر به حداکثر خود میرسد، به طوری که به دلیل زاویه تابش نور خورشید بیش از 50 درصد از نور خورشید منعکس میشود، اما در پنلهای ضد انعکاس، انعکاس به رقم ناچیزی میرسد.
از دیگر مزایای این پوشش آن است که ضد آب بوده و قادر است پنلها را به مدت طولانیتری پاکیزه نگه دارد. البته پیش از این پوششهای ضد آب توسط محققان دیگری نیز ارائه شده بود، اما هیچ یک ضد انعکاس نبودند، بنابراین داشتن این دو ویژگی از مزایای خاص این پوشش جدید است.
محققان این پروژه میگویند اگر قیمت تولید این شیشهها کاهش یابد، از آنها میتوان در خودروها هم استفاده کرد.
در سطح این شیشهها از الگوهای مخروطی شکل استفاده شده است که طولی در حدود 200 نانومتر دارند. برای تولید این سطوح ابتدا سطح شیشه را با استفاده از مواد مقاوم در برابر نور پوشش میدهند، در قدم بعد این سطح را الگو داده و سپس در معرض تابش قرار میدهند. با استفاده از فرایند اچ کردن میتوان اشکال مخروطی شکل ایجاد کرد.
نتایج این تحقیق در نشریه ACS Nano به چاپ رسیده است.