• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

غار ايوب ، خميازه بلند تاريخ در جوار حوض آرزوها

ahmadfononi

معاونت انجمن
تاريخ خستگي خود را با خميازه اي بزرگ در غار ايوب بعنوان بزرگترين دهانه غار آذرين ايران و در جوار حوض آرزو در ارتفاع سه هزار و 200 متري زمين به نمايش گذاشته است.
100839783056.jpg

به گزارش مهر، ايوب نام غاري است که نقش زيارتگاهي دارد و در کوهي به همين نام که در جنوب شهر دهج از توابع شهربابک واقع شده است.اين غار از اواخر فصل بهار که هوا به تدريج گرم مي شود تا پايان تابستان که هوا به تريج خنک مي شود با عظمت و شکوه خاص خود پذيراي دوستداران طبيعت و مشتاقان خود از شهرها و روستاهاي همجوار خود براي تفريح و زيارت مي شود.
همين نکته باعث شده تا در محيط طبيعي و فرهنگي و اقتصادي شهر دهج و آباديهاي تابع آن اثرات مثبت و منفي زيادي داشته باشد.هر ساله تعداد زيادي از مردم شهرهاي اطراف نظير انار، شهربابک، رفسنجان، کرمان، سيرجان، يزد، مهريز، هرات، مروست، خبر، جوزم و ديگر مناطق بنا به اعتقادشان براي زيارت اين غار در اين فصل به اين منطقه مسافرت مي کنند.

اعتقاد بر اين است که حضرت ايوب مدتي در اينجا زندگي کرده که امروزه اثر آن به صورت رد پاي آن حضرت بر سينه صخره اي غار برجاي مانده است.

غار ايوب بزرگترين دهانه غار آذرين ايران

کوه ايوب که غار ايوب در آن قرار دارد در جنوبشرقي شهر دهج با ارتفاع حدود سه هزار و 200 متر در منطقه کوهستاني دهج که جزو کوههاي رشته مرکزي ايران است قرار دارد.

ساختار سنگ شناسي اين کوه از نوع داسيت - آندزيت مربوط به عهد پليو - پليستوسن از دوره هاي زمين شناسي است اين نوع از جنس سنگ ها بيانگر آذرين بودن آنها است.مشخصات غار ايوب دهانه بسيار بزرگ غار در نيمه هاي کوه در ارتفاعي بالا است.​
آبشاري در دل غار
در گوشه اي از ديواره شرقي و از سقف شريان باريکي از آب سال هاي سال دست نوازشش را بر سينه سخت سنگ سائيده و از آن صخره اي لعل با ظرافتي بي نظير بوجود آورده است.

در پاي اين ديواره حوضچه اي کوچک قرار دارد که اين آب در آن جمع مي شود آبي بس خنک و گورا به خصوص براي تشنگاني که خسته از کوه پيمايي به اين مکان مي رسند با نوشيدن جرعه اي از اين آب خستگي راه را از تن بيرون مي کنند.​
حوض آرزوها در غار ايوب
کمي بالاتر در سمت حوضچه جايگاهي هموار و صافي قرار دارد که در مرکز آن چاله کوچک هاونگ مانندي وجود دارد به نام هاونگ يا حوض آرزو معروف است.اعتقاد بر اين است که اگر آرزومندي نيت کرده و قطعه اي سنگ را در داخل آن پرتاب کند، اگر سنگ بعد از برخورد مستقيم به بالا و خارج از هاونگ پرتاب شد، آرزوي نيت شده برآورده خواهد شد.در سمت جنوب غربي غار در دل ديواره نازکي از صخره سوراخي دايره مانند با قطر کمي وجود دارد که به سوراخ حلال و حرام مشهور است.بدين گونه که شخص با سر و به صورت خوابيده سعي مي کند از آن عبور کند.​
غار ايوب محلي براي اتراق شبانه گردشگران
در بين حوضچه و سوراخ حلال و حرام جايگاههايي براي نشستن و استراحت زائرين خسته است که منزلگاه ناميده مي شود.در اين مکانها محل استراحت، نماز گذاردن، نهار و شام خوردن است البته در زمانهاي نه چندان دور بيشتر براي اتراق شبانه استفاده مي شد ولي امروزه اين کارکرد منزل گاه رو به تضعيف است امروزه بيشتر براي استراحت کوتاه مدت و عبادات استفاده مي شود.​
زمزمه بچه مهتابي ها در دل شب
حدود 150 متر بالاتر از منزلگاه زيارتگاه و جايگاه بچه مهتابي ها قراردارد در محل زيارتگاه محلي گود شده شبيه به ردپاي انساني با فيزيک بدني قوي وجود دارد که آن را منتسب به حضرت ايوب مي کنند.

به واقع عامل جذب معتقدين به اين غار همين مکان است براي رسيدن به جايگاه زيارت نردبان نصب شده که زائر از آن بالا مي رود و زيارت مي کنند در مقابل آن جايگاهي براي نماز گذاردن است که سه نفر همزمان مي توانند در آن نماز بگذارند.

در ارتفاعي پائين تر از اين جايگاه در سمت راست محلي است که گفته مي شود شبهاي جمعه تعدادي کودک که به بچه مهتابي معروفند زمزمه مي کنند و افراد حاضر در غار معتقد مي توانند بشنوند.

در سمت راست ورودي غار در ارتفاع ديواره قسمتي تو خالي است که بايستي با نردبان به آن دست يافت.مردم در زمانهاي دور در جلوي آن ديواري ساخته بودند که آنها را در مقابل دشمنان و رقبايشان و سرما و گرما محفوظ نگه مي داشت.در پايين کوه که نقطه آغاز صعود به غار است سنگ بسيار بزرگي وجود دارد که به سنگ بارانداز معروف است.

زيرا زائرين مي توانند با وسايل حمل و نقل قديمي يا مدرن فقط تا کنار اين سنگ بيايند و بقيه راه را مجبورند پياده طي کنند تا به مقصود خود برسند که چيزي حدود يک ساعت زمان مي برد لذا در اينجا بار بنه خود را پايين آورده و اتراق مي کنند، افرادي که به هر علت نمي توانند بالا بروند در همين مکان مي مانند به همين دليل اين سنگ به بار انداز معروف است.اين غار بزرگترين غار آذرين ايران محسوب مي‌شود و يکي از زيباترين ديدگاه‌هاي طبيعت را در دل کوه ايوب ايجاد کرده است.​
استقبال گسترده گردشگران از غار آذرين
سالانه تعداد زيادي از گردشگران و پژوهشگران زمين شناسي از اين غار ديدن مي‌کنند.از جاده اصلي بندر عباس - تهران از دو راهي جوزم، جاده آن جدا مي‌شود با طي حدود 35 کيلومتر از اين مکان مي‌توان به غار ايوب رسيد.

دانشمند ايراني معتقدند دليل تشکيل اين غار آب موجود در زير گدازه‌هاي «داسيتي» است، که بعد از به هم پيوستن و انفجار، چنين غار عظيمي را تشکيل داده‌اند و بعد از تشکيل پيکره اصلي غار، عوامل طبيعي مانند رطوبت و آب وجود در غار و هواي سرد درون آن، باعث انقباض و انبساط شديد در آن شده و تکه‌هاي سنگهاي بزرگ جدا شده و بدين ترتيب بر وسعت غار افزوده شده است.

حالت لانه زنبوري داخل غار به دليل فرسايش در اثر باد که با دانه‌هاي ماسه بسرعت بر سنگ داسيت کوبيده شده، افزايش يافته است.در اين مکان تاريخ، خستگي خود را با خميازه بزرگ‌ترين غار آذرين ايران به شيوه‌اي زيبا در حواشي شهر دهج از توابع شهربابک به نمايش گذاشته است.اين غار خسته از گذر زمان در دل کوه چنان خستگي از تن مي‌زدايد که بزرگترين دهانه را با 50 متر طول و 40 متر ارتفاع به نمايش گذارده است.

خنکاي هوا، منظره‌هاي دل‌ انگيز و طبيعتي بکر، دل انسان را به سوي خالق يکتا سوق مي‌دهد و آن زمان که سر را به نشانه شکر خداوندگار به آسمان بلند مي‌کني، شگفتي غار ايوب در دل کوهي بيشتر از پيش آدمي ‌را به شگفتي وا مي‌دارد.اينجاست که زيبايي‌هاي درون غار به وسوسه آدمي‌ کمر مي‌بندد و انسان دوشادوش طبع کنجکاو و جستجوگر، خود را در آستانه صعود به کوه ايوب مي ‌بيند.

شهرستان شهربابک با جاي دادن تاريخي کهن در خود داراي آثار تاريخي‌ همچون روستاي صخره‌اي ميمند، غار ايوب، عمارت موسي خاني، خانه ميمندي و سالاري، قلعه مهرآباد، آتشکده آذر بغ، مسجد و حسينيه شهر کهنه، حمام صخره‌اي کرم، درياچه نمک و دشت زيباي سيليس، يکي از شهرستان‌هاي تاريخي استان کرمان است.
 
بالا