توجه: منبع این آموزش ایران انجمن می باشید، لطفاً در صورت انجام عمل کپی پیست از تغییر نام منبع آن خودداری نمایید!
با سلام
دوستان دونستن بعضی از مطالبی که در اطراف ما زیاد هستند و شاید روزانه و یا ماهانه باهاشون در ارتباط هستیم اما اطلاعات آنچنانی از چرایی ماجرا نداریم میتونه برای ما مفید و لازم باشه.
چند روز پیش در جمع کوچکی از دوستان که مشغول بحث در رابطه با نوع شرکت های و مسئولیت های مختلف اونها بودیم متوجه موضوعی شدم که برام جالب اومد. همگی عزیزان در بیان تفاوت شرکت با موسسه ساکت موندند!
در این مطلب قصد دارم تفاوت موسسات با شرکت ها رو به اختصار براتون عرض کنم.
شرکت ها:
الف: شرکت ها در مرحله ی اول به صورت شراکتی هستند. یعنی مالکان آنها حداقل دو نفر و یا بیشتر خواهند بود، پس راه اندازی شرکت توسط یک نفر امکان پذیر نخواهد بود.یک شرکتها می توانند به چند نوع شرکت های سهامی، با مسئولیت محدود، تضامنی، تعاونی تقسیم گردد.
البته در بعضی از کشور های خارجی راه اندازی شرکت به صورت انفرادی هم امکان پذیر است اما در کشور ایران چنین امری امکان پذیر نیست.
حداقل مالکان شرکت ها: حداقل توسط 2 نفر (مسئولیت محدود، نسبی، تضامنی) حداقل 3 نفر (سهامی خاص) و حداقل 5 نفر (سهامی عام).
ب: هدف اصلی از راه اندازی شرکت توسط چند نفر، رسیدن به سود تجاری می باشد.
مؤسسات:
الف: مؤسسات میتوانند توسط یک و یا چند نفر تشکیل شوند.
ب: هدف از راه اندازی مؤسسه توسط یک و یا چند نفر لزوماً به منظور کسب سود نخواهد بود بلکه میتواند جهت رسیدن به اهداف متفاوت و نامحدود که سودآوری و فعالیتهای اقتصادی هم می تواند جزئی از آنها باشد تاسیس می گردد که دارای مالکیت خصوصی یا مالکیت دولتی می باشد. مانند موسسات خیریه و یا موسسات آموزشی و... .
جمع بندی تفاوت شرکت با مؤسسه:
هدف از تشکیل شرکت ها عموماً تجاری است درحالیکه مؤسسات جهت اهداف متفاوت ونامحدود که سودآوری و فعالیتهای اقتصادی هم می تواند جزئی از آنها باشد ایجاد می گردند. همچنین راه اندازی شرکت ها با توجه به نوع آنها حداقل توسط دو نفر و یا بیشتر امکان پذیر خواهد بود، اما موسسات میتوانند توسط یک نفر و یا بیشتر راه اندازی شوند.
موارد قانونی:
*ماده یک آیین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و موسسات غیر تجاری مصوب 1337 که بیشتر بر (هدف) و (نوع فعالیت) نظر دارد در همین زمینه مقرر می دارد : (مقصود از تشکیلات و موسسات غیر تجاری مذکور در ماده 584 ق.ت کلیه تشکیلات و موسساتی است که برای مقاصد غیر تجارتی از قبیل امور علمی و ادبی یا امور خیریه و امثال آن تشکیل می شود اعم از آنکه موسسین و تشکیل دهندگان قصد انتفاع داشته و یا نداشته باشند).
تبصره : تشکیلات و موسسات مزبور می توانند عناوینی از قبیل انجمن ، کانون ، یا بنگاه و امثال آن اختیار نمایند . ولی اتخاذ عناوینی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارد از طرف موسسات مزبور ممکن نخواهد بود .
آنگونه که از بخش دوم ماده مزبور بر می آید ، قصد انتفاع به خودی خود موجب تجارتی شناخته شدن موضوع شخصیت حقوقی نیست .
شاید بتوان شرکت تجاری را در حقوق کنونی ایران عبارت از : ( رابطه یا نهادی بر آمده از توافق میان دو یا چند شخص (اعم از حقیقی و حقوقی) که با اختصاص بخشی از دارایی خود به منظوری خاص تحت عنوان شخصیت حقوقی مستقل به قصد تحصیل سود تشکیل می گردد) تعریف نمود . حقوق شرکت های تجاری - دکتر محمدرضا پاسبان - استاد و مدیر گروه رشته حقوق خصوصی دانشگاه علامه طباطبایی - نویسنده پیش نویس لایحه جدید قانون تجارت 1384.
منبع: ایران انجمن
آخرین ویرایش: