• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

فناوری نانو و فيلتراسيون

parisa

متخصص بخش
نخستین شواهد از وجود صفحات عظیم در زیر سطح مریخ توسط دانشمند دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس شناسایی شد که امکان بروز زلزله را در این سیاره قوت می‌بخشد.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، این اولین بار است که صفحات تکتونیکی که پیش از این تنها در زمین دیده شده بود در یک سیاره دیگر نیز شناسایی شده است.

دانشمندان پیش از این از وجود این پدیده که باعث بروز زلزله در زمین می‌شود در سیارات دیگر منظومه شمسی مطمئن نبودند و اکنون «آن یین»، دانشمند دانشگاه کالیفرنیا دریافته است که این پدیده زمین‌شناسی که شامل حرکت صفحات عظیم پوسته در زیر سیاره است در مریخ نیز وجود دارد.

به گفته «یین»، مریخ در حال حاضر در مراحل اولیه صفحه تکتونیکی قرار دارد که می‌تواند بینش بهتری از دوران اولیه زمین و درک چگونگی آغاز این صفحات در زمین را به دانشمندان ارائه کند.

این اکتشاف در جریان یکی از بررسی‌های یین بر روی تصاویر ماهواره‌یی فضاپیمای تمیس ناسا و دوربین هایریس بر روی مدارگرد اکتشافی مریخ به دست آمده است.

وی با بررسی حدود 100 تصویر ماهواره‌یی با بیش از 10 تصویر نشان‌دهنده صفحات تکتونیکی در مریخ برخورد کرد.

این دانشمند زمین‌شناس سیاره‌یی به تحقیقات زمین‌شناسی در هیمالیا و تبت پرداخته که در آنها دو مورد از هفت صفحه اصلی زمین از هم جدا شده‌اند و سپس آنها را با هم مقایسه کرد.

به گفته یین، بسیاری از ویژگی‌های سطح مریخ شبیه به سیستم‌های گسل مشاهده شده در هیمالیا و تبت و همچنین در کالیفرنیا هستند.

برای مثال وی یک دیواره دره بسیار تخت و صاف را در تصاویر مشاهده کرد که تنها در اثر یک گسل می‌تواند بوجود آمده باشد.

مریخ از یک منطقه خطی آتشفشانی برخوردار است که به گفته زمین‌شناسان یک محصول رایج صفحه تکتونیکی است.

به گفته یین که نتایج پژوهش وی در مجله Lithosphere منتشر شده، این ویژگی‌ها به جز زمین و مریخ تاکنون در هیچ سیاره دیگری دیده نشده است.

سطح مریخ حاوی طولانی‌ترین و عمیقترین سیستم دره در منظومه شمسی موسوم به دره‌های مارینر است. این دره‌ها نزدیک به 4023 کیلومتر یعنی 9 برابر دره گراند کانیون در زمین است.

دو صفحه جدا شده توسط دره‌های مارینر حدود 150 کیلومتر به صورت افقی نسبت به هم حرکت کرده‌اند. گسل سن آندریاس کالیفرنیا که روی محل تلاقی دو صفحه ایجاد شده، حدود دو برابر این میزان حرکت کرده اما زمین دو برابر مریخ است که از این رو می‌توان آنها را با هم به مقایسه گذاشت.

یین اظهار کرد: زمین از یک پوسته تخ‌مرغ بسیار شکننده برخوردار است از این رو سطح آن دارای صفحات بسیار است. مریخ به میزان کمتری درهم شکسته و ممکن است به سوی شکست بیشتر نیز پیش برود فقط با این تفاوت که سرعت آن به دلیل اندازه کوچک این سیاره بسیار کندتر بوده از این رو انرژی حرارتی کمتری در آن وجود دارد.

وی افزود: این می‌تواند دلیل موجهی برای وجود صفحات تکتونیکی کمتر در مریخ باشد.

یین همچنین معتقد است که به دلیل فعال بودن گسل در مریخ نیز امکان وقوع زلزله وجود دارد. البته این لرزه‌ها احتمالا به ندرت و در فواصل طولانی چند میلیون ساله رخ می‌دهند.

ایسنا
 
بالا