• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

قند با چشم شما چه می‌کند؟

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
آسيب شبکيه چشم در اثر بيماري ديابت طول کشيده را رتينوپاتي ديابتي گويند .

علل و عوامل خطرساز :

شبکيه داخلي ترين لايه چشم بوده که امواج نوراني را به پيام هاي عصبي تبديل مي کند و به سوي مغز مي فرستد .

آسيب شبکيه باعث کاهش بينايي و کوري مي شود .

آسيب شبکيه در اثر ديابت در کشورهاي پيشرفته شايعترين علت کوري محسوب مي شود .

سن بيمار به هنگام تشخيص بيماري ديابت و مدت زماني که دچار بيماري است بر بوجودآمدن آسيب شبکيه و شدت آن اثر دارد .

هر چه طول بيماري ديابت بيشتر باشد احتمال آسيب به شبکيه بيشتر و شدت آن زيادتر مي شود . ۱۰۰٪ بيماران ديابتي نوع ۱ و ۷۵٪ مبتلايان ديابت نوع ۲ بعد از ۲۰ سال از آغاز بيماري ديابت دچار آسيب شبکيه خواهند شد .

کنترل قند خون اثر بسيار مهمي در به تعويق انداختن آسيب شبکيه دارد .

کسانيکه قند خونشان را به دقت کنترل مي کنند بسيار ديرتر از آنها که قندهاي خون غيرطبيعي دارند دچار آسيب چشمي ناشي از ديابت مي شوند .

بيماري ديابت چگونه باعث آسيب به شبکيه و کاهش بينايي و يا کوري مي شود ؟

در اثر بيماري ديابت ، عروق آسيب مي بينند . آسيب عروقي در هر جايي مي تواند رخ دهد . آسيب عروق در اندام ها در پديد آمدن زخم هاي پاي افراد ديابتي شريک جرم است .

آسيب عروق در عضله قلب با بيماري ايسکمي قلبي و سکته هاي قلبي مرتبط است و آسيب عروق در شبکيه چشم مسئول تغييرات بينايي است .

در مراحل اوليه آسيب شبکيه در اثر ديابت ، عروق خوني شبکيه ضخيم و تنگ و پيچ خورده مي شوند . همچنين از ديواره آنها پلاسما نشت مي کند که باعث تاري ديد مي شود .

در مراحل پيشرفته تر بيماري ، در اثر برآورده نشدن نيازهاي غذايي و اکسيژن سلول هاي بينايي در شبکيه رگسازي در شبکيه شروع مي شود . رگ هاي جديد بسيار شکننده بوده ، در درون چشم خونريزي مي کنند ، باعث کندگي شبکيه مي شوند و در نهايت آسيب جدي به بينايي و کوري را باعث مي شوند .

علائم و نشانه ها

کاهش حدت بينايي و تاري ديد

نقطه هاي شناور در ميدان بينايي

بعضي مبتلايان تا هنگام عارضه دار شدن بيماري مثلاً خونريزي درون شبکيه هيچ علامت هشدار دهنده ندارند .

درمان :

کنترل ديابت و پرفشاري خون تنها راههاي پيشگيري از آسيب چشمي در بيماري ديابت است . البته بايد توجه داشت چنين درماني از پيشرفت آسيب به بينايي جلوگيري مي کند اما جلوي آسيبهاي قبلي را نمي گيرد .

بسياري از مبتلايان به ديابت نيازمند درمان با ليزر خواهند شد .

توسط ليزر عروق نشت کننده بسته و عروق شکننده از بين برده مي شوند .

در صورت خونريزي بدرون چشم ( درون زجاجيه ) کندگي شبکيه نياز به عمل جراحي ويترکتومي خواهد بود .

بهتر است بدانيد

بيماران ديابتي نيازمند معاينه ساليانه توسط چشم پزشک براي بررسي شبکيه چشم هستند . اين معاينه ساليانه ، در بيماران ديابتي نوع ۱ ، ۵ سال بعد از تشخيص بيماري بايد شروع شود .

عوارض چشمي بيماري ديابت

تاري ديد

گلوکوم ( آب سياه )

کندگي شبکيه

کوري

راههاي ديگر براي کاهش خطر ابتلا به بيماريهاي چشم ناشي از ديابت

سطح قند خون خود را تا حد ممکن در حد نرمال نگهداريد .

فشارخون خود را کنترل کنيد .

ميزان کلسترول خون خود را پايين نگهداريد .

سيگار نکشيد .

وزن خود را در حد متعادل نگهداريد .

بطور منظم ورزش کنيد .
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
اگر مبتلا به بیماری دیابت هستید، بدن شما قادر به مصرف و ذخیره‌سازی مناسب قند نمی‌باشد. سطوح بالای قندخون، باعث صدمه به عروق شبکیه چشم می‌شود. شبکیه لایه‌ای عصبی در عقب کره چشم است که امواج نورانی را دریافت و تصویر اشیا را به مغز ارسال می‌کند. آسیب عروق شبکیه، رتینوپاتی دیابتی نامیده می‌شود...
● انواع رتینوپاتی دیابتی کدام‌اند؟
دو نوع رتینوپاتی دیابتی وجود دارد که عبارت‌اند از:
▪ رتینوپاتی دیابتی بدون رگ‌زایی: در واقع شامل مراحل اولیه رتینوپاتی می‌باشد. در این مرحله، ترشح خون یا مایع از رگ‌های باریک شبکیه، باعث تورم و رسوب اگزودا در شکبیه می‌شود. در مراحل اولیه تاثیری بر بینایی بیمار ندارد، مگر اینکه در ناحیه مرکزی شبکیه (ماکولا) ورم ایجاد شده باشد.
▪ رتینوپاتی دیابتی همراه با رگ‌زایی: این مرحله با ظهور رگ‌های جدید در شبکیه که رگ‌زایی نامیده می‌شود، آغاز می‌گردد. متاسفانه این عروق جدید، نه تنها قادر به تامین خون مورد نیاز شبکیه نمی‌باشند بلکه به علت ساختمان غیرطبیعی و محل قرارگیری، می‌توانند موجب خون‌ریزی و ایجاد کشش روی شبکیه و جداشدگی آن شوند.
● رتینوپاتی دیابتی چگونه تشخیص داده می‌شود؟
تنها راه بررسی و تشخیص اثرات دیابت روی چشمان شما، معاینه چشم‌پزشکی می‌باشد حتی قبل از اینکه بینایی تحت تاثیر قرار بگیرد، چشم‌پزشک قادر به تشخیص و درمان بیماری شما می‌باشد. اگر چشم‌پزشک متوجه علایم رتینوپاتی شود، ممکن است آزمایشات اختصاصی‌تری از جمله عکس رنگی از شبکیه همچون آنژیوگرافی فلوئورسئین درخواست کند. در این آزمایش داروی خاصی به عنوان ماده حاجب یا رنگی از طریق بازو تزریق می‌شود و با عکس‌های گرفته شده، تشخیص شدت بیماری و میزان آسیب به عروق امکان‌پذیر می‌باشد. در روش عکسبرداری دیگری به نامoct می‌توان افزایش ضخامت یا تورم ناحیه مرکزی شبکیه (ماکولا) را اندازه‌گیری کرد و به علت آن (از جمله کشش وارد شده به آن ناحیه) پی برد.
● رتینوپاتی دیابتی چگونه درمان می‌شود؟
بهترین راه درمان، جلوگیری از پیشرفت رتینوپاتی تا حد ممکن می‌باشد. کنترل دقیق قند خون به طور معنی‌داری باعث کاهش خطر نابینایی‌ ناشی از رتینوپاتی دیابتی در درازمدت می‌شود. در صورت وجود فشار خون بالا و یا مشکل کلیوی، درمان هم زمان توصیه می‌شود.
● جراحی لیزر
جراحی لیزر معمولا در موارد ورم ماکولا، رتینوپاتی همراه با رگ‌زایی و گلوکوم (آب سیاه) ناشی از رگ‌ زایی توصیه می‌شود.در ورم ماکولا لیزر روی بخش آسیب دیده شبکیه در ماکولا تابانده می‌شود تا از میزان مایع خارج شده (اگزودا) بکاهد. هدف اصلی از درمان، جلوگیری از سیر پیشرونده کاهش دید و وقوع نابینایی در‌ آینده است لذا در صورت وجود ورم ماکولا، لازم است قبل از تشدید کاهش بینایی، لیزر درمانی انجام شود. دستیابی به دید کامل در افرادی که در اثر ورم ماکولا دچار تاری دید شده‌اند، تقریبا غیرممکن است. در رتینوپاتی دیابتی همراه با رگ‌زایی، لیزر روی تمامی بخش‌های شبکیه به جز ماکولا (لیزر درمانی پان رتینال) تابانده می‌شود. این لیزر درمانی، باعث جلوگیری از پیشرفت رگ‌زایی در شبکیه می‌شود. همچنین از بروز احتمال خون‌ریزی زجاجیه و اختلالات شبکیه درآینده جلوگیری می‌کند.انجام لیزر درمانی ممکن است چند مرتبه در یک فرد لازم باشد. جراحی لیزر، معمولا دید بیمار دیابتی را بهبود نمی‌بخشد بلکه فقط از بروز نابینایی در آینده جلوگیری می‌کند البته در مواردی همچون خون‌ریزی زجاجیه، کاهش خون‌ریزی می‌تواند موجب بهبود دید بیمار شود.
● تزریق داخل چشمی داروها
گاهی لازم است جهت کاهش ورم شبکیه و یا کنترل رگ‌زایی از تزریق داروهایی به داخل چشم استفاده شود.این داروها معمولا به طور موثری موجب کنترل بهتر رتینوپاتی دیابتی می‌شوند و در مواردی لازم است پس از مدتی مجددا تکرار شود. تزریق داخل چشمی در شرایط استریل و با کنترل کامل انجام می‌گردد.
● تخلیه زجاجیه (وتیرکتومی)
در رتینوپاتی همراه با رگ‌زایی ممکن است چشم پزشک وتیرکتومی را توصیه کند. در طی این جراحی، زجاجیه که پر از خون شده است، تخلیه شده و مایع شفاف در داخل آن جایگزین می‌شود. در مواردی که رتینوپاتی دیابتی منجر به جدا شدگی شبکیه شده باشد، تنها راه درمان ویترکتومی است.
● آیا جلوگیری از نابینایی امکان‌پذیر است؟
لازم است بدانید که با توجه به روش‌های نوین تشخیص و درمان، فقط درصد کمی از مبتلایان به رتینوپاتی، از مشکلات شدید بینایی رنج می‌برند. تشخیص زودهنگام رتینوپاتی دیابتی، بهترین مانع در مقابل ایجاد نابینایی می‌باشد.
● معاینات چشم پزشکی در چه زمانی باید انجام شود؟
افراد مبتلا به دیابت باید حداقل سالی یک بار تحت معاینه چشم پزشکی قرار گیرند. ممکن است معاینه‌های مکرر چشم بعد از تشخیص رتینوپاتی لازم باشد. خانم‌های بارداری که مبتلا به دیابت هستند باید در سه ماهه اول بارداری از نظر چشم‌پزشکی معاینه شوند زیرا رتینوپاتی در طی بارداری سیر پیشرفت سریع‌تری دارد. اگر برای دریافت عینک نیاز به معاینه چشم پزشکی دارید، باید چند روز قبل از مراجعه به چشم پزشک، قند خون خود را به طور دقیق کنترل کنید زیرا در طی دوره‌ای که قند خون شما در محدوده طبیعی نباشد، بینایی افت کرده و ممکن است نمره عینک شما دچار تغییر موقت گردد. تغییرات سریع در قندخون، حتی در صورتی که رتینوپاتی نداشته باشید، می‌تواند باعث نوسان در بینایی هر دو چشم شود.
وقتی که دیابت شما برای اولین بار تشخیص داده شد،نیاز به معاینه چشم‌پزشکی به صورت زیر می‌باشد:
۱) ۵ سال بعد از تشخیص بیماری، اگر سن شما کمتر از ۲۹ سال است.
۲) در اولین فرصت بعد از تشخیص بیماری، اگر سن شما ۳۰سال یا بیشتر است.
● به یاد داشته ‌باشید
دیابت بیماری است که می‌تواند اثرات بدی روی سلامتی شما داشته باشد، پس در صورت ابتلا به این بیماری، نکات زیر را به خاطر داشته باشید:
▪ کنترل منظم و دقیق قند، فشار و چربی خون خود را به خاطر داشته باشید.
▪ دستورات پزشک خود را به طور دقیق اجرا کنید.
▪ قندخون خود را به طور روزانه در منزل کنترل کنید.
▪ برای رسیدن به وزن ایده‌آل تلاش کنید.
▪ فعالیت بدنی منظم و مناسب داشته باشید.
▪ از مصرف سیگار پرهیز کنید.


دکتر جواد عموزاده
متخصص چشم


روزنامه سلامت
 

baroon

متخصص بخش ادبیات

تاپیک های مشابه ادغام شدند.


:1:
 
بالا