• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

كار و انرژي و كاربرد ديگر بقاي انرژي..

parisa

متخصص بخش
سؤال
پاندولي به جرم m و زنجيري بدون جرم متصل به آن به طول r داريد. آن را حركت مي‌دهيد تا بيشينه‌ي زاويه‌ي زنجير نسبت به خط عمود فرضي را اندازه بگيريد (θ) كه بين 0 تا 90 درجه است.
com-ph-120-0.gif
شكل 1.
الف. انرژي كُل سيستم E برحسب θ و m و rچقدر است؟ب. انرژي پتانسيل و جنبشي و سرعت بر حسب زاويه‌ا‌ي مثل φ (بين θ و θ- ) چقدر است؟
 

parisa

متخصص بخش
جواب
الف. ما بايد انرژي كُل دستگاه را بدست آوريم. زاويه ي تتا را داريم كه بالاترين نقطه‌ي رسيدن پاندول را نشان مي‌دهد. در اين حالت وقتي جهت پاندول تغيير مي‌كند در آن لحظه به حالت تعادل بدون حركت مي‌رسد و در اينجا انرژي جنبشي صفر خواهد بود (KE). انرژي دستگاه در طول زمان بايد ثابت بماند و انرژي كُل بايد به صورت پتانسيل (PE) باشد (در اين نقطه)
com-ph-120-1.gif
نقطه‌ي صفر انرژي پتانسيل بايد جايي باشد كه پاندول از انتهاي مسيرش عبور مي‌كند (پايين‌ترين ارتفاع). به h نياز داريم كه ارتفاعي بالاتر از نقطه‌ِ صفر است. با اين داده‌ها مي‌توانيم انرژي كُل را بدست آوريم.

com-ph-120-2.gif


حالا بالاتر از نقطه‌ي صفر PE چنين مي‌شود:
com-ph-120-3.gif
وقتي پاندول در نقطه‌ي اوج خود قرار دارد:
com-ph-120-4.gif
ب. حالا انرژي كُل دستگاه را مي‌دانيم، مي خواهيم بدانيم انرژي‌هاي جنبشي و پتانسيل در زاويه هاي مختلف بين چه بيشينه مقاديري قرار دارند. يك ثابت انرژي كُل است كه هرگز تغيير نمي‌كند. جمع PE و KE «همواره» برابر E خواهد بود:


com-ph-120-5.gif

زاويه‌ي (في) را تعريف مي كنيم(صرفاً براي فرض اينكه شرايط متفاوتي در نظر گرفته باشيم)، بايد با پيدا كردن انرژي پتانسيل درست مانند بخش الف سؤال را حل كنيم:

com-ph-120-6.gif

حالا جمله‌ي PE را داريم و مي توانيم جمع جنبشي و پتانسيل را بدست آوريم (E):


com-ph-120-7.gif

سپس انرژي جنبشي را نوشته و سرعت را بدست مي‌آوريم:
com-ph-120-8.gif
 
بالا