• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

لاویج؛بهشت مازندران

Nicol

متخصص بخش گردشگری
33258190.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
لاويج روستاي نمونه گردشگري؟ ! آري يا خير


روستاي نمونه گردشگري به محدوده جغرافيايي اطلاق مي شود که در آن، يک يا چند جاذبه يا مجموعه اي از جاذبه هاي تاريخي، طبيعي و فرهنگي وجود دارد که اين امر انگيزه اي براي سفر و اقامت گردشگران خواهد بود. با توجه به وجود آثار تاريخي و جاذبه هاي طبيعي در نقاط مختلف دهستان لاويج، مي توان در اين حوزه با انجام اقدام هايي شايسته، به موفقيت هاي بزرگي دست يافت، اما لازمه تحقق اين امر ايجاد زيرساخت ها و حفظ اين آثار است. دهستان «لاويج» از توابع شهرستان نور اگر چه به عنوان يکي از روستاهاي هدف گردشگري در سال هاي اخير مطرح شده است، اما با توجه به ايجاد نشدن زيرساخت هاي لازم ، انتخاب و معرفي آن به عنوان يک «هدف گردشگري» به اقتصاد اين منطقه و ساکنان بومي آن کمک چنداني نکرده است.
آنچه كه به عنوان پايه و مبناي رشد و توسعه توريسم روستايي جذابيت هايي را براي گردشگران و سرمايه گذاران اين بخش به وجود مي آورد شامل زيرساخت هاي ابتدايي مانند راه ارتباطي مطمئن ، تامين آب شرب سالم ، دسترسي به برق و گازرساني مي باشد. دهستان لاويج علي رغم اينكه زمان زيادي از ظهور و مطرح شدن آن به عنوان منطقه نمونه گردشگري مي گذرد در هر چهار مورد ذكر شده در بالا دچار مشكلات عديده اي است. مشكلاتي كه مردم و اهالي منطقه را سردرگم و كلافه كرده است تا چه رسد به توريسم و گردشگر. بنابراين جا دارد تا مسئولان امر توجه اساسي به مقوله زير ساخت تورسيم در اين منطقه زيبا و بكر داشته باشند و در اين راستا گام هاي اساسي عملي برداشته شود نه در قالب طرح و پيشنهاد كه در طول اين مدت كم نبوده و هيچ نفعي براي منطقه و مردم ان نداشته است. اين عوامل گفته شده در بالا جزء بديهي ترين و پيش پا افتاده ترين زيرساخت هاي توسعه گردشگري روستايي هستند در حالي كه بحث هاي مربوط به IT و مخابرات و ارتباط هاي الكترونيكي امروز مطرح مي شود. در هر حال به نظر مي رسد آنچه در مورد منطقه لاويج در زمينه منطقه نمونه گردشگري مطرح شده است بيشتر به شوخي شبيه باشد چرا كه اين منطقه حتي نياز هاي اوليه و ابتدايي يك روستا را هم ندارد.
اما تقویت گردشگری روستایی با توجه به موقعیت منحصر به فرد دهستان لاويج امری ضروری است.
ولي لازمه آن تقويت زيرساخت هايي همچون راه ارتباطي با امنيت بالا ، آب سالم و بهداشتي و گازرساني و ... مي باشد . زير ساخت هايي كه عملاً بايد در منطقه وجود داشته باشد نه در روي كاغذ و يا در قالب بخشنامه و مصوبه. به اميد روزي كه اين منطقه به رشد و شكوفايي واقعي خود دست يابد.

در ادامه علاوه بر مشكلات زير ساختي فوق برخي از مشكلات و تنگناهاي منطقه و راهكارهاي برون رفت از آن ذكر خواهد شد.
کمبود امکانات، گردشگران را فراري ميدهد

اين مشكل در راستاي همان توضيحات بالا قابل ارزيابي است كه شامل آب و برق و گاز و امكانات رفاهي مي شود و همچنين نقش اقامتگاه ها و سرويس هاي بهداشتي را نيز بايد به آن افزود. در اين زمينه ها در چند سال اخير رشد قابل ملاحظه اي صورت گرفته است ولي با شرايط مطلوب فاصله دارد.

گردشگري روستايي منبع مهم درآمدي روستاييان
گردشگري روستايي، گزينه اي براي چند بعدي کردن اقتصاد روستاهاست، اما آن چه در موفقيت طرح هاي گردشگري روستايي اهميت به سزايي دارد، همکاري وسيع و نزديک جامعه روستايي و مسئولان محلي و منطقه اي است. توانايي جامعه در جذب گردشگر، توانايي ما در ترغيب گردشگران به اقامت طولاني تر و ديدار دوباره از محل، تبليغات مثبت و توانايي تورگردانان در معرفي منطقه و ايجاد شبکه اطلاع رساني شامل نشانه گذاري راه هاي منطقه، تهيه نقشه ها و بروشورهاي مناسب از راه ها و نقاط با اهميت و اقدام هاي ديگري که باعث شود تا گردشگران به راحتي مسير خود را پيدا کنند، از عوامل کليدي موفقيت در اين زمينه به شمار مي رود.
راهکارهايي براي توسعه گردشگري روستايي
احداث اقامتگاه هايي با ويژگي هاي بومي و سنتي و مرمت آثار و ابنيه تاريخي و استفاده از آن ها به عنوان اماکن پذيرايي و استراحتي، تهيه و عرضه خوراک هاي محلي و سنتي، برقراري ارتباط مثبت بين فعاليت هاي گردشگري و جذب مشارکت مردم و نهادهاي غيردولتي از جمله شوراهاي اسلامي و دهياري ها براي سرمايه گذاري در بخش گردشگري روستايي مي تواند در اين عرصه بسيار مؤثر باشد. نبود زيرساخت ها به ويژه نبود راه هاي استاندارد و به تبع آن مشکلات رفت و آمد، نبود امکانات رفاهي در روستاها، را مي توان از مهم ترين موانع رونق بخش گردشگري روستايي عنوان کرد ايجاد موزه هاي مردم شناسي و هنرهاي سنتي، ايجاد بازارچه هاي سنتي براي فروش کالاهاي سنتي و گياهان دارويي و برگزاري جشنواره هايي براي گياهان دارويي و غذاهاي محلي را از جمله پيشنهادهايي براي رونق هر چه بيشتر گردشگري مي باشند.
مرهمي بر درد بيکاري جوانان منطقه
توسعه صنعت گردشگري که اقتصاددانان آن را سومين پديده اقتصادي پويا و رو به رشد پس از صنعت نفت و خودروسازي مي دانند، به عنوان نياز اساسي مطرح است و بررسي موانع توسعه اين صنعت در مناطق مختلف ضرورت دارد. در هر روستاي هدف گردشگري، ويژگي ها و شاخص هاي طبيعي، محيطي، اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و زيربنايي خاصي وجود دارد که فعاليت هاي گردشگري از اين ويژگي ها تأثير مي پذيرد. توسعه صنعت گردشگري نه تنها باعث افزايش درآمد اهالي مناطق هدف گردشگري مي شود، بلکه فرصت هاي شغلي زيادي را به وجود مي آورد و رشد اقتصادي را موجب مي شود. با توجه به اين که يکي از دغدغه هاي مسئولان معضل بيکاري است، از طريق سرمايه گذاري در اين بخش مي توان از حجم اين دغدغه ها کاست؛ چون گردشگري به طور مستقيم و غيرمستقيم، اشتغال زايي بالايي دارد که بخش عمده اي از آن هم در زمره مشاغل پايدار است.
تدابيري براي توسعه گردشگري در «لاويج»
يكي از بهترين روش ها براي رشد و توسعه گردشگري در دهستان لاويج ايجاد يك تعاوني گردشگري در سطح روستا و مشاركت مردم محل در آن مي باشد . اين كار مي تواند انگيزه و فعاليت اهالي منطقه را در هر چه بهتر كردن روستا براي ورود گردشگران به دنبال داشته باشد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
بخش خصوصي وارد شود
اما مهم ترين و اساسي ترين بخش در زمينه كيفيت گردشگري در سطح منطقه عدم ورود بخش خصوصي مي باشد در اين زمينه بايد نهاد هاي دولتي مرتبط با گردشگري و مسئولان امر زمينه را براي ورود سرمايه گذاران فراهم سازند كاري كه در منطقه خلاء اساسي در اين زمينه مشاهده مي شود.
در نهایت می توان گفت در زمینه قابلیت های طبیعی و محیطی دهستان لاویج از مناطق نمونه و منحصر به فرد می باشد ولی در مورد هر آنچه که به انسان و فعالیت های او مربوط می شود دچار کمبود های اساسی است. بنابراین جز با برنامه ریزی و همت و تلاش مردم و مسئولان منطقه نمی توان انتظار شکوفایی و بارور شدن پتانسیل های گردشگری منطقه را داشت.
 
بالا