• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

لنزهای تماسی ـ بخش سوم

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
لنزهای تماسی با استفاده ممتد 30 روزه و 7 روزه
لنزهای تماسی ممتد لنزهایی هستند كه در زمان خواب هم قابل استفاده هستند بعضی لنزهای تماسی فقط قابل استفاده روزانه هستند و در زمان خواب باید درآورده شوند. لنزهای ممتد اكسیژن بیشتری به قرنیه می رسانند بیشتر این ها تا 7 روز قابل استفاده اند و بعد از 7 روز دور انداخته می شوند.
دو نوع لنز تماسی وجود دارد كه تا 30 روز هم قابل استفاده ممتد هستند. یكی لنز "شب و روز" كمپانی CIBA و دیگری لنز Pure Vision كمپانی Bausch and Lomb. بهرحال لنزهایی كه در شب استفاده می شوند ریسك عفونت بیشتری نسبت به لنزهای روزانه دارند چون ارگانیسم های خطرناكی كه از طریق انگشتان، پلك یا محلول های لنز وارد چشم می شوند زیر لنز تماسی تجمع یافته و در شب بهتر رشد كرده و شانس عفونت قرنیه زیاد می شود.

البته لنزهای 30 روزه یا 7 روزه قابل تعویض چون نیاز به محلول لنز ندارند میزان ورود میكروارگانیسم به چشم را كاهش داده و خیلی شانس عفونت را بالا نمی برند. لنزهای 30 روزه ای كه اكنون در دسترس هستند از ماده هیدروژل سیلیكونی بسیار قابل نفوذ به اكسیژن ساخته شده اند.
مثلاً لنز "شب و روز" 6 برابر اكسیژن بیشتری نسبت به لنزهای معمولی به قرنیه می رساند نشان داده شده است كه سیگار كشیدن یك ریسك فاكتور مهم در عوارض لنزهای با استفاده ممتد می باشد.

برای كاهش ریسك عفونت در لنزهای تماسی ممتد می توان همیشه لنز را استفاده نكرد. مثلاً فقط در چرت های بین روز یا در زمان تعطیلات در هنگام خواب استفاده شوند و در بقیه مواقع هنگام خواب درآورده شوند البته در این صورت ریسك استفاده از محلول لنز و جا لنزی اضافه می گردد.
حتماً توجه كنید كه در زمان احساس ناراحتی یا سوزش یا كاهش دید سریعاً لنزها را خارج كرده و با چشم پزشك خود تماس حاصل نمایید.

لنزهای تماسی با با نفوذپذیری نسبت به گاز (RGP)
لنزهای تماسی سخت كه به اكسیژن نفوذ پذیرند با لنزهای سخت دهه های قبلی متفاوتند. لنزهای سخت در ابتدا از جنس PMMA بودند كه باعث ایجاد ناراحتی در زمان استفاده می شدند زیرا به اكسیژن نفوذپذیر نبودند. لنزهای نفوذپذیر به گاز در میانه های دهه 1980 با بازار آمدند كه حاوی سیلیكون می باشند و نسبت به PMMA انعطاف پذیرترند و اكسیژن بیشتری را از خود عبور می دهند حتی بیشتر از لنزهای نرم.

لنزهای نفوذپذیر به گاز (GP) دید با كیفیت ایجاد می كنند، بیشتر عمر می كنند، مقاومت بیشتری نسبت به رسوبات دارند، راحت تر تمیز می شوند و چون به مدت طولانی تری قابل استفاده هستند در دراز مدت از لنزهای نرم ارزانترند. اما باید گفت كه لنز های نرم راحت تر بوده و لنزهای نفوذپذیر به گاز نیاز به عادت كردن دارند.

فواید GPها:
GPها نسبت به لنزهای نرم چند فایده عمده دارند. چون از جنس سخت هستند در زمان پلك زدن شكل خود را حفظ كرده و دید بهتری نسبت به لنز نرم ایجاد می كنند. GP ها مدت زیادی عمر می كنند ولی البته شكننده هستند (مثلاً وقتی روی آن ها پا بگذارید). در مقابل به راحتی پاره نمی شوند (بر خلاف لنزهای نرم)، پروتئین و چربی های اشك به آن ها متصل نمی شود و با كمی مراقبت می توان سال ها از لنزهای GP استفاده كرد.
برای افرادیكه دید قابل قبول با لنز نرم ندارند و دید با كیفیت بالا می خواهند یا آستیگماتیسمی دارند كه با لنز نرم جبران نمی شود لنز GP انتخاب مناسبی است.
GP ها برای قوز قرنیه (كراتوكونوس) مناسبند و برای اصلاح پیرچشمی لنزهای GP دو كانونی یا چند كانونی با طرح های مختلف وجود دارد. مطالعات اخیر نشان داده است كه در بچه های نزدیك بین استفاده از GP ها می تواند پیشرفت نزدیك بینی را آهسته كند.

مضرات GP ها:
چون دوره عادت كردن وجود دارد GP ها را باید هر روز استفاده كرد، ولی در لنزهای نرم حتی اگر یك هفته استفاده نشوند بعد از آن استفاده از لنز نرم كاملاً راحت است. بعضی از افراد بعد از استفاده از GP حتی با زدن عینك دیدشان تار است كه پدیده ای موقتی است GP ها نسبت به لنزهای 30 روزه یا قابل تعویض یك روزه كار بیشتری برای تمیز كردن لازم دارند چون در زمان تمیز كردنشان حتماً باید با انگشت ساییده شوند تا پاك شوند.

 
بالا