• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

لنزهای تماسی ـ بخش چهارم

Ever Green

متخصص بخش پزشکی
مراقبت های لنز نرم:
در هنگام استفاده از لنز نرم دانستن مراقبت های آن بسیار مهم است چون عدم مراقبت كافی باعث عفونت می شود كه حتی ممكن است منجر به كوری گردد. امروزه استفاده از محلول های چند منظوره و لنزهای قابل تعویض روزانه كار مراقبت را آسان نموده است. قبل از شروع بحث باید یادآور شویم كه قبل از تغییر روش مراقبتتان از لنز با چشم پزشكتان مشورت كنید چون بعضی محلول ها با لنز تماسی شما سازگار نیستید.

مراحل تمیز كردن لنز نرم:
1. دستهایتان را كاملاً بشویید تا كثیفی و جرم های آلوده را به چشمانتان وارد نكنید. از صابون های مرطوب كننده استفاده نكنید چون برای لنز شما خوب نیستند. دستهایتان را با حوله ای خشك كنید كه پرز نداشته باشد.
2. ابتدا لنز یك چشم را خارج كنید با محلول مخصوص تمیز كنید تا مواد آرایشی شسته شود. بعضی محلول ها نیاز به سائیدن لنز دارند ولی بعضی دیگر فقط با ریختن محلول روی لنز تمام رسوبات را پاك می كنند.

3. دوباره لنز را بشوئید.
4. لنزها را در جا لنزی تمیز بگذارید و آن را با محلول مناسب و محلول ضدعفونی كننده پر كنید.
5. تمام این مراحل را برای لنز چشم مقابل انجام دهید.

مراقبت های دیگر:
1. از بین بردن پروتئین ها: بسته به نوع لنزی كه استفاده می كنید و میزان پروتئینی كه روی لنز شما رسوب می كند پزشك شما ممكن است محلول های را برای از بین بردن پروتئین ها پیشنهاد كند. هرچه عمر لنزتان بیشتر باشد نیاز به این محلول ها بیشتر می شود ولی لنزهای قابل تعویض معمولاً نیاز به این محلول ها پیدا نمی كنند.
2. از بین بردن خشكی و تحریك چشم ها: از قطره های چشمی لنز تماسی برای نرم كردن و مرطوب نگه داشتن لنز و چشم خود استفاده كنید.
3. از بین بردن آلرژی و حساسیت چشم ها: اگر نسبت به مواد شیمیایی موجود در محلول های لنز تماسی آلرژی پیدا كردید بهتر است از محلول های بدون نگهدارنده استفاده نمایید.

محصولات مختلف محلول های ضدعفونی كننده و پاك كننده و شستشو دهنده:
1. محلول سالین : برای شستن و نگهداری لنز تماسی است به شرط اینكه از حرارت یا اشعه ماوراء بنفش برای ضدعفونی كردن لنز تماسی استفاده نمایید. هیچگاه از سالین برای تمیز كردن و ضدعفونی كردن لنز استفاده نكنید اگر از قرص های آنزیمی و یا وسایل ضدعفونی كننده استفاده می كنید هم نیاز به محلول فرمال سالین دارید.
2. ماده پاك كننده روزانه : برای پاك كردن لنز تماسی است شما چند قطره از آن را روی كف دستتان گذاشته و با احتیاط لنز را می سایید معمولاً حدود 20 ثانیه باید این كار را ادامه دهید. باید مطمئن شوید هر دو سمت آن تمیز شده است و بعد از محلول های دیگر برای شستشو و ضدعفونی استفاده نمایید.

3. محلول های چند منظوره : برای پاك كردن، شستشو و ضد عفونی كردن و نگهداری لنز شما استفاده می شود. تمام این كارها با یك محلول انجام می شود. لنزها را در جا لنزی تمیز با همین محلول می توان نگهداری كرده و در زمان استفاده، لنز را با همین محلول شسته و در چشم می گذاریم.
4. محلول هیدروژن پراكسید: برای پاك كردن،ضد عفونی كردن و شستن و نگهداری لنز استفاده می شود. با این محصول ابتدا لنز را در سبد خاصی قرار داده و آن را می شوئید سپس سبد را در ظرف مخصوص قرار داده و آن را از این محلول پر كرده تا لنز تمیز شود. محلول های هیدروژن پراكسید حتماً باید خنثی كننده داشته باشند كه یا در خود محلول وجود دارد یا بطور جداگانه قرص خنثی كننده باید استفاده شود تا هیدروژن پراكسید تبدیل به آب شود و واكنش های حساسیتی ایجاد نكند بعد از درآوردن لنز از محلول هیدروژن پراكسید، لنزتان را با محلول دیگری بشوئید و داخل چشم بگذارید.

5. وسایل پاك كننده و ضدعفونی كننده : وسایل پاك كننده از امواج اولتراسوند و وسایل ضدعفونی كننده از امواج ماوراء بنفش یا حرارت استفاده می كنند. ابتدا لنز را شسته و سپس در این وسایل قرار دهید و با محلول پر كنید و آن را روشن كرده تا لنز شما پاك و ضدعفونی شود.
6. پاك كننده آنزیمی : برای شستن پروتئین ها از لنز استفاده می شوند. معمولاًٌ هفته ای یكبار از این آنزیم ها استفاده می شود. ابتدا لنزتان را پاك كنید و بشوئید. جا لنزیتان را با محلول خود پر كنید و سپس یك قرص آنزیمی داخل آن بیندازید صبر كنید تا حل شود و بعد لنزتان را در جا لنزی قرار دهید لنز باید معمولاً 15 دقیقه در این محلول بماند. بعد با محلول دیگری آن را ضدعفونی كنید.
7. از بین برنده پروتئین روزانه بصورت مایع است و روزانه استفاده می شود می توان همراه با محلول چند منظوره از آن استفاده شود. ابتدا لنزتان را تمیز كرده و شستشو دهید و سپس جا لنزیتان را با محلول چند منظوره پر كرده و سپس یك قطره از محلول از بین برنده پروتئین روزانه به آن اضافه كرده و لنزتان را به روش معمول ضدعفونی كنید.

8. قطره: برای نرم كردن چشم و مرطوب نگه داشتن سطح چشم و لنز تماسی استفاده می شود.
9. محلول هایی برای چشم های حساس : اگر به محلول های لنز واكنش های آلرژی نشان می دهید و علائمی مثل خارش، اشكریزش، احساس جسم خارجی، قرمزی و ترشحات پیدا می كنید حتماً به چشم پزشك مراجعه نمایید تا علت آن مشخص شود.
نگهدارنده Thimeresal در 10% افراد باعث چنین واكنش هایی می شود كه اگر علت علائم حساسیت به Thimeresal شناخته شود می توان از محلول های بدون Thimeresal استفاده كرد محلول های هیدروژن پراكسید به علت داشتن خنثی كننده معمولاً ایجاد ناراحتی نمی كند.

 
بالا