منیزیم و پتاسیم را فراموش نکنند[h=2]منابع غنی از پتاسیم همچون زردآلو، گوجه فرنگی، هندوانه، موز، سیب زمینی، آب پرتقال و گریپ فروت و منابع غنی از منیزیم مثل انواع سبزی با برگ سبز تیره (اسفناج، برگ چغندر، کاهو، جعفری و..) و مغزها (بادام، پسته، فندق، گردو ازنوع بونداده وکم نمک) در کاهش و کنترل فشار خون نقش بسزایی دارند. دکتر زهرا عبدالهی متخصص تغذیه و مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: «فشار خون از جمله بیماریهای مزمنیست که میتوان با رعایت یک سری توصیههای تغذیهای ان را کنترل کنیم که در این راستا بایدمصرف غذاهای شور (گوشت نمک سود شده، کنسروی، همبرگری، سوسیس و کالباس، سبزیهای کنسرو شده، کراکرها، چیپس، پفک، خیار شور، ماهیهای شورو دودی، سوپهای آماده، ترشی؛ آجیل شور و نظایر آن) راکاهش داد.»
وی با بیان اینکه با توجه به نقش پتاسیم در پیشگیری و درمان فشارخون بالا، در برنامه غذایی روزانه از میوهها، سبزیها، حبوبات و غلات باید استفاده شود عنوان کرد: «زردآلو، گوجه فرنگی، هندوانه، موز، سیب زمینی، آب پرتقال و گریپ فروت منبع خوبی از پتاسیم هستند. همچنین دریافت مقادیر مناسبی منیزیم (به عنوان گشاد کننده عروق) از طریق منابع غذایی مانند: انواع سبزی با برگ سبز تیره (اسفناج، برگ چغندر، کاهو، جعفری و..) و مغزها (بادام، پسته، فندق، گردو ازنوع بونداده وکم نمک)، حبوبات، نان و غلات سبوس دار نیز توصیه میشود.»
عبدالهی اظهار کرد: «به دلیل نقش ویتامین C در کاهش فشار خون، مصرف سبزیها (سبزی خوردن) وسالاد (شامل کاهو، گوجه فرنگی، کلم، و فلفل دلمه ایی) همراه با غذا و مصرف میو هها در میان وعدهها توصیه میشود. تمام انواع میوهها دارای مقادیری ویتامین C هستند. برخی از میوهها مانند مرکبات، توت فرنگی، کیوی، طالبی وخربزه از منابع غذایی غنی این ویتامین بشمار میروند.»
عبدالهی افزود: «با توجه به نقش کاهش مصرف چربی در کاهش وزن بدن یک رژیم غذایی با چــربی محدود برای پیشگیری و کنترل فشار خون بالامناسب است. بنابراین روغنهایی با منبع حیوانی مانند پیه، دمبه و کره باید کمتر مصرف شوند و به جای آنها روغنهای گیاهی مایع مانند روغن ذرت، کلزا و آفتابگردان استفاده شوند. مبتلایان به فشار خون باید توج داشته باشند که محدود کردن سدیم همراه با کاهش وزن در کنترل فشارخون بسیار موثر است. بنابراین استفاده از نمک برای پخت غذا و همچنین برای سفره غذا باید محدود شود و از نمکدان هنگام صرف غذا و سر سفره استفاده نشود.»
وی ادامه داد: «به جای نمک از چاشنیهایی مانند سبزیهای معطر تازه یا خشک مانند (نعناع، مرزه، ترخون، ریحان و...) یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک استفاده شود و در هنگام خرید مواد غذایی آماده مانند انواع کنسروها، بسیاری از سسها، انواع شورها، ترشیها و تنقلات بسته بندی یا بوداده به میزان سدیم آن توجه شود.»
وی با بیان اینکه با توجه به نقش پتاسیم در پیشگیری و درمان فشارخون بالا، در برنامه غذایی روزانه از میوهها، سبزیها، حبوبات و غلات باید استفاده شود عنوان کرد: «زردآلو، گوجه فرنگی، هندوانه، موز، سیب زمینی، آب پرتقال و گریپ فروت منبع خوبی از پتاسیم هستند. همچنین دریافت مقادیر مناسبی منیزیم (به عنوان گشاد کننده عروق) از طریق منابع غذایی مانند: انواع سبزی با برگ سبز تیره (اسفناج، برگ چغندر، کاهو، جعفری و..) و مغزها (بادام، پسته، فندق، گردو ازنوع بونداده وکم نمک)، حبوبات، نان و غلات سبوس دار نیز توصیه میشود.»
عبدالهی اظهار کرد: «به دلیل نقش ویتامین C در کاهش فشار خون، مصرف سبزیها (سبزی خوردن) وسالاد (شامل کاهو، گوجه فرنگی، کلم، و فلفل دلمه ایی) همراه با غذا و مصرف میو هها در میان وعدهها توصیه میشود. تمام انواع میوهها دارای مقادیری ویتامین C هستند. برخی از میوهها مانند مرکبات، توت فرنگی، کیوی، طالبی وخربزه از منابع غذایی غنی این ویتامین بشمار میروند.»
عبدالهی افزود: «با توجه به نقش کاهش مصرف چربی در کاهش وزن بدن یک رژیم غذایی با چــربی محدود برای پیشگیری و کنترل فشار خون بالامناسب است. بنابراین روغنهایی با منبع حیوانی مانند پیه، دمبه و کره باید کمتر مصرف شوند و به جای آنها روغنهای گیاهی مایع مانند روغن ذرت، کلزا و آفتابگردان استفاده شوند. مبتلایان به فشار خون باید توج داشته باشند که محدود کردن سدیم همراه با کاهش وزن در کنترل فشارخون بسیار موثر است. بنابراین استفاده از نمک برای پخت غذا و همچنین برای سفره غذا باید محدود شود و از نمکدان هنگام صرف غذا و سر سفره استفاده نشود.»
وی ادامه داد: «به جای نمک از چاشنیهایی مانند سبزیهای معطر تازه یا خشک مانند (نعناع، مرزه، ترخون، ریحان و...) یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک استفاده شود و در هنگام خرید مواد غذایی آماده مانند انواع کنسروها، بسیاری از سسها، انواع شورها، ترشیها و تنقلات بسته بندی یا بوداده به میزان سدیم آن توجه شود.»