baroon
متخصص بخش ادبیات
محصولات ارگانیک
ممکن است تا به حال نام محصولات یا کشاورزی ارگانیک به گوشتان خورده باشد. اما کشاورزی ارگانیک چیست و منظور از محصولات ارگانیک چه جور محصولاتی است؟
می توان گفت سال هاست که به ویژه در کشورهای اروپایی و جوامع پیشرفته تر غربی، کشاورزی ارگانیک (به فارسی: کشاورزی زیستی یا طبیعی) و عرضۀ این دست محصولات در بازارهای مصرف باب شده و البته مشتریان بسیاری هم پیدا کرده است.
در تعریف این نوع محصولات باید گفت محصولاتی هستند که در تولید آنها از هیچ گونه مواد شیمیایی و غیر طبیعی مثل کودهای شیمیایی استفاده نشده، چنان که بنابر تعریف "دانشنامه آزاد ویکی پدیا":
"کشاورزی زیستی (کشاورزی آلی، طبیعی یا ارگانیک)، نوعی کشاورزی است که در تولید و فرآوری محصولات آن از کودهای شیمیایی، سموم، هورمون ها و دگرگونیها و دستکاری های ژنیتیکی استفاده نشود و همه مراحل تقویت زمین، کاشت و برداشت با استفاده از نهاده های طبیعی (همچون کود زیستی، کمپوست ها، حشرات سودمند، ریزاندامگان کارآ یا em ) باشد. کشاورزی ارگانیک سیستمی تولیدی است که سلامت خاک، اکوسیستم ها و انسان را پایدار می سازد و بر فرایند بوم شناسانه، تنوع زیستی و چرخه های سازگار با شرایط محلی تکیه دارد."
همان طور که از این تعریف پیداست، هم تولید محصولات طبیعی و عاری از مواد شیمیایی و هم حفظ چرخۀ طبیعی محیط زیست به دلیل عدم ایجاد اختلالات شیمیایی در آب و خاک، از جمله ویژگی های این نوع کشاورزی به شمار می روند.
مصرف محصولات ارگانیک به دلیل سلامت تولید آنها، بسیار بهتر از محصولات کشاورزی معمولی بوده و به حفظ سلامت انسان نیز بیشتر کمک می کند.
محصولات کشاورزی ارگانیک به دلیل حفظ خواص و ویتامین ها، روز به روز با تقاضای بیشتری رو به رو می شوند.
اما سؤال مهم این است که "چرا با وجود این ویژگی های ممتاز، تولید محصولات ارگانیک در سطح جهان جایگزین محصولات سنتی نمی شود؟"
و البته این سؤال پاسخی بسیار ساده و متداول دارد که عبارت است از هزینه بر بودن تولید این محصولات. با توجه به هزینه های بالاتر تولید و مشکل تر بودن تولید میوه و سبزیجات ارگانیک، کشت آنها در کشورهای شرقی و آسیایی که توان خرید مردم در آنها غالباً پایین تر است، هنوز به طور کامل جایگزین کشت سنتی نشده و محصولات فعلی حاضر در بازار، با قیمت دو یا سه برابر محصولات معمولی، عرضه می شوند.