موقعيت جغرافيايى:
اين مسجد در بخش جنوب غربى شهر قرطبه (كوردوبا) و در نزديكى رودخانه قرار دارد. از چهارطرف چهار كوچهى تنگ پيرامون آن را احاطه كرده است.
بناى آن:
بناى مسجد به سال 92 هجرى باز مىگردد ؛ يعنى زمانى كه در آن بنى اميه شهر قرطبه را به عنوانپايگاه خلافت خود در آن سرزمين قرار دادند. در آن دوره مسلمانان در كليساى اعظم قرطبه بامسيحيان آن شهر شراكت كردند. آنان در قسمت خود مسجدى ساختند و بخش ديگر براىروميان باقى ماند. هنگامى كه تعداد مسلمانان و سپاهيانشان فزونى يافت عبدالرحمن بن معاويهبخش كليساى متعلق به روميان را از آنان خريدارى كرد و در مقابل مقرر شد تا به بازسازى بخشهاى ويران شدهى كليساهاى آنان در هنگام فتوحات بپردازد. در سال 170 هجرى عبدالرحمنالداخل دستور بازسازى مسجد جامع را طبق تأسيسات و شكلى جديد داد ؛ كه پس از آنمساحت مسجد به 4875 متر مربع بالغ گرديد. اين مسجد در قديم «مسجد جامع الحضرة» (به معناى «مسجد جامع خليفه» ) نام داشت. اما امروزه و پس از آن كه اسپانيايى ها آن را به يككليساى جامع مسيحى تبديل كردهاند، مسجد «كاتدرال» (كليساى جامع) نام گرفت.
توسعه و بازسازى:
بازسازى و تعديلات انجام يافته در اين مسجد مراحل متعددى داشته است ؛ از جمله:
در سال 139 هجرى امير هشام بن عبدالرحمن آن را تجديد بنا نمود.
در سال 176 هجرى امير عبدالرحمن بن الحاكم گنبد آن را كه جدّ وى عبدالرحمن بن معاويهساخته بود بازسازى كرد. امير محمد بن عبدالرحمن نيز مسجد را در سال 207 هجرى بازسازى نمود.
در سال 340 هجرى امير عبدالرحمن الناصر (المستنصر بالله) دستور داد تا گلدستهى قديمى آنرا تخريب و به جاى آن گلدستهى جديد و خوش ساخت و زيبايى بنا نمايند. هم چنان كه دستور داد منبرى بديع و نيز سه كوشك در آن بسازند، كه اين سه كوشك عبارتند از از: كوشك «دار الصدقة»،كوشك «الوعاظ» و كوشك «البائسين». او هم چنان در امتداد مسجد پياده رويى ساخت تاگردشگاهى براى اهالى قرطبه باشد، كه اين پياده رو «پيادهرو المستنصرى» نام دارد.
در سال 355 هجرى امير هشام بن الحكم (المؤيد بالله) نيز به مسجد اهتمام ورزيد و آن را بازسازى نمود.