میدانهای مغناطیسی و فعالیتهای خورشیدی
میدانهای مغناطیسی خورشید موجب بروز پدیدههای گوناگونی میشود که همه این پدیدهها تحت عنوان فعالیتهای خورشیدی شناخته میشوند. بخشی از این فعالیتها شامل شکلگیری لکههای خورشیدی در سطح خورشید، شعلهها و زبانههای عظیم خورشیدی و متغیر بودن شدت وزش بادهای خورشیدی است که این بادها عناصر گوناگونی را همراه خود به سراسر منظومه شمسی حمل میکنند.
هنگامی که بادهای خورشیدی به زمین میرسند باعث به وجود آمدن پدیدههای گوناگونی از جمله شکلگیری شفقهای قطبی در عرضهای جغرافیایی میانی و بالاتر و ایجاد اختلال در ارتباطات رادیویی و همچنین قطع جریان برق میشوند.
با وجود آنکه خورشید نزدیکترین ستاره به زمین است و طی سالیان متمادی دانشمندان بسیاری به دقت آن را مورد بررسی و مطالعه قرار دادهاند، اما هنوز سوالات بیپاسخ بیشماری در رابطه با خورشید باقی مانده است؛ از جمله آنکه چرا جوّ خارجی خورشید دارای درجه حرارتی معادل با یک میلیون کلوین است، در حالی که درجه حرارت سطح خورشید که شیدسپهر نامیده میشود تنها 6000 کلوین است.
موضوعاتی که مطالعات جاری دانشمندان را به خود اختصاص داده است شامل بررسی چرخههای منظم فعالیت لکههای خورشیدی، مطالعه ماهیت فیزیکی و منشا پیدایش زبانههای خورشیدی، بررسی کنش و واکنشهای مغناطیسی بین فامسپهر و تاج خورشیدی و بررسی و تحقیق راجع به ماهیت وجودی و چگونگی پیدایش بادهای خورشیدی و منبع انتشار آنهاست.
چرخه حیات خورشید
خورشید یک ستاره نسل سوم است که بر اساس یک نظریه قوی، شکلگیری آن ممکن است در اثر امواج پراکنده شده حاصل از شکلگیری یک یا چند [ابرنواختر] که منجر به فشرده شدن غبار میانستارهای شده، به وجود آمده است. منشا شکلگیری این نظریه، کشف وجود مقادیر فراوانی از عناصر سنگین در منظومه شمسی مانند طلا و اورانیوم بود. این عناصر به شکل قابلقبولی میتوانند از واکنشهای هستهای گرماگیر یک ابرنواختر تولید شده باشند و یا در جریان تغییرات هستهای از طریق جذب نوترون در داخل یک ستاره غول پیکر نسل دوم تولید شده باشند.
مشاهدات از روی زمین نشان داده است که مسیر حرکت خورشید در آسمان در طی یک سال دائماً در حال تغییر است، به صورتی که اگر در طی یک سال هر روز در ساعت و دقیقه معینی از خورشید عکسی گرفته شود و سپس نتایج تمام عکسها در قالب یک عکس کنار هم قرار داده شود، مشاهده خواهد شد که مسیر حرکت خورشید شبیه به عدد 8 انگلیسی است. آشکارترین تغییر در مسیر حرکت خورشید در آسمان در طی یک سال، تغییر زاویه 47 درجهای آن بین شمال و جنوب (به دلیل کج بودن 5/23 درجهای محور زمین نسبت به خورشید) است که همین امر، اصلیترین عامل پیدایش فصول در زمین محسوب میشود. همچنین، طبق قانون دوم کپلر به دلیل بیضوی بودن مدار حرکت زمین به دور خورشید، هنگامی که زمین در مدار خود به خورشید نزدیک میشود، بر شتاب حرکت آن افزوده شده و با دور شدن از خورشید از سرعت آن کاسته میشود.
خورشید از نظر میدان مغناطیسی یک ستاره فعال محسوب میشود و دارای قطبهای مغناطیسی بسیار قوی و متغیری است که هر سال تغییر میکنند و هر 11 سال جای آنها به کلی عکس میشود. با استفاده از مدلهای شبیهسازیشده رایانهای و با در نظر گرفتن سیر تکامل و نابودی ستارگان تخمین زده میشود که تا به حال در حدود 57/4 میلیارد سال از عمر خورشید سپری شده است و تقریباً میتوان گفت خورشید در نیمه عمر خود قرار دارد.
تخمین زده میشود که حدود 59/4 میلیارد سال پیش، از همپاشی سریع یک ابر مولکولی هیدروژنی عظیم باعث پیدایش خورشید یعنی پیدایش یک ستاره نسل سوم شد که این ستاره جوان در یک مدار تقریباً دایرهایشکل گردشش را به دور مرکز کهکشان راه شیری آغاز کرد؛ گردشی که هر یک دور آن 26000 سال نوری است.
خورشید در حال حاضر تقریباً در دوران میانسالی خود به سر میبرد و نیمی از عمر خود را سپری کرده است. این ستاره با سرعتی باور نکردنی جرم را در هسته خود به انرژی تبدیل میکند؛ یعنی در هر ثانیه بیش از 26/4 میلیون تن ماده در هسته خورشید به انرژی تبدیل میشود که این امر موجب درخشندگی و پرتوافشانی شدید خورشید میشود. با توجه به سرعت تبدیل جرم به ماده در خورشید، میتوان اینگونه نتیجه گرفت که تا به امروز خورشید جرمی معادل با 100 برابر جرم زمین را به انرژی تبدیل کرده است. خورشید از آغاز شکلگیری چیزی در حدود 10 میلیارد سال تحت عنوان یک ستاره رشته اصلی به سوختن ادامه خواهد داد.
خورشید از جرم کافی برخوردار نیست تا بتواند در پایان عمرش به عنوان یک ابرنواختر منفجر شود. اما 5 الی 6 میلیارد سال دیگر خورشید وارد مرحلهای میشود که به آن مرحله غول سرخ گفته میشود. همچنان که سوخت هیدروژنی خورشید مصرف میشود و هسته آن منقبض و هر لحظه گرمتر میشود، لایه خارجی خورشید شروع به بزرگ شدن میکند. پیش از شروع همجوشی هلیوم در هسته خورشید، همجوشی هیدروژن در لایهای اطراف هسته آغاز میشود. سپس در اثر بالا رفتن دمای هسته مرکزی خورشید همجوشی هستهای هلیوم آغاز میشود که منجر به تولید کربن و اکسیژن درون هسته میشود.
ناپایداری دمای داخلی خورشید منجر به از دست رفتن جرم از سطح خورشید میشود. از طرفی بزرگ شدن لایه خارجی خورشید تا جایی ادامه مییابد که این لایه به نزدیکی مدار کنونی کره زمین خواهد رسید. البته تحقیقات و مطالعات اخیر حاکی از آن است که جرمی که خورشید قبل از آن که به مدار زمین برسد از سطح خود از دست داده است، منجر به کاهش تاثیر گرانشی آن و در نتیجه عقب راندن مدار زمین میشود. بهطوریکه زمین در فاصله دورتری از خورشید قرار خواهد گرفت و هنگامی که لایه خارجی خورشید به مدار کنونی زمین میرسد، زمین احتمالاً از غرق شدن در دل خورشید محفوظ خواهد بود.
در این مرحله، زمین بخش بزرگی از جوّ خود را از دست خواهد داد؛ تمام آبهای روی زمین در اثر دمای بالای محیط تبخیر خواهد شد و به فضا خواهد گریخت؛ خورشید به مدت 600 تا 700 میلیون سال بعد از آن، چنان گرم میشود که به یک کوره بسیار داغ تبدیل خواهد شد و دیگر برای زندگی بهگونهای که ما میشناسیم مناسب نخواهد بود.
چرخه حیات خورشید از آغاز پیدایش تا تبدیل شدن به یک کوتوله سفید و خاموش (منبع: ناسا)
هنگامیکه خورشید در مرحله آخر عمر خود منبسط میشود تا به یک [غول سرخ] تبدیل شود، قطرش حدود 150 برابر بزرگتر خواهد شد. گازهای منبسط شده و داغ خورشید، رنگ زرد و حرارت خود را از دست میدهند و قرمزرنگ و سرد خواهند شد، اما به دلیل بزرگتر شدن سطح خورشید، درخشندگی آن تا 1000 برابر افزایش مییابد و نور بیشتری از خود ساطع خواهد کرد.
در ادامه فاز غول سرخ، به دلیل تغییرات بسیار شدید حرارتی در خورشید، این ستاره دائماً بزرگ و کوچک میشود که در اصطلاح به آن تپش خورشید گفته میشود. در حین این تپشها، خورشید لایههای خارجی خود را از دست خواهد داد و آنها را به فضای اطراف خواهد انداخت که باعث شکلگیری یک [سحابی سیارهای] خواهد شد. پس از آنکه خورشید تمام لایههای خارجی خود را به دور افکند، تنها بخشی که برجای خواهد ماند هسته بسیار داغ و درخشان خورشید خواهد بود که به آن [کوتوله سفید] گفته میشود. کوتوله سفید طی میلیاردها سال به مرور و به آرامی سرد شده، به [کوتوله سیاه] تبدیل خواهد شد. این سرنوشت برای هر ستارهای که کمتر از چهار برابر جرم اولیه خورشید یا کمتر از 4/1 برابر جرم نهایی خورشید جرم داشته باشد، به همین شکل روی خواهد بود.