• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مقبره پیر پالان دوز

Nicol

متخصص بخش گردشگری
شهر : مشهد





نوع بنا : تاریخی




قدمت : حدود 600 سال




( تاریخ میلادی : 1722-1501 )





در سمت شمال شرقي حرم مطهر و ابتداي خيابان نواب صفوي (پائين خيابان) بنايي آجري با گنبد فيروزه‌اي وجود دارد كه به دليل مرمت و ساماندهي آن در سالهاي اخير جديد الاحداث به نظر مي‌رسد در صورتيكه بناي اوليه بقعه در زمان شاه محمد خدا بنده (پدرشاه عباس صفوي) معروف به پير پالاندوز ساخته شده است .




مقبره یکى از عُرفاى شیعه مذهبِ « ذَهَبیه » به نام شیخ محمد المُقتدى کارندهى ( منسوب به قریه کارده مشهد ) مشهور به پیر پالاندوز، از زمره قدیمىترین زیارتگاههاى عرفانى این شهر است. این بنا در حاشیه کوچه شور در اوایل پایین خیابان قرار داشته و پس از انقلاب اسلامى به مناسبت توسعه حریم حرم تخریب و مجدداً بازسازى شده است. بناى اولیه در زمان سلطنت پدر شاه عباس ( سلطان محمد خدابنده ) به سال 985 قمرى ساخته شده است.




اين بنا در حال حاضر داراي يك ايوان ورودي گنبدي با ساقه استوانه‌اي و بلند مي‌باشد ديوارها در نماي بيروني با طاقنماها، قابها و لجكيهاي كاشكاري و زيبا زينت يافته و در درون نقشهاي زيباي هندسي و ترنجها، آنرا آراسته‌اند.





1257428498.gif
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
ذهبیه شاخه اى عرفانى از پیروان معروف کَرخى و نجم الدین کُبرى بوده اند که از سده هفتم قمرى به بعد شیوخى چون میر سید على همدانى، خواجه اسحاق خَتَلانى و سید عبدالله برزش آبادى پیشوایى این فرقه را بر عهده داشته اند. سید عبدالله که از اعقاب امام سجاد علیه السلام و نسل بیستم وى بوده عمده عمرش را در قریه بُرزش آباد مشهد گذرانیده و به سال 872 قمرى درگذشته و در همان روستا مدفون شده است. از زمان سید عبدالله به بعد پیروان وى خصوصاً به ذَهَبیه شهرت یافته و عمدةً روى به تشیّع نهاده اند.

ششمین قطب سلسله ذهبیه پس از سید عبدالله برزش آبادى همین شیخ محمد کارندهى بوده است،به اعتقاد مردم مشهد، شیخ محمد با این که از اقطاب و اولیاء الله بوده از طریق پالان دوزى یا پاره دوزى امرار معاش مى کرده و داراى کراماتى بوده است، بدین سبب به گور وى احترام می گذارند و بدان اعتقاد دارند. بعضى هم گفته اند پیش از آن که پیر پالاندوز در این محل دفن شود یکى از عرفاى مشهور توس به نام ابونصر سرّاج در اوایل سده پنجم در آن جا مدفون شده است.
 
بالا