مقدمه ای بر تشخیص و شناخت رنگ ها
اگر بخواهید به عنوان یک طراح و گرافیست کار خودتان را در دنیای وب و اپلیکیشن ها شروع کنید، یکی از نخستین مباحثی که با آن سر و کار پیدا می کنید، شناخت رنگ ها است.
البته برای شناختن رنگ ها لازم نیست که حتما به دنیای گرافیست ها وارد شوید. به عنوان یک توسعه دهنده و یا حتی یک کاربر معمول هم گاهی پیش می آید که با رنگ ها سر و کار داریم.
در ادامه مطلب نگاهی مقدماتی انداخته ایم به شناخت اولیه رنگ ها. اگر به این موضوع علاقمند هستید، با نردبان باشید.
[h=3]چرخه رنگ ها:
این دایره زیبا که در بالا می بینید نشان دهنده رنگ های اصلی و ارتباط آنها با یکدیگر است. معمولا چرخه رنگ را به صورت ۶ یا ۱۲ رنگی می بینیم. رنگ های چرخه ۶ تایی شامل قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی و بنفش هستند.
در چرخه ۱۲ تایی ۶ رنگ دیگر به آنها اضافه می شود که قرمز-نارنجی، نارنجی-زرد، زرد-سبز، آبی-سبز، آبی-بنفش و قرمز-بنفش نام دارند.
همانطور که می بینید همه رنگ های جدید در واقع مشتقی از رنگ های اصلی به شمار می آیند و ترکیبی از مخلوط شدن رنگ های اصلی هستند.
[h=3]رنگ های اصلی
این سه رنگ را به خاطر بسپارید: قرمز، آبی و زرد. اینها سه رنگ اصلی به شمار می آیند و پایه تمام رنگ های دیگر هستند. برای ساخت هر رنگ دیگر شما باید این رنگ های اصلی را با هم ترکیب کنید.
[h=3]رنگ های ثانویه
نارنجی، سبز و بنفش رنگ های ثانویه به شمار می آیند. این رنگ ها زمانی به وجود می آیند که شما دو رنگ اصلی را با هم مخلوط کنید. حتما در دوران مهدکودک این کار را با آبرنگ انجام داده اید!؟
از آنجایی که این رنگ ها از ترکیب دو رنگ اصلی در چرخه ایجاد می شوند بنابراین در نقطه مقابل چرخه آنها قرار می گیرند.
جالب است بدانید که در چرخه رنگ ها به رنگ مقابل در چرخه، رنگ مکمل می گویند. برای مثال می بینید که سبز و قرمز در مقابل هم قرار دارند. اگر این دو رنگ با هم مخلوط شوند یک رنگ خنثی (خاکستری، سفید یا سیاه) به وجود می آید.
تا به حال به این نکته دقت کرده بودید که رنگ سایت های نردبان و نارنجی در چرخه رنگ های مکمل یکدیگراند؟
[h=3]رنگ های مرتبه سوم
وقتی یک رنگ اصلی را با یک رنگ ثانویه مخلوط کنید، حاصلش تولد یک رنگ جدید است که رنگ مرتبه سوم نام دارد و قاعدتا اسمش را هم از پدر و مادرش به دست می آورد. (مثلا قرمز-نارنجی) این رنگ ها در چرخه بین پدر و مادرشان قرار می گیرند تا تنها نباشند.