• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

موارد منع روزه گرفتن بیماریهای کلیوی

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
دکتر فاطمه پوررضاقلي - متخصص کليه و مجاري ادراري (نفرولوژي) و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي


در کساني که مشکلات کليوي دارند و به سختي با مراقبت‌هاي دقيق و همکاري با هم توانسته‌ايم کراتينين آنها را به تعادل برسانيم، معمولا روزه گرفتن با عوارضي همراه است. بعضي از شما عزيزان اصرار داريد روزه‌هايتان را بگيريد. من از شما خواهش مي‌کنم اگر کراتينين 5/1 تا 7/1 داريد حداقل پشت سر هم روزه نگيريد و چند روز به کليه‌ها استراحت بدهيد و پس از چهار، پنج روز، روزه‌داري، مراجعه کنيد تا آزمايش‌هايي از شما به عمل آيد و اين‌طور نباشد که يک ماه بدون مراجعه به متخصص خود، بي‌خبر برويد و روزه بگيريد و پايان ماه رمضان با مشکلي غير قابل برگشت مواجه شويم. پيش از ماه رمضان به پزشکتان اجازه دهيد تا داروها را به وعده سحر و افطار تقسيم کند و حتما پس از چهار يا پنج روز دوباره براي ارزيابي و بررسي وضعيت مراجعه کنيد. اگر کراتينين شما در حد دو يا بالاتر باشد تاکيد مي‌کنم که روزه‌داري ممنوع است

بعضي از بيماران کليوي هستند که به هيچ‌وجه نبايد روزه بگيرند، اول آنهايي که کليه‌هايشان مکررا سنگ‌سازي مي‌کند و سابقه چند نوبت سنگ‌سازي داشتند و يا در حال حاضر سنگ دارند. شما بايد در طول روز مقادير زيادي آب بنوشيد تا سنگتان بزرگ نشود. دوم، کساني که پيوند کليه شده‌اند و هنوز يک‌سال از موعد پيوند آنها نگذشته است. اگر يک‌سال از پيوند گذشته باشد و هيچ مشکلي نداشته باشند شايد بتوانند با نظر پزشک روزه بگيرند. سوم، مبتلايان به نارسايي کليه، چهارم، مبتلايان به فشار خون، به خصوص افرادي که ساعات نزديک به افطار فشار خونشان خيلي بالا مي‌رود منع روزه‌داري دارند. پنجم: دياليزي‌ها که اصلا نبايد روزه بگيرند و مانندديگر گروه‌ها، مايعات کافي در طول روز نياز دارند. نکته مهم ديگر درباره مبتلايان به ديابت است که اختلال در عملکرد کليه‌هايشان دارند. اين گروه نيز نبايد روزه بگيرند. چون افزايش قند در خون و ادرار آنها به بافت کليه آسيب مي‌رساند و به زودي آنها را در معرض نارسايي کليه و افزايش کراتينين قرار خواهد داد.

در نظر داشته باشيد شما مبتلايان به مشکلات کليوي که اجازه روزه گرفتن داريد و در گروه‌هاي ياد شده نيستيد، هرگز نبايد مانند ديگران افطار کنيد. غذاهاي رايج افطار مانند آش، حبوبات و مواد قندي به خصوص زولبيا باميه و خرما به بالا رفتن پتاسيم خون شما منجر شده و دردسرساز خواهد شد. هيچ‌گاه يک دفعه تعداد زيادي خرما و غذاهاي ديگر را نخوريد. پنير رژيمي، نان رژيمي و خرماي محدود، در زمان‌هاي متناوب و فاصله‌دار بخوريد و حتما آب کافي و ميوه و سبزي ميان افطار تا سحر استفاده کنيد. حتي اگر احساس کرديد کاملا خوب هستيد باز هم پس از چند روز روزه‌داري با پزشک خود تماس بگيريد.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
به نظر برخي از محققين روزه ماه رمضان هيچگونه تاثير سوئي بر عملکرد کليه ها در افراد سالم ندارد و حتي روزه يک عمل محافظتي جهت جلوگيري از ايجاد سنگهاي ادراري است، اما در افرادي که مستعد اين بيماريها هستند وضع به چه منوال است؟


دکتر شمس وزيريان فوق تخصص بيماريهاي کليوي و مجاري ادراري در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا دراين باره اظهار كرد: روزه‌داري و بيماريهاي کليوي بايستي به نوعي با همديگر همخواني داشته باشند تا به سلامت کليهها ضرر نرسد، زيرا در واقع کار کليه در بدن يک کار اساسي بوده و اختلال در عملکرد آن در سلامت نيز اختلال ايجاد مي کند.


وي افزود: بيماراني که مبتلا به سنگ کليه، ناهنجاريهاي کليوي، تغيير در شکل کليه ها( که به آن کليه هاي نعل اسبي گفته مي شود) و بيماراني که مبتلا به عفونتهاي دستگاه ادراري يا مستعد اين عفونتها هستند، مجاز نيستند که روزه بگيرند و روزه گرفتن در اين افراد باعث تشديد عوارض شده و سلامتي بدن را به خطر مي‌اندازد .

اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي کرمانشاه، گفت: بيماريهاي ديگري هستند که در رابطه با سيستم ادراري نبوده، ولي باز هم براي روزه داري منع شده اند و فردي که مبتلا به اين بيماريهاست مجاز نيست که روزه بگيرد.

وزيريان، بيماريهاي تب دار، زخم معده، فشارخون بالا، بيماريهاي گوارشي، استخواني و انواع سرطانها را از مهمترين اين بيماريها عنوان کرد و در توضيح اين بيماريها، افزود: بيماراني که داراي تب هستند بايستي دارو مصرف کنند و اين داروها بايستي در تمام شبانه روز، دوز مصرفشان رعايت شود، به علاوه اين بيماران وقتي تب دارند آب بدنشان کم مي شود و نياز است که درشبانه روز آب مورد نياز به بدنشان برسد، بنابراين اين بيماران توصيه به روزه‌داري نمي شوند.

وي حصبه، تب مالت و عفونت هاي سينه پهلو را از جمله اين بيماريها دانست.
 
بالا