• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

موضوع :آموزش PHP,آموزش برنامه نویسی تحت وب

ناهید

متخصص بخش
PHP چیست؟

php-logo.jpg
PHP یک زبان برنامه نویسی با کد باز (Open-Source) است که اگرچه در ابتدا صرفا جهت
برنامه نویسی تحت وب تولید شد، امروزه کارآییهای فراوانی پیدا کرده است. PHP یک
زبان تحت سرور است (Server-Side) که طبیعتا برای اجرا نیاز به یک برنامه سرویس
دهنده وب (Web Server) دارد.

برای شروع کار با PHP چه نیاز داریم؟
PHP برای اجرا نیاز به یک Web-Server دارد. دم دست ترین Web-Server برای شما
احتمالا IIS خواهد بود، چرا که با استفاده از سی دی Windows قابل نصب است. نمی
خواهم در این مقاله به شرح نصب IIS (یا وب سرورهای دیگر) بپردازم اما اگر نیاز به
شرح آن دارید لطفا با من تماس بگیرید تا بطور مفصل آن را شرح دهم (آدرس پست
الکترونیکی من در انتهای این مقاله آمده است). برای کسانیکه بقول یکی از دوستان
من، “مرام Open Source” گلوی آنها را می فشارد شاید بهتر باشد از Apache به عنوان
Web-Server استفاده کنند. (البته اگر از حق هم نگذریم Apache خیلی از IISبهتره!!!)​
اگر Web-Server مورد علاقه شما به درستی بر روی دستگاه شما نصب شده است، حالا نیاز
دارید که PHP را بر روی آن نصب کنید. برای بدست آوردن کد PHP از آدرس
PHP: Downloads استفاده کنید.​
طبیعتا برای مشاهده نتیجه اجرای فایلهای PHP نیاز به یک مرورگر وب (Web Browser)
دارید که مسلما رایجترین آن Internet Explorer است. برای درست کردن هر فایل PHP هم
نیاز به یک ویرایشگر ساده متنی دارید (مثلا Word pad یا Note pad ) توجه کنید که
از ویرایشگرهای حرفه ای مانند Microsoft Word نمی توانید استفاده کنید زیرا این
ویرایشگرها از کاراکترهای پنهانی فراوانی استفاده می کنند که در هنگام ذخیره فایل
متنی این کاراکترها هم ذخیره خواهند شد که باعث عدم اجرای دستورات PHP می شوند. با
هم یک کد ساده PHP بنویسیم.

حالا می خواهیم اولین کد PHP را با هم درست کنیم. ویرایشگر متن را باز کنید (مثلا Notepad) و در آن چنین بنویسید:
<?php echo ("Hi! I am the first PHP script you have made!"); ?>
حالا فایلتان را با عنوان ۱st.php و در Web Server Local Folder ذخیره نمایید (اگر
از IIS استفاده می کنید این فولدر در درایوی که Windows را در آن نصب کرده اید، با
نام Inetpub وجود دارد. در داخل آن فولدر دیگری به نام wwwroot وجود دارد که باید
فایلتان را در آن بریزید.)
حالا مرورگر وب خود را باز کنید (مثلا Internet Explorer) و در قسمت آدرس آن ابتدا
//:http و سپس نام کامپیوتر خود و یا آدرس IP آن را تایپ نمایید (نام کامیوتر را
در Control panel/System/Network Identification و IP را در صورتیکه تعیین کرده
باشید در قسمت Command Prompt و با اجرای دستور ipconfig می توانید مشاهده کنید) و
پس از یک Backslash (/) نام فایل (۱st.php) را تایپ نموده و Enter را بزنید.
بعنوان مثال نام کامپیوتر من foxwo است. پس باید در قسمت آدرس مرورگرم خط زیر را
بنویسم:
اگر همه چیز را تا اینجا درست انجام داده باشید، متن زیر در
مرورگرتان
پدیدار می شود:
php1_www.foxworld.ir_.jpg
همانطور که احتمالا متوجه شدید، باید کد PHP خود را در داخل تگ <?php ?>
قرار دهید. البته می توانید از روشهای دیگر نیز استفاده کنید اما متداولترین روش
همین است.
دستور ()echo در PHP وظیفه چاپ در خروجی را بر عهده دارد.

می توانستیم همین کد را با کمک تگهای
HTML و بصورت زیر نیز بنویسیم:

<html><body><?phpecho ("Hi! I am the first PHP script you have made!");?></body></html>
در هر صورت خروجی برنامه به همان صورت که گفتیم خواهد بود.

Reza

متخصص بخش اسکریپت
آموزش php - قسمت اول - نصب Xampp

همونطوری که قبلا گفتم برای شروع کار با php نیاز به نصب مفسر اون داریم که ما پکیج Xampp رو برای کارمون انتخاب کردیم. مراحل نصب رو باید به صورت زیر دنبال کنیم:
smiley-wink.gif
در اولین مرحله خوش آمدگویی داریم پس Next رو کلیک می کنیم
1.jpg
مسیر نصب رو مشخص کنید
2.jpg
در صورتی که میخواهید Apache و MySQL به عنوان سرویس های ویندوز نصب بشند گزینه های Install Apache as Service و Install MySQL as Service رو تیک بزنید! انتخاب این گزینه ها اختیاریه. تنها نکته ای که هست اینه که در صورتیکه IIS رو سیستم تون نصبه و Apache رو نصب کنید باید حتما پورت IIS یا Apache رو تغییر بدید وگرنه Apache پیغام خطای Port Busy بهتون میده! بعد روش تغییر پروت IIS و Apache رو میبینیم. خوب تا اینجا کار تقریبا تمومه فقط باید دکمه Install رو بزنید.
3.jpg
109.png
حالا اگه به مشکل خاصی نخورده باشید کار نصب تموم شده!
اینم کنترل پنل Xampp هستش که با اون میتونید Apache و MySQL رو Start یا Stop کنید! یادتون باشه اگر تیک Install as Service رو نزده باشید باید هر بار که می خواهید روی وب سایتتون کار کنید Apache و MySQL فعال باشند یعنی باید دکمه Start کنارشون رو کلیک کنید (Runningرو کنار Apache و MySQL نمایش بده)
controlPanel.jpg
حالا مرورگرتون را باز کنید و در آدرس بار مرورگر تایپ کنید localhost یا 127.0.0.1 هر کدومشو رو که بنویسید فرقی نمی کنه! اگر همه چیز خوب پیش رفته باشه باید صفحه زیر رو ببینید که باید تویه این صفحه زبان صفحات Xampp رو انتخاب کنید پس روی English کلیک کنید!
splash.jpg
حالا باید صفحه زیر براتون نمایش داده بشه! اگه این صفحه نمایش داده شد یعنی همه چی خوب پیش رفته اگه که نه تو بخش انجمن ها مطرح کنید تا بهتون کمک کنیم مشکل حل شه!
success.jpg

Reza

متخصص بخش اسکریپت
آموزش php - قسمت دوم - اولین برنامه

پی اچ پی php یکی از قویترین زبان های برنامه نویسی وب برای طراحی صفحات پویا هستش که معمولا روی وب سرور Apache اجرا میشه! php مخفف PHP: Hypertext Preprocessor هست و کدهای اون قابلیت قرارگرفتن در میان کدهای html رو دارند که این یک ویژگی مهم به حساب میاد. زبان php بسیار شبیه زبان های C,Java و Perl هست. هدف php ایجاد صفحات پویا توسط برنامه نویسان در سریع ترین زمان ممکن بیان شد. این زبان تعداد زیادی از پایگاه های داده مثل MySQL ، Oracle و SQL Server رو پشتیبانی میکنه اما اغلب توسعه دهندگان تریجح میدند که از MySQL به عنوان بانک اطلاعاتی صفحاتشون استفاده کنند ( MySQL یک پایگاه داده مناسب برای بیشتر سیستم های کوچک و بزرگ هست که امکان استفاده از اون به صورت رایگان وجود داره). امروزه وب سایت های زیادی رو میتونید ببینید که با php طراحی شده اند.
smiley-cool.gif
حالا چرا php؟؟؟
دلایل استفاده از php رو در زیر ببینید:
1. مفسر php روی سیستم های مختلفی قابل اجراست مثل Linux یا Windows
2. رویه بیشتر سرورها قابل اجراست مثل Apache و IIS
3. دانلود و استفاده ازش مجانی هستش.
4.به راحتی قابل یادگیریه.
همانطوری که تویه قسمت قبل گفتم برای شروع کار و نوشتن اولین برنامه ، باید Apache و php رویه سیستمتون نصب باشند و برای این کار استفاده از پکیج Xampp رو پیشنهاد کردم!
برای اینکه برنامه ها و سایت های php مون رو اجرا شوند باید اونها رو حتما تویه مسیر C:\xampp\htdocs\xampp ذخیره کنیم.
یعنی اول باید وارد پوشه محلی که xampp نصبه بشیم مثلا c:\xampp بعد باید پوشه htdocs و بعد هم پوشه xampp رو باز کنیم!
153.png
پیشنهادها
اول: از این پوشه آخر یک میانبر رویه desktop بسازید تا بعد از این راحت تر بتونیم پیداش کنیم! - یعنی یک میانبر به مسیر C:\xampp\htdocs\xampp
دوم: تویه این پوشه برای هر وب سایت یا برنامه ای که می نویسید یک پوشه Folder ایجاد کنید که مدیریت فایل هاتون هم راحت تر بشه!
هر برنامه یا وب سایتی که با php نوشته میشه معمولا از یک یا تعدادی فایل با پسوند php تشکیل میشه برای مثال اسمش میتونه به شکل safehAvval.php یا مثلا index.php و ...
نوشتن اولین برنامه
تویه مسیری که گفتم یه پوشه به اسم myWebSite ایجاد کنید و بعد از این فایل ها و صفحاتی که برای تمرین یا مثال ها باهاشون کار میکنید رو تویه این پوشه - که مطمئنم تویه این مسیر ساختید - ذخیره کنید. یعنی باید به شکل روبرو باشه C:\xampp\htdocs\xampp\myWebSite
حالا تویه پوشه myWebSiteیک فایل به نام index.php ایجاد کنید!
smiley-foot-in-mouth.gif
چه جوری آخه!!؟؟
برنامه notepad++ یا notepad ویندوز رو اجرا کنید!
از منوی فایل گزینه New رو انتخاب کنید تا یه document جدید واستون بسازه داخلش دستورات زیر رو بنویسید: شماره خط ها رو پاک کنیدها D:
1.<?php
2. echo 'Hello World! I will learn php as soon as possible...';
3.?>
بعد اون رو تویه مسیر C:\xampp\htdocs\xampp\myWebSite به نام index.php ذخیره کنید! حالا مرورگرتون رو اجرا کنید - سعی کنید از Firefox3 استفاده کنید - و آدرس localhost/xampp/myWebSite یا localhost/xampp/myWebSite/index.php رو تایپ کنید - یادتون نره که باید Apache و MySQL رو از کنترل پانل Xampp استارت Start کرده باشید - حالا اگر همه چیز رو دقیق انجام داده باشید باید تویه مرورگر Hello World! I will learn php as soon as possible... نمایش داده بشه!
توجه کنید که دستورات php باید بین <? و php?> قرار بگیرن البته میتونید به جایه php?> از ?> تنها هم استفاده کنید اما بهتر اینه که از شکل اول php?> استفاده کنید.
smiley-cool.gif
گفتی که کدهای php میتونن بین کدهای html قرار بگیرن! چه جوری؟
تویه مثال آخر میتونید ببینید که چطور این کار انجام میشه! حواستون حتما هستش که هر جا از دستورات php استفاده کردم اونها رو بین <? و php?> قرار دادم!
1.<html>
2. <head>
3. <title> <?php echo 'In Onvane Safeye Dovvome!!!'; ?> </title>
4. </head>
5. <body>
6. <?php echo 'Content of my <b><i>Second</i></b> Example...'; ?>
7. </body>
8.</html>
دستورات بالا رو می تونید تویه یک فایل دیگه مثلا به نام example2.php ذخیره کنید! تویه قسمت های بعدی بیشتر با کدنویسی به زبان php آشنا میشیم!

jet_leef

Banned
با سلام خدمت دوستان
بایستی به دوستان عزیز بگم که در بعضی مواقع مثلا بعضی کامپوننتهای جوملا این ایگزامپ کار نمیکنه و من بیشتر بااین کار میکنم ولی سعی میکنم که با سیستم عامل ویرژال پی سی کار کنم و وقتی به اون ویندوز سرور2003 یا بالاتر را نصب کنیم و در اون ویندوز نرم افزار و سرور پلسک که کرک شده اش را تو سایتها 700 هزار تومانه زدن -نصب بشه و اون بهتر جواب میده و لوکال هاست عالی از کار در میاد.

آخرین ویرایش:
بالا