تغذیه > نوشیدنیها- همشهری آنلاین:
این که نوشابههای گازدار و شیرین برای سلامت انسان بسیار مضر هستند مطلب جدیدی نیست اما آیا تا به حال به شدت اثرات سوء این نوشیدنیها بر سلامت خود اندیشیدهاید؟
به گزارش ایسنا، سازمان غذایی «فودمیث» که در زمینه تاثیر موادغذایی بر سلامت انسان و فرآیندهای تولید این محصولات فعالیت میکند در گزارش جدیدی که در سایت اینترنتی این سازمان منتشر شده به بررسی هفت تاثیر سوء نوشابههای گازدار بر سلامت بدن پرداخته که در این مقاله به شرح آنها میپردازیم:
آسم
«بنزوات سدیم» موجود در نوشابههای گازدار در بروز اختلالات آلرژیک نظیر کهیر، اگزما و آسم موثر است. این ماده به عنوان نگهدارنده برای افزایش ماندگاری نوشابههای گازدار استفاده میشود. از سوی دیگر افزایش سدیم موجود در رژیم غذایی مصرفکنندگان نوشابههای گازدار به کاهش حجم پتاسیم در بدن میانجامد. برآوردها حاکی از آن است که در آمریکا سالانه 18 میلیارد دلار برای درمان بیماری آسم هزینه میشود و روزانه 11 آمریکایی بر اثر ابتلا به این بیماری جان میبازند.
نارساییهای کلیوی
در صورتی که از نژاد قفقازی هستید و اضافه وزن هم دارید، حتما مصرف نوشابههای گازدار را کاهش دهید. افرادی که نژاد قفقازی دارند بیش از سایر نژادها در معرض ابتلا به سنگ کلیه هستند. این مشکل زمانی که پای نوشابههای گازدارهم به میان میآید تشدید میشود زیرا میزان بالای اسید فسفریک موجود در نوشابههای گازدار سبب بروز سنگ کلیه میشود.
دیابت
خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در افرادی که نوشابههای گازدار مصرف میکنند به شدت افزایش مییابد. احتمال ابتلا به این بیماری در این افراد 80 درصد است. بیماری دیابت نوع 2 که در اصل به عنوان دیابت بزرگسالان شناخته میشود اما طی سالهای اخیر در بین کودکان نیز به شدت شیوع یافته است. دلیل این مسئله، افزایش چاقی در کودکان است. از آنجا که دیابت نوع 2 هیچ درمانی ندارد، افراد مبتلا به این بیماری باید مراقب تغذیه و شیوه زندگی خود در باقی عمرشان باشند. بنابر اعلام «فودمیث» از هر 10 دلار هزینه درمانی، یک دلار صرف درمان دیابت میشود.
چاقی
مصرف نوشابههای گازدار ضمن افزایش چاقی، سبب تشدید مشکلات ناشی از دیابت نوع 2 نیز میشود. ارتباط بین افزایش وزن و مصرف نوشابههای گازدار آنقدر بدیهی است که متخصصان سلامت با اطمینان کامل اعلام میکنند که هر وعده نوشابه گازدار 1.6 برابر احتمال چاقی را افزایش میدهد و این چاقی نیز به نوبه خود تشدیدکننده خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی است.
بیماری قلبی
70 درصد بیماریهای قلبی ناشی از چاقی هستند. ترکیبات خاص موجود در نوشابههای گازدار ارتباط نزدیکی با بیماریهای قلبی و چاقی دارند. «شربت ذرت» محتوی مقادیر زیادی قند «فروکتوز» است که وظیفه شیرین کردن نوشابههای گازدار را برعهده دارد اما در عمل سلامت ما را به خطر میاندازد. این قند خطر بروز سندرم متابولیک را به شدت افزایش میدهد.بنابر اعلام «انجمن قلب ایالات متحده آمریکا» سندرم متابولیک مجموعهای از عوامل متعدد است که 35 درصد از افراد بالغ در آمریکا را گرفتار کرده است. این عوامل دست به دست هم داده و سبب چاقی فرد و در نتیجه افزایش خطر بروز بیماریهای قلبی میشود.
پوکی استخوان
اسید فسفریک، ردپای خود را در بدن با یک بیماری دیگر برجای میگذارد و آن پوکی استخوان است. رژیمهای غذایی محتوی مقادیر زیاد فسفات، استخوانها را تحلیل برده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را تشدید میکنند. فسفر، کلسیم موجود در بدن را خارج کرده و استخوانها را از داشتن این ماده مغذی که برای حفظ سلامت آنها ضروری است، محروم میکند و استحکام آنها را به شدت کاهش میدهد.این بیماری به زنان بیش از مردان آسیب میرساند به طوری که میزان ابتلا به پوکی استخوان در زنان نسبت به مردان 80 درصد در مقابل 20 درصد است. کلسیم موجود در بدن همچنین برای درمان برخی بیماریها مصرف میشود اما این ماده معدنی مفید با مصرف نوشابههای گازدار از بدن خارج شده و دیگر تاثیری نخواهد داشت.
تخریب مینای دندان
ترکیب شکر و اسید موجود در نوشابههای گازدار مینای دندان را حل کرده و سبب پوسیدگی دندان میشود. هرچه میزان تماس این اسید با دندانها بیشتر باشد، خطر پوسیدگی نیز به همان نسبت افزایش مییابد. پس هرچه نوشابه بیشتری بنوشید احتمال حل شدن مینای دندانهایتان بیشتر میشود. هر دو نوع نوشابههای گازدار اعم از نوشابههای معمولی و رژیمی سبب بروز این آسیب میشوند.
این که نوشابههای گازدار و شیرین برای سلامت انسان بسیار مضر هستند مطلب جدیدی نیست اما آیا تا به حال به شدت اثرات سوء این نوشیدنیها بر سلامت خود اندیشیدهاید؟
به گزارش ایسنا، سازمان غذایی «فودمیث» که در زمینه تاثیر موادغذایی بر سلامت انسان و فرآیندهای تولید این محصولات فعالیت میکند در گزارش جدیدی که در سایت اینترنتی این سازمان منتشر شده به بررسی هفت تاثیر سوء نوشابههای گازدار بر سلامت بدن پرداخته که در این مقاله به شرح آنها میپردازیم:
آسم
«بنزوات سدیم» موجود در نوشابههای گازدار در بروز اختلالات آلرژیک نظیر کهیر، اگزما و آسم موثر است. این ماده به عنوان نگهدارنده برای افزایش ماندگاری نوشابههای گازدار استفاده میشود. از سوی دیگر افزایش سدیم موجود در رژیم غذایی مصرفکنندگان نوشابههای گازدار به کاهش حجم پتاسیم در بدن میانجامد. برآوردها حاکی از آن است که در آمریکا سالانه 18 میلیارد دلار برای درمان بیماری آسم هزینه میشود و روزانه 11 آمریکایی بر اثر ابتلا به این بیماری جان میبازند.
نارساییهای کلیوی
در صورتی که از نژاد قفقازی هستید و اضافه وزن هم دارید، حتما مصرف نوشابههای گازدار را کاهش دهید. افرادی که نژاد قفقازی دارند بیش از سایر نژادها در معرض ابتلا به سنگ کلیه هستند. این مشکل زمانی که پای نوشابههای گازدارهم به میان میآید تشدید میشود زیرا میزان بالای اسید فسفریک موجود در نوشابههای گازدار سبب بروز سنگ کلیه میشود.
دیابت
خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در افرادی که نوشابههای گازدار مصرف میکنند به شدت افزایش مییابد. احتمال ابتلا به این بیماری در این افراد 80 درصد است. بیماری دیابت نوع 2 که در اصل به عنوان دیابت بزرگسالان شناخته میشود اما طی سالهای اخیر در بین کودکان نیز به شدت شیوع یافته است. دلیل این مسئله، افزایش چاقی در کودکان است. از آنجا که دیابت نوع 2 هیچ درمانی ندارد، افراد مبتلا به این بیماری باید مراقب تغذیه و شیوه زندگی خود در باقی عمرشان باشند. بنابر اعلام «فودمیث» از هر 10 دلار هزینه درمانی، یک دلار صرف درمان دیابت میشود.
چاقی
مصرف نوشابههای گازدار ضمن افزایش چاقی، سبب تشدید مشکلات ناشی از دیابت نوع 2 نیز میشود. ارتباط بین افزایش وزن و مصرف نوشابههای گازدار آنقدر بدیهی است که متخصصان سلامت با اطمینان کامل اعلام میکنند که هر وعده نوشابه گازدار 1.6 برابر احتمال چاقی را افزایش میدهد و این چاقی نیز به نوبه خود تشدیدکننده خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی است.
بیماری قلبی
70 درصد بیماریهای قلبی ناشی از چاقی هستند. ترکیبات خاص موجود در نوشابههای گازدار ارتباط نزدیکی با بیماریهای قلبی و چاقی دارند. «شربت ذرت» محتوی مقادیر زیادی قند «فروکتوز» است که وظیفه شیرین کردن نوشابههای گازدار را برعهده دارد اما در عمل سلامت ما را به خطر میاندازد. این قند خطر بروز سندرم متابولیک را به شدت افزایش میدهد.بنابر اعلام «انجمن قلب ایالات متحده آمریکا» سندرم متابولیک مجموعهای از عوامل متعدد است که 35 درصد از افراد بالغ در آمریکا را گرفتار کرده است. این عوامل دست به دست هم داده و سبب چاقی فرد و در نتیجه افزایش خطر بروز بیماریهای قلبی میشود.
پوکی استخوان
اسید فسفریک، ردپای خود را در بدن با یک بیماری دیگر برجای میگذارد و آن پوکی استخوان است. رژیمهای غذایی محتوی مقادیر زیاد فسفات، استخوانها را تحلیل برده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را تشدید میکنند. فسفر، کلسیم موجود در بدن را خارج کرده و استخوانها را از داشتن این ماده مغذی که برای حفظ سلامت آنها ضروری است، محروم میکند و استحکام آنها را به شدت کاهش میدهد.این بیماری به زنان بیش از مردان آسیب میرساند به طوری که میزان ابتلا به پوکی استخوان در زنان نسبت به مردان 80 درصد در مقابل 20 درصد است. کلسیم موجود در بدن همچنین برای درمان برخی بیماریها مصرف میشود اما این ماده معدنی مفید با مصرف نوشابههای گازدار از بدن خارج شده و دیگر تاثیری نخواهد داشت.
تخریب مینای دندان
ترکیب شکر و اسید موجود در نوشابههای گازدار مینای دندان را حل کرده و سبب پوسیدگی دندان میشود. هرچه میزان تماس این اسید با دندانها بیشتر باشد، خطر پوسیدگی نیز به همان نسبت افزایش مییابد. پس هرچه نوشابه بیشتری بنوشید احتمال حل شدن مینای دندانهایتان بیشتر میشود. هر دو نوع نوشابههای گازدار اعم از نوشابههای معمولی و رژیمی سبب بروز این آسیب میشوند.